- loptosko
- Občasný návštěvník
slovenský zákon - predlženie zbrojaku
neviem, či sú tu aj nejakí slovenskí odborníci na zákony, tak dufam, že mi pomôžete, mam ešte zbrojak vydaný podľa starého zákona, ačko a cečko a v aguste končí. ako je to teraz po novom prosím? ako mám požiadať o predlženie a treba tam znova skúšku ..., dakujem.
-
Panzer - Občasný návštěvník
Žiadosť o vydanie nového zbrojného preukazu sa podáva najneskôr 30 dní pred skončením platnosti starého zbrojného preukazu. Nová skúška sa nerobí.
Najlepšie urobíš, ak zájdeš na svoje OR PZ, odbor zbraní a streliva, požiadaš o tlačivo žiadosti a opýtaš sa, čo potrebuješ predložiť.
Toť vsjo.
Pre úplnosť:
Najlepšie urobíš, ak zájdeš na svoje OR PZ, odbor zbraní a streliva, požiadaš o tlačivo žiadosti a opýtaš sa, čo potrebuješ predložiť.
Toť vsjo.
Pre úplnosť:
zák. č. 190/2003 Z.z. o strelných zbraniach ... píše:§ 24
Nový zbrojný preukaz
(1) Žiadosť o vydanie nového zbrojného preukazu sa podáva najneskôr 30 dní pred skončením platnosti zbrojného preukazu.
(2) Na konanie o vydaní nového zbrojného preukazu sa primerane vzťahujú § 16 až 20 s tým, že sa preukázanie odbornej spôsobilosti nevyžaduje. V konaní o vydanie nového zbrojného preukazu policajný útvar hodnotí zdravotnú spôsobilosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo, bezúhonnosť a spoľahlivosť žiadateľa o vydanie nového zbrojného preukazu a odôvodnenie potreby naďalej držať alebo nosiť zbraň a strelivo.
- loptosko
- Občasný návštěvník
no Panzer, všetko je inak. dostal som z polície list, že mi bude o cca dva a pol mesiaca končiť zbroják a že mojou povinnosťou je min. 60 dní pred skončením požiadať o predlženie. ale to je ako keby som žiadal od znova: doktor, kolky 500 na zbrojak, dve foto, a 150 sk kolok na každú zbran. netreba už výpis ani odpis z registra trestov, aj ked na internete min. vnútra to je, že treba. netreba, to mi povedali na registri. teraz si policajti preveria register zbraní. ale pozor: zmenil sa zákon a ak pred piatimi rokmi stačilo uviesť dôvod žiadosti: ochrana osoby a majetku, tak teraz to neplatí. bud si podnikateľ a vozíš hotovosť, alebo niečo iné a policajti ti to uznajú. tak sme vymýšľali jak blbci, čo tam napísať. kurnik, kedysi bolo odôvodnenie žiadosti formalita, dneska zvažujú, či máš naozaj dôvod na vydanie zbrane a k tomu musíš doniesť dalšie papiere, napr. že sa ti niekto vyhrážal, alebo si dôležitá osoba a tak.... nestačí byť občan.
-
loptosko
Ak ti povedali, že žiadosť na predĺženie máš podať min. 60 dní pred skončením platnosti tak by si sa na nich mohol sťažovať, pretože nepoznajú zákon. Zákon o strelných zbraniach a strelive č. 190/2003 Z.z. sa v ustanovení § 24 nenovelizoval od roku 2004, kedy nadobudol účinnosť. A v tomto ustanovení je stanovená jednoznačná lehota 30 dní. Viď môj príspevok vyššie.
A čo sa týka ostatného. Pýtal si sa, či treba robiť znovu skúšku. Napísal som ti, že skúšku znova robiť nemusíš. Z citácie zákona, ktorý som pripojil (§ 24 ods. 2) však jasne vyplýva, že policajti budú hodotiť tvoju zdravotnú spôsobilosť. Preto si musel ísť znovu k lekárovi. Ďalej je tam uvedené, že budú hodnostiť tvoju bezúhonnosť a spoľahlivosť. Teda vyžiadajú si po svojej linke odpis z tvojho registra trestov. A nakoniec budú skúmať odôvodnenosť potreby naďalej držať alebo nosiť zbraň a strelivo. Preto si musel odôvodňovať žiadosť. Tak neviem, prečo si prekvapený ?
Ak ti tvrdili, že musíš žiadosť odôvodniť preto, lebo sa zmenil zákon tak to je rovnaký blud ako tých 60 dní. Aj za platnosti predchádzajúceho zákona o zbraniach a strelive (č.246/1993 Z.z.) zákon ustanovoval povinnosť odôvodniť primeranosť potreby držať alebo nosiť zbraň a strelivo
Ak sa chceš dozvedieť viac zájdi na slovenské fórum o zbraniach http://www.webforum.sk . Konkrétne napr. tu http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=596.
Ak ti povedali, že žiadosť na predĺženie máš podať min. 60 dní pred skončením platnosti tak by si sa na nich mohol sťažovať, pretože nepoznajú zákon. Zákon o strelných zbraniach a strelive č. 190/2003 Z.z. sa v ustanovení § 24 nenovelizoval od roku 2004, kedy nadobudol účinnosť. A v tomto ustanovení je stanovená jednoznačná lehota 30 dní. Viď môj príspevok vyššie.
A čo sa týka ostatného. Pýtal si sa, či treba robiť znovu skúšku. Napísal som ti, že skúšku znova robiť nemusíš. Z citácie zákona, ktorý som pripojil (§ 24 ods. 2) však jasne vyplýva, že policajti budú hodotiť tvoju zdravotnú spôsobilosť. Preto si musel ísť znovu k lekárovi. Ďalej je tam uvedené, že budú hodnostiť tvoju bezúhonnosť a spoľahlivosť. Teda vyžiadajú si po svojej linke odpis z tvojho registra trestov. A nakoniec budú skúmať odôvodnenosť potreby naďalej držať alebo nosiť zbraň a strelivo. Preto si musel odôvodňovať žiadosť. Tak neviem, prečo si prekvapený ?

Ak ti tvrdili, že musíš žiadosť odôvodniť preto, lebo sa zmenil zákon tak to je rovnaký blud ako tých 60 dní. Aj za platnosti predchádzajúceho zákona o zbraniach a strelive (č.246/1993 Z.z.) zákon ustanovoval povinnosť odôvodniť primeranosť potreby držať alebo nosiť zbraň a strelivo
zák.č. 246/1993 Z.z. o zbraniach a strelive
Zbrojný preukaz
§ 6
(1) Policajný útvar vydá zbrojný preukaz fyzickej osobe, ktorá
a) písomne požiadala o jeho vydanie,
b) dosiahla vek 21 rokov,
c) je bezúhonná a spoľahlivá,
d) lekárskym posudkom preukázala zdravotnú spôsobilosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo,
e) preukázala odbornú spôsobilosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo vykonaním skúšky pred skúšobnou komisiou zloženou z príslušníkov policajného útvaru, prokurátora, lekára a zástupcu príslušného orgánu miestnej štátnej správy,
f) má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,
g) v žiadosti o vydanie zbrojného preukazu odôvodnila primeranosť potreby držať alebo nosiť zbraň a strelivo,
h) je plne spôsobilá na právne úkony,
Ak sa chceš dozvedieť viac zájdi na slovenské fórum o zbraniach http://www.webforum.sk . Konkrétne napr. tu http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=596.
-
Petzold - Moderátor
To zdůvodnění je docela zajímavé, dovolím si citovat:
....uz som to tu niekde pisal, ze toto interne nariadenie existuje a dovod na A je vymedzeny tromi moznostami: zivnost, trestne oznamenie na neznameho pachatela za napadnutie, a potvrdenie zamestnavatela o tom ze pravidelne prevazas peniaze a ine cennosti....
OT. Sice z některých ustanovení našeho zákona o zbraních nadšený nejsem, ale na tomto místě je třeba znovu a znovu pochválit LEX, že výše uvedenému "zdůvodňování" dokázal u nás zabránit. ( a že ty snahy byly a AK by psal závazné metodické pokyny jak mourovatej
)
....uz som to tu niekde pisal, ze toto interne nariadenie existuje a dovod na A je vymedzeny tromi moznostami: zivnost, trestne oznamenie na neznameho pachatela za napadnutie, a potvrdenie zamestnavatela o tom ze pravidelne prevazas peniaze a ine cennosti....
OT. Sice z některých ustanovení našeho zákona o zbraních nadšený nejsem, ale na tomto místě je třeba znovu a znovu pochválit LEX, že výše uvedenému "zdůvodňování" dokázal u nás zabránit. ( a že ty snahy byly a AK by psal závazné metodické pokyny jak mourovatej

-
Petzold
V otázke získania zbrojného preukazu na nosenie zbrane ste na tom neporovnateľne lepiše ako my. Aj keď existuje spomínaná interná inštrukcia pre policajtov, stále sú oddelenia, kde ti nedajú zbroják na nosenie ani keď sa na hlavu postavíš. Takže kto chce preraziť musí využiť všetky formy odvolaní a aj tak nemá zaručené, že zbroják dostane. Stále je to však lepšie, ako napr. v Anglicku čo Rusku
.
V otázke získania zbrojného preukazu na nosenie zbrane ste na tom neporovnateľne lepiše ako my. Aj keď existuje spomínaná interná inštrukcia pre policajtov, stále sú oddelenia, kde ti nedajú zbroják na nosenie ani keď sa na hlavu postavíš. Takže kto chce preraziť musí využiť všetky formy odvolaní a aj tak nemá zaručené, že zbroják dostane. Stále je to však lepšie, ako napr. v Anglicku čo Rusku

- loptosko
- Občasný návštěvník
ale ja ti nič nevyčítam, nemám nárok, tak som to nemyslel, to len že je v tom bordel a každý policajti ti povie niečo iné a naviac o tých 60 dnoch mi to nepovedali, ale dokonca napísali do tej pozvánky, že mi končí zbroják, citujem:
podľa § 72 /prechodné ustanovenia/ odst. 1 písm. g/uvádza, že držiteľ zbrojného preukazu vydaného pred 1. januárom 2004 je povinný požiadať o vydanie nového zbrojného preukazu najneskôr 60 dní pred skončením platnosti zbrojného preukazu........ak si aj napriek upozorneniu nepodáte v stanovenej lehote žiadosť o vydanie nového zbrojného preukazu a následne neodovzdáte zbran do úschovy.....pokuta do výšky 20 000Sk.
a naviac na internetových stránkach mv sr sú ešte staré blbosti o odpise z rt gp a pod. to musia byť už 5 rokov staré kraviny.
podľa § 72 /prechodné ustanovenia/ odst. 1 písm. g/uvádza, že držiteľ zbrojného preukazu vydaného pred 1. januárom 2004 je povinný požiadať o vydanie nového zbrojného preukazu najneskôr 60 dní pred skončením platnosti zbrojného preukazu........ak si aj napriek upozorneniu nepodáte v stanovenej lehote žiadosť o vydanie nového zbrojného preukazu a následne neodovzdáte zbran do úschovy.....pokuta do výšky 20 000Sk.
a naviac na internetových stránkach mv sr sú ešte staré blbosti o odpise z rt gp a pod. to musia byť už 5 rokov staré kraviny.
-
- loptosko
- Občasný návštěvník
takže priatelia, predlžili mi zbroják na ačko a mám to na 10 rokov! musím potvrdiť, že aj ked mi tvrdili na bratislava III, že sa sprísnil zákon a ako obyčajný občan nemôžem mať zbroják na nosenie, tak som ho dostal. ak ste napr. živnostník alebo ste v obchodnom registri, tak to dostanete ako podnikateľ. tak či tak aj ked mám zbroják na nosenie, zbran nenosím. išlo mi o princíp, prečo niekto môže mať ačko a niekto nie? čo sme selektovaní na kasty? ked som dostal ačko, tak som zbran nosil tak týžden. potom ma to prešlo. milujem zbrane, ale nechce sa mi to nosiť. nie som fanatik, čo s tým musí aj spať. rád ich rozoberám, čistím a strieľam ale nemusím ju mať 24 hod. denne, tak ma nezlynčujte. proste sa mi to nechce nosiť.
ps.
ocenujem policajtky na bratislava III. zbrane, sú tak milé a slušné, že to nechápem. policajti sú zväčša dosť nepríjemní ale tie baby sú také milé, že by som ich aj pomiloval. ako je to možné, nechápem. zväčša sú sk policajti dosť nevrlí a tímto babám som nedal nič, žiaden úplatok a napriek tomu sa na mna stále usmievajú a radi mi poradia. proste to nechápem.
ps.
ocenujem policajtky na bratislava III. zbrane, sú tak milé a slušné, že to nechápem. policajti sú zväčša dosť nepríjemní ale tie baby sú také milé, že by som ich aj pomiloval. ako je to možné, nechápem. zväčša sú sk policajti dosť nevrlí a tímto babám som nedal nič, žiaden úplatok a napriek tomu sa na mna stále usmievajú a radi mi poradia. proste to nechápem.
Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Zahraničí (dovozy, vývozy, legislativní odlišnosti)