-
alfonss - Grafoman
Walt píše:sadlo roztahne pory kuze, po vyschnuti se tudy dostane voda, vylestene boty jsou lepsi
Jenže ty boty musí být tím sádlem nasáklý aby to mělo nějakej smysl. A když celý dopoledne šmatláš ve vyleštěnejch botách v mokré trávě, tak je máš za 10 minut durch promočený. Sádlo vydrží, věř mi, mám to vyzkoušený

Navíc když se z kanad sedře ten lak, nebo co to na nich je, tak to ani vyleštit nejde

-
4mike - saigaholic
-
ufo - Moderátor
-
alfonss - Grafoman
-
zoufalec - Častý návštěvník
-
Walt - Příspěvky: 1417
-
BARRY - Moderátor
Když bylo potřeba impregnovat pohory, zkoušelo se kde co. Stařešinové oddílu nás ale varovali před Indulonou a živočišnými tuky. Kůže se prý po aplikaci vytahovala, takže z pohor byly časem vytahané bačkory.
Já jsem před nějakým rokem (při poslední návštěvě) koupil na "proslavené" výstavě mysliveckch kabátů, holínek a zbraní ve Fučíkárně, balzám na kůži pod názvem Carat. Podle návodu je to včelí vosk, lanolin a rostlinný olej. Používáme to na boty a bundu a zdá se to fungovat. Další slušnou věcí na kůži je mazání na boty G-wax, koupené v Hudy sportu. Je to včelí vosk s něčím. Doporučují mazat na ohřátou kůži. Vše na hladkou, nebroušenou, ani na nubuk.
Já jsem před nějakým rokem (při poslední návštěvě) koupil na "proslavené" výstavě mysliveckch kabátů, holínek a zbraní ve Fučíkárně, balzám na kůži pod názvem Carat. Podle návodu je to včelí vosk, lanolin a rostlinný olej. Používáme to na boty a bundu a zdá se to fungovat. Další slušnou věcí na kůži je mazání na boty G-wax, koupené v Hudy sportu. Je to včelí vosk s něčím. Doporučují mazat na ohřátou kůži. Vše na hladkou, nebroušenou, ani na nubuk.
-
alfonss - Grafoman
-
Anorektik - Častý návštěvník
-
Fandaks - Častý návštěvník
Nejlepší věc na ošetření kůže je, jak jsem se sám přesvědčil, německý olej na kůži "LEDERÖL". Je pozoruhodný tím, že kůži natřeš, olej vsákne a kůže po několika hodinách NENÍ mastná na omak, je taková sametová. Ošetřují se s tímto olejem např. jezdecká sedla a ty samozřejmě nemohou být mastná! Já jsem s ním natřel moje všechny opasky, pouzdra na nože, kožené boty, kozačky mé ženy a všechny její kabelky a tašky. Kůže ztmavne nepatrně. Olej je bezbarvý, nezapáchá a 1/2 litrová láhev stála asi 120 Kč. Dá se koupit v obchodech s jezdeckými potřebami. Na natírání jsem použil polovinu houbičky na mytí nádobí, hadřík není tak dobrý. Ideální je použít olej třeba na vysoké kožené holínky nebo kanady dokud ještě nebyly nijak ošetřeny. Boty nádherně změknou a pak se můžou už leštit běžným způsobem a vodě odolávají velmi dobře.
Škoda, že jsem tohle neznal když jsem byl na vojně, nemusel jsem mít odřené nohy.
Moc dobrý na kůži je také Minkový olej, což je vlastně norkový olej nebo vazelínka.
http://www.nakupni-dum.cz/trekking-mink ... -dp-10467/
Škoda, že jsem tohle neznal když jsem byl na vojně, nemusel jsem mít odřené nohy.
Moc dobrý na kůži je také Minkový olej, což je vlastně norkový olej nebo vazelínka.
http://www.nakupni-dum.cz/trekking-mink ... -dp-10467/
-
Pavel R - Příspěvky: 359
- momentalneanonymny
http://www.drogeriemartina.cz/inshop/os ... 46%5D.html
tu je ako vyzera elaskon na kozu
http://www.obnova.sk/modules.php?name=F ... 0f9c5ae67d
a tu je nieco asi odbornejsie ako ja o kozi.
http://www.dubrava.cz/html/chemie/special.html
a tu je odkaz na vyrobcu elaskonu
tu je ako vyzera elaskon na kozu
http://www.obnova.sk/modules.php?name=F ... 0f9c5ae67d
a tu je nieco asi odbornejsie ako ja o kozi.
http://www.dubrava.cz/html/chemie/special.html
a tu je odkaz na vyrobcu elaskonu
-
SW_FOX - Grafoman
- Denis Strosser
- Nový uživatel
-
SW_FOX - Grafoman
- Vlado
- Občasný návštěvník
Skus si v obchode s potrebami pre konakov kupit pripravok pre osetrovanie koze. Najlepsie na baze vcelieho vosku, stoji to cca 300 Sk za 1/2 kg. Mazu sa s tym sedla, uzdecky, sedlove tasky (ja aj klobuk a cizmy). Koza perfektne zmakne, je vlacna, da sa vylestit a este aj dobre vonia
Asi je najlepsie pouzit nieco, co je na to urcene.

-
RMP - Častý návštěvník
Mně se velice osvědčil norkový olej s včelím voskem (nevím, jak se to jmenuje, kupuji to v army-shopech). Funguje to na 100% kožené boty ale i na kombinaci s textilem - ty boty snesou v létě chození v potoce a v zimě v rozbředlém sněhu. Pochopitelně to chce, v závislosti na používání, ošetření často obnovovat.
Vůbec cokoli, v čem byl včelí vosk, se mi vždy osvědčilo. Při dlouhodobé konservaci jsou sice boty pak matné, ale to není na závadu a při vyfénování a rozleštění to pomine.
Krémy s včelím voskem se mi velice osvědčily i na leštění dřeva (pažby), ale to je zde okrajová věc.
Vůbec cokoli, v čem byl včelí vosk, se mi vždy osvědčilo. Při dlouhodobé konservaci jsou sice boty pak matné, ale to není na závadu a při vyfénování a rozleštění to pomine.
Krémy s včelím voskem se mi velice osvědčily i na leštění dřeva (pažby), ale to je zde okrajová věc.
Naposledy upravil RMP dne 22.06.2007 10:05, celkově upraveno 1
-
tazator - Pravidelný návštěvník
- pavelhorak
- Pravidelný návštěvník
pouzdra na zbraně používám: zevnitř vazelinu na zbraně a fén, zvenku colonil silikon. Mám zkušenost, že pouzdra na zbraně jsou mořeny barvou, která se v případe navlhnutí pouzdra nemá ráda s černěním na zbrani a ta chytne lišku. Od aplikace bez problémů. Indulona ne, ne, ne! Nejen že je v ní voda, ale tuky v ní oxidují, tvrdnou a nakonec si na nich pochutná plíseň. Trvalo mě to dlouho než jsem odnaučil okolí tomuto nešvaru. Manželka mě tím doháněla k šílenosti.
-
Mirek - Příspěvky: 373
Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních