-
Netopyr - Moderátor
Re: Tavení olova
Ano, stáhni teplotu slitiny a neodstřihuj tak brzy, nech tomu tak 3 vteřiny, musíš to vyzkoušet, když necháš déle, tak to nepůjde odstřihnou. "Jinovatka" je vždy ! přehřátá slitina.
- fíša1
- Pravidelný návštěvník
Zdravím odborníky přes slitiny.
Dostala se mi do ruky vcelku hodně kompozice ( ložisková slitina ) tohoto složení:
Antimon ( SB ) 14 % +- 1 %
Cín ( SN ) 6% +- 0,3 %
Měď ( CU ) 1 % +- 0,5 %
Nikl ( NI ) 0,75 % +- 0,2 %
Arsen ( AS ) 1 % +- 0,3 %
Olovo = zbytek do 100 %
Dovedu si představit, že bych z tohoto odléval slugy do brokovnice calibru 12, ale co třeba 9 mm Luger?
Třeba někdo poradí, že by se to dalo použít 1:1 ještě s čistým olovem z kabelů?
Co vy na to ???
Dostala se mi do ruky vcelku hodně kompozice ( ložisková slitina ) tohoto složení:
Antimon ( SB ) 14 % +- 1 %
Cín ( SN ) 6% +- 0,3 %
Měď ( CU ) 1 % +- 0,5 %
Nikl ( NI ) 0,75 % +- 0,2 %
Arsen ( AS ) 1 % +- 0,3 %
Olovo = zbytek do 100 %
Dovedu si představit, že bych z tohoto odléval slugy do brokovnice calibru 12, ale co třeba 9 mm Luger?
Třeba někdo poradí, že by se to dalo použít 1:1 ještě s čistým olovem z kabelů?
Co vy na to ???
-
staM - Moderátor
Z toho arsenu bych měl strach.
-
Vejr - Častý návštěvník
Jen tak z hlavy to je Asmit ? používal jsem ho místo liteřiny bez problémů, arzen tam sice je ale při základech bespečnosti práce s olovem se ho bát nemusíš. tzn větrat a rukavice. Znalci tvrdí že ve slitině vadí přítomnost mědi ale reálné problémy jsem nezaznamenal. Používal jsem ho ve slitině 1:2,5 s olovem
-
Netopyr - Moderátor
-
Sam Jr. - Častý návštěvník
Arsen je ale i v olověných závažíčkách na kola, takže bych se toho nebál
chystám se taky pár kg Asmitu vyzkoušet jako náhradu za liteřinu.

- Butch
- Občasný návštěvník
ad fíša 1
Dostalo se mě do ruky taky pár kg ložiskové slitiny (prodáváno jako přetavená závažíčka), byl jsem rád, bylo to tvrdé a tak ideální k legování měkkého olova. Přes výrazné naředění olovem (i opakované rozpuštění střel a další úpravu slitiny), vždy šíleně zaneslo hlaveň cca do 5 ran a velice obtížně to šlo vyčistit jak z 9 mm tak 45 ACP.
Ze solidarity to nechci dál pustit do oběhu.
Dostalo se mě do ruky taky pár kg ložiskové slitiny (prodáváno jako přetavená závažíčka), byl jsem rád, bylo to tvrdé a tak ideální k legování měkkého olova. Přes výrazné naředění olovem (i opakované rozpuštění střel a další úpravu slitiny), vždy šíleně zaneslo hlaveň cca do 5 ran a velice obtížně to šlo vyčistit jak z 9 mm tak 45 ACP.
Ze solidarity to nechci dál pustit do oběhu.
- fíša1
- Pravidelný návštěvník
Díky za reakce, myslel jsem, že to na pistolové ráže asi nebude, takže jen jako slugy.
-
Netopyr - Moderátor
Butsch - s ložiskovou slitinou jsem nakládal jako s čistým olovem, tedy nalegoval Sn + Sb a nebyl problém.
- beda rysavy
- Pravidelný návštěvník
Poradi mi nekdo? Prosel jsem obsah prebijeni - taveni olova - a nasel jsem jen toto. Strilim 9 mm L.,mam SP 01, subjektivne zanovni hlaven s revolverovym stoupanim. Sypal jsem 4,7gr No5, OAL 28,5, strely od LEE takovy ostrejsi ogival s prumerove vetsi valcovou vodici plochou s mikrodrazkami. Mazu parafin,Alox a Rezistin a nekolik let jsem nemel problem ( asi 3 - 4 kg prachu ). Posledni asi 2 roky bojuju s presnosti, funkci a plochacema. Vlastnim asi metrak Pb v ruznych kvalitach a tvrdosti, myslim, ze kdyby se mi to podarilo nejak stavit dohromady najednou, dostanu jednu konstantni slitinu, s kterou uz muzu laborovat dal. Bydlim v panelaku, prebijim v garazi a strely z meho olova mi odleva kamarad do mych klesti a protahuje mi je v mem kalibru 9,05. Staci mi snad rada, nebo odkaz. Jsem puvodem strojar a kutil, ale velky kotel na olovo nemam kam postavit a ani uskladnit na dalsi roky. Dofam, ze nejsem mimo vlakno a predem dekuji za jakoukoliv reakci.
-
Vejr - Častý návštěvník
není to otázka slití olova do jedné slitiny ale otázka výsledné tvrdosti střely. Pro aloxované olovo potřebuješ tvrdost kolem 16-18Hb jinak máš problém se strháváním. Tzn slitinu s obsahem 8% antimonu a 1-2% cínu. Ideálně slít vše dohromady, dá se to i v prádelním hrnci na pořádném táboráku, odlít pár střel a změřit tvrdost. Měřák dělá třeba Lee. No a pak se dá podle tabulek dopočítat složení a dolegovat přidáním cíńu a antimonu, nejlíp třeba z liteřiny. Když máš drobný písmenka tak se dá legovat každá vsázka do odlévací pícky zvlášť, stačí na to kuchyňská váha
- beda rysavy
- Pravidelný návštěvník
Dekuji, ale chtel jsem to stavit prave kvuli te vysledne tvrdosti. Predpokladam, ze tvrdost 100 kg v ingotech bude stejna, jako tvrdost finalniho vyrobku = strely....
-
Jim11 - Častý návštěvník
Ale dostal jsi právě radu, přetavit to v nějakém hrnci někde v terénu i když metrák je na moje gusto hodně. Když nechceš dolegovávat slitinu po troškách, tak trochu té slitiny odlít, změřit tvrdost a dolegovat komplet celej kotel. Předpokládá to mít a dostatečný množství legovacích přísad k disposici. Jinak to asi nepůjde. 

- beda rysavy
- Pravidelný návštěvník
Mam asi vse krome nadoby a prostoru. Zkusim vyresit aspon polovinu, kamarad ma kovarnu s vyhni na cerne uhli s ventilatorem..... Dik za fundovane rady....
-
beda: můžeš si přece odlít jednotlivý druhy olova do ingotů, pak si stanovit poměr na 1 várku dle objemu pece, nalegovat dle potřeby a pak ten postup x-krát zopakovat - jasný je to 1 krok navíc, ale dělám to tak taky, protože stejně jako ty nemám možnost si roztavit metrák olova najednou a hned ho nalegovat.
mám Lee pro 4-20, kde se vejde 7,5 kg slitiny až po okraj, tak podle toho si nějak připravuju poměry.
mám Lee pro 4-20, kde se vejde 7,5 kg slitiny až po okraj, tak podle toho si nějak připravuju poměry.
- beda rysavy
- Pravidelný návštěvník
A, prvni rozumny konstruktivni napad. Uz jsem o tom taky premyslel, LEE dela el. picku na 10 kg olova a kdyz koupim i tvrdomer, mohlo by to nejak jit. Jenze, zaruci mi podobna tvrdost v Brinelu stejnou hmotnost a kluznost - odpor - v hlavni pro mirenku? Popry a gongy neresim, to mi trefi a shodi i plochac...
-
pokud budeš dávat stejnej poměr toho olova z různých zdrojů, tak přece není důvod proč by ti měly vlastnosti kolísat
např. 5 cihel z trubek, 7 cihel závažíček, kilo liteřiny, půl kila cínu - sliješ si ingoty, poměříš tvrdost, případně ještě dodáš antimon a cín, můžeš si odlejt zkušební várku kulí, když to bude v pořádku tak máš vyhráno a příště už pojedeš podle vyzkoušenýho poměru.

- beda rysavy
- Pravidelný návštěvník
Ano, vypada to pekne, ALE, v garazi mame spolecne hodiny na el. a sousede hledi na kazdou korunu. Kdyz to budu platit sam, okamzite si tam zpet nastehuji mrazaky a topeni a ja se nedoplatim. A opakuji, strely mi odleva kamarad doma, ja na to nejsem zarizen. Asi mi ty Vase rady staci, potvrdili jste mi moje uvahy. Dekuji, Beda.
- Znipper
- Pravidelný návštěvník
Pani. Potrebujem radu skusenych. Mam 16 kg vodovodnych trubiek z buraciek. Chcem to pretavit a vycistiti od bordelu (omietka, malta, vapno, hlina a bohvie co este). Cistite to pred tavenim (myslim vodu kartac a podobne, nechat vysusit ...) Alebo staci roztavit, prefluxovat, bordel pozbierat z hladiny ( eventuelne nieco zostane na dne ) a odliat ingoty ??
-
Peggy - Sponzor serveru
Hlavně ne vodu! Nejvýš nahrubo očistit, rozdělit na menší části a přetavit. Všechen sajrajt vyplave.
Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Výroba střel a příprava nábojnic