- Piggy
- Pravidelný návštěvník
Re: Povolení k nabytí, držení, nošení zbraně
Vyseknuto z nakupniho povoleni, jestli nekoho napadne lepsi pojmenovani vcetne pridani jeste dalsich prispevku, necht se ozve. ufo
Nejsi náhodou inženýr? Bez urážky, ale všude, kde myslivecký zákon vyžaduje ZP, se tím samozřejmě rozumí skupina C.
Jinak by veškeré skupiny vůbec postrádaly jakýkoliv smysl.
P.S. Smysl skupin i ZP samotného lze ovšem zpochybnit, ale prosím pohybujme se v rámci platné legislativy.
Nejsi náhodou inženýr? Bez urážky, ale všude, kde myslivecký zákon vyžaduje ZP, se tím samozřejmě rozumí skupina C.
Jinak by veškeré skupiny vůbec postrádaly jakýkoliv smysl.
P.S. Smysl skupin i ZP samotného lze ovšem zpochybnit, ale prosím pohybujme se v rámci platné legislativy.
Naposledy upravil Piggy dne 01.08.2014 7:44, celkově upraveno 1
- pelanj
- Častý návštěvník
A proč zrovna C? Loveckou zbraň si koupíš i na B nebo E. Napiš mi, kde je zakázáno lovit s jiným průkazem než C. Je tam někde napsáno, že se automaticky myslí C? Pouze u požadavků na lesního hospodáře je explicitně zmíněné C, jinde je pouze ZP+PZ. Zákon nezná "samozřejmě". Co je psáno, to je dáno.
Máme na věc opačný pohled. Ty tvrdíš, že skupiny ZP jsou vymyšlené jen pro daný účel, aby nebylo možné dělat nic z jiných kategorií. Já tvrdím, že rozdělení do skupin je kvůli tomu, že různé skupiny mají různé potřeby a zákon se snažil definovat potřebné minimum oprávnění pro danou skupibu uživatelů. Prostě myslivec nepotřebuje střílet z krátké, proto z ní nestřílí při zkoušce, atd. Sběratel zase nepotřebuje kupovat zásoby nábojů a má mírnější požadavky u zkoušky, protože nesmí nosit.
Náš spor by rozsekl právník, nejlépe z MV, který by podal výklad, jak to bylo myšleno.
Když dochází argumenty k věci a dojde na argumentaci ad hominem, nemá cenu se dál bavit.
Máme na věc opačný pohled. Ty tvrdíš, že skupiny ZP jsou vymyšlené jen pro daný účel, aby nebylo možné dělat nic z jiných kategorií. Já tvrdím, že rozdělení do skupin je kvůli tomu, že různé skupiny mají různé potřeby a zákon se snažil definovat potřebné minimum oprávnění pro danou skupibu uživatelů. Prostě myslivec nepotřebuje střílet z krátké, proto z ní nestřílí při zkoušce, atd. Sběratel zase nepotřebuje kupovat zásoby nábojů a má mírnější požadavky u zkoušky, protože nesmí nosit.
Náš spor by rozsekl právník, nejlépe z MV, který by podal výklad, jak to bylo myšleno.
Když dochází argumenty k věci a dojde na argumentaci ad hominem, nemá cenu se dál bavit.
- Piggy
- Pravidelný návštěvník
Omlouvám se, jestli jsem se tě dotkl - nebylo to myšleno na osobu, ale na způsob práce s právními předpisy.
Zkusím to ještě takto ("inženýrsky"):
1. předpoklad: podle zákona o zbraních bez C nejsi oprávněn držet/nosit loveckou zbraň.
2. předpoklad: podle zákona o myslivosti je zakázáno střílet zvěř jinou zbraní než loveckou.
Z toho vyplývá, že je zakázáno lovit s jiným průkazem než C, QED.
K tvým námitkám:
- na B ani E loveckou zbraň nekoupíš. Můžeš koupit zcela totožnou sportovní nebo ochrannou, ale nesmíš ji použít jako loveckou.
- správně píšeš, že pouze u lesního hospodáře je to v zákoně uvedeno explicitně. U ostatních je to halt implicitní.
- zákon zná "samozřejmě" právě v podobě logického výkladu (i když samozřejmě
ani ten nemusí být vždy takto jednoznačný)
- co je psáno, to je dáno. Ale číst se musí vždy v souvislostech - a ano, i "mezi řádky".
- já nikde netvrdím, že skupiny jsou vymyšlené, "aby nebylo možné". Tvrdím, že je to proto, že různé skupiny mají různé potřeby a zákon se snažil definovat potřebné minimum oprávnění pro danou skupinu uživatelů. A z toho důvodu bez příslušné skupiny to oprávnění prostě nemáš.
Právníci nejspíš dobře vědí, proč do podobných sporů většinou nezasahují.
Zkusím to ještě takto ("inženýrsky"):
1. předpoklad: podle zákona o zbraních bez C nejsi oprávněn držet/nosit loveckou zbraň.
2. předpoklad: podle zákona o myslivosti je zakázáno střílet zvěř jinou zbraní než loveckou.
Z toho vyplývá, že je zakázáno lovit s jiným průkazem než C, QED.
K tvým námitkám:
- na B ani E loveckou zbraň nekoupíš. Můžeš koupit zcela totožnou sportovní nebo ochrannou, ale nesmíš ji použít jako loveckou.
- správně píšeš, že pouze u lesního hospodáře je to v zákoně uvedeno explicitně. U ostatních je to halt implicitní.
- zákon zná "samozřejmě" právě v podobě logického výkladu (i když samozřejmě

- co je psáno, to je dáno. Ale číst se musí vždy v souvislostech - a ano, i "mezi řádky".
- já nikde netvrdím, že skupiny jsou vymyšlené, "aby nebylo možné". Tvrdím, že je to proto, že různé skupiny mají různé potřeby a zákon se snažil definovat potřebné minimum oprávnění pro danou skupinu uživatelů. A z toho důvodu bez příslušné skupiny to oprávnění prostě nemáš.
Právníci nejspíš dobře vědí, proč do podobných sporů většinou nezasahují.

-
ufo - Moderátor
Jen technicka poznamka: lovecka zbran neexistuje.
Jsou zbrane kratke, dlouhe, samocinne, viz skupiny A-D...
Po zviratcich muzu strilet cim chcu, jen to musi byt dlouhe a mit dost vykonu.
Jsou zbrane kratke, dlouhe, samocinne, viz skupiny A-D...
Po zviratcich muzu strilet cim chcu, jen to musi byt dlouhe a mit dost vykonu.
- cipis
- Sponzor serveru
A druhá technická, na skupinu C už netřeba lovecký lístek ...
- Piggy
- Pravidelný návštěvník
4ufo:
Příloha k zákonu č. 119/2002 Sb.
Vymezení zbraní a střeliva
ČÁST PRVNÍ
DRUHY ZBRANÍ
19. Lovecká zbraň - střelná zbraň, určená k lovu zvěře odstřelem podle zákona o myslivosti.
4cipis: ani pro lovecký lístek nemusíš mít ZP C, ale pro lov musíš mít obojíZákon 449/2001 Sb. o myslivosti
HLAVA V
ZAKÁZANÉ ZPŮSOBY LOVU
§ 45
(1) Lov zvěře smí být prováděn jen způsobem odpovídajícím zásadám mysliveckým, zásadám ochrany přírody a zásadám ochrany zvířat proti týrání. Zakazuje se
i) střílet zvěř jinou zbraní než loveckou (dlouhou palnou zbraní kulovou, brokovou nebo kombinovanou, určenou k loveckým účelům)

- Wdog
- Sponzor serveru
Piggy: tady je trochu díra v definici lovecké zbraně a tvé argumentaci, že na B a E si loveckou zbraň nekoupíš. Jo, pozor, přistupuji k tomu inženýrsky
Zákon o zbraních definuje loveckou odkazem na zákon o myslivosti, a ten říká, že musí být dlouhá, kule/brok/kombi a určená k loveckům účelům. No je, ale co to je "určená k loveckým účelům" ???? ... pokud není jiná definice, je to jakákoli zbraň, která není určena k jiným účelům? nebo je to jakákoli zbraň, prakticky použitelná pro odstřel zvěře?
Abych dal reálné příklady:
a) klasická broková dvojak, třeba hammerleska, je zcela zjevně určena k loveckým účelům. Byla tak vyrobena, tak i používána. Já jím mám ale zaregistrovanou na B+E, jiné skupiny nemám, lovecký lístek nemám. Tuto pušku, zjevně určenou k loveckým účelům, pouze aktuálně k loveckým účelům nepoužívám.
b) sériová armádní opakovačka, Mosin, Mauser, bez úpravy či s úpravou, jsou používány k lovu. Tomu tak myslím u nás je. Ale zcela určitě tyto pušky vznikly za účelem využití v armádě, tedy ne za účelem lovu, kdo je tedy definoval jako "určené k lovu"
Má ten zákon o myslivosti třeba v příloze nějakou přesnější definici?

Zákon o zbraních definuje loveckou odkazem na zákon o myslivosti, a ten říká, že musí být dlouhá, kule/brok/kombi a určená k loveckům účelům. No je, ale co to je "určená k loveckým účelům" ???? ... pokud není jiná definice, je to jakákoli zbraň, která není určena k jiným účelům? nebo je to jakákoli zbraň, prakticky použitelná pro odstřel zvěře?
Abych dal reálné příklady:
a) klasická broková dvojak, třeba hammerleska, je zcela zjevně určena k loveckým účelům. Byla tak vyrobena, tak i používána. Já jím mám ale zaregistrovanou na B+E, jiné skupiny nemám, lovecký lístek nemám. Tuto pušku, zjevně určenou k loveckým účelům, pouze aktuálně k loveckým účelům nepoužívám.
b) sériová armádní opakovačka, Mosin, Mauser, bez úpravy či s úpravou, jsou používány k lovu. Tomu tak myslím u nás je. Ale zcela určitě tyto pušky vznikly za účelem využití v armádě, tedy ne za účelem lovu, kdo je tedy definoval jako "určené k lovu"
Má ten zákon o myslivosti třeba v příloze nějakou přesnější definici?
-
ufo - Moderátor
4piggy:
zadny lovecky tam nevidim, proste zbrane A-D, pak je ucel dle zakona - k cemu to pouzivam.
§ 3
Rozdělení zbraní a střeliva
(1) Zbraně a střelivo se pro účely tohoto zákona rozdělují na
a) zakázané zbraně, zakázané střelivo nebo zakázané doplňky zbraní - kategorie A (dále jen "zbraně kategorie A"),
b) zbraně podléhající povolení - kategorie B (dále jen "zbraně kategorie B"),
c) zbraně podléhající ohlášení - kategorie C (dále jen "zbraně kategorie C") a
d) ostatní zbraně - kategorie D (dále jen "zbraně kategorie D"),
e) střelivo do zbraní kategorií A až D, které není zakázané (dále jen "střelivo").
(2) Zbraněmi zařazenými do kategorií A až D se rozumí též hlavní části zbraní, kterých jsou nebo mají být jejich součástí.
(3) V pochybnostech o zařazení typu zbraně nebo střeliva do kategorie podle odstavce 1 rozhoduje Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva (§ 74 odst. 6).Postup Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva při zařazování typu zbraně nebo střeliva do kategorie podle odstavce 1 stanoví prováděcí právní předpis.
zadny lovecky tam nevidim, proste zbrane A-D, pak je ucel dle zakona - k cemu to pouzivam.
- Piggy
- Pravidelný návštěvník
Lovecké zbraně nehledej v § 3, ale v § 28, odst. 2. Je to právě ten účel užívání.
Mmch. se mýliš i jinde:
Nebo anglický luk.
4Wdog: podle mě si zbraň k loveckým účelům určí držitel. Odkazuji opět na § 28, odst. 2, který stanoví oprávnění "podle účelu užívání". Musí pouze dodržet zákonná omezení.
Zákon o myslivosti stanoví, jakou zbraň si smíš určit k lovu. Přesnější definice netřeba.
Takže tvoje dvojka lovecká není - neurčil sis ji. Něčí kosa se stane loveckou, jakmile tam vrazí dvouranný zásobník a vyrazí do honitby.

Mmch. se mýliš i jinde:
Kentucky rifle je dlooouhá že až a výkon má taky s rezervou.ufo píše:Po zviratcich muzu strilet cim chcu, jen to musi byt dlouhe a mit dost vykonu.

4Wdog: podle mě si zbraň k loveckým účelům určí držitel. Odkazuji opět na § 28, odst. 2, který stanoví oprávnění "podle účelu užívání". Musí pouze dodržet zákonná omezení.
Zákon o myslivosti stanoví, jakou zbraň si smíš určit k lovu. Přesnější definice netřeba.
Takže tvoje dvojka lovecká není - neurčil sis ji. Něčí kosa se stane loveckou, jakmile tam vrazí dvouranný zásobník a vyrazí do honitby.
-
ufo - Moderátor
Pletes si pojmy s dojmy.
Kupuju zbran kat. A-D.
Zbytek je ucel.
Kupuju zbran kat. A-D.
Zbytek je ucel.
- Piggy
- Pravidelný návštěvník
Ne, nepletu. A říkám to samé, co ty, i když se ti to možná nezdá.
Přece než si koupím zbraň kat. B, žádám o povolení, kde uvedu účel.
A spor je původně tom, zda podle zákona 1. můžu dostat povolení k účelu, pro který nemám oprávnění, a 2. zda můžu používat zbraň k jinému účelu, než jsem dostal povolení. U zbraně kat. C je to jednodušší, protože povolení nepotřebuju a účel se nikde nezaznamenává.
Nezapomínejme, o co tu vlastně jde: smíš lovit bez C? Podle mě jednoznačně nesmíš. Nemáš oprávnění "k loveckým účelům" a to, že máš vhodnou zbraň, ti nijak nepomůže.
Problém se sportovní střelbou bez B si sice umím představit, ale v globále je zanedbatelný, protože všechny skupiny (kromě F) mají oprávnění střílet na střelnici.
Přece než si koupím zbraň kat. B, žádám o povolení, kde uvedu účel.
A spor je původně tom, zda podle zákona 1. můžu dostat povolení k účelu, pro který nemám oprávnění, a 2. zda můžu používat zbraň k jinému účelu, než jsem dostal povolení. U zbraně kat. C je to jednodušší, protože povolení nepotřebuju a účel se nikde nezaznamenává.
Nezapomínejme, o co tu vlastně jde: smíš lovit bez C? Podle mě jednoznačně nesmíš. Nemáš oprávnění "k loveckým účelům" a to, že máš vhodnou zbraň, ti nijak nepomůže.
Problém se sportovní střelbou bez B si sice umím představit, ale v globále je zanedbatelný, protože všechny skupiny (kromě F) mají oprávnění střílet na střelnici.
-
ufo - Moderátor
Mam vsechny zbrane ke sportu, noseni a ochrane, jedno jestli kat. B nebo C.
ZP kombinace A,B,E.
Nikde tady neni zminovana lovecka zbran.
Bud nakupuju s povolenim kat.B nebo zahlasuju, ze jsem koupil C.
ZP kombinace A,B,E.
(5) Příslušný útvar policie vydá povolení vlastnit nebo držet zbraň kategorie B, pokud má k tomu žadatel řádný důvod. Za řádný důvod se považuje
a) provozování muzejnictví nebo sběratelské činnosti,
b) uskutečňování sportovní, lovecké, kulturní nebo jiné zájmové činnosti nebo příprava na povolání,
c) provozování koncesovaných živností v oboru zbraní a střeliva,
d) zajišťování ostrahy majetku a osob,
e) zabezpečování úkolů podle zvláštního právního předpisu,10) nebo
f) ochrana života, zdraví nebo majetku.
(6) Příslušný útvar policie vydá povolení k nošení zbraně kategorie B, uvádí-li žadatel důvod uvedený v odstavci 5 písm. b), c), d), e) nebo f).
Nikde tady neni zminovana lovecka zbran.
Bud nakupuju s povolenim kat.B nebo zahlasuju, ze jsem koupil C.
- Piggy
- Pravidelný návštěvník
Nejsme ve při. Nemáš C, nechceš používat žádnou zbraň k lovu. Stojíš tedy mimo hřiště.
Kdybys ovšem do žádosti (starý tiskopis) napsal jako důvod "lovecká činnost", měli by ti ji zamítnout.
A kdybys vyrazil na lov bez C, konal bys něco, k čemu nejsi oprávněn.
P.S. Vyserme se na pojem "lovecká zbraň" - je to v dané souvislosti plané pfilozofování, které mě sice baví, ale jsem si vědom, že spoustu lidí spíš vytáčí.
P.P.S. Přece jenom mi to nedá: dnes nemáš (ať máš cokoliv) žádnou loveckou zbraň. Kdyby sis doplnil C, stanou se všechny tvé pušky B/C přes noc loveckými, budeš-li chtít. (I tak ale lovit nesmíš - nemáš lovecký lístek.)
Kdybys ovšem do žádosti (starý tiskopis) napsal jako důvod "lovecká činnost", měli by ti ji zamítnout.
A kdybys vyrazil na lov bez C, konal bys něco, k čemu nejsi oprávněn.
P.S. Vyserme se na pojem "lovecká zbraň" - je to v dané souvislosti plané pfilozofování, které mě sice baví, ale jsem si vědom, že spoustu lidí spíš vytáčí.

P.P.S. Přece jenom mi to nedá: dnes nemáš (ať máš cokoliv) žádnou loveckou zbraň. Kdyby sis doplnil C, stanou se všechny tvé pušky B/C přes noc loveckými, budeš-li chtít. (I tak ale lovit nesmíš - nemáš lovecký lístek.)
Naposledy upravil Piggy dne 01.08.2014 13:16, celkově upraveno 1
- holeys
- Pravidelný návštěvník
Omlouvám se předem, ale chci se ubezpečit, že tomu rozumím dobře, že při předání žádosti o nákupní povolení připojuji kolek za 100 Kč, a při vydání rozhodnutí další kolek za 100 Kč + ukážu průkaz klubu se zaplaceným příspěvkem pro daný rok, takže celkem platím jen kolky za 200 Kč, jak je uvedeno kousek výše.
- FouET
- Pravidelný návštěvník
Ne. Při žádání připojíš kolky za 200,-. A při vydání rozhodnutí další 100,-.
- cipis
- Sponzor serveru
?
To nějak motáte, ne?
Za povolení je 200, za průkaz zbraně 300.
A toto může být sníženo pro členy klubu ...
Edit - opravené přehozené částky
To nějak motáte, ne?
Za povolení je 200, za průkaz zbraně 300.
A toto může být sníženo pro členy klubu ...
Edit - opravené přehozené částky
Naposledy upravil cipis dne 01.08.2014 13:45, celkově upraveno 1
- Piggy
- Pravidelný návštěvník
Přesně tak, to snížení je na úvaze správního orgánu. Někde to berou tak, že snižují podle účelu - napíšeš si jenom sport/lov, máš slevu, chceš-li i ochranu, tak plná sazba.
Jo a je to naopak, za povolení 200, za PZ 300/100.
Jo a je to naopak, za povolení 200, za PZ 300/100.
- spm
- Nový uživatel
Což se změnilo teď po 1.7. - předtím to bylo obojí o 100,- levnější
- pelanj
- Častý návštěvník
Piggy: Ok, může to být, jak píšeš. Ještě jsem si vzpomněl - C je potřeba hlavně kvůli nošení. S jinou skupinou nemůžu nosit v lese flintu na rameni. Skryté nošení by lov dost komplikovalo:-)
-
ufo - Moderátor
V honitbe DRZIS/pokud tam mas co delat. To je jak se strelnici.
Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / ZP (zkoušky, prodlužování, zánik, ..)