HBWanderer
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

23.11.2011 14:00

Re: Použití zbraně v ostrém konfliktu

No tak jsme si přečetli pěkné teoretické pojednání. :roll: Až na tebe někdo hukne z temného průjezdu, tak si nebudeš ani schopen vzpomenout, jestli si vůbec tasil, natož kam jsi přesně mířil a jak jsi měl prsty. To je realita. Možná jsi dovzdělán, ale nikde není napsáno, že když dojde na lámání chleba, budeš reagovat podle pouček. :wink:

Revolver nemám, ale samozřejmě jsem ho vyzkoušel. A plně dokážu poochopit, že si Lukas natáhl kohout. Prostě se to mačká líp. Nosím buď jednočinnou nebo dvoučinnou pistoli s nábojem v komoře, ale kdybych měl tu možnost a byla chvilka před eventuelním střetem, tak si ten kouhout u dvojčinné natáhnu taky. A plně chápu i to, že když budu ve stresu, že budu hrozit zbraní s prstem na spoušti.

veiko
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.11.2011 14:21

LukasJ:

Případ číslo 1: Nos v autě teleskop. Zteleskopovaný ožrala je mnohem menší průser než postřelený ožrala.
Nevím teda jakým způsobem tě napadal ale řešit to hned zbraní není dobrý nápad. Když něco řešit se zbraní tak s chladnou hlavou. (pokud to jde) Jde to ve většině případech, pokud na tebe třeba už nemíří nebo neběží nějaký čokl. Ale nesoudím tě nevím o co šlo a co se na místě stalo, každopádně výstřel v autě v klidovém režimu (nic nehrozí) ti skoro urve uši. Doporučuju otevřít co nejvíce oken a mírně otevřít pusu. Výstřel v autě v krizové situaci není vnímán až tak tragicky. Logicky jsi zaměřený na prioritnější věci.

Případ číslo 2: Proti noži to už na kvér je. Brokové náboje jsou na hady. Doslova. Pak ti zbývá jeden plnotučný. Jen aby si panáček všíml že je postřelený. Až bude mít v sobě jednu plnotučnou a pár broků tak si zajde vyhledat lékařské ošetření hned jak tě vykuchá i přes tyto zranění. Věřím že do hlavy ho střílet nebudeš.

To s tím strachem ti věřím. Pokud párkrát zažiješ nějakou podobnou událost je strach odbourán. (záleží na povaze) Tím myslím stres, třes rukou ap. Tady má nastoupit právní povědomí. Co můžu a kdy. Když borcovi utečeš a je to možné tak jsi vlastně vyhrál. Není to vůbec žádná ostuda a ještě si tím ušetříš trable, soudy, peníze a kdo ví co ještě. To jen tak na okraj.

Co se týče dilematu s bojovým plemenem psa tak ani kdybys ho trefil oběma ranama z deringera tak ho akurát nasereš. Já mám tuto zkušenost s bojovým plemenem a 3x z 9luger nontox SaB do těla ho nezastavili a šel po mě. Takže tak.

Derringer je dobrý tak na to někoho odprásknout zezadu v divadle, Lincoln by mohl vykládat :-)

Dám ti velice dobrou radu. Na derringeri a .22 se vykašli nebo tě to bude stát život nebo zdraví nebo oboje. Jestli chceš něco malého tak si kup malého glocka v 9x19 nebo .40 a máš klid. Je moc hezké že pistoli nosit nebudeš a že máš rád 1911 ale mít rád a mít ji s sebou jsou úplně jiné věci. Bud chceš kvér že ho máš rád a líbí se ti tak ho dáš do vytrýny a nebo chceš něco na obranu a koupíš si něco spolehlivého co se ti až tak nelíbí ale je účínné. Po čase se ti začne líbit.

Gangoš
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.11.2011 15:51

Už dřív mě napadla taková věc v souvislosti použitím zbraně verzus pes. Předem pro rejpaly říkám, že v praxi bych níže popsané asi nepoužil, neb by mě soudci a media asi sežraly místo toho psa. Ale napadlo mě to proto, že nesnáším násilí na zvířatech a štve mě když pak pes odnese chyby svého hloupého pána.
Tedy situace:
Magor s agresivním větším psem (bojové plemeno neexistuje) tohoto psa nechá na mě zaútočit. Pes běží a zlý páníček ho z jisté vzdálenosti pobízí.
Pes je z pohledu zákona považován za věc a jako takový může být čistě teoreticky v dané situaci považován za zbraň stejně jako vodovodní trubka. A dál, pokud se na mě někdo žene s mačetou tak asi taky nikdo nepředpokládá že rozstřílím mačetu a útočníka nechám na pokoji. Tedy poštvání psa na mou osoby by šlo klasifikovat jako útok se zbraní.
Tedy pro mě idelání řešení této situace kdy pes útočí a majitel je na dostřel, je odstřelení majitele a s trochou štěstí i vyplašení psa hlukem výstřelu (jen malé množství psů se výstřelu bojí) nebo následné zpacifikování odvážnějšího psa méně drastickým z působem než zabitím.
Samozřejmě je mi jasné, že v reálu je toto neproveditelné. Ale stejně si myslím, že místo útočících psů by se měli střílet jejich majitelé.

john.hawk
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

23.11.2011 17:27

Gangoš : Nic ti v podstatě nebrání odstřelit majitele, vytáhneš, zamíříš a picneš ho, pokud to bude mít vliv na psa a on zanechá svého útoku a odchází/utíká pryč tak nejsi pokousanej..pokud nastane druhá varianta že stále útočí, pokouší se útočit, kouše.. tak pořadí první střelenej majitel a pak pes nic neřeší..
navíc zbyde živej pes který nemluví, mrvtej majitel který nemluví..pak jsou zde okolnosti jestli jsi věc nemohl řešit v opačném pořadí..co řeknou svědci budou-li nějací, kamery z místa atd.
tímto se bude zabývat soudce..takže mi sem rovnou napiš svoji výpověd s zdůvodněním proč jsi střílel na toho majitele když bezprostřední nebezpečí tj. újma na zdraví ti hrozilo od jeho psa, jakými prostředky chceš dokázat poštvání psa majitelem atd...čistě teoreticky můžem zaargumentovat :)

veiko
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.11.2011 18:00

Nemůžeš srovnávat mačetu a psa. Vždy se snažíš eliminovat hrozbu. Pes útočí sám o sobě. Mačeta ne.

PaF

23.11.2011 20:35

2Gangos

No jde o to, ze pokud hrozis s prstem na spousti revolveru natazeneho do SA, nejsi schopen ve stressu realne kontrolovat zda a kdy vystrelis. Pri prodluzovani hrozby ve stressu dochazi k samovolnemu (nevedomemu) zatinani svalu, vcetne tech na ukazovaku. Timto mechanizmem lze vystrelit i neupravenym glockem, natoz revolverem v SA. Mel jsi proste z pr..le kliku. Nedoporucuju to opakovat!

1911 zajistena je neco jineho nez revolver v SA, ale prst na spoust stejne nepatri, dokud nechces strilet. Jde o navyky, ty lze ziskat jedine treninkem. A pokud budes trenovat prst na spousti v dobe, kdy nechces strilet (presun, zakleknuti, vybijeni, natahovani zaveru apod), ublizis drive ci pozdeji sam sobe (v dobrem pripade).

Strelbu na majitele driv nez na psa lze rozhodne doporucit. Po dalsich cca 10-15 let nikoho strelnou zbrani neohrozis. :lol:

Reklama

LukasJ
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

23.11.2011 21:35

Huck Finn píše:Kohout natažený, prst na spoušti? To jsi teda dobrý magor.

Prst na spoušti je když chci střílet. Jelikož jsi nevystřelil, zřejmě si střílet nechtěl. Jelikož jsi střílet nechtěl, zřejmě jsi asi ani neměl zákonný důvod. Proč jsi měl prst na spoušti? U nataženého revolveru je to otázka milimetru a malé síly k odpálení. Ve stresu to znamená 1 mm od velkého průseru.

Ano, je to o průser. Ale vten okamžik, kdy tahám zbraň, hodlám jí použít. Pokud to jde, nestřílím a nebudu. Pokud musím, budu. Je to na delší diskuzi

LukasJ
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

23.11.2011 21:43

PetrL3 píše:LukasJ:
Deringerem s brokama na psa a ještě na 10m :D hahahahaha...
To bys byl asi překvapenej účinkem.

No jo, ale co jinýho. Vyhrabávat revolver z pod bundy, no to ne. Vím, že účinost brokový .38 je na tu vzdálenost minimální. Ale na odvrácení pozornosti to stačí. Jo, střílet .357 proti chodníku je taky moc dobrý

LukasJ
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

23.11.2011 21:49

Gangoš píše:Huck Finn
Myslím, že při vzdálenosti 1-2 metry není dost času na případné rychlé strkání ukazováčku do lučíku na spoušť a natažený kohout vypadá prostě hrozivěji takž má lepší psychologický efekt. To je můj názor.

Tak tak. Proto to dělám. Promáčknout není problém. Ale to je už o výstřelu. Nějak se snažím, minimalizovat pravděpodobnost výstřelu. Když už tahám, jsem ochotnej střílet. Proto prst na spoušti. Odpor spouště mám u nošených zbraní takovej, abych neodpálil náhodou. Ikdyž, člověk se pak chová iracionálně......

LukasJ
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

23.11.2011 21:58

Huck Finn píše:Hrozit zbraní s nataženým kohoutem a prstem na spoušti může jenom úplný diletant.

Hrozba zbraní se dělá vždy s prstem mimo spoušť, protože nechci (ale jsem v případě změny situace připraven) střílet.

Pokud chci střílet, tak nehrozím, ale střílím. To ale nebyl tento případ.

Toto je typický příklad špatného použití zbraně v obranné situaci. Dotyčný obránce by měl jít do sebe a dovzdělat se v otázkách použití zbraně v nutné obraně.

No ono je to o tom, že jsem byl ochoten střílet. Hrozba střelnou zbraní je silně nejistá. Psych efekt natažení namířené zbraně je značný. Ne vždy k výstřelu musí dojít, většinou stačí "hrozit".....

LukasJ
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

23.11.2011 22:03

HBWanderer píše:No tak jsme si přečetli pěkné teoretické pojednání. :roll: Až na tebe někdo hukne z temného průjezdu, tak si nebudeš ani schopen vzpomenout, jestli si vůbec tasil, natož kam jsi přesně mířil a jak jsi měl prsty. To je realita. Možná jsi dovzdělán, ale nikde není napsáno, že když dojde na lámání chleba, budeš reagovat podle pouček. :wink:

Revolver nemám, ale samozřejmě jsem ho vyzkoušel. A plně dokážu poochopit, že si Lukas natáhl kohout. Prostě se to mačká líp. Nosím buď jednočinnou nebo dvoučinnou pistoli s nábojem v komoře, ale kdybych měl tu možnost a byla chvilka před eventuelním střetem, tak si ten kouhout u dvojčinné natáhnu taky. A plně chápu i to, že když budu ve stresu, že budu hrozit zbraní s prstem na spoušti.

Víš o čem mluvíš. Navíc vždy stačilo natáhnout. Není to o tom, že je to vidět, ale je to slyšet. S odstupem bych možná nedal prst na spoušť, ale v téhle situaci bych to intuitivně udělal asi zas.

LukasJ
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

23.11.2011 22:22

veiko píše:LukasJ:

Případ číslo 1: Nos v autě teleskop. Zteleskopovaný ožrala je mnohem menší průser než postřelený ožrala.
Nevím teda jakým způsobem tě napadal ale řešit to hned zbraní není dobrý nápad. Když něco řešit se zbraní tak s chladnou hlavou. (pokud to jde) Jde to ve většině případech, pokud na tebe třeba už nemíří nebo neběží nějaký čokl. Ale nesoudím tě nevím o co šlo a co se na místě stalo, každopádně výstřel v autě v klidovém režimu (nic nehrozí) ti skoro urve uši. Doporučuju otevřít co nejvíce oken a mírně otevřít pusu. Výstřel v autě v krizové situaci není vnímán až tak tragicky. Logicky jsi zaměřený na prioritnější věci.

Případ číslo 2: Proti noži to už na kvér je. Brokové náboje jsou na hady. Doslova. Pak ti zbývá jeden plnotučný. Jen aby si panáček všíml že je postřelený. Až bude mít v sobě jednu plnotučnou a pár broků tak si zajde vyhledat lékařské ošetření hned jak tě vykuchá i přes tyto zranění. Věřím že do hlavy ho střílet nebudeš.

To s tím strachem ti věřím. Pokud párkrát zažiješ nějakou podobnou událost je strach odbourán. (záleží na povaze) Tím myslím stres, třes rukou ap. Tady má nastoupit právní povědomí. Co můžu a kdy. Když borcovi utečeš a je to možné tak jsi vlastně vyhrál. Není to vůbec žádná ostuda a ještě si tím ušetříš trable, soudy, peníze a kdo ví co ještě. To jen tak na okraj.

Co se týče dilematu s bojovým plemenem psa tak ani kdybys ho trefil oběma ranama z deringera tak ho akurát nasereš. Já mám tuto zkušenost s bojovým plemenem a 3x z 9luger nontox SaB do těla ho nezastavili a šel po mě. Takže tak.

Derringer je dobrý tak na to někoho odprásknout zezadu v divadle, Lincoln by mohl vykládat :-)

Dám ti velice dobrou radu. Na derringeri a .22 se vykašli nebo tě to bude stát život nebo zdraví nebo oboje. Jestli chceš něco malého tak si kup malého glocka v 9x19 nebo .40 a máš klid. Je moc hezké že pistoli nosit nebudeš a že máš rád 1911 ale mít rád a mít ji s sebou jsou úplně jiné věci. Bud chceš kvér že ho máš rád a líbí se ti tak ho dáš do vytrýny a nebo chceš něco na obranu a koupíš si něco spolehlivého co se ti až tak nelíbí ale je účínné. Po čase se ti začne líbit.

Obojí bylo na nože. Teleskop je fajn věc, když ale nemůžeš ven z auta, je to na nic. Tady je revolver lepší volba.

No .22 derringer nosím max jako záložku, normálně mám derringer .38spec. Na tu vzdálenost psa "naseru", možná získám čas na vytažení něčeho lepšího. Zkušenost s 9mmL chápu, to jsou většinou průstřely. Zastavovací účinek je dost diskutabilní. No CG1911 je dost nepraktická na nošení. Můj problém je i ten, že neumím střílet z pistole. Prostě neumím, proto radši revolver, kde se trefím. Moje volba je .357 v 4inch a derringer .38 jako záložka (broková a plnotučná). Plastový věci nemám rád.
Díky za názor, přehodnotím záložku. Možná nějaká malá pistole by byla vhodnější......

VitaSVT40
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.11.2011 22:27

To je ovšem otázka, proč nosit hlavní a záložní zbraň. Používat záložní abych měl čas použít hlavní ? Nebylo by lepší nosit jen tu hlavní, v tvém případě .357 mag 4" , a častěji s ní sušit a trénovat tasení ?

LukasJ
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

23.11.2011 22:45

Kolegové, díky za rady a podněty. Tréning je fajn, dokud nejde o život, tak se člověk chová odpovědně. Ale VŽDY když tahám zbraň na obranu, jsem ochoten střílet. I kdyby došlo na výstřel, je to vrámci NO. Že k nechtěnému výstřelu nedojde, je dané znalostí zbraně (tedy spíš znalosti, i z nataženým spouštěním přesně vím, kdy dojde k výstřelu).
Všem, co nosí přeji, aby nikdy nemuseli tasit. Ať to nikdy nemusíte řešit.
A víte, co je nejhorší? Sny, představy co by kdyby.

Kdysi dávno mě říkal kolega. "Máš zbroják, máš kvér, tak ho nos. Co ti bude platnej zbroják, když budeš mít kvér doma v šuplíku. Prostě ho nos....." Já byl odpůrce nošení. Ale nějak jsem si zvyknul. A pokud to bude možný, nikdy už ho nebudu tahat.

LukasJ
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

23.11.2011 23:10

VitaSVT40 píše:To je ovšem otázka, proč nosit hlavní a záložní zbraň. Používat záložní abych měl čas použít hlavní ? Nebylo by lepší nosit jen tu hlavní, v tvém případě .357 mag 4" , a častěji s ní sušit a trénovat tasení ?

Záložka je z několika důvodů. Jednak v zimě jí mám v kapse. Dostat se k "hlavní" je často problém. Když je potřeba zbraň, není většinou čas. Během krátké doby není reálné dostat se ke zbrani pod bundou a košilí. Tedy, asi je to hlavní zbraň, šahám po ní první. No já těch "hlavních" mám víc, ale .357 je takovej nositelnej kompromis. Relativně se stím dá trefit, relativně to je slušně výkoný. Ano, .454C fakt nosit nebudu, pokud nejdu na střelnici.
No, derringer je prostě záložka. Ale .38 je dostatečná na NO. Střílet stím broky na 20m je fakt nouze. To i flobertkou ho naseru víc. Ale pár vteřín to dá. Poslední dobou nosím první brokovou, druhou normální, Na 20m to na figuru jde, tedy na střelnici.....
No, odpověď. Ne nebylo. Dostat se ke skrytě nošenýmu 4in je problém. Derr v kapse je lepší.
To můj názor.

Huck Finn
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

24.11.2011 9:00

LukasJ: Zajdi si na nějaký kurz obranné střelby. To jak nosíš a jak to používáš je zoufale neúčinné proti útočníkovi (ať už to je člověk či pes) a nebezpečné pro tebe a tvé mírumilovné okolí.

Chápu, že se snažíš vymyslet svůj systém, ale tohle prostě nemůže fungovat. Poraď se s profesionály co a jak nosit a hlavně co a jak trénovat. To je jediná rada, kterou ti můžu dát.

VitaSVT40
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.11.2011 11:08

LukasJ: Také nosím 4 palcový revolver .357 mag. a ani v zimě jsem neměl problém ho rychle dostat ven. Poradím ti nosit bundu, která má kromě zipu légu na sucháče nebo patentky a nezapínat jí na zip, ale právě jen na tu légu. Pak stačí jen slabou rukou odtrhnout légu, bunda povyjede trochu dozadu a nahoru a pak už není problém silnou rukou vytrhnout zbraň z pouzdra.

A když je zima nebo fouká, tak si vzít termotriko, nebo tlustší svetr. :)

veiko
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.11.2011 21:29

LukasJ:

Ty to myslíš dobře, jen je z tebe cítit nezkušenost. Odvracet pozornost půjde těžko. Rozkročený chlap z kvérem na ulici je velice zajímavý to za prvé a za druhé používat záložku at se možná dostanu k hlavní zbrani je taky odvážné tvzení. Tak odvážné, že tě může stát život.

Podívej se na MAGPUL zacházení s krátkou, podívej se na vhodné oblečení, já osobně mám v kalhotech dokonce i chrániče kolen. Oblečení si nechám upravovat, znám jednu hodnou paní a ta za mrzký peníz dělá s hadrama a poškozeným vybavením zázraky. Doporučuju hadry 5.11 mám a jsem spokojen. Míchají do toho teflon a když to správně pereš tak neztratí barvu. Tvar neztratí nikdy. Je to velice odolné oblečení. Kup si správné pouzdro. Když nechceš glock ale kov tak 1911 defender nebo jak se ta krátká jmenuje. Nejsem nějaký zastánce ČZ ale klasická 75 a 75 D Compact mi už hodněkrát pomohli a nikdy se nezasekli. Měl jsem možnost volit z více kusů a ty tu možnost máš taky. Zbytečně u sebe nosíš dva kvéry. Právní znalost je základ. Je hezké si myslet co bych udělal ale je třeba mít natrénováno. Když jsem si udělal zbroják tak jsem si taky myslel jaký jsem operátor a že v poho vše zvládnu- no hned do prvního průseru. Trénuj střelbu ostrou i sušení, trénuj alespon trochu svaly, stačí lehké čínky a uč se. Ale nepřeháněj to nebo dopadneš jako já co mám dvě neprůstřelné vesty a sedadla v autě vystlané kevlarem. Zdar

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.11.2011 16:13

O tom že prst na spoušť patří až když chci opravdu vystřelit se už někteří přesvědčili a jsou o tom na youtube videa. Např. ta policistka která střelila chlápkovi těsně vedle hlavy při zatýkání, když už ležel na zemi a nebyl nebezpečný. Při stresové reakci (aktivaci sympatiku a osy hypothalamus – hypofýza – nadledviny) dochází k masivnímu útlumu jemné motoriky. Vnímání síly stisku spouště je výrazně posunuto a naprosto na něj nelze spoléhat. Nechtěný výstřel je v takové situaci velmi pravděpodobný. (Myslím, že to byl i důvod záměny spoušťového mechanismu Glocků v NY za tvrdší).
Střelné zbraně jsou podobně jako třeba letecké sporty odvětví, kde se zkušenosti doslova píší krví a je nevýhodné to nerespektovat.

Jinak mi to celé tak trochu zavání čerstvým nadšením ze střelných zbraní a jejich aplikací v nevhodnou dobu a nevhodným způsobem (a nevhodnou zbraní, když už).

Auto - nevím, jestli to bylo možné - asi ne, ale jestli ano, volil bych odjet. Psa bych dořešoval s městskou policií. (ačkoliv - kdysi jsem z obdobné situace byl natolik mimo, že jsem to sám k PČR nedotáhl)

Edit:
http://www.youtube.com/watch?v=4HcvIH6GpW8

ufo
Moderátor
Moderátor

25.11.2011 19:52

Jo, kdyby lidi dodrzovali zakladni bezpecnostni pravidla a pravidla zachazeni se zbrani, nebylo by potreba vymenovat spoustaky...

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA