-
SW_FOX - Grafoman
- briegel
- Nový uživatel
-
SW_FOX - Grafoman
-
Fandaks - Častý návštěvník
NASSBRAND PULVER je stará záležitost, ten se sehnat nedá.... leda vyhrabat v nějaké rakouské nebo německé vědecké knihovně recept. Nebo se poptat přímo u někdejšího výrobce-jestli ještě existuje. Tenhle prach měl zvýšený obsah síry, ale je otázka o kolik procent. Hodila by se čistá a jemná lékařská síra.
Má někdo osobní zkušenost s prachem Wano-Jagdschwarzpulver???
Má někdo osobní zkušenost s prachem Wano-Jagdschwarzpulver???
-
bufallo - Častý návštěvník
o druhoch prachu, laboracii, mazani, typ strely sme sa nebavili, to je ina kategoria... ale zase to nieje nejake terno, ak ti staci striela do 90, netreba vela toho laborovat, ale ak chces sa tahat k stovke, treba uz sa tym zaoberat vaznejsie a skusat komponenty... takze netreba sa toho tak bat ako sa to tu opisuje, ake zlozite postupy, tajne laboracie, specialne strely, naucit predovku strielat atd... ja som nic nelaboroval, kupil som si normalne seriove Lee klieste, Vezuvit, namazal strely a strielal... samozrejme ze Vezuvit nemoze superit z Svajciarom, ale aj z Vezuvitom som dal cez 90 na 50 m v stoji, obycajny Tryon v kalibri 50, momochodom doporuceny na gulate strely, otvorene mieridla, ziadny diopter, strela Lee Minie, nekalibrovana, ziadny lievik, mazana obycajnou vazelinou z parafinom, a to este na prave oko slabsie vidim a nestrielal som skoro 2 roky... takze vsetko nieje v Svajciarovi... poznam dost ludi co striela iba z Vezuvitom a ide im to okolo 85 - 90....
najdolezitejsia je hlaven, ostatne sa doladi...
inak videl som nastrel predovka v kalibri myslim 36, ogival, prach CH No.2 0,8 g na 50 m vsetko cez 95 ... samozrejme ze lievik a vazeny prach, kalibrovana strela..
cim mensi kaliber, tym vetsie problemy s presnostami komponentov...
najdolezitejsia je hlaven, ostatne sa doladi...
inak videl som nastrel predovka v kalibri myslim 36, ogival, prach CH No.2 0,8 g na 50 m vsetko cez 95 ... samozrejme ze lievik a vazeny prach, kalibrovana strela..
cim mensi kaliber, tym vetsie problemy s presnostami komponentov...
-
Black Powder - Moderátor
-
a ved sa neboj pochvalit, ze si s kalibrom .40 a Vezuvitom nastrielal 99...
ved som bol pri tom a skladal som tie tvoje terce zo stavu, cez desiatku bola jedna diera...
zaver je asi taky, ze ked vylucime chybu zlej hlavne, strely, maziva, vycistenie hlavne, nabijanie cez lievik, dotlacenie strely rovnakou silou na prach a chybu strelca, potom mozme skusat menit prach...
Svajciar ma tu vyhodu ze je velmi stabilny a su male rozdiely medzi baleniami a sarzami...
a myslim si ze vo vela pridadoch sa nespravne vina chybneho nastrelu ktora moze byt uplne inde, zvaluje na zly prach, ako ze Vezuvit... samozrejme ze je u Vezuvitu rozdiel medzi sarzami, otvoril som 2 pixle, jedna z roku 2003, druha z 2006, ten prach 2003 bol uplne matny, bez lesku, ako sadza, a ten z 2006 bol uplne leskly, len tak svietil... Explozia ma celkove problem udrzat stabilitu prachu... davnejsie pri vypadku vyroby v koncom 90-rokov dovazali prach z Francuzka a plnili ho do origos pixli, co si myslim ze tiez nieje koser....
ved som bol pri tom a skladal som tie tvoje terce zo stavu, cez desiatku bola jedna diera...
zaver je asi taky, ze ked vylucime chybu zlej hlavne, strely, maziva, vycistenie hlavne, nabijanie cez lievik, dotlacenie strely rovnakou silou na prach a chybu strelca, potom mozme skusat menit prach...
Svajciar ma tu vyhodu ze je velmi stabilny a su male rozdiely medzi baleniami a sarzami...
a myslim si ze vo vela pridadoch sa nespravne vina chybneho nastrelu ktora moze byt uplne inde, zvaluje na zly prach, ako ze Vezuvit... samozrejme ze je u Vezuvitu rozdiel medzi sarzami, otvoril som 2 pixle, jedna z roku 2003, druha z 2006, ten prach 2003 bol uplne matny, bez lesku, ako sadza, a ten z 2006 bol uplne leskly, len tak svietil... Explozia ma celkove problem udrzat stabilitu prachu... davnejsie pri vypadku vyroby v koncom 90-rokov dovazali prach z Francuzka a plnili ho do origos pixli, co si myslim ze tiez nieje koser....
-
Black Powder - Moderátor
-
SW_FOX - Grafoman
-
staM - Moderátor
Je to přesně tak.Ten který ti v tvé pistoli/pušce......chodí nejlépe.
Tak trochu problém je v tom že zde v prodeji je jen jeden.Většina čmoudilů nemá možnost ani vyzkoušet,nebo nechce prach jiný,třeba individuálně dovezený.
Nechci tvrdit že LC je špatný prach.Používá ho drtivá většina střelců a i s nadprůměrnými výsledky.Cena je příznivá.Otázka je,zda by jejich výsledky nebyly ještě lepší při použití prachu jiného.
Je třeba myslet také na to že LC se používá jako prach "univerzální".Pro pistole,revolvery,pušky.Navíc všech ráží od .32 až po .58.Mění se jen jeho navážka.Logicky nemůže LC být ve všech zbraních ten nejlepší prach.Je jen nejdostupnější.
Laborace výstřelu pro předovku je v podstatě obdoba přebíjení jednotných nábojů.Když to hodně zjednoduším a přeženu tak jen pro např.38 spec se nepoužívá taky jen jeden druh prachu.Váha střely,délka hlavně......
Tak trochu problém je v tom že zde v prodeji je jen jeden.Většina čmoudilů nemá možnost ani vyzkoušet,nebo nechce prach jiný,třeba individuálně dovezený.
Nechci tvrdit že LC je špatný prach.Používá ho drtivá většina střelců a i s nadprůměrnými výsledky.Cena je příznivá.Otázka je,zda by jejich výsledky nebyly ještě lepší při použití prachu jiného.
Je třeba myslet také na to že LC se používá jako prach "univerzální".Pro pistole,revolvery,pušky.Navíc všech ráží od .32 až po .58.Mění se jen jeho navážka.Logicky nemůže LC být ve všech zbraních ten nejlepší prach.Je jen nejdostupnější.
Laborace výstřelu pro předovku je v podstatě obdoba přebíjení jednotných nábojů.Když to hodně zjednoduším a přeženu tak jen pro např.38 spec se nepoužívá taky jen jeden druh prachu.Váha střely,délka hlavně......
- loptosko
- Občasný návštěvník
sorry, možno ste to rozoberali ale ja to neviem nájsť. existuje nejaký moderný bezdymny prach, ktorý však horí tak pomaly ako čierny? proste či existuje niečo, čo sa dá použiť do predovky ale neurobí to dym a pritom mi to neroztrhne hlaven a má podobné vnútrobalistické vlastnosti ako BP. nie som samovrah, takže nechcem experimentovať, ale určite sa nejaká taká pomaly horiaca bezdýmna zmeska robí. čítal som to niekde na americkom nete, ale neviem to znova nájsť. vdaka za radu.
-
staM - Moderátor
Problém je ale ten,že pyrodex "kouří".Příměsi v něm obsažené kouř vytváří,tak aby efekt výstřelu co nejvíce napodoboval hoření černého prachu.
Zápach po výstřelu je trochu jiný.Spíš po čpavku než po síře.
Zápach po výstřelu je trochu jiný.Spíš po čpavku než po síře.
Naposledy upravil staM dne 28.09.2008 23:46, celkově upraveno 1
- loptosko
- Občasný návštěvník
a dikes moc. napíšem výrobcovi pyrodexu, či robia aj nejakú šaržu bez prídavných dymových aditív. a samozrejme, NIKOMU nedoporučujem do predovky alebo repliky dávať niečo čo tam nepatrí, ale ten pyrodex je pomaly horiaci bezdými prach pre predovky, len je umelo pridaná čmudiaca prísada. chcem si len tak skúsiť picnúť bez dymu. len tak.
-
robia sa aj ine prachy do predoviek, pouzivaju sa hlavne v Amerike na lov, najviac sa pouziva Pyrodex, dalej TripleSeven, ktory je silnejsi ako Pyrodex, dalej ClearShot, BlackMagic, PioneerPowder, Goex Pinnacle powder atd... urcite niektory z nich je bez dymu, len uz si nepametam ktory... je ich urcite este viac...
proste Amici to maju premakane... v tom ziju, teraz je to velmi moderne, hlavne inlajnky... udajne priemerne az 30 % vsetkych lovcov pouziva predovky, v niektorych statoch az 80%, su tam upravene aj lovecke sezony ked sa moze lovit len predovkami...
proste Amici to maju premakane... v tom ziju, teraz je to velmi moderne, hlavne inlajnky... udajne priemerne az 30 % vsetkych lovcov pouziva predovky, v niektorych statoch az 80%, su tam upravene aj lovecke sezony ked sa moze lovit len predovkami...
-
staM - Moderátor
Na téma Pyrodex nebo moderní náhražky černého prachu pokračujte prosím zde
-
svajciar je aj dost drahy, ale zase najsilnejsi vyrabany momentalne cierny prach... pixla 1 kg stoji od 50 do 70 euro... v Dave mali na mysli No.3 FFg alebo No.4 1/2Fg zrnitosti, najviac sa ale pouziva FFg No.3 pre pusky predovky od kal.50 hore, No.4 a No.5 sa pouzivaju bud pre brokovnice kal.10 ale hlavne pre naboje do pusiek plnene BP (45-70,90,110,120, 50-90 atd)... na tercovu strelbu, ak tam nebudes ladovat plne laboracie, staci aj LC-ko za 300 jedno kilo.. na tercovku sa pouziva tiez aj svajciar, ale No.2, zrnitosti FFFg, ale svajciar FFg pri plnej laboracii je zazitok.. je to dasa povedat skoro dvojnasobna supa ako pri tercovej, ja som strielal v 58-ke Realy s 80gr LC a potom Minie z 100 az 120 gr No.3, nedasa to porovnat... ovela tvrdsia rana ako z LC-kom... LC v pohode pri tej navazke, aj na dlhsie strielanie, Svajciar supa ako hovado, modre plece... pri kal.72 ogival laborovali kolegovia z JAR od 120 do 160 FFg svajciara.... au au, to muselo boliet...
