- virginan
- Častý návštěvník
- virginan
- Častý návštěvník
-
staM - Moderátor
Koukám že fotit svoje výtvory se nechce nikomu.Tak zatím něco z mých kokilek.Ta na kuličku je někdy z roku 93.Vyrobená tím nejjednodušším způsobem.Vrták nabroušenej do radiusu a soustruh.Odlitý kuličky-spíš šišoidy +/- 0.2 mm.Dodnes ji ale používám,i když jsem postupem času pořídil kokily na kuličky od různejch vyrobců s ovalitou o řád vyšší.Jedný pistolce tyhle šišky chutnaj víc než i třeba válcovaný kule.Záhada.
Druhá-jiskřená.Ovalita odlitý střely mikrometrem neměřitelná.Odlitý střely mají takovej jemňoulinkej sametovej povrch.Tahle kokila je zatím předposlední v dlouhý řadě toho co jsem vyzkoušel.
Fotil jsem to před chvílí,světlo na nic.Ale to podstatný je snad vidět.Ty chloupky z mastnýho hadru kterým byly půlky proložený tam asi nepatřej
.

Druhá-jiskřená.Ovalita odlitý střely mikrometrem neměřitelná.Odlitý střely mají takovej jemňoulinkej sametovej povrch.Tahle kokila je zatím předposlední v dlouhý řadě toho co jsem vyzkoušel.
Fotil jsem to před chvílí,světlo na nic.Ale to podstatný je snad vidět.Ty chloupky z mastnýho hadru kterým byly půlky proložený tam asi nepatřej

-
Fandaks - Častý návštěvník
-
Jim11 - Častý návštěvník
Tak jsem se snažil nafotit moje pokusy s kokilami. Není vyloučeno, že až v zimě nebude co dělat, zatopím v dílně a budu si zase hrát. No uvidíme. Ty fotky za moc nestojí, líp mě to bohužel nešlo.
Ta první kokila je z duralu, původně jsem ji před lety používal coby rybář k odlívání olůvek. Ostatní, ač se to možná díky osvětlení nezdá, jsou ze železné pásoviny 8-12 mm silné. Ta poslední byla pokus o střelu s dutinou. Lilo se to z horní strany.

Ta první kokila je z duralu, původně jsem ji před lety používal coby rybář k odlívání olůvek. Ostatní, ač se to možná díky osvětlení nezdá, jsou ze železné pásoviny 8-12 mm silné. Ta poslední byla pokus o střelu s dutinou. Lilo se to z horní strany.
-
Hungry - Moderátor
-
staM - Moderátor
- virginan
- Častý návštěvník
To Hungry
Říkám to pořád!Svět je malej!Možná se známe i my dva!Jen už na ty závody se moc nedostanu.Gattling je dobrej,ale budeš chtít asi raději,toho železného!
Taky bych si ho rád postavil do obýváku,žena by měla určitě děsnou radost!

Taky bych si ho rád postavil do obýváku,žena by měla určitě děsnou radost!

- kovák
- Občasný návštěvník
- virginan
- Častý návštěvník
-
Jim11 - Častý návštěvník
Proč děsně, mě se to líbí, koukám, že nápad využít starý kleště jsem neměl sám. Už to tady bylo vidět několikrát. Ten nůž je zajímavý, chystal jsem se taky něco takovýho zbastlit, jenže jsem měl strach, že se to bude chvět a bude to hrbatý (teda ta kokila). Nemohl bys prosím tě popsat výrobu kokily a materiál na nůž? Proč je ten nůž vzadu tak zeslabený? Není to z nějakýho pilníku?
-
tom - Častý návštěvník
-
zoufalec - Častý návštěvník
Ideální je horizontka. Na soustruhu to dobrej soustružník dokáže taky. Mě je dělal na zmíněné horizontce. 9 Luger 6-ti dutinové, 9 Makarov 5-ti dutinové. Odchylka hmotností - do 1 grs. Průměr zanedbatelný.
Dělící rovinu najde tak, že si odjede jednu stranu, pak druhou, podělí 2 a je přesně na dělící rovině.
Dělící rovinu najde tak, že si odjede jednu stranu, pak druhou, podělí 2 a je přesně na dělící rovině.
-
Jim11 - Častý návštěvník
- kovák
- Občasný návštěvník
Jako materiál jsem použil broušenej plocháč 8mm, nejdřív jsem půlky sesadil a zkolíkoval a na soustruhu přesně jak psal „Jim11“ (soustruh na dřevo s ručním suportem) se čtyřpaknovou hlavou srovnal jednu stranu, navrtal a pak pooomaaalooouuunku ubíral. Nůž je ze zlomeného soustružnického dláta
...kecám, dláto to bylo ale vybroušený z hoblovacího nože,,,trošku zmatek 

-
tom - Častý návštěvník
V soustruhu mi to je jasný, když budu mít dvě identické půlky, tvořící čtverec, ale to jde jen u jednokokily. Ale chtěl bych si udělat tak šesti až deseti kokilu. Budu jí dělat duralovou a střely budou bez drážek na mazání (budou se poměďovat). Takže teď babo raď. Asi nechat udělat tvarovou frézku? Zakolíkovat obě půlky k sobě a pak vrtnout? Určení té dělící roviny mi nějak furt není jasné. Malou frézku vlastním, ale nejsem frézař, takže radit jako laikovi. 

-
staM - Moderátor
-
tom - Častý návštěvník
-
Jim11 - Častý návštěvník
tom: v tom soustruhu to jde samozřejmě i u vícenásobné kokily. Jak myslíš, že jsem to dělal, zase o tom píši v úvodu. Dva plocháče (pásoviny) potřebné délky, tak aby nebrnkaly o lože (je taky možno vyndat můstek) na doraz k čelu hlavy a udělám jednu dutinu, povolím a posunu o potřebný kousek a jedu dál. A tak pořád. Musí to být ovšem zakolíkonané dopředu. No a čelo kokily se osoustruží podle potřeby. Co je na tom nejasnýho? 

- kovák
- Občasný návštěvník
zase jedny kleště v čoudu.
Střela má tvary jako originál Chassepot podle dobového náčrtku (poloměry špičky jsou odhadem, přiznávám a dosedací konus taky není úúúplně přesně 9,50mm dlouhý)

kokilu na tyhle střely není zas tak složité vyrobit díky absenci mazacích drážek, složitější a náročnější je se k tomu dokopat,,,já se k tomu kopal přes půl roku

Střela má tvary jako originál Chassepot podle dobového náčrtku (poloměry špičky jsou odhadem, přiznávám a dosedací konus taky není úúúplně přesně 9,50mm dlouhý)

kokilu na tyhle střely není zas tak složité vyrobit díky absenci mazacích drážek, složitější a náročnější je se k tomu dokopat,,,já se k tomu kopal přes půl roku

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder