- virginan
- Častý návštěvník
To Black Powder
Jsi moc šikovnej!!!Ta kokilka je parádní!Nezkusil,jsi to někdy udělat ze dvou kusů?Všechny samodomo kokilky mám ze dvou kusů,pak zhora sešroubované na imbus.Proto,smekám,protože,to musíš pořád vyndavat a měřit.Ten odsekávací plech,ve tvaru kohoutu-paráda!Kdo umí,ten umí!!!Mikiki musel svítit,jako sluníčko!Mám radost i za něho!
-
Black Powder - Moderátor
- virginan
- Častý návštěvník
To Black Powder
Tady posílám fotky kokilky vyrobené,tak,jak jsem myslel.práce ,včetně komletace 8 hodin.Jsem si pak myslel,že máš 45.Ale Mikiki má 54 ne?Co mi posílal SZ,tak,psal pořád o 54 IAB.
Střelu,jsem,žádnou volnou neměl,tak jsem rozebral polonáboj.

Střelu,jsem,žádnou volnou neměl,tak jsem rozebral polonáboj.

-
Jim11 - Častý návštěvník
Jak se tak na to koukám, tak ta výroba ze čtyř dílů musela být jednodušší a zároveň složitější. Jednodušší, že předek střely se zřejmě vyráběl, když byly v soustruhu první 2 půlky, pak se na to zřejmě přímo v hlavě našroubovaly další 2 půlky, který musely být staženy ze strany a pak se to dodělalo. Složitější proto, že je to moc komplikované. Ta přišroubovaná zadní část musí být hodně napevno, protože se to nesmí už nikdy hnout. Zajímavý nápad. Pokud se ale podaří vybrousit nůž, dalo by se to do hliníku dělat na jeden zátah a jen ze dvou půlek.
-
Black Powder - Moderátor
Jim11:
veru, aj mne sa to zda zlozite, aj ked vysustruzenie toho kuzelu je lahsie.
Ale mylis sa v tom, ze ked si vybrusis noz do tvaru strely, ze to spravis na jeden krat.
Kto vie sustruzit, vie o com hovorim, staci sa zamysliet.
Ja ked idem nieco vyrabat, musim si vopred v hlave premysliet kazdy krok, co mam ako spravit, takze taka virtualna vizualizacia v hlave.
Ked robim formu na strelu, ktora nebude kalibrovana, musim pocitat aj so zmrstitelnostou olova pri vychladnuti. Napr. ak ma byt rozmer strely 11,41 tak forma musi mat 11,43-11,45 podla pouziteho olova. Cim je olovo maksie, tym viac sa zmrsti.
veru, aj mne sa to zda zlozite, aj ked vysustruzenie toho kuzelu je lahsie.
Ale mylis sa v tom, ze ked si vybrusis noz do tvaru strely, ze to spravis na jeden krat.
Kto vie sustruzit, vie o com hovorim, staci sa zamysliet.
Ja ked idem nieco vyrabat, musim si vopred v hlave premysliet kazdy krok, co mam ako spravit, takze taka virtualna vizualizacia v hlave.
Ked robim formu na strelu, ktora nebude kalibrovana, musim pocitat aj so zmrstitelnostou olova pri vychladnuti. Napr. ak ma byt rozmer strely 11,41 tak forma musi mat 11,43-11,45 podla pouziteho olova. Cim je olovo maksie, tym viac sa zmrsti.
- virginan
- Častý návštěvník
Zdá se Vám to zbytečně složité,ale vezmi si čas.Ty jsi uváděl tuším 20 hodin práce,proti 8 hodinám.Jasně,že záleží na složitosti tvaru střely!Jasné ,je i to co píšeš o velikosti.Každou práci si musíš promyslet.Musíš si vyrobit odpovídající nástroje-kudly.Důležité,je,že se zadaří a střely chodí,tak,jak mají!
-
Jim11 - Častý návštěvník
-
bufallo - Častý návštěvník
videl som ako to robia amici... konkretne Leman... dve strany formy sa normalne ofrezuju, upnu do posuvneho pripravku, tvarova freza sa kruti a stoji na mieste presne v strede, obidve polky formy sa pomaly posuvaju k freze az sa spoja, vratia sa na povodne miesto a dutina je hotova... problem je tvarova freza... ale musim uznat ze ako strojar je to dobra makacka vyrobit taku formu na sustruhu... jednoduhsie si myslim by bolo ju elektroerozivne vyhlbit.. ale zase urobit elektrodu na sustruhu s medi.. je to sice lahsie ako dutinu ktora sa zle meria, ale aj tak dost roboty...
a preto kto to dokaze je nadpriemerne sikovny ....
a preto kto to dokaze je nadpriemerne sikovny ....
-
SW_FOX - Grafoman
- virginan
- Častý návštěvník
Taky jedna z cest!Druhou kokilku na "origoš" tvar srřely do Sharpsky mám ocelovou,udělanou stejným způsobem.Používám oba typy střel.S tou špičatou,tam dostanu víc prachu,komoru už prodlužovat nehodlám!
Jen,jsem chtěl ukázat,jak to jde taky vyrobit.První formu na kuličky jsem dělal pomocí vrtáku a taky to lítalo dobře.Sice,trochu větší šišatost,ale šlapalo to.
Jen,jsem chtěl ukázat,jak to jde taky vyrobit.První formu na kuličky jsem dělal pomocí vrtáku a taky to lítalo dobře.Sice,trochu větší šišatost,ale šlapalo to.
-
Black Powder - Moderátor
Ked chcem nieco vyrobit, musim robit stym aku mam dostupnu technologiu.
Tvarovu frezu doma nevyrobim, a nemam ani protibezny zverak.
Elektroporezu tiez nevlastnim, preto mi je zbytocne vyrabat medenu elektrodu.
Kazdy ma zaujem o iny tvar strely, kazda puska ma iny rozmer vrtania.
U Sharpsky tym duplom, lebo co vyrobca, to ina nabojnica, ina komora, iny kaliber, iny tvar strely.
Vyrobit jednoduchu formu nieje problem, trva to aj menej ako 8h.
Ale zatial som robil len velmi zlozite tvary a hlavne narocne na presnost a boli to kusovky na individualne poziadavky.
Tvarovu frezu doma nevyrobim, a nemam ani protibezny zverak.
Elektroporezu tiez nevlastnim, preto mi je zbytocne vyrabat medenu elektrodu.
Kazdy ma zaujem o iny tvar strely, kazda puska ma iny rozmer vrtania.
U Sharpsky tym duplom, lebo co vyrobca, to ina nabojnica, ina komora, iny kaliber, iny tvar strely.
Vyrobit jednoduchu formu nieje problem, trva to aj menej ako 8h.
Ale zatial som robil len velmi zlozite tvary a hlavne narocne na presnost a boli to kusovky na individualne poziadavky.
- virginan
- Častý návštěvník
-
Jim11 - Častý návštěvník
Dobré téma, doufám, že se něco dozvím. Sám jsem se několikrát pokusil kokilu vyrobit, nicméně střely jsem nepoužil. Moje metoda byla docela jednoduchá. Dva kousky krátké pásoviny, (zakolíkované už pro pozdější použití) podle okolnosti, aby to dobře šlo chytnout do soustruhu, zabrousil jsem je proti sobě a upnul do čtyřčelisťové hlavy soustruhu na doraz k čelu hlavy. Dělící rovina logicky vyjde na střed a teď už jen práce. Na díru vrták, ostatní vybroušeným "háčkem" z radeka. Tímto způsobem jsem dělal jen kokily, ze kterých vzešly střely s přední částí menšího průměru, než vodící kroužky. Průser je to, že jsem před tím musel zkušebně na jedné díře podle noniu dělat zápichy, pak rozdělat a změřit. Podle toho jsem si poznamenal dosažené míry a na dalším kusu už jel načisto. Tak jsem udělal vedle sebe třeba tři "formy" a vybral tu nejlepší. Mám to někde válet, zítra se to pokusím nafotit. Výroba není zrovna na šichtu, ale zase to není nějaký zázrak. Největší práce je s broušením nožů, protože radeko je tvrdý, pak stačí trocha nepozornosti a špička upadne a je to v ř... Mám kokily profi a tak necítím zatím nutnost v tomto experimentovat. Byla to jen taková "výzva", jestli to jde. Při slušné pečlivosti se dá takto kokila podle mně vyrobit relativně a to podtrhuji relativně snadno. Pokud někdo namítne, že ne na setiny mm přesně, tak to je fakt. Pokud je k disposici dural, jde to samozřejmě rychleji. Ten ale zase tak dlouho nevydrží.
-
Fandaks - Častý návštěvník
Když kokily, tak přidám dva obrázky starých, ale pěkných originálů

Naposledy upravil Fandaks dne 27.11.2007 1:13, celkově upraveno 1
-
Hungry - Moderátor
- virginan
- Častý návštěvník
-
Hungry - Moderátor
- virginan
- Častý návštěvník