- SINCITYMAN
- Moderátor
Školy boje nožem
Tak mne napadlo,navštěvujete někdo nějakou školu boje nožem? Po dlouhé době, jsem narazil na svého bývalého instruktora Z dnes už neexistující Stra Achra a zase začal chodit, prý by i několik,(tak čtyři lidi), k těm co už má přibral.
- Vlk
- Nový uživatel
- Lada
- Častý návštěvník
- SINCITYMAN
- Moderátor
-
Voux - Pravidelný návštěvník
-
Kuba - Častý návštěvník
- SINCITYMAN
- Moderátor
-
Voux - Pravidelný návštěvník
-
hetzer - Častý návštěvník
- PaF
Je to trivialni jen pokud na druhe strane stoji amater. Pokud tam je nekdo, kdo umi jakekoliv bojove umeni na urovni mirne pokrocily, tak se na nej bez odpovidajici techniky nemusis ani dostat. Je to o tezisti, pohybu, postrehu apod. A to nemluvim o tom, kdy ten druhy ma nuz a nedej boze to s nim umi 

-
sided - Moderátor
- Vlk
- Nový uživatel
- SINCITYMAN
- Moderátor
to je tím že si boj proti noži lidé představují jak když se pral Olda Šetrnej s medvědem ve filmu...když objevíš chlapa s nožem na dva metry od sebe už tasit nestačíš....od dvou metrů máš šanci tasit a vystřelit...a od sedmi máš šanci to přečkat bez šrámu na vlastní kůži....uvědom si že na dva metry do tebe zapíchne nůž i mrtvola, když jí škubnou svaly.....
-
- Vlk
- Nový uživatel
Co znamená "ubránit se útoku nožem"? Přežít rozsekanej na sračky? Tak já bych radši dopad líp, proto cvičim boj s nožem, teleskopem,... ale i přes docela dlouhou praxi bych se v téhle situaci nerad viděl. A tohle teoretizování psitole vs nůž nemá cenu. Každý si to můžete lehce ověřit v praxi. Pistoli si dejte normálně do pouzdra pod oblečení tak, jak ji běžně nosíte a dejte kamarádovi 15 cm kus dřeva (=nůž), ať na vás naběhne. myslím, že pak nikdo z vás neřekne "když na mě někdo zaútočí nožem, tak ho prostě odprásknu"
- SINCITYMAN
- Moderátor
To je i není pravda, trénovaní na co a proti komu? Pokud jsou dva jedinci na podobné úrovni, jak technicky, tak fyzicky, potom nůž zvedá šanci na úspěch tak o těch 50%.Problém je v tom že většina sebeobranných systémů proti noži řeší vysloveně amatérské útoky, nepočítá s tím že je možno útoky navazovat a podobně. Takže trénovaný obránce proti netrénovanému útočníkovi s nožem, má šanci dle mne kolem 80%, a každém jiném případě šance pro toho bez nože klesá a pokud by šlo o boj dvou jedinců na stejné úrovni, třeba v oné španělské škole, pak má ten bez nože, šanci na přežití bez vážné úhony tak do 30%.A nemluvím o tom že v zoufalství může ten s nožem provést vysloveně nekorektní, přitom však velmi nebezpečnou akci, třeba na ty dva metry nůž hodit, klasickým útokem tohoto typu je hodit nůž tak aby letěl bez otáčení a směřoval k zemi pod úhlem .Třeba jen krátkým švihem zápěstí,nebo jen vytrčením ruky jako při hodu oštěpem. Asi tím směrem, jako když jsme hráli roztahováka. Takový nůž může protnout stehenní tepny a cévy tak nešťastně že to je konečná...A třeba málokterý judista nebo karatista se umí bránit proti reverzním útokům. Každopádně, pokud je čas, je použití střelné zbraně plně oprávněné a takticky správné , pokud ale čas není, je tasení zbraně na blízko, proti odhodlanému protivníku jízdenkou na onen svět....pak jedině se vzdálit, odkopnout soupeře a získat čas i prostor.....
- Vlk
- Nový uživatel
Šmarja kde všichni berete tyhle procenta? To je nějaká statistika od ČSÚ? Jak můžete něco tak nesrovnatelného popsat tak přesným číslem? Každá situace, každý útok, je jiný. Jak to můžete takhle srovnávat?
O tom, co se v různých bojových umění (a "sebeobraných" školách) učí proti noži za sračky snad ani nemá cenu rozebírat. Techniky použitelný tak leda proti člověku, který má ruku s nožem znehybněnou v dlaze.
O tom, co se v různých bojových umění (a "sebeobraných" školách) učí proti noži za sračky snad ani nemá cenu rozebírat. Techniky použitelný tak leda proti člověku, který má ruku s nožem znehybněnou v dlaze.
-
- oupi
- Častý návštěvník
Vlk píše:Myslím, že videí typu nůž vs. pistole je na netu dostatek. I proto mi tyhle výroky typu "když na mě někdo vytáhne nůž, tak se s ním nebudu šermovat a střelím ho" připomínají děti, které si hrají s kapslíkovkama a křičej "Mě nemůžeš střelit. Já jsem nesmrtelnej"
Už se to tu řešilo. Zkoušeli jsme to na tréninku (musado mcs) a nejlépe nám vycházel rychlý úprk s následným tasením. Něco o boji nožem vím, věnuji se mu už nějaký pátek, byť poslední rok spíš teoreticky. Když Tě budu chtít zabít, umřeš a můžeš šmidlat čím chceš. Jenže kolik lidí, Tě bude chtít zabít? Spíš nůž použijí jako nástroj, který v Tobě vyvolá hrůzu a Ty splníš jeho požadavky. V tomhle případě to chce rychlé nohy a pevnou ruku.
hetzere: Zabít spolehlivě člověka nožem rozhodně triviální není. Tělo vydrží poměrně dost a trefit to správné místo správně není sranda. Je to stejné jako se zbraněmi. Trefit terč v klidu na 25m je triviální. Zabít člověka v boji na blízko první ranou už tak ne.
Sincity: 2m? Dělali jsme jednoduchý test. Pistole s nábojem v komoře ve stehením pouzdře. Než dotyčný tasil a zadubloval, útočník uběhl v průměru 7,5m. Navíc to předpokládá STOP efekt a nutnost zaregistrování útočníka. Nehledě na nefér finty jako je břitva na gumičce od trenek.
- SINCITYMAN
- Moderátor

Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních