- Steiner
- Častý návštěvník
Re: co neuvěřitelného mně potkalo při přebíjení
glock1719: to sou nábojnice LZ od Limit Zlín, je to blátomosaz, tyhle rovnou vyhazuju protože sou tak měkký, že v nich ani nedrží střely, dou vytáhnout prstama a při žehlení dělají coca-cola efekt.
- fíša1
- Pravidelný návštěvník
Mě dělaj to, když přehlídnu razidlo s LZ, tak po výstřelu se mi na boku trhnou. Ještě mi to dělali MMS .
- cipis
- Sponzor serveru
Trhnou? Není to spíš propálené? Aspoň mi to tak přijde, když jsem tohle vysbíral na střelnici po kamarádech, co tehdy stříleli limitama.
-
jpp - Častý návštěvník
johnnyjak píše:Nevěřil bych, že se zápalka při vypichování může přetrhnout. Výrobce SB, hilzna MFS.
Taky bych tomu nevěřil, ale dnes jsem podobných hilzen vyřadil asi 15, všechny stejné, tedy urvané dno a zbytek v lůžku.
Vzhledem k tomu, že jde o první várku pranou za mokra s chemií, která po vyčištění chvilku ležela ladem, přisuzuji to nejspíš tomu, jiné vysvětlení proto nemám...
-
Igrlik - Častý návštěvník
Takže po mokrom praní s chémiou zrejme treba lepšie vypláchnuť čistou vodou a dosť rýchlo vysušiť dosucha (podľa vzoru "vyčistiť dočista"
) aby chémia vnútri v zápalke ďalej nepracovala... 

-
alfonss - Grafoman
Nejde o chemii ale o vlhkost. Sehnal jsem větší množství nábojnic co ležely na venkovní střelnici na dešti a taky se s tímto nešvarem setkávám 

- Nobel
- Pravidelný návštěvník
Taky myslím, že jde o vlhkost. Jsem měl v petce rok naložené náboje od černého prachu. U dobré třetiny jsem je urval. Pak jsem měl rok v krabici v suchu náboje od čp a ač byly celé zelené neurval jsem ani jednu...
(a po keramice byly skoro jak nové
)
(a po keramice byly skoro jak nové

- Tavic
- Občasný návštěvník
Pokud jde o vlhkost (ideálně voda + nějaké soli, produkty hoření prachu), nabízí se hypotéza:
Pokud vznikne mezi zápalkou a mosaznou nábojnicí galvanický článek, což je mezi dvěma různými kovy ve vlhku běžné, ten méně ušlechtilý (materiál zápalky) rychle koroduje...
Vzniklá rez zvýší tření při vypichování zápalky, a ta se v místě oslabení snáze trhne.
Může to tak být ?
Pokud vznikne mezi zápalkou a mosaznou nábojnicí galvanický článek, což je mezi dvěma různými kovy ve vlhku běžné, ten méně ušlechtilý (materiál zápalky) rychle koroduje...
Vzniklá rez zvýší tření při vypichování zápalky, a ta se v místě oslabení snáze trhne.
Může to tak být ?
- vlady
- Častý návštěvník
To by mohlo, ale pokud jsem cetl spravne tak se to deje dost u S&B nabojnic a S&B zapalek. Zapalky S&B jsou mosazne, takze rozdil potencialu bude dost nizky. Tohle ale dokazu nasimulovat, saltspray komoru mame v praci, takze pokud by byl zajem neni problem tomu venovat nejaky cas. Kazdopadne me se to nikdy nestalo.
- Grimpo
- Častý návštěvník
Tavic: A není ta teorie už trošku "zu viel"? Jaké by to pak muselo být u vojenských nábojů s ocelovými hilznami... To už by se to rovnou mohlo cpát do svítilen místo baterek...
- Tavic
- Občasný návštěvník
Ty kovy musí být různé, ale především musí být vodivě spojeny. A to by kvalitní zalakování
nebo jiná povrchová úprava řešila.
Ty vojenské budou určitě ošetřeny aby vydržely dlouho i při horším skladování (a mají vojenské patrony opravdu také mosaznou zápalku ?)
nebo jiná povrchová úprava řešila.
Ty vojenské budou určitě ošetřeny aby vydržely dlouho i při horším skladování (a mají vojenské patrony opravdu také mosaznou zápalku ?)
-
alfonss - Grafoman
-
4mike - saigaholic
za květen jsem protrhl 8ks a všechno byly nepřebíjený z vnitřní střelnice (čili vodu neviděly)
- cony
- Častý návštěvník
Mě se trhaly pravidelně po mokrým praním, po přechodu na suchý vše OK.
-
jpp - Častý návštěvník
Přiznám se, že nic podobného jsem skutečně doposud nepotkal. Každopádně u mě za to může voda, nebo vlhkost co zůstala v zápalce, respektive z části absorbovaná v pevných zplodinách a faktor času. Po mokrém praní v chemii a keramice proplachuju, takže té chemie co vnáším do procesu už tam bude minimum. Samozřejmě suším, horkým vzduchem do sucha...
Udělal jsem srovnávací vzorek. Z přibližně 3.000 ks nábojnic, které leželi vyprané odhadem 2-3 měsíce jsem podobně protrhnul zhruba 50 ks. Závada je to úplně na houby, protože to člověk nezjistí a na lisu začne do protržené zápalky lisovat ostrou, která tam nemá místo...
Oproti tomu dalších 3.000 ks vyčištěno stejně (keramika, kyselé a alkalické praní, proplach) přebité do 5 dnů od vyčištění, četnost výskytu protržené zápalky NULA.
Takže můj závěr zní, čistit až těsně před nabíjením a nebo po vyčištění odzápalkovat, pokud možno hned...
Ukázka paskvilů :
Udělal jsem srovnávací vzorek. Z přibližně 3.000 ks nábojnic, které leželi vyprané odhadem 2-3 měsíce jsem podobně protrhnul zhruba 50 ks. Závada je to úplně na houby, protože to člověk nezjistí a na lisu začne do protržené zápalky lisovat ostrou, která tam nemá místo...
Oproti tomu dalších 3.000 ks vyčištěno stejně (keramika, kyselé a alkalické praní, proplach) přebité do 5 dnů od vyčištění, četnost výskytu protržené zápalky NULA.

Ukázka paskvilů :
- Steiner
- Častý návštěvník
Peru mokrým praním v kys. citronové už 5 let a suším v troubě (cca 1,5 hod, na termostatu 70 st.) a NIKDY se mi to nestalo. Vyprané, usušené a neodzápalkované skladuju i 2-3 měsíce (před 3 týdny sem přebíjel 1000 hilzen, který sem měl vypraný dokonce od listopadu). Pokud vám tam zůstává voda v zápalce, tak blbě sušíte.
Naposledy upravil Steiner dne 01.06.2014 11:44, celkově upraveno 1
-
WaA63 - Častý návštěvník
spíše se začali v dnešní šetřící době dělat slabší těla zápalek nebo změnili technologii ražby těch kalíšků a jsou v ohybech zeslabeny a s větším množstvím mikroskopických prasklin než je běžné.
nebo jen křehčí kov .
při progresivních lisech to musí být o nervy !
to že se to někomu nikdy nestalo neznamená že nezačne
nebo jen křehčí kov .
při progresivních lisech to musí být o nervy !
to že se to někomu nikdy nestalo neznamená že nezačne

-
jpp - Častý návštěvník
Pokud si přečteš pár příspěvků zpátky co jsem psal, tak jsem na to taky reagoval slovy: "že jsem to nikdy neviděl..." Každopádně je to fakt, s kterým je potřeba počítat a vyskytnout se může...
Nábojnice suším, nepeču...
Horkým vzduchem cca 95 stupňů celsia jim dávám zhruba 10 minut. Jako, že v zápalkách nějaká vlhkost zůstat může o tom se nehádám...
Nábojnice suším, nepeču...

-
jpp - Častý návštěvník
Dnes jsem se dostal k zajímavé havárii při přebíjení, která se odehrála asi takto:
- při přebírání střeliva výrobce zjistil, že zápalka není osazena jak má - měla u lůžka otřep (grot) vyčnívající ze dna
- v minulosti už se mu to to stalo, takže jako vždy náboj uchopil, vzal druhý náboj a jeho hranou se pokusil grot odstranit
- při druhém pokusu došlo k iniciaci zápalky náboje na jehož zápalce byl grot
- výsledek je dobře patrný na přiložených fotkách
- při přebírání střeliva výrobce zjistil, že zápalka není osazena jak má - měla u lůžka otřep (grot) vyčnívající ze dna
- v minulosti už se mu to to stalo, takže jako vždy náboj uchopil, vzal druhý náboj a jeho hranou se pokusil grot odstranit
- při druhém pokusu došlo k iniciaci zápalky náboje na jehož zápalce byl grot
- výsledek je dobře patrný na přiložených fotkách
-
jpp - Častý návštěvník
Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení