veiko
Častý návštěvník
Častý návštěvník

16.08.2011 19:09

Re: Použití zbraně v ostrém konfliktu

Pořád budeš ten hodný pokud neprovedeš nějakou šílenost.

shi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

18.08.2011 19:19

veiko píše:Pořád budeš ten hodný pokud neprovedeš nějakou šílenost.

Přesně tak. Hlásím poměrně čerstvou zkušenost:
Vyskakuji z auta, na šmejdy začínám křičet, což jako obvykle funguje. Ve stresu (bojím se konfliktu) volám PČR. Dva šmejdi v klidu, třetí šmejd držkuje, naznačuje možnost útěku. Vzhledem k mému prudkému nástupu, mým zaťatým pěstem, ale udržování uctivého odstupu šmejd hned na počátku odkládá kovou tyč a fyzický střet se nekoná. Po boku mám ještě svého otce (důchodce), díky bohu že tam dnes nejel sám, jak měl původně v úmyslu. Možná bych už byl bez otce. Na PČR mou chybou v určení názvu nejbližší ulice a neexistencí adres v lokalitě čekáme dlouhé desítky minut.

Mimochodem PČR není schopna na základě čísla parcely v katastrální oblasti nasměrovat hlídku, což je fakt "skvělé". Jinak výkon PČR na místě výtečný, pánové máte mou poklonu.

Ale i tak realita je: 3 pachatelé v opuštěné lokalitě (jeden ještě skoro dítě), výsledný dojezdový čas díky stresu oznamovatele 35 minut (kdyby to šlo dobře, prý by tam byli za 5 minut, ale na pana Murlhyho je ve stresu 100% spoleh). Kdyby se tam něco semlelo a člověk spoléhal, že mu policie včas pomůže, tak je v ...
Kdybysme na ně nastoupili slušně, tak by buď utekli, nebo by nás napadli.

KamikazeCZ
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

18.08.2011 21:58

To jsi jenom zatatyma pestma donutil 3 chlapy nejen k tomu, aby se stahli, ale dokonce k tomu, aby pockali na Policii? Chapu to dobre? Tos je nekam zavrel?

shi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

18.08.2011 22:41

Šmejdi začátečníci (2xcca 18 let + 1x cca 12 až 15 let), ještě je asi nikdo nikdy nechytil, neměli to promyšlený a když jeden z nich začal laškovat s tím, že nehodlá na PČR čekat, tak se mu dostalo poučení, že Trestní žád mi umožňuje ho zadržet, tak ať to radši ani nezkouší. Nikam jsem je nezavíral, prostě počkali. Asi jsem vypadal věrohodně, odhodlaně a naštvaně. Pomohlo taky to, že ti větší dva měli tak 65 až 70 kg, zatímco já mám 90 kg. Kdyby to byli tři udělaní pořízci, bylo by to určitě jinak. Prostě štěstí dnes bylo na mojí straně.

john.hawk
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.08.2011 8:17

má zkušenost : Jsem na zastávce mhd. v Brně. Čas 22.00 hod. Na zastávce jsem sám, pak přijde mladej a lehce vožralej kluk. Jde ke mně, ptá se na čas.. Jsem ostražitý a slušně odpovídám, že autobus jede za 10 minut. On přijde blíž, chytne amok a snaží se mně chytnout jednou rukou, druhou sevře v pěst, nabije s tím, že pokud mu nevydám mobil, dostanu do držky.. Mobil nevydávám, zvětšuji vzdálenost, vyzývám ho aby toho nechal, prokážu se služebním průkazem PČR. On na to nereaguje, a jde znovu pro mobil.. pak i po pistoli, skončilo to varovným výstřelem, na místě hlídka, oba jsme byli eskortování na Obvodní oddělení. Pak výslechy, šetření inspekce MV, vyšetřovatel, šlo to na soud.. Ve výpovědi svědků ( co bydlí v blízkosti zastávky ) bylo to, že jsem na něho řval, působil jsem agresivněji než on, podezření z výtržnictví z mé strany, neboť jsem mu údajně měl mířit na hlavu a chtít ho zastřelit.. U soudu dost hnusná zkušenost s Mgr. Otáhalem, který poté napsal ještě na mně stížnost přímo na Městské ředitelství PČR. No prostě paráda.. Ale cenná zkušenost.. :twisted:

veiko
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.08.2011 8:34

John Hawk: Nechci machrovat ale už jsem měl něco podobných výstupů a rada č.1 jak se střepat takového šmejda je toto:

Zařvat: Policie, jménem zákona... bla bla (dosad co chceš). Musí to slyšet co nejvíc lidí a nejlépe opakovat.

Takto se 100 procentně střepeš toho výtržnictví protože se z tebe stává policista zakročující mimo pracovní dobu. Ten chlap na tebe udělal normální Elpaso. Situace jak dělaná na teleskop.

(soudím jen podle toho co jsi napsal, nechci kritizovat, vytažením kvéru když o tobě ostatní neví že jsi policista je nebezpečné jak právně tak zdravotně)

Reklama

john.hawk
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.08.2011 10:22

to všechno tam proběhlo, ale vzhledem k podnapilosti mladíka a jiným okolnostem to neprobíhalo tak hladce..zbraň byla až po služebním průkazu.. ale i to ho vůbec nezastavilo.. ti svědci slyšeli jen něco, protože jsem hodně nahlas řval..a tak to bylo i u soudu.. to výrtžko se mi snažili přišít bo jsem byl/nebyl mimo službu, výpověď pachatele a něco z výpovědi svědků, nakonec díky kolegům, kterým za to vděčím to dopadlo pro mně dobře..máš pravdu, bylo to Elpaso, tak to potom šlo i na soud, obušek jsem v tý době neměl, bo jsem chodil o berlích a měl sešroubovaný obě nohy.. proto si mně i vyhlídl.. :twisted:

veiko
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.08.2011 10:37

O berlích a se šroubama by ti byl teleskop na pendrek. :-) Takže to chvála bohu dopadlo dobře. Co případ to originál. Dobře jsi to udělal.

shi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.08.2011 11:12

Policejní průkaz není slyšet, to možná bude ta chyba. Jinak mě celkem překvapuje, že vůbec byli nějací svědci. Z audiozáznamu jsem zjistil, že ve stresu křičím sice dobře nahlas, ale příliš rychle a není mi tedy dobře rozumět. Drban na mě křičel, ale podle tempa mluvy byl, na rozdíl ode mě, dost v pohodě, takže když pominu obsah, tak na záznamu drban zní lépe a seriózněji, než já.

(Ze záznamů v TV taky mám pocit, že když banda kukláčů řve při vstupu do bytu POLICIE, tak to zní asi tak artikulovaně, jako útok orangutanů. Křičí jeden přes druhého a to je celkem kontraproduktiví. )

Huck Finn
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.08.2011 11:15

Osobně si myslím, že v obranné situaci je důležitější že řveš než co řveš, aby útočník pochopil, že jsi odhodlaný se bránit a že on se ocitnul v nebezpečí.

shi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.08.2011 12:43

Huck: To samozřejmě ano, psychologický význam toho křiku chápu. Jenomže když už si pořizuješ audiozáznam, nebo když se ukáže, že to někdo nahrál, tak je pak užitečné, když jako orangutan na záznamu nezníš ty, ale ten druhý. A u zásahu kukláčů je křik POLICIE důležitý i proto, aby jim naproti z bytu nešla střelba z brokovnice v případě, že si obyvatelé bytu povšimli, že se za dveřmi něco děje.

Motat se mi někdo za dveřma, kdo si dává pozor, aby nebyl vidět v kukátku, tak nebude při pokusu o násilný vstup vítán chlebem a solí. A stalo se více než jednou, že si si kukláči spletli "dveře". Takže je i v jejich zájmu, aby jejich identifikace byla jednoznačná.

Za dost zásadní vadu systému považuji, že křičet při vstupu do bytu "Policie", nebo křičet kdekoliv "Jménem zákona" není pod přísným trestem zakázáno všem, kdo k tomu nejsou oprávněni. Navíc by to podpořilo obecné povědomí o tom, že když už se ozve Jménem zákona, tak skončili diskuse a naivní leč relativně slušní troubové (třeba na CzechTeku) by věděli, že teď buď poslechnou (a stěžovat si můžou písemně), nebo odstanou na budku.

