-
Voux - Pravidelný návštěvník
Re: Poměďování střel
Netopyr píše:Asi to nějakej důvod má, ale já měl před dvěma lety silně poměděné střely, dovezené odněkud z JARu a musím říct, že byly super. Nemazaly se, nešpinily a trefovaly.
Tipnul bych že to byly střely Frontier. Jsou silně poměděné (úplně celý povrch je jednolitá měď), s přesně kalibrovaným průměrem. Používám je už několik let a jsem s nima hodně spokojenej, přesně jak píšeš - není třeba mazat, nešpiní a trefujou.
-
RedCrown - Pravidelný návštěvník
- Bydliště: Liberecko ____________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
úplně mi uniklo, jestli je možné pracovat s čistým olovem, nebo jestli musí být legované na vyšší tvrdost. Skoro se mi nechce věřit, že by ta tenoučká vrstva mědi řešila strhávání. dík za radu
- drevak
- Pravidelný návštěvník
-
Bulls.eye - Častý návštěvník
Problém příliš měkkého olova nespočívá ani tak ve strhávání (tedy přeskočení v drážkách), ale v deformaci vlivem tlaku a rotace. Zkoušel jsem laborovat náboje 9L se střelou tvrdosti cca 7 BHN s rychlým prachem (Vectan AS) na rychlost od 850 do 1000 fps a při správné kalibraci se nestrhávaly, nicméně měly velký rozptyl a od 25m dál už někdy chodily na plocho. Stejné laborace se stejnou střelou legovanou na 12 BHN chodily jednou dírou.
Tu poměděnou vrstvu - pokud to tedy není vrstva jako u LOSek o tloušťce v řádu desetin mm - chápej jako lubrikant, nic víc. Jednoznačně to nenahradí plášť, který lze vyplnit čistým olovem a ničemu to nevadí.
Tu poměděnou vrstvu - pokud to tedy není vrstva jako u LOSek o tloušťce v řádu desetin mm - chápej jako lubrikant, nic víc. Jednoznačně to nenahradí plášť, který lze vyplnit čistým olovem a ničemu to nevadí.
- drevak
- Pravidelný návštěvník
Jde mi o terčovou střelbu na 25 metrů tzn. čajíčky, ale stejně se asi nevyhnu přidání antimonu kvůli zvýšení tvrdosti.
-
45fan - Pravidelný návštěvník
Bulls.eye píše:Problém příliš měkkého olova nespočívá ani tak ve strhávání (tedy přeskočení v drážkách), ale v deformaci vlivem tlaku a rotace. Zkoušel jsem laborovat náboje 9L se střelou tvrdosti cca 7 BHN s rychlým prachem (Vectan AS) na rychlost od 850 do 1000 fps a při správné kalibraci se nestrhávaly, nicméně měly velký rozptyl a od 25m dál už někdy chodily na plochou. .
.
Pod to se můžu podepsat. Olovo se kolikrát nestrhne, lauf je čistý, ale je velký rozptyl a přikládám to také deformaci střely a zřejmě rozdílné rotaci střel. Buď pritvrdit, nebo použít pomalejší prach. Mě pod olovo nejlíp fungoval Vectan BA9 a to i pod 45, kde sice nevyhoří, podfukuje, ale je přesná. Pod lugrem by tyhle problémy bejt neměly
Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Výroba střel a příprava nábojnic