- Grimpo
- Častý návštěvník
Re: Poloplášťové střely pro revolvery
Pokud FMJ neni primo TMJ, tak ma na rozdil od poloplaste vzadu odhalene olovo. SP naopak ma otevreny predek a zadek kryty, tedy olovo je proti pusobeni spalin zakryte a vystrel je "cistsi".
-
the.marek - Občasný návštěvník
Takže ve finále FMJ zasviní revolver více, než SP polopláště? Omlouvám e, že se takhle ptám, jsem revolverový lajk.
-
Peggy - Sponzor serveru
Proto jsem nechtěl zabíhat do detailů
V případě FMJ a polopláště (např. SP) nelze mluvit o významnějším znečištění od olova. Není nutné se jím zabývat a stačí běžné čištění. Jak jsem psal, v kontaktu je po celé dráze střely jen plášť, takže nedochází k otěru olova. Navíc plášť těsní střelu v hlavni a brání "předbíhání" plynů a natavování střely, což se někdy uvádí jako zdroj zanášení, a to zejména při použití příliš malé střely.
Zanášení olovem nastává především u střelby olověnými střelami, bez povlaku jako je např EPRX, a to ještě za předpokladu vyšších výkonů náboje, nevhodného složení olova (měkké pro daný výkon) a nedostatečného mazání, nebo třeba špatně zvoleného průměru (malého) při kalibraci.
A netýká se to jenom revolverů.

V případě FMJ a polopláště (např. SP) nelze mluvit o významnějším znečištění od olova. Není nutné se jím zabývat a stačí běžné čištění. Jak jsem psal, v kontaktu je po celé dráze střely jen plášť, takže nedochází k otěru olova. Navíc plášť těsní střelu v hlavni a brání "předbíhání" plynů a natavování střely, což se někdy uvádí jako zdroj zanášení, a to zejména při použití příliš malé střely.
Zanášení olovem nastává především u střelby olověnými střelami, bez povlaku jako je např EPRX, a to ještě za předpokladu vyšších výkonů náboje, nevhodného složení olova (měkké pro daný výkon) a nedostatečného mazání, nebo třeba špatně zvoleného průměru (malého) při kalibraci.
A netýká se to jenom revolverů.
- Grimpo
- Častý návštěvník
Rozdíl FMJ vs SP/TMJ sice má malý, ale předsi jen rozdíl v čistotě. Ty horké plyny přímo na olovo se projeví.
- Piggy
- Pravidelný návštěvník
Asi se ptám úplně blbě, ale mají všechny poloplášťové střely ten plášť vzadu uzavřený? A pokud ne, nehrozí u přebíjených a hodně nadupaných laborací s polopláštěm nějaké "svléknutí" v hlavni?
-
Peggy - Sponzor serveru
Nesetkal jsem se s tím, že by poloplášť byl otevřený i vzadu. Důvod je podle mne ten, že střela je vždy vyráběna lisováním olověného jádra do kalíšku pláště a tvarováním, takže v podstatě záleží jen na tom, kterou stranou jde dopředu.
Obsah fóra / Střelivo / Pistolové a revolverové střelivo