-
Hungry - Moderátor
-
EL PANELL - Častý návštěvník
-
tam ide v prvom rade o hmotnost strely, tie rozdiely v tlakoch pri zachovani vsetkych podmienok, teda rovnaka zbran, vaha strely, navazka prachu a vsetko okolo toho a meni sa len zrnitost prachu, su vyssie tlaky pri pouziti prachu zrnitosti jemnejsej ako hrubsej...
napr. podla testov co robili amici, puska kal.50, strela 360 gr, pri navazke prachu 100gr su tlaky pri prachu FFg cca 8000 PSI ale pri prachu FFFG je to uz cca 11000 PSI.... robi cca priemerne narast 20-30 %... a europsky vyrobcovia, teda aspon Ardesa, Dikar a iny, okrem Pedersoliho deklaruju tormentacne tlaky do 700kg/mm2 a to je po prepocte skoro 10000 PSI... prevadzkove by mali byt do 500kg/mm2...
je to paradox, lebo co mam flintu od Investarms, tak boli tam 2 navody, pre europsky trh bola navazka max 70 gr a pre amikov max 110 gr...
takze, napr, aj Pedersoli doporucuje pre tercovu strelbu prach No.2, teda FFFG, napr. aj pre Brown Bess ale pri navazke cca 80 gr...
pri dvojaku mojom, 58-ke to bolo pre gulatu strelu, Target loads 70-80 gf No.2 FFFg a pri Hunting Loads a Minie strely prach FFg, teda No.3 a 100-110 gr... udaje mam od zakaznickeho servisu Pedersoli...
ked si pozries v navode, tak je tam vysvetlene, typ prachu podla tabulky, a tam je to pekne rozdelene podla zrnitosti...
pre tercovu strelbu mozes pouzit v pohode FFFg aj pre kal.4 ale pre plnu laboraciu uz by to mohol byt tlakovy problem... aj ked skusobny prach pre tormentacne skusky podla CIP je zrnitosti cca FFFg...
pre brokovnice do kal.10 mozes pouzivat da sa povedat aj FFFg, ale pri pouziti hrubsieho, su podstatne tlaky setrnejsie k zbrani... aj ked tlaky su pri brokovniciach tak max do cca 5000 PSI..
ale v nabojoch plnenych ciernym prachom su len zrnitosti min.1/2Fg (No.4) ale najcastejsie No.5, teda Fg...
este nejaky dotaz????
napr. podla testov co robili amici, puska kal.50, strela 360 gr, pri navazke prachu 100gr su tlaky pri prachu FFg cca 8000 PSI ale pri prachu FFFG je to uz cca 11000 PSI.... robi cca priemerne narast 20-30 %... a europsky vyrobcovia, teda aspon Ardesa, Dikar a iny, okrem Pedersoliho deklaruju tormentacne tlaky do 700kg/mm2 a to je po prepocte skoro 10000 PSI... prevadzkove by mali byt do 500kg/mm2...
je to paradox, lebo co mam flintu od Investarms, tak boli tam 2 navody, pre europsky trh bola navazka max 70 gr a pre amikov max 110 gr...
takze, napr, aj Pedersoli doporucuje pre tercovu strelbu prach No.2, teda FFFG, napr. aj pre Brown Bess ale pri navazke cca 80 gr...
pri dvojaku mojom, 58-ke to bolo pre gulatu strelu, Target loads 70-80 gf No.2 FFFg a pri Hunting Loads a Minie strely prach FFg, teda No.3 a 100-110 gr... udaje mam od zakaznickeho servisu Pedersoli...
ked si pozries v navode, tak je tam vysvetlene, typ prachu podla tabulky, a tam je to pekne rozdelene podla zrnitosti...
pre tercovu strelbu mozes pouzit v pohode FFFg aj pre kal.4 ale pre plnu laboraciu uz by to mohol byt tlakovy problem... aj ked skusobny prach pre tormentacne skusky podla CIP je zrnitosti cca FFFg...
pre brokovnice do kal.10 mozes pouzivat da sa povedat aj FFFg, ale pri pouziti hrubsieho, su podstatne tlaky setrnejsie k zbrani... aj ked tlaky su pri brokovniciach tak max do cca 5000 PSI..
ale v nabojoch plnenych ciernym prachom su len zrnitosti min.1/2Fg (No.4) ale najcastejsie No.5, teda Fg...
este nejaky dotaz????
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder