-
ufo - Moderátor
-
4mike - saigaholic
-
Black_Onyx - Častý návštěvník
-
4mike - saigaholic
-
Petzold - Moderátor
Já si prosím střelil bez sluchátek v úzké chodbě jak ze .40 SW tak ze .45 ACP.
.45, jak píše Mike, hlasité bouchnutí velkých dveří, 1.(nechtěná) rána se dá vydržet, další (chtěná) už "tak hlasitá" není.
.40 .. jako když zápasník praští přes uši činelama, subjektivně 2 x .45, narušený vestibulár, motolice, na další (chtěnou) už tak nějak nebyla chuť
.45, jak píše Mike, hlasité bouchnutí velkých dveří, 1.(nechtěná) rána se dá vydržet, další (chtěná) už "tak hlasitá" není.

.40 .. jako když zápasník praští přes uši činelama, subjektivně 2 x .45, narušený vestibulár, motolice, na další (chtěnou) už tak nějak nebyla chuť

- Georgus
- Nový uživatel
No já za sebe můžu říct že jsem jednou vystřelil v místnosti 9 luger,no vzhledem k tomu ,že jsem do té doby střílel jen s ochranou sluchu tak pro mě překvapení bylo velké,rána se mi zdala ostrá a prudká byl jsem trochu zmatený,ale neměl jsem motolici(myslím),nejlepší věc na tom byla že jak jsem příšel domů a pustil si svojí oblibenou hudbu zněla jinak asi jsem neslyšel některé tóniny nebo tak něco.Občas přemýšlím jaké by to bylo vystřelit s mojí .357 v místnosti,ale nechám si zajit chuť dokud ještě slyším.
- nekromancer
- Častý návštěvník
4mike: Rozdíl mezi 45kou a podzvukovou 9 luger na jedný straně proti 40ce a nadzvukový 9ce na straně druhý je hlavně v tom, že ti při výstřelu v interiéru nerozhodí centrum rovnováhy a prostorovou orientaci. Subjektivně ten rozdíl hodnotím jako možná 1 promile v krvi. Taky tě ohluší v daleko menší míře, takže jsi schopen komunikovat v týmu nebo při troše štěstí i slyšet pohyb protivníka, kterého zrovna nevidíš, a hlavně se nemotáš jak nalitej, což je obrovská výhoda která ti může zachránit krk.
Krom toho ani vnímaný hluk není tak intenzivní, takže se tolik nelekneš a nemáš takový fyzický odpor k pokračování ve střelbě - což v případě že útok trvá je rozdíl mezi přežitím a smrtí.
Krom toho ani vnímaný hluk není tak intenzivní, takže se tolik nelekneš a nemáš takový fyzický odpor k pokračování ve střelbě - což v případě že útok trvá je rozdíl mezi přežitím a smrtí.
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
Mně stačilo když mi Tratom půjčil svoji 357 a podal náboje se slovy "zkus tyhle, ty jsou extra našláplý" - tak moc jsem se připravoval na tu ránu, že jsem zapomněl nandat sluchadla... No, sice to bylo v "lesíku" (remízek Čelákovice), ale pár minut jsem byl dost v pr....
Možná jsem tou dobou měl ještě moc mladý uši
(už to bude tak rok dva)

Možná jsem tou dobou měl ještě moc mladý uši

-
BARRY - Moderátor
- majsner
- Častý návštěvník
-
rudi-cz - Nový uživatel
Re: Vyřazovací účinnost .22 LR na živé cíle
...impozantní staronové veřejné tajemství...
...aneb méně je někdy více...

- majsner
- Častý návštěvník
Re: Vyřazovací účinnost .22 LR na živé cíle
Tak já ani tak nechtěl řešit účinnost .22 nebo jiných ráží. Jen jsem narazil na ten článek, nevím, jestli o něm konkrétně tu už něco bylo, ale působí na mě dost demagogicky, jako když si někdo něco koupí a pak se hrozně vehementně přesvědčuje (a všechny ostatní), jak je to super, jenom aby neměl blbý pocit, že koupil šmejd...
Konkrétně třeba jak řeší, jaká energie je třeba, aby střela pronikla do těla, což je podle mě kravina. Proniknutí střely budu řešit, pokud budu nájemný vrah a budu potřebovat dosáhnout toho, aby dotyčný dříve nebo později na následky zásahu zemřel. Při sebeobraně snad jde úplně o něco jiného, ne?
Konkrétně třeba jak řeší, jaká energie je třeba, aby střela pronikla do těla, což je podle mě kravina. Proniknutí střely budu řešit, pokud budu nájemný vrah a budu potřebovat dosáhnout toho, aby dotyčný dříve nebo později na následky zásahu zemřel. Při sebeobraně snad jde úplně o něco jiného, ne?
-
Jimi - Moderátor
Re: Zastavovací efekt
Pokud v článku píše, že .22 LR je schopna bezproblémů zabít, tak to samozřejmě je. Problém je v její účinnosti na "nabuzeného" protivníka. Kdyby byla .22 LR tak super, používala by je nejedna armáda, neb by jich každý vojcl mohl nést stovky až tisíce... Argumet, že jich vysolí za 1,25 s 8 je sice hezký, ale to dokáže hodně lidí i s 9L, .40SW, .45ACP, .357Mag...pravda, tady končíme na 6.
Navíc .22 vhodných na nošení není mnoho a ještě méně jich je spolehlivých...já bych si ji na nošení nevybral.
někde jsem četl příběh z divokého západu, kdy se do souboje dali dva chlápci vyzbrojeni v té době novinkama Re v .22. Vystíleli do sebe po válci a odjeli každý svou stranou...našli je cca 3hod jízdy koněm mrtvé. Z toho plyne, že .22 nepochybně zabije ale pro obranu ne dostatečně rychle.
Souhlasím s tvým dojmem majsner

někde jsem četl příběh z divokého západu, kdy se do souboje dali dva chlápci vyzbrojeni v té době novinkama Re v .22. Vystíleli do sebe po válci a odjeli každý svou stranou...našli je cca 3hod jízdy koněm mrtvé. Z toho plyne, že .22 nepochybně zabije ale pro obranu ne dostatečně rychle.
Souhlasím s tvým dojmem majsner
-
rudi-cz - Nový uživatel
Hned na startu předesílám,že nechci nikomu dělat advokáta,ale jestli jsem dobře čet,tak to autor přece nezjednodušuje jen na pistole,resp.krátké zbraně vůbec...možná chtěl jenom poněkud afektovaněji než je zdrávo říci nám všem,že .22 LR je (pro mnohé překvapivě)přecejen mnohem nebezpečnější než diabolka
,o čemž mnozí snajpříci vědí své... na druhou stranu je fakt,že vyzkoušet jí na rozběhnutým dvoumetrovým afromenovi se sekerou je asi ta poslední frajeřina v životě...jenže když vám v regále zbejvá ještě padesát neprodanejch malorážek,musíte se sakra taky trochu votáčet,ne...třeba formou přehledné jakobyrecenze plné pádných argumentů... 

-
marish - Občasný návštěvník
Zastavovací účinek je možná významnější psychicky pro střelce než fyzicky pro střelenýho.
Kdybych nedejbože někdy střílel na živý terč, budu mít u .45 pocit že posílám koňský kopance, u Lugru že ho propichuju špikovací jehlicí, u ještě slabších že ho šťouchám násadou vod koštěte... A i když to nesouvisí se skutečností, díky psychice to pro mne má (musí mít) velký význam.
Kdybych nedejbože někdy střílel na živý terč, budu mít u .45 pocit že posílám koňský kopance, u Lugru že ho propichuju špikovací jehlicí, u ještě slabších že ho šťouchám násadou vod koštěte... A i když to nesouvisí se skutečností, díky psychice to pro mne má (musí mít) velký význam.
Obsah fóra / Střelivo / Střelivo ostatní