- vlady
- Častý návštěvník
Re: .223 REM - přebíjení
cipis: .223 mazu vzdy po 100ks at se mi to vleze do platicek na prachování. 9mmL netusim kolik jej jich zaraz, ale tipnul by jsem si 250-300ks
Frankford a Berrys mam obe, mají v sobe lanolín, ale Frankford je svetlejsí. Mazou uplne stejne, ale Berry si myslim, ze rychleji schne
Frankford a Berrys mam obe, mají v sobe lanolín, ale Frankford je svetlejsí. Mazou uplne stejne, ale Berry si myslim, ze rychleji schne
- cipis
- Sponzor serveru
Re: mazání nábojnic
Jo, těma krabičkama jsem myslel platíčka
Nechce se mi to vždycky všechno roztahovat, tak proto jsem se ptal na to množství 
Lyman Quick Slick Case Lube

Lyman Quick Slick Case Lube
-
4mike - saigaholic
chlapi a nepřijde Vám to pekelně zdlouhavé ??
já ty lugry nabírám po hrstech a promnu v umaštěném hadru od Brunoxu
u puškových tu alchymii chápu, už jsem kolegům pár "zadřenin" rozebíral
na 223 zafungovalo odvrtání zátravky, vyříznutí M6 a zašpuntování šroubem,
pak to šlo pod lisem skoro "po dobrém"
já ty lugry nabírám po hrstech a promnu v umaštěném hadru od Brunoxu
u puškových tu alchymii chápu, už jsem kolegům pár "zadřenin" rozebíral
na 223 zafungovalo odvrtání zátravky, vyříznutí M6 a zašpuntování šroubem,
pak to šlo pod lisem skoro "po dobrém"
- vlady
- Častý návštěvník
cipis: Pro .223 a .308 neroztahuju a ani nevim, ze taková matrice je. 9L delam na turretu, kdy mi z toho uz pada hotovy naboj.
Ten Lyman Quick Slick jsem nikdy nezkousel, ale vypada zajimave. Pišou o nem je je postaveny na ropné bázi a vhodný i pro .30-60.
Mě na .308 nechtela fungovat mazadla na bázi lanolínu, pomohl až ten hustej Lyman.
S hadrou jsem to kdysi zkousel take, ale spousta nábojnic mi vypadla ven, kdyz jsem to blbě chytil. Od té doby používám sáček. Je uplne jedno, jaké je v nem mazadlo, z tech sten sácku se to vzdy otre na stenu nábojnice.
Ten Lyman Quick Slick jsem nikdy nezkousel, ale vypada zajimave. Pišou o nem je je postaveny na ropné bázi a vhodný i pro .30-60.
Mě na .308 nechtela fungovat mazadla na bázi lanolínu, pomohl až ten hustej Lyman.
S hadrou jsem to kdysi zkousel take, ale spousta nábojnic mi vypadla ven, kdyz jsem to blbě chytil. Od té doby používám sáček. Je uplne jedno, jaké je v nem mazadlo, z tech sten sácku se to vzdy otre na stenu nábojnice.
-
rasto - Častý návštěvník
Na mazanie lugerovych a maleho mnozstva .223 pouzivam obycajny synteticky olej v uzatvaracom sacku, lebo sa mi nechce stale zohrievat rozprasovac s lanolinom a alkoholom.
Dam par kvapiek do sacku, rozotriem po stenach pridam nabojnice, uzatvorim sacok a trochu sa s nim pohram
Ked robim vacsie objemy, tak pouzivam lanolin a striekam do vacsieho sacku a tak dokazem namazat 300 .223 naraz a udrzujem masinu v neustalo pohybe.
Akurat mam malu nadobu na hotove nabojnice a stale ju musim vysypat ;-(
Dam par kvapiek do sacku, rozotriem po stenach pridam nabojnice, uzatvorim sacok a trochu sa s nim pohram

Ked robim vacsie objemy, tak pouzivam lanolin a striekam do vacsieho sacku a tak dokazem namazat 300 .223 naraz a udrzujem masinu v neustalo pohybe.
Akurat mam malu nadobu na hotove nabojnice a stale ju musim vysypat ;-(
- cipis
- Sponzor serveru
Zdlouhavé? Já to dělám minimálně po těch 300ks, resp. tuhle jsem udělal asi 2000 ks (všechny nábojnice, co jsem našel), prostě naskládám 300 ks do platíček, stříknu, vysypu do plastové krabice a tak dokola. Do krabice (taková plastová přepravka SAMLA z IKEA) se jich vleze přes tisíc, tak mám teď dvě krabice už vypraných, čekám akorát na střely 
Nějak se mi osvědčilo to prostě nevytahovat, pokud toho člověk nedělá min. 300 ks, jinak totiž narůstá režijní čas činností okolo. Takže jsem to třeba odzápalkovával jen na dvakrát.
Ten Quick Slick jde celkem dobře umýt, však to u něj píšou, že je vodou rozpustitelný. Teď kámoš donesl podobný sprej od Hornady, tak to porovnáme.
Je fakt, že jsem se prvně kroutil jak něco, 300 Kč za takovou malou flaštičku, ale to jsem netušil, že tím fakt nastříkám minimálně 3000 ks nábojnic (spíš více a kdybych to ze začátku nepřeháněl, tak to snad vyjde i na těch 5000 ks). Kámošovi jsem tím namazal i 7x64, ze kterých si dělal 8x57, a vůbec to nebylo poznat, že se tam něco mění
Cokoliv jiného, co jsme našli, tak prostě nefunguje.

Nějak se mi osvědčilo to prostě nevytahovat, pokud toho člověk nedělá min. 300 ks, jinak totiž narůstá režijní čas činností okolo. Takže jsem to třeba odzápalkovával jen na dvakrát.
Ten Quick Slick jde celkem dobře umýt, však to u něj píšou, že je vodou rozpustitelný. Teď kámoš donesl podobný sprej od Hornady, tak to porovnáme.
Je fakt, že jsem se prvně kroutil jak něco, 300 Kč za takovou malou flaštičku, ale to jsem netušil, že tím fakt nastříkám minimálně 3000 ks nábojnic (spíš více a kdybych to ze začátku nepřeháněl, tak to snad vyjde i na těch 5000 ks). Kámošovi jsem tím namazal i 7x64, ze kterých si dělal 8x57, a vůbec to nebylo poznat, že se tam něco mění

-
jpp - Častý návštěvník
Osobně mažu minerálním olejem v tenkém filmu (aktuálně nějaký Castrol). Vezmu krabici z kartonu, ideální od prachu, nebo zápalek. Dám 2-3 ml oleje na dno, roztáhnu stěrkou nasypu hilzny a krouživými pohyby roztáhnu po nábojnicích.
Tu krabici chce jednou za čas vytřít papírovou utěrkou a po delší době vyměnit za novou.
Ty 2-3 ml namažou cca 1500 ks 9x19 mm.
Tu krabici chce jednou za čas vytřít papírovou utěrkou a po delší době vyměnit za novou.
Ty 2-3 ml namažou cca 1500 ks 9x19 mm.
-
rasto - Častý návštěvník
Tak ma na rychlo napadlo, ze keby si to tam aplikoval rozprasovacom, tak nic nemusis roztierat a mas to tip top 

-
jpp - Častý návštěvník
Finta je v tom, že ten olej musí být roztažen do tenké vrstvy. Jakmile je tam byť jen jedna kapka, tak už je schopná natáhnout ústí nábojnice a lepí se do ní prach. U 223 ještě projedu na stovku cca 10-15 ks kartáčkem na ústí. Přece jen to jde pak z matrice o něco líp...
Oleje musí být zejména u puškových právě akorát, respektive spíš míň, protože pak neutíká vzduch z matric a deformuje se nábojnice v krčku. Náchylné jsou na to zejména .223
Oleje musí být zejména u puškových právě akorát, respektive spíš míň, protože pak neutíká vzduch z matric a deformuje se nábojnice v krčku. Náchylné jsou na to zejména .223
-
rasto - Častý návštěvník
Presne tak a preto idem na dvojfazove pranie.
Operiem na mokro neodzapalkovane, namastim odzapalkujem a operiem na mokro znova.
Tak sa chystam porobit par desiatok kil lugerov i .223.
Operiem na mokro neodzapalkovane, namastim odzapalkujem a operiem na mokro znova.
Tak sa chystam porobit par desiatok kil lugerov i .223.
-
jpp - Častý návštěvník
Ideální systém podle mě třeba u .223 je:
1) vyprat na mokro ve velké keramice tak aby nic nezalezlo dovnitř nábojnic
2) namazat a prohnat 1050 s motorem a zkracovačkou
3) vyprat na mokro v nerezu s přebytkem vody. Krásně vyčistí i zápalková lůžka a vnitřky nábojnic.
4) usušit a natáhnout povrch Pragolubem
V tu chvíli má člověk v ruce v podstatě novou nábojnici. Ale serte se s tím, když to střílí i bez zkracování a na jedno praní
1) vyprat na mokro ve velké keramice tak aby nic nezalezlo dovnitř nábojnic
2) namazat a prohnat 1050 s motorem a zkracovačkou
3) vyprat na mokro v nerezu s přebytkem vody. Krásně vyčistí i zápalková lůžka a vnitřky nábojnic.
4) usušit a natáhnout povrch Pragolubem
V tu chvíli má člověk v ruce v podstatě novou nábojnici. Ale serte se s tím, když to střílí i bez zkracování a na jedno praní

- omega
- Pravidelný návštěvník
Já bych měl u používání toho home made mazadla za použití lanolinu trošku obavu, že když se odpaří ta rozpouštěcí složka po přeformátování, tak aby to šlo vyprat, protože se dostane i něco málo dovnitř nábojnice a lanolin je opravdu poctivý mazací tuk. A rozpustit ho při mokrém praní není jen tak a když vyschne, tak je z toho přímo lepidlo.
-
Poli - Častý návštěvník
-
rasto - Častý návštěvník
Odmastovanie je dalsia kapitola.
Naposledy som dal do miesacky kybel .223 a k tomu dosypal sacok namazanych nabojnic (lanolin).
Dal som to prat s Jarou a kyselinou citronovou a po ukončení prania cca 40min boli vsetky nabojnice rovnako mastne, pricom sa v tej mastnote drzala spina.
Nic nepomohlo, tak som odtial vylial vodu a nalial ale 3l technickeho benzinu a to ste mali vydiet aka koncentrovana cierna hnusoba odtiekla.
Naposledy som dal do miesacky kybel .223 a k tomu dosypal sacok namazanych nabojnic (lanolin).
Dal som to prat s Jarou a kyselinou citronovou a po ukončení prania cca 40min boli vsetky nabojnice rovnako mastne, pricom sa v tej mastnote drzala spina.
Nic nepomohlo, tak som odtial vylial vodu a nalial ale 3l technickeho benzinu a to ste mali vydiet aka koncentrovana cierna hnusoba odtiekla.
-
Poli - Častý návštěvník
Dřív jsem pral pistolové, u kterých jsem pro snadnější formátování používal jakýkoliv olej (Brunox, WD40, motorový) na mokro v kanystru, kam jsem nalil trochu jaru a trochu octa s teplou vodou. Párkrát protřepal a po pár hodinách vylil a vypláchl. Se zbytky mastnoty jsem neměl nikdy problém. Teď pistolové a puškové peru v nejmenší vibrační pračce na trhu - SmartReloader NANO a ořechové drti s trochou Sitolu. Na mazání používám už jen namíchaný lanolin. Po zhruba 3/4 hodině jsou hilzny pouze lehce zaprášené od ořechů, ale bez známky mastnoty.
-
Peggy - Sponzor serveru
ad Rasto: Používám (jen) Lee pastu a pak peru na mokro v ultrazvuku. Není problém a vše je čisté a odmaštěné. Na první praní jen "jarní voda".
Kyselina v prací vodě může rozbít emulzi a zamaštění pak může být toho následkem.

Kyselina v prací vodě může rozbít emulzi a zamaštění pak může být toho následkem.
- mihlit
- Častý návštěvník
Tak už mám výsledek se vzdorujícími nábojnicemi. Dnes konečně z ekokoza dorazil lanolin a ricinový olej a v gme jsem koupil izopropylalkohol. Byl jsem poměrně dost skeptický. Přisuzoval jsem problémy nedostatečně vyleštěnému povrchu matrice, navíc ještě je poškrábaný. K mazání jsem taky vyzkoušel před tím kde co. Ale tak řekl jsem si, že do budoucna se to kdyžtak hodí a proč to nevyzkoušet, když novou matrici můžu koupit případně později. Vyzkoušel jsem a valil oči... ono to fakt funguje! Já vím, že pro většinu z vás to asi není překvapení, ale já teprve teď objevil Ameriku
Takže ano, pokud to nejde, mazat lanolinem.

- Zdenek N
- Pravidelný návštěvník
jpp co je Pragolub?
-
jpp - Častý návštěvník
Pragolub 1300 lubrikační, pasivační a hydrofobizující přípravek
Je kapalný přípravek určený pro lubrikaci, pasivaci a hydrofobizaci aktivních kovových povrchů. Je přednostně určen pro úpravu povrchů slitin mědi a stříbra. Reaguje a vytváří chemisorbované či chemicky vázané monomolekulární vrstvy i na aktivním povrchu dalších kovů, které snadno tvoří sulfidy. Aplikuje se na aktivní povrchy kovů, které vznikají po moření, odmašťování, galvanickém pokovení, omílání, hydrofinišování apod. Pragolub 1300 byl vyvinut zejména pro trvalou povrchovou úpravu nábojnic, protože jím lubrikované povrchy snižují tření náboje při pohybu v zásobníku, hlavni a závěru zbraně za studena i při teplotě nábojnice po výstřelu. Tím se zvyšuje kadence střelby a spolehlivost zejména automatických zbraní. Lubrikace kovového povrchu je trvalá, na rozdíl od lubrikace oleji, vazelínami nebo vosky se nedá omýt nebo otřít.
http://www.pragochema.cz/
Je kapalný přípravek určený pro lubrikaci, pasivaci a hydrofobizaci aktivních kovových povrchů. Je přednostně určen pro úpravu povrchů slitin mědi a stříbra. Reaguje a vytváří chemisorbované či chemicky vázané monomolekulární vrstvy i na aktivním povrchu dalších kovů, které snadno tvoří sulfidy. Aplikuje se na aktivní povrchy kovů, které vznikají po moření, odmašťování, galvanickém pokovení, omílání, hydrofinišování apod. Pragolub 1300 byl vyvinut zejména pro trvalou povrchovou úpravu nábojnic, protože jím lubrikované povrchy snižují tření náboje při pohybu v zásobníku, hlavni a závěru zbraně za studena i při teplotě nábojnice po výstřelu. Tím se zvyšuje kadence střelby a spolehlivost zejména automatických zbraní. Lubrikace kovového povrchu je trvalá, na rozdíl od lubrikace oleji, vazelínami nebo vosky se nedá omýt nebo otřít.
http://www.pragochema.cz/
- cipis
- Sponzor serveru
Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Výroba střel a příprava nábojnic