-
Iha - Příspěvky: 1466
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
-
Bobr - Moderátor
- open
- Častý návštěvník
Asi nejlépe někde na střelnici, a nebo napiš kde se na střelnici vyskytuješ třeba bych ti je mohl půjčit mám PELTOR sound-trap. Elektronické jsou jednoznačně nejlepší když si na ně zvykneš. Maji regulaci hlasitosti poslechu. Při střelbě na kovové terče dobře slyšíš zásahy /cinkání/ takže vizualně se zásahům nemusíš až tak věnovat. Proti samo hraje vyšší cena.
-
Bobr - Moderátor
- momentalneanonymny
Elektronicke z hladiska tlmenia podla mna /co som pochopil, popis aj par stran dozadu/ nie su najlepsie. Maju tu vyhodu, ze hluk stlmia /musla/ a zvuky do tusim 82 dB prepustia /elektronika/, pricom hluk nad tu hranicu "neprepustaju" v case velmi kratkom /tusim 0,2 s, alebo az 0,002 s/. Ale je to stale kombinacia, pretoze musla ani spunt nikdy neutlmia stopercentne, takze ta hranica nie je max. hranica hluku, od ktorej sa uz nic nedostane k uchu, ale max. hranica hluku, ktora sa k uchu dostane bez stisenia. Hluk vyssi sa dostane takisto ako cez obycajnu muslu ci spunt. Parameter SNR urcuje priemernu hodnotu, o kolko dB menej sa dostane k uchu so spravne nasadenymi muslami ci spuntami a elektronicke maju SNR obvykle mensie ako najvykonnejsie musle ci spunty.
NIE som odbornik v tejto oblasti. Pisem len to, co som pochopil z cudzojazycnych materialov v tejto oblasti, kedze ma to trochu zaujima - ide aj o moje usi.
NIE som odbornik v tejto oblasti. Pisem len to, co som pochopil z cudzojazycnych materialov v tejto oblasti, kedze ma to trochu zaujima - ide aj o moje usi.
- momentalneanonymny
-
Rincewind - Pravidelný návštěvník
Iha: na otevřený střelnici jsem ještě nikdy nebyl, tak nemůžu srovnávat
Zato jsem v sobotu srovnával kvalitní špunty (3M 1130 a 1271, oboje dle výrobce útlum přes 28 a 24 dB) a obyč sluchátka (nějaký zelený ;o) a subjektivně špunty tluměj líp. Je to ale také asi i tím, že mi špunty nevaděj, někomu zase třeba jo. A drahý sluchátka jsem zase na uších nikdy neměl...
Moje ušařka bohužel nestřílí, tak mi asi víc neřekne.
Jinak až na ně budu mít, půjdu do elektrickejch

Zato jsem v sobotu srovnával kvalitní špunty (3M 1130 a 1271, oboje dle výrobce útlum přes 28 a 24 dB) a obyč sluchátka (nějaký zelený ;o) a subjektivně špunty tluměj líp. Je to ale také asi i tím, že mi špunty nevaděj, někomu zase třeba jo. A drahý sluchátka jsem zase na uších nikdy neměl...
Moje ušařka bohužel nestřílí, tak mi asi víc neřekne.

Jinak až na ně budu mít, půjdu do elektrickejch

-
boris_ - Častý návštěvník
v sobotu som bol na otvorenej strelnici a kedze som planoval dat 300 ran 9L skusil som dvojkombinaciu naraz penove spunty aj hluchatka silenta. obvykla nosim len silenty. musim povedat ze utlmenie bolo vyborne ale prekvapilo ma ako zvlastne su pri pouziti spuntov aj hluchatok zaroven filtrovane niektore zvuky. nizsie zvuky (dunenie vystrelu) nebolo pocut vobec a naopak, mal som dojem ze pocujem iba cvakanie mechaniky zaceru. zvlastne, kazdopadne vsak pohodlne a zdraviu prospesne...
inak tie silenty su skladaci model sportmil 2000, SNR 25 DB a vyrobca na obale tvrdi ze su urcene pre civ. aj armadne pouzitie. skusenost mam s nimi dobru. tesnia, su pohodlne a skladne...
inak tie silenty su skladaci model sportmil 2000, SNR 25 DB a vyrobca na obale tvrdi ze su urcene pre civ. aj armadne pouzitie. skusenost mam s nimi dobru. tesnia, su pohodlne a skladne...
-
S474N - Častý návštěvník
-
Boris: to je tím že špunty líp tluměj v nízkejch frekvencích, viz prezentace dat z webu 3M:
Kombinace špunty a sluchadla už jsem jako doporučení od dost lidí slyšel; špunty proti nízkejm frekvencím, sluchadla jako ochranu před přenosem kostí.
Co tak čtu u elektronickejch peltorů, maj útlum "jen" 19 dB. Potom zní celkem logicky doplnit je o špunty pro větší ochranu před BUM a zesílit si gain aby bylo dobře slyšet mluvení. Ale není to už trochu překombinované?
Nenašel jste někdo někde frekvenční analýzu výstřelu? Na jaký frekvenci to dělá jak největší peak a jak silnej? Tohle se mi nikde nedaří dohledat...
BTW někde jsem se dočetl že útlum vaty narvaný v uchu je cca kolem 10 dB. No, to nás na vojně na střelby vybavovali fakt dobře
S474N: tohle je právě to, kde se názory dost rozcházej. Poslední info který mám od ušní je, že hluk při střelbě (impulsní hluk) nemůže poškodit sluch kostí.

Kombinace špunty a sluchadla už jsem jako doporučení od dost lidí slyšel; špunty proti nízkejm frekvencím, sluchadla jako ochranu před přenosem kostí.
Co tak čtu u elektronickejch peltorů, maj útlum "jen" 19 dB. Potom zní celkem logicky doplnit je o špunty pro větší ochranu před BUM a zesílit si gain aby bylo dobře slyšet mluvení. Ale není to už trochu překombinované?
Nenašel jste někdo někde frekvenční analýzu výstřelu? Na jaký frekvenci to dělá jak největší peak a jak silnej? Tohle se mi nikde nedaří dohledat...
BTW někde jsem se dočetl že útlum vaty narvaný v uchu je cca kolem 10 dB. No, to nás na vojně na střelby vybavovali fakt dobře

S474N: tohle je právě to, kde se názory dost rozcházej. Poslední info který mám od ušní je, že hluk při střelbě (impulsní hluk) nemůže poškodit sluch kostí.
-
S474N - Častý návštěvník
-
Andy - Častý návštěvník
- momentalneanonymny
Frekvencia hluku vystrelu - strana 6 tejto temy moj 2. prispevok odkaz na elcaudio atd.
kombinacia spuntov a musli - strana 6 tejto temy moj 1. prispevok
vsetky odkazy k tejto teme som sa snazil prezriet a prebrat a obmedzit na tie najuzitocnejsie. treba si ich pozriet a pripadne napisat sem svoj nazor potom, ci som to aj ja spravne pochopil.
kombinacia spuntov a musli - strana 6 tejto temy moj 1. prispevok
vsetky odkazy k tejto teme som sa snazil prezriet a prebrat a obmedzit na tie najuzitocnejsie. treba si ich pozriet a pripadne napisat sem svoj nazor potom, ci som to aj ja spravne pochopil.
-
momentalneanonymny: á díky
Co jsem z tý hromady engličtiny pochytil je zejména že nejvyšší úroveň je na frekvencích nižších (100-3k), tedy tam kde tlumí zátky významně lépe.
Na netu jsem ještě dnes vyčetl zajímavosti ohledně sluchu:
- existují "sluchátka mimo uši" která využívají přenosu zvuku přes kost. Jednou z jejich udávaných výhod je, že jsou mnohem šetrnější ke sluchu a nehrozí jeho poškození ani při dlouhodobém používání.
- pro některé poruchy se používají "kostní" naslouchátka, kdy člověk slyší pomocí přenosu zvuku kostí, i když normálně uchem neslyší nic
- o souvislosti přenos zvuku kostí a poškození sluchu jsem se dočetl pouze v souvislosti s dlouhodobým působením extrémně vysokého hluku
Zůstanu u špuntů. Pro mne jsou pohodlné a považuji je na základě toho co vím za bezpečnější.

Co jsem z tý hromady engličtiny pochytil je zejména že nejvyšší úroveň je na frekvencích nižších (100-3k), tedy tam kde tlumí zátky významně lépe.
Na netu jsem ještě dnes vyčetl zajímavosti ohledně sluchu:
- existují "sluchátka mimo uši" která využívají přenosu zvuku přes kost. Jednou z jejich udávaných výhod je, že jsou mnohem šetrnější ke sluchu a nehrozí jeho poškození ani při dlouhodobém používání.
- pro některé poruchy se používají "kostní" naslouchátka, kdy člověk slyší pomocí přenosu zvuku kostí, i když normálně uchem neslyší nic
- o souvislosti přenos zvuku kostí a poškození sluchu jsem se dočetl pouze v souvislosti s dlouhodobým působením extrémně vysokého hluku
Zůstanu u špuntů. Pro mne jsou pohodlné a považuji je na základě toho co vím za bezpečnější.

-
Mr.Grinder - Pravidelný návštěvník
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
- nekromancer
- Častý návštěvník
Eladrin píše:Jj, taky mám ty velký a člověka to svádí je sundat, když se s někým baví (nevím proč mají správci střelnice takový zlozvyk mluvit potichu) a od vedlejšího stavu se najednou ozve BUUUM.
Protože v podstatě všichni lidi fungující pracovně ve velkým kraválu mají v soukromí radši ticho

A BTW hluk výstřelu sluch tak strašně ničí hlavně proto, že nejvyšší intenzitu má shodou okolností v pásmu řeči, na který jsou lidský uši nejcitlivější.
- taurus
- Častý návštěvník
No a já si zase myslím že ty elektrony nejsou drahý. Jsou to peltorky,a jsou skládací. Když si elektrony vypnu, tak se leknu skoro každé rány. Ale po zapnutí a navolení hlasitosti poslechu co mě vyhovuje( ta hlasitost tam zůstane nastavena i po dalším zapnutí), slyším vše kolem sebe, a hlavně když někdo vystřelí tak to není rána z ticha ale je to jak rána z televize. Ne špatně ozvučená špatným dabingem, ale je celou dobu stejně hlasitá. Nemá žádný výkyvy tím že sluchadla ti nepustí do uší víc než nějakých 82 db. Na otevřené střelnici při dopadu střely do ochrannýho valu za terčama je slyšet i jak dopada hlína do trávy a takový ty ostatní zajímavý zvuky při dopadu střely. Mimojiné fungují na 2 mikrotužky který jedou 600 hodin. Taky není špatný. Střílím pod střechou na otevřené střelnici .500 magnum a v pohodě. mám je krátce, ale po tom co sem je spolustřelcovy zapůjčil na test a vzal si jeho, tak sem zjistil že po prásknutí iz obyčejné .45 acp je fuj s obyč Peltorama i když s většíma skořepinama než mají elektrony. Ještě sem někde četl že sou elektrony který hluk výstřelu jakoby vystřihnou, jakože je při střelbe vymažou a vznikají místa kdy nic neslyšíte. Tak je pravdou že tohle by mě vadilo. Ale ty co používám prostě všechno nad 82 db stáhnou a rána z malorážné pistole je stejné jak rána z .45 acp, až na ty tlaky který plácnou do celýho těla. To neodstraníte nijak. leda skafandrem 

- Eladrin
- Pravidelný návštěvník
Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních