-
cz27 - Častý návštěvník
špuntovka
Když jsem byl kdysi na internátě, přinesl tam jeden kluk špuntovku po dědovi, kterou nalezl na půdě. Byla to pistole z lisovaného nýtovaného plechu, vypadalo to na první republiku. Po straně to mělo ozdobný nápis, pistole byla černá. Do pistole se zepředu, nebo po sklopení hlavně, už si to dobře nepamatuji, vložil náboj ve tvaru velké diaboly, průměr zhruba 3cm. Vypadalo to jako lisovaný papír. Odpálení se provedlo tak, že po natažení a stisknutí spouště do náboje vrazila silná jehla. Rána ohromující, kouřový efekt a smrad po celuloidu. Vystříleli jsme těch ran tenkrát spoustu. Startovací nábojka byla proti tomu podstatně slabší rána. Od té doby jsem nic podobného neviděl, ani na internetu jsem nic nenalezl. Nevíte někdo o špuntovkách více? Podotýkám, že to dělalo pouze ránu a smrad, žádný projektil to nestřílelo.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Jo, existovalo to za první republiky. Byly to pistole i pušky, Do ústí se strčil korkový špunt-byl kónický jako normální zátka, takže trochu trčel ven. V něm byla dutina zalepená papírovou zálepkou a v dutině malá kulička nějaký směsi, co se dává do bouchacích kuliček. Při zmáčknutí to kovový hrot napíchl přes zálepku, bouchlo to a špunt se rozletěl na kousky. Šupy to byly opravdu řádný. Po válce se to asi přestalo dělat, důvod bych viděl v obecné připosranosti, poněvadž se zakázal i prodej flobertek apod. Prostě se to zpřísňovalo. Navíc si myslím, že mohlo při nevhodném používání dojít i ke zranění, takže se to pro děti opravdu nehodilo.
-
krampus - Častý návštěvník
mě dědeček kdysi (v osmdesátejch letech na začátku) přinesl pušku, která měla páku podobně jako winchester 1892, tou pákou se stlačil pístem vzduch a do hlavně se zepředu strčil špunt. po stisknutí spouště špunt vylít, a puflo to celkem hlasitě. špunt měl ráži podobnou špuntu od vína. dalo se to taky "nabíjet" naražením špatného jablka na ústí a odlomením. tím vznikl špunt, kterým se dalo střelit aspoň 10m daleko. do oka bych tím dostat nechtěl. na střílení po kočkách to bylo nepřeskný. bylo mi míň, než šest, tak si to moc nepamatuju, jen že to bylo plechový a lakovaný takovou tou barvou, co dělá povrch, jako by na ní byly mastný oka a bylo to světle modrý.
- jbiker
- Častý návštěvník
Hej hobmre ! To je zbraň mého mládí (předvzduchovková éra
). Nebylo to primárně na špunt, neboť v ústí hlavně byla přepážka. Výrobci šlo hlavně o akustický efekt. Uvnitř je dokonce takový mechanický forichtung - "zubatý" setrvačník, na kterém je natlačen pružný drátek, který trčí z jakéhosi ozvučného bubínku. Při výstřelu se setrvačník roztočil a vydávalo to zvuk letící střely. Fantastická hračka a neuvěřitelně bytelná. Ještě se mi někde v kůlně válí funkční torzo. Jako munice se nejlépe osvědčila švestka, pokud možno dobře uzrálá, neboť pokud byla měkčí, natlačila se přes přepážku v hlavni a lépe těsnila 

-
sided - Moderátor
Joo, tu jsem jako kluk mooc chtěl, měli jsme v partě jednu a šla z ruky do ruky
. Při nabíjení jsme ji opírali laufem o zem takže si vykrojila kolečko z hlíny. A když jsme koukali na Vinetoua jak jí Olda Šetrnej natahoval, tak jsme mudrovali že ve filmu nemoh mít vopravdickou vinčestrofku, protože tam jde natahování fest, jako u tý naší

-
GMatysek - Pravidelný návštěvník
- SINCITYMAN
- Moderátor
-
Willy - Pravidelný návštěvník
-
- franco
- Nový uživatel
- jbiker
- Častý návštěvník
-
-
šedývlk - Občasný návštěvník
Re: špuntovka
Jsem starší ročník, ale tu flintu na obrázku jsem kdysi koupil synovi a pohráli jsme si oba...
- leos
- Občasný návštěvník
uple me mrazi...ja mel dve.U jedne se me zlomila nabijeci nabijeci paka.Mel jsem ceznou a modrou.Pamatuju ze jsme strileli hlinou nacpanou do usti hlavne.
- rimmer
- Občasný návštěvník
Tuhle špuntovku dostal teď syn...dědí se z otce na syna už pár let. Akorát jsem promazal a vyměnil kůži na pístu...to jsou šlupky 

-
romario - Nový uživatel
Když koukám na ty fotky od JBIKERa, tak jsem omládl o 40 let............
Sakra dobře si ji pamatju, se s tím vyblbla celá ulice...
Kdo ji zrovna měl, byl velitel a ostatní za ním vždy jen poskakovali a slintali.
Hezký vzpomínky.
Sakra dobře si ji pamatju, se s tím vyblbla celá ulice...
Kdo ji zrovna měl, byl velitel a ostatní za ním vždy jen poskakovali a slintali.
Hezký vzpomínky.
- PaF
Dostal jsem podobnou te jbikerove nekdy v roce 1970. V modernejsim, verohodnem designu. Taky mela vrcak z ozubeneho kolecka, ktery pripominal let strely opravdu jen velmi vzdalene
Byla predmetem velke zavisti, skutecne nebyl problem delat s takovou zbrani nacelnika. Jedinym problemem byl tezky natah, ktery predpokladal zapreni pazby o prave stehno a zatah pakou nahoru. I tak to slo dost rychle, ale manipulace pripominala cirkusove cislo
Jak to pisu, uplne se mi vybavil ten pohybovy stereotyp pro rychlou strelbu. Krasna vzpominka.
Zkusim ji najit, az budu na rodove chalupe (asi az v lete). Ale nevim. Pomerne zahy byla puska vytlacena nemeckou vzduchovkou na brocky 4.4mm v zasobniku systemu "mauser", kterou mam dodnes.

Byla predmetem velke zavisti, skutecne nebyl problem delat s takovou zbrani nacelnika. Jedinym problemem byl tezky natah, ktery predpokladal zapreni pazby o prave stehno a zatah pakou nahoru. I tak to slo dost rychle, ale manipulace pripominala cirkusove cislo

Zkusim ji najit, az budu na rodove chalupe (asi az v lete). Ale nevim. Pomerne zahy byla puska vytlacena nemeckou vzduchovkou na brocky 4.4mm v zasobniku systemu "mauser", kterou mam dodnes.
-
BARRY - Moderátor
Já měl jako bobeš ke sledování Vinetuovek, které tenkrát byly IN, dva špuntovkové revolvery. I s holstry. Byl to ale jen takový plechový výlisek. Zlomením jako Schofield, se natáhl píst v hlavni, do té se vrazil špunt na špagátě a bum. Táhla uvnitř drátěná. Dlouhý život to nemělo.
-
andreapipo - Pravidelný návštěvník
Také se přidám k té nostalgii. Jako malý jsem měl "dvojku". Byla to má "Medvědobijka". Natahovala se zlomením, byla jak opravdová, ale bylo to v době, kdy člověk zkoumá svět rozebíráním úplně všeho a tak skončila i ta má dvojka - rozebraná. Dohromady jsem jí dát neuměl a tak skončila i má kariéra Old Shatterhanda. 

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Dlouhé malorážky