- cashac
Prevod zbrani na jineho cloveka a uredni sikana - AKUTNI
Zdravim. Pokud jsem mimo, prosim preradit/smazat, ale nenasel jsem konkretni takovyto pripad.
Pani Gabriela si koupila od pani Evy celkem 9 zbrani kategorie B.
Koupila je naraz a "zbrojak" ma zhruba 2 mesice.
Pri nakupu si overila, ze pani Eva je drzitelkou zbrani, ma platny zbrojni prukaz a ke kazde zbrani prukaz zbrane.
Jakmile vsak prisla zbrane registrovat, bylo ji receno (spise zakriceno), ze je to pokus o nejaky nekaly podvod, protoze pani Eva uz se nejmenuje Vidlakova, ale Novakova, nebot se vdala (zjisteno z nejakeho registru nebo co).
Pani Eva tedy dostane pokutu 1000 CZK za to, ze si nenechala vcas vydat novy zbrojni prukaz znejici na jeji nove jmeno.
Ovsem pani Gabriele pry bude predepsana pokuta 5000 CZK, bude ji zabaven zbrojni prukaz a cela transakce se zbranemi je neplatna.
Muj dotaz zni: Ma kupujici povinnost nebo vubec moznost zjistovat identitu prodavajiciho? Nestaci, ze prodavajici predlozi platny zbrojni prukaz a prukazy zbrane?
Nebo kdyz to dovedeme ad absurdum: kdybych kupoval zbran od nejake zenske, je moji povinnosti zjistit, jestli se nahodou nevdala podle obcanky?
Pokud nekdo zna odpoved, prosim podelte se, ve stredu tohoto tydne se ma udat ono zabaveni ZP!!!
Diky!
Pani Gabriela si koupila od pani Evy celkem 9 zbrani kategorie B.
Koupila je naraz a "zbrojak" ma zhruba 2 mesice.
Pri nakupu si overila, ze pani Eva je drzitelkou zbrani, ma platny zbrojni prukaz a ke kazde zbrani prukaz zbrane.
Jakmile vsak prisla zbrane registrovat, bylo ji receno (spise zakriceno), ze je to pokus o nejaky nekaly podvod, protoze pani Eva uz se nejmenuje Vidlakova, ale Novakova, nebot se vdala (zjisteno z nejakeho registru nebo co).
Pani Eva tedy dostane pokutu 1000 CZK za to, ze si nenechala vcas vydat novy zbrojni prukaz znejici na jeji nove jmeno.
Ovsem pani Gabriele pry bude predepsana pokuta 5000 CZK, bude ji zabaven zbrojni prukaz a cela transakce se zbranemi je neplatna.
Muj dotaz zni: Ma kupujici povinnost nebo vubec moznost zjistovat identitu prodavajiciho? Nestaci, ze prodavajici predlozi platny zbrojni prukaz a prukazy zbrane?
Nebo kdyz to dovedeme ad absurdum: kdybych kupoval zbran od nejake zenske, je moji povinnosti zjistit, jestli se nahodou nevdala podle obcanky?
Pokud nekdo zna odpoved, prosim podelte se, ve stredu tohoto tydne se ma udat ono zabaveni ZP!!!

Diky!
-
Jirka_KT - Pravidelný návštěvník
-
Babyman - Častý návštěvník
- cashac
Veskera nakupni povoleni pani Gabriela samozrejme ma. Takze co byste radili?
Ja osobne bych se rozpalil do ruda a ... nevim ...
Urednice ji pouze sdelila, ze cely obchod je neplatny, protoze zadna pani Vidlakova neexistuje, protoze se z ni stala pani Novakova. A tudiz od pani Vidlakove nemohla koupit zbrane.
Jak rikam - saskarna.
Zadne vysvetleni proc 5000 a proc zabaveni ZP mi znamo neni, Gabriela to zrejme taky nevi, asi chudinka se proste zdrchana otocila na podpadtku a pak mi teprve volala jestli bych nekoho nepozadal o radu.
Toz tak.
Ja osobne bych se rozpalil do ruda a ... nevim ...
Urednice ji pouze sdelila, ze cely obchod je neplatny, protoze zadna pani Vidlakova neexistuje, protoze se z ni stala pani Novakova. A tudiz od pani Vidlakove nemohla koupit zbrane.
Jak rikam - saskarna.
Zadne vysvetleni proc 5000 a proc zabaveni ZP mi znamo neni, Gabriela to zrejme taky nevi, asi chudinka se proste zdrchana otocila na podpadtku a pak mi teprve volala jestli bych nekoho nepozadal o radu.
Toz tak.
- cashac
Babyman: pises, ze "jako kupujici vychazi z toho, co je v ZP a obcance".
Znamena to tedy, ze by mela kotrolovat jeste obcanku prodavajiciho?
A naopak: kdyz prodavam zbran, predlozim kupujicimu ZP a PZ.
V ZP je zapsano i bydliste.
Proc bych mel nabizet obcanku? Nestaci identifiokace prodavajiciho podle ZP?
Znamena to tedy, ze by mela kotrolovat jeste obcanku prodavajiciho?
A naopak: kdyz prodavam zbran, predlozim kupujicimu ZP a PZ.
V ZP je zapsano i bydliste.
Proc bych mel nabizet obcanku? Nestaci identifiokace prodavajiciho podle ZP?
-
zoufalec - Častý návštěvník
To cashac - Ať se ničeho nebojí. Ona nic neudělala. Paní Eva nesplnila svoji povinost ohlášení změny jména (teď mě napadlo, kde ona policistka zjistila že se paní Eva jmenuje jinak???????????? pokud se to ta policistka dozvěděla, měla vyzvat paní Evu k odevzdání zbraní, neboť ZP je po nějaké době neplatný. To neučinila, tudíž neplní svoje povinosti při evidenci zbraní a střeliva). Každopádně pokud budou trvat na nějaké pokutě, nic neplatit (zaplacením pokuty uznáváte svoji vinu) a nechat si to všechno vystavit písemně. Pokud by trvali na odevzdání ZP, ať jí pošlou obsílku a trvat na písemném zdůvodnění. Ideální by bylo, kdyby paní Gabriela vzala někoho (kdo se trochu vyzná) sebou.
Teď dobrej vtip: policie je zde pro nás občany, né naopak.
Teď dobrej vtip: policie je zde pro nás občany, né naopak.
Naposledy upravil zoufalec dne 07.01.2008 19:40, celkově upraveno 1
-
Missak - Častý návštěvník
1.Podle čeho zjistili, od koho to kupovala? Jak zde bylo několikrát psané, PČR nemá nikde zákonem dané, že musí vidět kupní smlouvu, tudíž by neměla vědět, na jaké jméno byla smlouva vystavena.
2.Potom by mohla i argumentovat tím, že viděla i občanku, takže zjistila, že jméno za svobodna souhlasí, v občance není datum sňatku, takže nemůže posoudit, zda splnila či nesplnila zákonem dané povinnosti o vydaní nového ZP (mohla být čerstvě vdaná).
3. Nejsem si jistý, zda může soukromá osoba vyžadovat ukázání OP.
4. FOX určitě poradí fundovaně.
Zoufalec byl rychlejší

2.Potom by mohla i argumentovat tím, že viděla i občanku, takže zjistila, že jméno za svobodna souhlasí, v občance není datum sňatku, takže nemůže posoudit, zda splnila či nesplnila zákonem dané povinnosti o vydaní nového ZP (mohla být čerstvě vdaná).
3. Nejsem si jistý, zda může soukromá osoba vyžadovat ukázání OP.
4. FOX určitě poradí fundovaně.

Zoufalec byl rychlejší

Naposledy upravil Missak dne 07.01.2008 19:58, celkově upraveno 1
-
Missak - Častý návštěvník
-
Luger - Častý návštěvník
-
zoufalec - Častý návštěvník
-
Luger - Častý návštěvník
-
Iha - Příspěvky: 1466
Minimalne jednala v dobre vire. Nemluve o tom, ze jmeno si mohla dana pani zmenit az po prodeji, coz take neni z kontextu jasne. Ale urcite nic neplatit tyhlety pani u okenka jsou obvykle moc chytre a jejich nadrizeny ma rozum. A jestli je s prodejcem v kontaktu, tak at ji poradi si nechat vystavit novy zbrojak (ma na to ze zakona 10 pracovnich dnu, takze by to mohla stihnout vzhledem ke svatkum).
-
gewarosse - Častý návštěvník
To já jsem taky teď zažil něco podobného.Šel jsem si zaregistrovat MC-21.
Oni hned na mě,že jsem spáchal trestný čin,protože jsem měl staré nákupní povolení.Tak na něj kouknu a ono je na čislo zbrojáku,kterej mi sebrali před měsícem,protože si vzpoměli u mé 3 pistole,že mi musí na zbroják dopsat ,,Povolení k nošení zbraně kategorie B"
A už se vezu.
Oni hned na mě,že jsem spáchal trestný čin,protože jsem měl staré nákupní povolení.Tak na něj kouknu a ono je na čislo zbrojáku,kterej mi sebrali před měsícem,protože si vzpoměli u mé 3 pistole,že mi musí na zbroják dopsat ,,Povolení k nošení zbraně kategorie B"
A už se vezu.
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
- cmk
- Častý návštěvník
Gew - ten tvuj problem ma bohuzel 2 na sobe nezavisle podproblemy:
a) neni ti 21 a nutej ti zbrojak, kam chtej zapsat "opravneni nosit B" - to je samozrejme jejich hovadina
b) nakupka ti vystavenim novyho zp hold propadla - chybu jsi udelal ty i prodavajici - tipuju, ze to posoudej jako prestupek na useku zbrani a streliva
Co se tyce puvodniho dotazu - stale tu nepadla jedna podstatna vec - zkoukla kupujici i obcanku a bylo tam stare nebo nove jmeno?
Vzdyt kdyz se pak vyplnuje hlaseni o nabyti vlastnictvi zbrane, uvadej se datum a misto narozeni, rodny prijmeni a adresa prodavajiciho - a kde jinde to zjistit nez v obcance???
Paklize nesedelo jmeno ZP a OP, pak opravdu nebyl ZP platny - ale i kdyby, opet by to mel bejt max. prestupek a to kdo vi jestli.
a) neni ti 21 a nutej ti zbrojak, kam chtej zapsat "opravneni nosit B" - to je samozrejme jejich hovadina
b) nakupka ti vystavenim novyho zp hold propadla - chybu jsi udelal ty i prodavajici - tipuju, ze to posoudej jako prestupek na useku zbrani a streliva
Co se tyce puvodniho dotazu - stale tu nepadla jedna podstatna vec - zkoukla kupujici i obcanku a bylo tam stare nebo nove jmeno?
Vzdyt kdyz se pak vyplnuje hlaseni o nabyti vlastnictvi zbrane, uvadej se datum a misto narozeni, rodny prijmeni a adresa prodavajiciho - a kde jinde to zjistit nez v obcance???
Paklize nesedelo jmeno ZP a OP, pak opravdu nebyl ZP platny - ale i kdyby, opet by to mel bejt max. prestupek a to kdo vi jestli.
-
Hungry - Moderátor
Jsem přesvědčen, že nákupní povolení platí po dobu platnosti ZP. Teprve, až mi ZP přestane platit, pozbývají platnosti nákupní povolení a já musím odevzdat zbraně atd. Pokud je mi ZP prodloužen, řádně a včas, vše mi platí dál. Policie je schopna si dohledat, jaké čísla ZP jsem kdy měl. Protože kdyby tomu bylo jinak, pak bych musel žádat znova o povolení, na které jsem si už zbraně nabyl...
- cashac
Pani Gabriela obcanku prodavajiciho nekontrolovala.
Zkontrolovala si pouze ZP a PZ.
A ja bych byl taky na pochybach, jestli mam vubec kupujicimu obcanku ukazovat.
Policii ano, pri vyrizovani vsech tech papiru. Ale to bych byl debil, abych vedome predkladal obcanku a ZP, kdyby se udaje lisily.
Takze suma sumarum:
- pokutu neplatit
- pokud ji budou chtit zabavit zbrojak, chtit pisemne vyjadreni dorucene domu
- obratit se na nadrizeneho (tady si nejsem jisty kam, neb uredni siml je v tomto pripade zenska s postem vedouciho inspektoratu
Zkontrolovala si pouze ZP a PZ.
A ja bych byl taky na pochybach, jestli mam vubec kupujicimu obcanku ukazovat.
Policii ano, pri vyrizovani vsech tech papiru. Ale to bych byl debil, abych vedome predkladal obcanku a ZP, kdyby se udaje lisily.
Takze suma sumarum:
- pokutu neplatit
- pokud ji budou chtit zabavit zbrojak, chtit pisemne vyjadreni dorucene domu
- obratit se na nadrizeneho (tady si nejsem jisty kam, neb uredni siml je v tomto pripade zenska s postem vedouciho inspektoratu

-
gewarosse - Častý návštěvník
-
Hungry - Moderátor
Ano, ale taky jak kde a navíc, pak by musela přestat platit i ta povolení, na která už byly zbraně přihlášeny... Ta povolení totiž také stále platí...
V zákoně je napsáno, že má platnost po dobu platnosti ZP. Což se dá chápat i tak, že dokud mám platný ZP bez ohledu na jeho momentální číslo, důležitá je nepřerušení platnosti. A pokud lze zákon vykládat více způsoby, platí ten pro občana výhodnější...
V zákoně je napsáno, že má platnost po dobu platnosti ZP. Což se dá chápat i tak, že dokud mám platný ZP bez ohledu na jeho momentální číslo, důležitá je nepřerušení platnosti. A pokud lze zákon vykládat více způsoby, platí ten pro občana výhodnější...
Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Registrace, převody, kategorizace CUZZS, ...