Takhle na mě může "Jménem zákona" nastoupti drban a já jsem v "pytli", protože i když se z něho vyklube drban a já budu mít záznam, tak vlastně nic neoprovedl, pouze mě uvedl v omyl.

Huck Finn
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.08.2011 13:31

Chápu. Nicméně pokud mi nebo někomu blízkému jde o kejhák, tak radši budu řvát jako orangután i s rizikem, že pak na záznamu budu jako agresor vypadat já. Zakuklence ponechávám stranou, jedná se mi o nutnou obranu civilisty.

veiko
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.08.2011 14:08

No pokud někdo bude řvát Jménem zákona, policie - tak se minimálně vydává za úřední osobu (dříve veř. činitele) a zneužívá pravomoci úřední osoby protože není policistou zakročujícím v civilu.

Policejní průkaz není slyšet proto ho vůbec nepoužívám. Já jsem do vínku dostal hlas jako zvon, párkrát jsem policie řval a abych pravdu řekl, sám jsem se překvapil. Jde o to si to někde zkusit. Jestli děláš u policie (john hawk) tak pár ostřejších akcí a adrenalin odbouráš. Budeš přemýšlet a konat s úplně chladnou hlavou. Civil to bude mít těžší i právně.

Řvát srozumitelně je to co ti později dokáže u soudu dost pomoct.

Nevím jestli zrovna křik bych zahrnul do tréniku ale když už je ta možnost tak si někde zařvat a nahrát to at víš jak zníš, dále když už trénuju s kvérem, tak je třeba trénovat i s teleskopem. Ten jistě využijete na ulici častěji než pistoli.

Kukláče bych tu vůbec netahal.

Na psychologický význam křiku bych se vykašlal. Důležitější je právní význam křiku a co říkáte. Psychologicky zapůsobí třeba kovový zvuk otevření teleskopu nebo pohyb závěru.

Když máš v ruce teleskkop, tak je asi jasné že si odhodlaný se bránit. Alespon jak jsme tu my tak určitě.

O tom aby nějaký drban (nesnáším to slovo) použil výzvu jsem ještě neslyšel.

Joezbrna
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.08.2011 14:10

Já řvu "Stůj! Policie!", abych drbana zastavil a následně abych přivolal policii :mrgreen:

veiko
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.08.2011 14:26

Řvu stůj policie abych věděli ostatní v okolí kdo jsem.

Abych někoho ZASTAVIL tak ho valím teleskopem.

A veškeré psychologické působení jde do háje když je borec zfetovaný a má v hlavě jen to tě sundat.

Huck Finn
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.08.2011 14:28

veiko: nemohu zneužívat pravomoci úřední osoby, pokud nejsem úřední osoba. Pokud mám pocit, že mi zařvání "Policie, jménem zákona..." pomůže odvrátit útok, tak si to klidně zařvu, i kdybych později měl nést právní následky (ale určitě by to nebylo zneužití pravomoci úřední osoby).

Psychologický efekt frenetického řevu bych nepodceňoval. Zakuklenci řvou, myslím si, pouze z tohoto důvodu (a nemám důvod pochybovat, že jejich postupy jsou promyšlené a prověřené), jelikož právní aspekt u nich roli hrát nemůže a pokud by jim šlo o informaci třetím stranám, jako jsou sousedi a podobně, mohli by to říct pouze důrazným hlasem a ne řvát jako krávy (kdy jim nota bene jde prd rozumět).

Jinak, závěr se hne až při výstřelu, před ním nemám důvod se závěrem jakkoliv manipulovat, takže toto jako signál odhodlanosti bránit se vylučuju.

Ať to promýšlím z jakékoliv strany, vychází mi z toho: tasit a řvát jak tur, podle situace ustupovat a popř. střílet (pokud se stihne varovný výstřel, tak poslat do bezpečného směru, pokud možno do měkého nebo pod velkým úhlem do tvrdé země).

veiko
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.08.2011 14:59

omyl č.1: nemohu zneužívat pravomoci úřední osoby, pokud nejsem úřední osoba. Věř že úplně v pohodě můžeš. Ale nejspíš bys to uhrál na NO, protože se na tom nechceš nijak obohatit nebo z toho mít užitek. Lépe toto konzultovat s někým na vyšší. Já mám právní znalosti jen ohledně provádění zákroků.

Ted mě napadlo: Koupíš si na aukru pčr uniformu a půjdeš nějakou starou paní pokutovat blokama které jsi vytiskl na tiskárně ona ti uvěří a zaplatí. Zneužívačka.

Řev nepodcenuju jen mu nepřikládám až takovou důležitost i když jako podpůrný prostředek je dobrý.

Co se bavíme o takovéto vyhrocené situaci tak obecně tak že je čas na to řvaní, výzvu, cvakání teleskopem a mávání kvérem. Ty tu líčíš hnes řvát ustupovat a střílet. To už je vlastně konec zákroku protože když ho střelíš tak se válí po zemi a zvládneš ho odzbrojit (nůž) nebo dorazit (když má pistoli).

Říkám zakuklence bych tu netahal je to uplně jiná situacee. Ty v autě nenosíš MP5 s Eotechem (snad) a nemáš tam 3-4 další vycvičené borce co ti pomůžou. (kdyby jo tak by tě nikdo nepřepadával.)

Joezbrna
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.08.2011 15:09

veiko píše:...
Ted mě napadlo: Koupíš si na aukru pčr uniformu a půjdeš nějakou starou paní pokutovat blokama které jsi vytiskl na tiskárně ona ti uvěří a zaplatí. Zneužívačka.
...

Ne-é :wink:
§ 329

Zneužití pravomoci úřední osoby

(1) Úřední osoba, která v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou
závažnou újmu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch

a) vykonává svou pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu
předpisu,

b) překročí svou pravomoc, nebo

c) nesplní povinnost vyplývající z její pravomoci,

bude potrestána odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem
činnosti.

Jelikož nejsem úřední osoba, nemohu se tohoto činu dopustit. V případě, že bych se za tuto osobu vydával (příklad s uniformou a blokama), jednalo by se o podvod nebo poškozování:
§ 181

Poškození cizích práv

(1) Kdo jinému způsobí vážnou újmu na právech tím, že

a) uvede někoho v omyl, nebo

b) využije něčího omylu,

bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.
...
§ 209

Podvod

(1) Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije
něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím
majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na
dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové
hodnoty.

veiko
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.08.2011 15:16

Jak jsem psal : Napadlo mě to a moje právní vzdělání je omezeno jen na zákroky. Uznávám.

§21 odst.1 písm. h) a i) zák. 200/1990

přestupky proti pořádku ve státní správě vyskytující se na více úsecích státní správy.

h) umyslně neoprávněně vystupuje jako veřejný činitel
i) umyslně na místě veřejně přístupném nosí neoprávněně vojenský nebo služební stejnokroj...

ale to už je dost OT

shi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.08.2011 16:16

Ještě trochu OT:
Paragraf § 181 Poškození cizích práv jsem neznal, díky, bude se hodit a to bohužel velmi brzo.

Podvod, tak jak je § 209 definovaný v často použít na darebáky nejde, protože tam musí dojít ke způsobení škody nikoliv nepatrné a když škoda nejde rozumně vyčíslit, tak je tento paragraf k ničemu. Typické pro tuto zemi je, že pojišťovny a banky mají prolobovaný svůj vlastní paragraf (2010 a 211), kde se o nějakém způsobení škody již nepíše.

Třeba když nový zaměstnanec zaměstnavateli předloží falešný diplom nebo životopis, nebo když student zfalšuje maturitní vysvědčení, aby se dostal na VŠ, nebo někdo vystaví falešné potvrzení, tak škodu ve většině případů vyčíslit nejde.
----
U toho výkřiku "Policie" jsem psal jen o vstupu do bytu, protože jinak na ulici není jasné jestli Policii volám, nebo se za ni prohlašuji. Proto taky policie má použít při výzvě "Jménem zákona".
----

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA