-
Knecht - Častý návštěvník
Re: SKS - Samozarjadnyj Karabin Simonova (7.62x39)
Tak v ZS už píšou že je mají, teď je otázka jestli ještě půjdou na tormentaci nebo už jsou skladem. Cena vyskočila o 300,-
- Sterilo
- Nový uživatel
"Zákazníci s původní objednávkou z první poloviny letošního roku obdrží samozřejmě zbraň v té ceně, kterou mají na objednávce." 

-
koudel - Občasný návštěvník
Tak sem si dnes přivezl SKSko ze ZS,rok na krytu 1950,stříbrný bodák,hlaveň bez tvrdochromu,zahloubené ústí.Měli tam na výběr z více kusů ale to se mě osobně líbilo,pažba z jednoho kusu,maj i lepené ale ty se mi tak nelíbily,mám k tomu Mosina tak vypadaj dost podobně.Tvrdochrom si myslím že tam není protože v polích je vidět taková hrubost nebo drsnost povrchu jako u Mosinky a v porovnání s 858kou která se leskne jako blesk tak SKSko je takové matné.Mě osobně to nevadí čistím to stejně po každý,když přijedu ze střelnice a říká se že zhoršuje přesnost ,pro mě bezvýznamné,lepší stejnak nebudu.Byl tam docela nával, taky sem si vzal tombakový střelivo tak uvidíme.
-
gunman - Častý návštěvník
bez komentáře
-
Artifex - Častý návštěvník
Tak jsem na Simonku nahodil nožičky

- blackadder
- Občasný návštěvník
Tak už ji mám od minulého týdne doma - po 13 měsících od objednávky, ale čekání se vyplatilo, je to krasavica, akorát nemám letopočet na krytu vratného ústrojí, tak netuším, kdy a kde byla vyrobena. Na pažbě je hvězda s šípem.
- navry
- Pravidelný návštěvník
blackader:Pak pochází z Tulské zbrojovky:-)Stejně jako ta moje.Gratuluji
-
Katzendreck - Občasný návštěvník
Pro ty co mají SKS bez tvrdochromu a zárověň si v ZS koupili zcivilněné vojenské náboje - nezapomínejte čistit, a to opravdu důkladně. Já jsem po prvních střelbách svoje SKS sice vyčistil, ale asi ne dost důkladně. Po dvou týdnech, co byla zbraň v trezoru jsem si všiml koroze kolem ústí, tak jsem se podíval do hlavně a k mému překvapení byl vnitřek celý zrezlý. Podobně na tom byl i závěr.
Trvalo mi celé odpoledne, než se mi to podařilo jakžtakž vyčistit, ale nějaké stopy po korozi stejně zůstaly...

-
Kentan - Častý návštěvník
zcivilněné původní vojenské náboje obsahují rtuťpovou zápalku. Vzniklé sulfáty se zažerou do pórů železa a jen protahováním se jen rozpatlávají po celé zbrani... Proto mají ruské mazničky dvě komory. Jednu na olej, druhou na neutralizační chemii na vymytí. Pokud tenhle starej sajrajt střílím z opakovačky, dám si na konec ca 10 novejch nábojů se zápalkou normální... Doma pak hlaveň protáhnu důkladně směsí nafty s olejem a vysuším protlačeným (pomocí mosazné tyče) komprimovaným hajzlpapírem. Pak normálně nakonzervuju a problém s korozí není. U samonabíječemk se nesmí zapomenout na plynovej mechanismus...
- hajnrich
- Častý návštěvník
Co nejdřív po střelbě horká voda, saponát, žíněný kartáček a nakonec proplach vroucí čistou vodou. Od komory, ústí hlavně v kýblu. Po vyschnutí klasika mosaz kartáček, olej, vyšúrovat, vytřít a nakonec nakonzervovat. Před dalším střílením vytřít dosucha. Takhle funguju s mosinkou a vývrt zrcadlový, bez stopy koroze.
Kolega má simonova bez tvrdochromu, jednou se na čištění vykvajznul a po pár týdnech mu rez vykvetla každou škvírou. Musel železo máčet v petroleji, aby ho mohl rozhýbat. Nicméně po vyčištění zbraň i s poznamenaným vývrtem byla stále přesnější než můj simonov se zrcadlovým tvrdochromem ve vývrtu. I druhý simonov bez tvrdochromu, který jsem měl v rukách, byl přesnější, než ten můj s tvrdochromem. Řešení? Prodal jsem ho a dnes bych chtěl jedině ten bez tvrdochromu, bez ohledu na jeho možná menší životnost.
Kolega má simonova bez tvrdochromu, jednou se na čištění vykvajznul a po pár týdnech mu rez vykvetla každou škvírou. Musel železo máčet v petroleji, aby ho mohl rozhýbat. Nicméně po vyčištění zbraň i s poznamenaným vývrtem byla stále přesnější než můj simonov se zrcadlovým tvrdochromem ve vývrtu. I druhý simonov bez tvrdochromu, který jsem měl v rukách, byl přesnější, než ten můj s tvrdochromem. Řešení? Prodal jsem ho a dnes bych chtěl jedině ten bez tvrdochromu, bez ohledu na jeho možná menší životnost.
- blackadder
- Občasný návštěvník
po střelbě asi stovkou "zelenosporťáků" a pár nových barnaulů jsem kompletně rozebranou flintu (myslím) důkladně vydrbal za pomocí kartáčku, hadříku a CXProfessional CLP, po týdnu jsem flintu vytáhl na kontrolu a lišku to zatím nikde nechytá, jen na ústí bylo trochu bordelu, který šel v pohodě setřít hadříkem. Hlaveň jsem párkrát protáhl hadem s trochou CLP.
-
Justinian - Častý návštěvník
hajnrich píše:Co nejdřív po střelbě horká voda, saponát, žíněný kartáček a nakonec proplach vroucí čistou vodou.
Přesně tak. Soli rozpustit vodou a pak normálně vyčistit, myslel jsem, že pro majitele vojenských pušek je tohle standard.

-
DeadMan - Častý návštěvník
Teda zírám jaké s tím máte problémy
Mám taky SKS bez tvrdochromu a střílím vpodstatě jen vojenské CIP a to cca 100ks za návštěvu střelnice.
Doma to pak hned čistím ale normálně = proliju lauf (a zbytek zbraně) WD40 několikrát protáhnu čištěním co bylo u CZ 858 (kartáček/vytěrák) mechanizmus máznu Castrolem Magnatec 10W40
a hotovo nikde nic nerezaví 

Mám taky SKS bez tvrdochromu a střílím vpodstatě jen vojenské CIP a to cca 100ks za návštěvu střelnice.
Doma to pak hned čistím ale normálně = proliju lauf (a zbytek zbraně) WD40 několikrát protáhnu čištěním co bylo u CZ 858 (kartáček/vytěrák) mechanizmus máznu Castrolem Magnatec 10W40

-
fredy - Pravidelný návštěvník
Přesně tak tou vodou to je blbost jednou jsem to skusil propláchnout horkou a nechal u kamen aby to co nejdřív uschlo a za necelou hodinu tam byla liška jak prase. 

- hlina
- Pravidelný návštěvník
mám SKS-ko asi 5 let. a s čistěním si moc hlavu nedělám. v podstatě ji po použití protáhnu WD-40 a konec. nikdy vůbec žádný problém.
- navry
- Pravidelný návštěvník
Vodou myju předovky...(problém BP).Vařící voda se saponátem,rychle vydrhnout,prolít konvicí vařící vody.Ohřeje se a rychle uschne.Pak okamžitě konkor.
Ale u SKS mě tedy tyhle kejkle nikdy nenapadly:-)
Ale u SKS mě tedy tyhle kejkle nikdy nenapadly:-)
-
Katzendreck - Občasný návštěvník
DeadMan píše:proliju lauf (a zbytek zbraně) WD40 několikrát protáhnu čištěním co bylo u CZ 858 (kartáček/vytěrák)
Přesně takhle jsem to dělal a skončilo to jak jsem psal, koroze byla všude. Možná bude rozdíl v tom, jestli střílíš naše BXN, nebo náboje z produkce SSSR/Čína. Já mám tyto, akorát na štítku mám uvedeno hmotnost střely 12g místo 8g.
-
Justinian - Častý návštěvník
fredy píše:Přesně tak tou vodou to je blbost jednou jsem to skusil propláchnout horkou a nechal u kamen aby to co nejdřív uschlo a za necelou hodinu tam byla liška jak prase.
Proto se to taky nenechává uschnout hodinu, ale rovnou se čistí a olejuje.

Horký lauf potřebuje na vyschnutí jen pár minut.
- navry
- Pravidelný návštěvník
Tak tak..pokud lauf už chce někdo čistit na mokro,tak jak jsme psal..Ohřát na maximum a schne to skoro okamžitě.
Pak konzervace olejem.Otázka krátké chvilky
Pak konzervace olejem.Otázka krátké chvilky
-
Knecht - Častý návštěvník
Tak už jsem SKS taky byl zajet. Moc příjemná flinta, rozhodně za ty prachy skvělá věc.
Měl jsem ale pár selhačů, což mě trochu zneklidnilo. Všechny byly polským střelivem, to čínské z Mazlíka jelo krásně. Možná to mohlo být nedovřením závěru(?), když spustím závěr pomalu a opatrně ručně, občas se před dovřením maličko zasekne, ačkoli se mi nechce věřit že by to udělal v tom švihu který mu dá výstřel. Snad to bylo jen neochozením mechanismu.
Původně jsem se zaobíral myšlenkou SKS nějak tunit a modernizovat, ale po vyzkoušení už nechci, je to hezký tak jak to je.
A čínský muniční bandalír, ten tomu teprv dává správný šmrnc
(kdyby někdo chtěl, mám jeden navíc)
Měl jsem ale pár selhačů, což mě trochu zneklidnilo. Všechny byly polským střelivem, to čínské z Mazlíka jelo krásně. Možná to mohlo být nedovřením závěru(?), když spustím závěr pomalu a opatrně ručně, občas se před dovřením maličko zasekne, ačkoli se mi nechce věřit že by to udělal v tom švihu který mu dá výstřel. Snad to bylo jen neochozením mechanismu.
Původně jsem se zaobíral myšlenkou SKS nějak tunit a modernizovat, ale po vyzkoušení už nechci, je to hezký tak jak to je.
A čínský muniční bandalír, ten tomu teprv dává správný šmrnc

(kdyby někdo chtěl, mám jeden navíc)
Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské