- eerr
- Častý návštěvník
Re: Puška Dragunov a civilní verze Tigr
Extry teď asi jedině u Brymové za nějakých 15,6 Kč http://www.zbranebrymova.com/foto/19544.jpg
a i přes to jak jsou staré mají vyrovnanější rychlosti než S&B Match (asi tak 3 - 4 roky zpět). Beareka má čínskou mosaz za 10,5 Kč ,střela 147gr prý pro Dragunova se stoupáním 320mm , koupil jsem to do SVT ale zatím nevím jak to lítá
a i přes to jak jsou staré mají vyrovnanější rychlosti než S&B Match (asi tak 3 - 4 roky zpět). Beareka má čínskou mosaz za 10,5 Kč ,střela 147gr prý pro Dragunova se stoupáním 320mm , koupil jsem to do SVT ale zatím nevím jak to lítá
- eerr
- Častý návštěvník
- Mali
- Pravidelný návštěvník
SBcka sem střílel akorát MATCH a tam je ta přesnost taky dobrá kolem 1 - 1,3 MOA. Ono by ta přesnost taky mohla být lepší z dobře umístěným bipodem a silnějším puškohledem....třeba... Zcivilněný jsem tu ve vlákně taky dával, ale tuším jen na 55 metrů. Je to stejný jak u Draga. Pokud do toho někdo rve kulomeťáky, tak nemůže počítat s extra přesností. Těch .308 WIN se opravdu dělá mnohem více a dají se různě přebíjet, u 7,62x54R toho moc není... Krčky to mlátí o krycí plech, jak se nábojnice přetočí po vyhození nárazovým vyhazovačem, od toho jsou ty krčky pomlácený. Ne pokaždý, ale dost často... Přebíjet sem to nezkoušel, takže nemůžu říct. Přebíjím z jinejch nábojnic a můžu doporučit zápalky od SB, ty mi to nepropichuje.
- Mali
- Pravidelný návštěvník
Tady jsou tři terče od třech střelců NDM-86. Pokaždé 5 ran .308 WIN 10,9g na 100 metrů v leže s oporou. Optika 4x, dodávaná ke zbrani.
- MartinK
- Pravidelný návštěvník
Tu nástřelku mám plus mínus podobnou. Střílel sem 168gr. GGG ale celkově to bylo velmi podobný. Ten jeden až dva milimetry míň už tam rozdíl nedělají.
- Rimmer132
- Sponzor serveru
Ad Extra - co jsem se rychle ptal, nesmí se do SVD cpát, jsou víc podsypané a samonabíječku umlátí - byly určené pro kliku.
- archandel22
- Občasný návštěvník
Pro: Rimmer132
Muzes byt k tem Extram presnejsi? Koho jsi se ptal? Na zaklade ceho se nesmi pouzivat? Ja Extry strilim nekolik roku a puska funguje bezvadne a soustrely s temi naboji mam nejlepsi. Slysel uz jsem hodne legend co se do te pusky nesmi davat napr. SaB HPBT naboje ze jsou jen pro nasi OPU z duvodu vetsi navazky prachu ap., ale nikdo mi nikdy nerekl nic konkretniho. Jedine co do pusky nedam jsou prebijene naboje, protoze volne plovouci zapalnik je iniciuje. Ale problem s prebijenim pro tuhle zbran se tu uz resil.
Muzes byt k tem Extram presnejsi? Koho jsi se ptal? Na zaklade ceho se nesmi pouzivat? Ja Extry strilim nekolik roku a puska funguje bezvadne a soustrely s temi naboji mam nejlepsi. Slysel uz jsem hodne legend co se do te pusky nesmi davat napr. SaB HPBT naboje ze jsou jen pro nasi OPU z duvodu vetsi navazky prachu ap., ale nikdo mi nikdy nerekl nic konkretniho. Jedine co do pusky nedam jsou prebijene naboje, protoze volne plovouci zapalnik je iniciuje. Ale problem s prebijenim pro tuhle zbran se tu uz resil.
- Rimmer132
- Sponzor serveru
archandel22: cituju kluky, co s tím sloužili - povoleno střílet pouze 7N1, tehdejší Extry explicitně zakázány z důvodu vyššího namáhání výkonnějším nábojem určeným do klik Vostok. Bohužel aktuální střelivo na trhu jsem neměřil, takže za to ruku do ohně úplně nedám.
- DPMS
- Častý návštěvník
U munice SaB 7,62x54R se střelami HPBT šlo o nevhodnou citlivost zápalek pro konkrétní konstrukci zbraně, kdy se ji nepodařilo vyladit a v sériové výrobě udržet tak, aby při dovření závěru SVD dobíhající zápalník s naprostou jistotou neodpálil. Puška občas "zakulometila".
Proto byl tento "zpřesněný náboj" v 7,62x54R určen výhradně do vz. 54 a vz. 54/90.
Proto byl tento "zpřesněný náboj" v 7,62x54R určen výhradně do vz. 54 a vz. 54/90.

- archandel22
- Občasný návštěvník
Pro Rimmer132 co jsem se ptal nasich kluku z utvaru co byli na kurzu odstrelovacu tak 7N1 ani nevideli strileli ceskoslovenske Tž a kdyz jim dosly, tak rumunske SADU ktere mely veliky rozptyl to je cca 3-4 roky, ted strili jen ty rumuny. Ale na zavodech co u nas byly cca pred 14 dny strilel jeden VZP od hradni straze a ten mi rekl ze si kupoval na zavody/vycvik extry kdyz jeste meli SVD.
Pro DPMS ja to slysel ze ma nadmernou navazku, pokud by to bylo kvuli zapalky tak by to platilo i pro FMJ a SP ja jsem s SVD vystrelil asi 40 FMJ a nekulometil, na druhou stranu, kdyz jsem zkousel novou nabojnici a zapalkou od SaB prave kvuli tomu samovolnemu odpaleni od plovouciho zapalniku tak mi jich 16-17 z 20 odeslo mel jsem jen nabojnici a zapalku. Mylsim ze pokud se nazacnou dovazet zapalky ktere jsou na tohle stavene tak neprebijem naboje ani do SVD ani do cinskych klonu v 308 Win.
Pro DPMS ja to slysel ze ma nadmernou navazku, pokud by to bylo kvuli zapalky tak by to platilo i pro FMJ a SP ja jsem s SVD vystrelil asi 40 FMJ a nekulometil, na druhou stranu, kdyz jsem zkousel novou nabojnici a zapalkou od SaB prave kvuli tomu samovolnemu odpaleni od plovouciho zapalniku tak mi jich 16-17 z 20 odeslo mel jsem jen nabojnici a zapalku. Mylsim ze pokud se nazacnou dovazet zapalky ktere jsou na tohle stavene tak neprebijem naboje ani do SVD ani do cinskych klonu v 308 Win.
- Mali
- Pravidelný návštěvník
No, já teda přebíjím náboje do NDM-86 v .308Win, cpu tam SB zápalky a z 40 vystřelených ran, jsem neměl jedinej problém, takže ta 308 jde přebíjet úplně v klidu 

- archandel22
- Občasný návštěvník
- DPMS
- Častý návštěvník
k archandel22
Munice 7,62x54R se střelou HPBT o hmotnosti 11,3g z produkce SaB byla součástí návrhu na modernizaci Opu SVD (optika Meopta 3-12x, munice se střelami HPBT…). Tento projekt byl ověřován na přelomu století (cca v rozmezí 2000-2001). Vlastní projekt bylo tak trochu zoufalství, protože vrchnost tehdy nechtěla dát peníze na moderní Opu v ráži 308W.
Munici k danému účelu, tedy pro Opu SVD nabízel a upravoval přímo výrobce, tj. SaB. Opakované zkoušky však prokázaly, že u systému zbraň - munice nelze zaručit bezpečný provoz, tedy vyloučit iniciaci zápalky doběhem těžkého plovoucího zápalníku (u vojenských a sovětských nábojů s jinou citlivostí zápalek tento problém neexistoval). Z tohoto důvodu byl proces ukončen a předmětná munice pořizována pouze pro dožívající Opu vz. 54 a vz. 54/90. Vzhledem k rizikům mělo být dle požadavků Policie ČR nejmenší spotřebitelské balení označeno nápisem „Pouze pro Opu vz. 54 a 54/90!“
Jelikož se konečně podařilo prosadit nákup nové techniky a v té době byla do výzbroje Policie ČR již hromadně zaváděna Opu ráže 308W (SAKO TRG-22), byly nákupy a používání munice 7,62x54R již časově limitovány.
Náboj se střelou HPBT využíval některých zahraničních komponentů (střela Sierra, prach), už nevím, zda k nim náležela i zápalka, v každém případě, citlivost zápalek má poměrně široké toleranční pole a liší se i mezi jednotlivými produkty a sériemi, takže jedna série munice problém v SVD vykazovat nemusí, jiná již ano. Počet výstřelů v rozsahu pár desítek ran není z hlediska statistiky zcela relevantní.
Munice 7,62x54R se střelou HPBT o hmotnosti 11,3g z produkce SaB byla součástí návrhu na modernizaci Opu SVD (optika Meopta 3-12x, munice se střelami HPBT…). Tento projekt byl ověřován na přelomu století (cca v rozmezí 2000-2001). Vlastní projekt bylo tak trochu zoufalství, protože vrchnost tehdy nechtěla dát peníze na moderní Opu v ráži 308W.
Munici k danému účelu, tedy pro Opu SVD nabízel a upravoval přímo výrobce, tj. SaB. Opakované zkoušky však prokázaly, že u systému zbraň - munice nelze zaručit bezpečný provoz, tedy vyloučit iniciaci zápalky doběhem těžkého plovoucího zápalníku (u vojenských a sovětských nábojů s jinou citlivostí zápalek tento problém neexistoval). Z tohoto důvodu byl proces ukončen a předmětná munice pořizována pouze pro dožívající Opu vz. 54 a vz. 54/90. Vzhledem k rizikům mělo být dle požadavků Policie ČR nejmenší spotřebitelské balení označeno nápisem „Pouze pro Opu vz. 54 a 54/90!“
Jelikož se konečně podařilo prosadit nákup nové techniky a v té době byla do výzbroje Policie ČR již hromadně zaváděna Opu ráže 308W (SAKO TRG-22), byly nákupy a používání munice 7,62x54R již časově limitovány.
Náboj se střelou HPBT využíval některých zahraničních komponentů (střela Sierra, prach), už nevím, zda k nim náležela i zápalka, v každém případě, citlivost zápalek má poměrně široké toleranční pole a liší se i mezi jednotlivými produkty a sériemi, takže jedna série munice problém v SVD vykazovat nemusí, jiná již ano. Počet výstřelů v rozsahu pár desítek ran není z hlediska statistiky zcela relevantní.
- naboje
- Pravidelný návštěvník
Zdarec, nevite nekdo, k cemu slouzil popruh, ktery je omotany kolem plechove bedynky na optiku k SVD?
- MartinK
- Pravidelný návštěvník
- naboje
- Pravidelný návštěvník
Zdravim vsechny,
muzu poprosit o zaslani foto zasobniku do svd 7,62x54R s naboji a vyfotit ho z vrchu? Poprve jsem zkousel strilet ze sveho noveho SVD a mel jsem problem s podavanim naboju z leve strany zasobniku z pohledu strelce. Hlavne me zajima, jak daleko je od strely kovovy trn v predni casti zasobniku. Diky
muzu poprosit o zaslani foto zasobniku do svd 7,62x54R s naboji a vyfotit ho z vrchu? Poprve jsem zkousel strilet ze sveho noveho SVD a mel jsem problem s podavanim naboju z leve strany zasobniku z pohledu strelce. Hlavne me zajima, jak daleko je od strely kovovy trn v predni casti zasobniku. Diky
- JK258472
- Sponzor serveru
Co by jste tedy vybrali? Co je lepší / kvalitnější ?
1. ----- NORINCO EM 351 Dragunov 7,62x54R
nebo
2. ---- SVD NDM86 .308 puška
nebo už tedy M91 když na Rusa je embargo. U těch prvních dvou nechci řešit co je levnější ani dostupnost střeliva, kvuli tomu zbraň nekupuji ale spíš kvalita a zpracování.
1. ----- NORINCO EM 351 Dragunov 7,62x54R
nebo
2. ---- SVD NDM86 .308 puška
nebo už tedy M91 když na Rusa je embargo. U těch prvních dvou nechci řešit co je levnější ani dostupnost střeliva, kvuli tomu zbraň nekupuji ale spíš kvalita a zpracování.
- naboje
- Pravidelný návštěvník
No vzhledem k tomu, ze obe verze vyrabi jeden vyrobce, tak predpokladam, ze zpracovani bude stejne. Osobne vlastnim EM 351 a az na zasobniky, je zpracovani perfektni.
- naboje
- Pravidelný návštěvník
Vite nekdo, k cemu presne slouzi otvory v tele pouzdra na prislusenstvi ( na cisteni ) k SVD?
-
certik - Častý návštěvník
tady máš vysvětlení...
http://cert62.rajce.idnes.cz/prodej/#050.jpg
http://cert62.rajce.idnes.cz/prodej/#050.jpg
Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské / klony AK