SINCITYMAN
Moderátor
Moderátor

04.03.2009 9:19

Školy boje nožem

Tak mne napadlo,navštěvujete někdo nějakou školu boje nožem? Po dlouhé době, jsem narazil na svého bývalého instruktora Z dnes už neexistující Stra Achra a zase začal chodit, prý by i několik,(tak čtyři lidi), k těm co už má přibral.

Vlk
Nový uživatel
Nový uživatel

05.03.2009 0:22

Jak se ten instruktor jmenuje? Jak víš, že Sitra už neexistuje? Na stránkách se tváří jako že ještě funguje. Byl to docela zajímavý projekt.

Lada
Častý návštěvník
Častý návštěvník

05.03.2009 11:13

jo před nějakou dobou jsem si s touhle myšlenkou pohrával ale v okolí kde nic tu nic i když já bych radši nějaké FMA, jednu dobu to už vypadalo že se v Brně pár lidí domluví, ale zas z toho sešlo :?

SINCITYMAN
Moderátor
Moderátor

05.03.2009 19:14

No prý se tam(SA) nějak rozpadly osobní vztahy....Co se týče toho instruktora nechce z toho dělat monstrpodnik a nějak to moc rozjíždět, takže jméno jsem neuvedl záměrně....

Voux
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

06.03.2009 18:06

Když zrovna nemám nabitej program nebo netrpim problémama se zádama, navštěvuju školu systému Sitra Achra kterou vede Martin Cibulka.
Tenhle systém boje nožem se mi fakt líbí !

Kuba
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.03.2009 18:41

tusim ze v aegisu se delaj kurzy

Reklama

SINCITYMAN
Moderátor
Moderátor

07.03.2009 9:40

Voux: A kdy jsi tam byl naposledy? Právě že prý už nějak nejedou, taky jsem tam kdysi (asi 98-99) chodil...

Voux
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

07.03.2009 22:31

Naposledy těsně před vánocema. Členská základna se sice trochu smrskla, ale škola funguje dál.

hetzer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

08.03.2009 16:44

myslite si ze boj nozem je treba nejak trenovat? ja se teda do zadneho "kseftu s nozama" nehodlam poustet, a to abych bodnul tak ze dotycny nebude mit sanci je trivialni.

PaF

08.03.2009 17:57

Je to trivialni jen pokud na druhe strane stoji amater. Pokud tam je nekdo, kdo umi jakekoliv bojove umeni na urovni mirne pokrocily, tak se na nej bez odpovidajici techniky nemusis ani dostat. Je to o tezisti, pohybu, postrehu apod. A to nemluvim o tom, kdy ten druhy ma nuz a nedej boze to s nim umi :cry:

sided
Moderátor
Moderátor

08.03.2009 18:07

Jestli na mě někdo vytáhne nůž tak se s ním nebudu šermovat ale střelím ho :!:

Vlk
Nový uživatel
Nový uživatel

08.03.2009 21:21

Myslím, že videí typu nůž vs. pistole je na netu dostatek. I proto mi tyhle výroky typu "když na mě někdo vytáhne nůž, tak se s ním nebudu šermovat a střelím ho" připomínají děti, které si hrají s kapslíkovkama a křičej "Mě nemůžeš střelit. Já jsem nesmrtelnej"

SINCITYMAN
Moderátor
Moderátor

08.03.2009 22:21

to je tím že si boj proti noži lidé představují jak když se pral Olda Šetrnej s medvědem ve filmu...když objevíš chlapa s nožem na dva metry od sebe už tasit nestačíš....od dvou metrů máš šanci tasit a vystřelit...a od sedmi máš šanci to přečkat bez šrámu na vlastní kůži....uvědom si že na dva metry do tebe zapíchne nůž i mrtvola, když jí škubnou svaly.....

hetzer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

08.03.2009 22:43

PaF: ma chytra kniha rika ze trenovani jedinci maji nanejvys 50% sanci se ubranit utoku nozem - a to byly zkousky kdy vedeli ze je nuz tupy, takze nebyli ve stresu.

Vlk
Nový uživatel
Nový uživatel

08.03.2009 23:06

Co znamená "ubránit se útoku nožem"? Přežít rozsekanej na sračky? Tak já bych radši dopad líp, proto cvičim boj s nožem, teleskopem,... ale i přes docela dlouhou praxi bych se v téhle situaci nerad viděl. A tohle teoretizování psitole vs nůž nemá cenu. Každý si to můžete lehce ověřit v praxi. Pistoli si dejte normálně do pouzdra pod oblečení tak, jak ji běžně nosíte a dejte kamarádovi 15 cm kus dřeva (=nůž), ať na vás naběhne. myslím, že pak nikdo z vás neřekne "když na mě někdo zaútočí nožem, tak ho prostě odprásknu"

SINCITYMAN
Moderátor
Moderátor

08.03.2009 23:11

To je i není pravda, trénovaní na co a proti komu? Pokud jsou dva jedinci na podobné úrovni, jak technicky, tak fyzicky, potom nůž zvedá šanci na úspěch tak o těch 50%.Problém je v tom že většina sebeobranných systémů proti noži řeší vysloveně amatérské útoky, nepočítá s tím že je možno útoky navazovat a podobně. Takže trénovaný obránce proti netrénovanému útočníkovi s nožem, má šanci dle mne kolem 80%, a každém jiném případě šance pro toho bez nože klesá a pokud by šlo o boj dvou jedinců na stejné úrovni, třeba v oné španělské škole, pak má ten bez nože, šanci na přežití bez vážné úhony tak do 30%.A nemluvím o tom že v zoufalství může ten s nožem provést vysloveně nekorektní, přitom však velmi nebezpečnou akci, třeba na ty dva metry nůž hodit, klasickým útokem tohoto typu je hodit nůž tak aby letěl bez otáčení a směřoval k zemi pod úhlem .Třeba jen krátkým švihem zápěstí,nebo jen vytrčením ruky jako při hodu oštěpem. Asi tím směrem, jako když jsme hráli roztahováka. Takový nůž může protnout stehenní tepny a cévy tak nešťastně že to je konečná...A třeba málokterý judista nebo karatista se umí bránit proti reverzním útokům. Každopádně, pokud je čas, je použití střelné zbraně plně oprávněné a takticky správné , pokud ale čas není, je tasení zbraně na blízko, proti odhodlanému protivníku jízdenkou na onen svět....pak jedině se vzdálit, odkopnout soupeře a získat čas i prostor.....

Vlk
Nový uživatel
Nový uživatel

08.03.2009 23:23

Šmarja kde všichni berete tyhle procenta? To je nějaká statistika od ČSÚ? Jak můžete něco tak nesrovnatelného popsat tak přesným číslem? Každá situace, každý útok, je jiný. Jak to můžete takhle srovnávat?

O tom, co se v různých bojových umění (a "sebeobraných" školách) učí proti noži za sračky snad ani nemá cenu rozebírat. Techniky použitelný tak leda proti člověku, který má ruku s nožem znehybněnou v dlaze.

hetzer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

08.03.2009 23:24

SINCITYMAN: nevim, neslysel jsem o moznosti obrany proti spravne vedenemu utoku nozem krome drzeni utocnika mimo dosah.

oupi
Častý návštěvník
Častý návštěvník

08.03.2009 23:28

Vlk píše:Myslím, že videí typu nůž vs. pistole je na netu dostatek. I proto mi tyhle výroky typu "když na mě někdo vytáhne nůž, tak se s ním nebudu šermovat a střelím ho" připomínají děti, které si hrají s kapslíkovkama a křičej "Mě nemůžeš střelit. Já jsem nesmrtelnej"

Už se to tu řešilo. Zkoušeli jsme to na tréninku (musado mcs) a nejlépe nám vycházel rychlý úprk s následným tasením. Něco o boji nožem vím, věnuji se mu už nějaký pátek, byť poslední rok spíš teoreticky. Když Tě budu chtít zabít, umřeš a můžeš šmidlat čím chceš. Jenže kolik lidí, Tě bude chtít zabít? Spíš nůž použijí jako nástroj, který v Tobě vyvolá hrůzu a Ty splníš jeho požadavky. V tomhle případě to chce rychlé nohy a pevnou ruku.

hetzere: Zabít spolehlivě člověka nožem rozhodně triviální není. Tělo vydrží poměrně dost a trefit to správné místo správně není sranda. Je to stejné jako se zbraněmi. Trefit terč v klidu na 25m je triviální. Zabít člověka v boji na blízko první ranou už tak ne.

Sincity: 2m? Dělali jsme jednoduchý test. Pistole s nábojem v komoře ve stehením pouzdře. Než dotyčný tasil a zadubloval, útočník uběhl v průměru 7,5m. Navíc to předpokládá STOP efekt a nutnost zaregistrování útočníka. Nehledě na nefér finty jako je břitva na gumičce od trenek.

SINCITYMAN
Moderátor
Moderátor

08.03.2009 23:35

:lol: Máš pravdu, ale to se těžko vysvětluje někomu kdo nikdy neviděl, co to opravdu boj nožem je...nůž je svou nebezpečností a teď nevím jestli to řeknu správně, podoben střelné zbrani v tom,že je velmi "snadné" s ním někomu ublížit, a při dostatečném odhodlání útočníka,v takovém tom "banzai" stylu,ani není potřeba aby byl dobrý,je-li odhodlám vyměnit svůj život za ten tvůj.Jestli se mi to podaří, tak bych na některý LOS dotáhl člověka co tomu rozumí, aby udělal nějakou přednášku z ukázkami.Ale pochopil jsem alespoň, proč šermíři byli fatalisté a mystici.Ani ten sebelepší mistr se nemůže spolehnout na to že ho jednou nesloží třeba i to největší kopyto pod sluncem,prostě se to stane je vymalováno ,říkej tomu náhoda nebo osud, je to tak, a hřbitovy jsou plné těch nejlepších šermířů....

Další

Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních