- SINCITYMAN
- Moderátor
-
travis - Příspěvky: 882
Kniha o přebíjení
I já bych se hlásil o 1 knihu, pokud je k mání, co nejdříve, blíží se dlouhé večery a nic o tom nevím.
-
Kall - Příspěvky: 2286
-
travis - Příspěvky: 882
-
RMP - Častý návštěvník
Re: Kniha o přebíjení...
Před dlouhým časem jsem zde knihu P.Leitnera velice chválil. Zastávám názor, že pro začátečníka je to kniha přínosná, ostatně i proto, že je to jediná v češtině vydaná kniha na toto téma.
Avšak v rámci objektivity, po několika letech experimentování, musím doplnit i kritický poznatek. V knize (alespoň v 1. vydání z roku 1999) jsou v druhé polovině okopírovány katalogové listy prachů Accurate. Nezkoumal jsem to do detailů, protože mne zajímá jen jedna pušková ráže - .223 Rem, takže nevím, jak je to pro ostatní tabulky, ale musím říci, že konkrétně tabulky pro náboj .223 Rem jsou mírně zavádějící. Když se podíváte na originál tabulek Accurate na internetu, tak zjistíte, že se zde vyskytuje několik kategorií doporučovaných laborací (myšleno rozpětí min/max), pod několikerým označením. Mně konkrétně zamotaly hlavu laborace "standard cartridges" v porovnání s "NRA cartridges", a mezi jejich max. uváděnými navážkami je rozdíl 1,3gr, což je v dané ráži nezanedbatelné. Leitnerova kniha uvádí pouze ty laborace "NRA", a bohužel musím říci, že tyto se pro všechny zbraně dané ráže nehodí. Nemyslím, že by to snad bylo přímo nebezpečné zbrani, ale pro střelce, který si navážky jinde neověří (jako jsem to coby začátečník neudělal ani já) je to velice zavádějící, neboť to pro něj může znamenat (podle toho, jakou má zbraň) několik desítek až stovek nábojů přebitých v nevyhovujícím rozpětí navážek, a tedy i zklamání z toho, že to pořád nefunguje. Kdyby mne na toto nedorozumění neupozornil zkušenější kolega, tak bych na to nepřišel, a znovu a znovu bych testoval předimensované náboje. Myslím, že v jinak dobré knize je tento nedostatek zbytečný.
Avšak v rámci objektivity, po několika letech experimentování, musím doplnit i kritický poznatek. V knize (alespoň v 1. vydání z roku 1999) jsou v druhé polovině okopírovány katalogové listy prachů Accurate. Nezkoumal jsem to do detailů, protože mne zajímá jen jedna pušková ráže - .223 Rem, takže nevím, jak je to pro ostatní tabulky, ale musím říci, že konkrétně tabulky pro náboj .223 Rem jsou mírně zavádějící. Když se podíváte na originál tabulek Accurate na internetu, tak zjistíte, že se zde vyskytuje několik kategorií doporučovaných laborací (myšleno rozpětí min/max), pod několikerým označením. Mně konkrétně zamotaly hlavu laborace "standard cartridges" v porovnání s "NRA cartridges", a mezi jejich max. uváděnými navážkami je rozdíl 1,3gr, což je v dané ráži nezanedbatelné. Leitnerova kniha uvádí pouze ty laborace "NRA", a bohužel musím říci, že tyto se pro všechny zbraně dané ráže nehodí. Nemyslím, že by to snad bylo přímo nebezpečné zbrani, ale pro střelce, který si navážky jinde neověří (jako jsem to coby začátečník neudělal ani já) je to velice zavádějící, neboť to pro něj může znamenat (podle toho, jakou má zbraň) několik desítek až stovek nábojů přebitých v nevyhovujícím rozpětí navážek, a tedy i zklamání z toho, že to pořád nefunguje. Kdyby mne na toto nedorozumění neupozornil zkušenější kolega, tak bych na to nepřišel, a znovu a znovu bych testoval předimensované náboje. Myslím, že v jinak dobré knize je tento nedostatek zbytečný.
-
Kall - Příspěvky: 2286
Nerozdíl od jiných na svém názoru, že začínající střelec by měl navštěvovat souteže, trvám, nikde jinde se člověk nedozví tolik aktuálních informací.A pokud vím, tak ochota poradil mladým, začínajícím a bádajícím střelcům u většiny střelců je...
223 nestřílí každej, ale do Olomouce jezdí jeden co to umí dost dobře včetně přebíjení.
223 nestřílí každej, ale do Olomouce jezdí jeden co to umí dost dobře včetně přebíjení.
-
RMP - Častý návštěvník
Tady jde ale o to, že když se začátečník dočte nějakou informaci v důvěryhodné knize (doporučované mnoha střelci), tak má o to menší potřebu ověřovat si to u ostatních střelců a na soutěžích. (Kdyby se tu nepřesnou informaci nedočetl, tak by mu nic jiného než dotazování a soutěžení nezbylo, a tak by se té chybě možná vyhnul).
-
mandys - Častý návštěvník
Nevíte někdo, kde se dá sehnat ke koupi? Buď na netu nebo Praha...Děkuju
-
BARRY - Moderátor
-
mandys - Častý návštěvník
Jen pro informaci, kniha je to opravdu dobrá a já jako začátečník jsem díky ní přebil 1. svoje náboje s dobrým výsledkem. Pečlivým přečtením a využitím cizích zkušeností se člověk vyhne zbytečným komplikacím a problémům. Takže díky SINCITYMANovi, že mi jí sehnal.
-
KajaKliment - Častý návštěvník
-
pekoz - Častý návštěvník
KajaK.
Dotaz - je to to novější vydání.
(Asi bych si to taky objednal u nich protože koukám že je všude jinde "vyprodáno"
)
díky
Dotaz - je to to novější vydání.
(Asi bych si to taky objednal u nich protože koukám že je všude jinde "vyprodáno"

díky
-
$emtex - Sponzor serveru
-
KajaKliment - Častý návštěvník
-
dejment - Pravidelný návštěvník
- mhargu11
- Pravidelný návštěvník
Myslím že ne. Protože ti co o ní stojí si ji rádi koupí a ti co za ní nechtějí platit si najdou informace na netu.
-
No, zajímá mne, co je tam tak zázračného za informace. Přebíjecí návod cca před 10 lety vycházel ve Střelecké revue, nehledě na to, že Martínek taky vydal manuál na přebíjení, vše mám, a tak mi fakt jen zajímalo, co je to za knihu.
-
sided - Moderátor
- mhargu11
- Pravidelný návštěvník
Já si ji koupil před začátkem přebijení, celou jí přečetl a udělal jsem si obrázek co vše budu potřebovat a v jaké kvalitě atd.
Popravdě teď jen leží v knihovně. Protože ty přebijecí tabulky obsažené uvnitř asi už nejsou nejpřesnější. Nicméně pro začátečníka dobrý (až na ty tabulky) je tam dost informací, které jsou pohromadě a rozumě seřazené.
Jinak si myslím že není problém se zeptat v nějakém obchodě aby ti ji půjčili na prolistování.
Popravdě teď jen leží v knihovně. Protože ty přebijecí tabulky obsažené uvnitř asi už nejsou nejpřesnější. Nicméně pro začátečníka dobrý (až na ty tabulky) je tam dost informací, které jsou pohromadě a rozumě seřazené.
Jinak si myslím že není problém se zeptat v nějakém obchodě aby ti ji půjčili na prolistování.
-
No, vzhledem k tomu, že je u nás jedna knihovna, jedno knihkupectví, tak to maj na objednávku.
No a co že to budu vlasně potřebovat na přebíjení?? To jsem tenkrát ( cca 15 let ) vyřešil tím, že jsem zajel do Práglu a firma ANDĚL mi poradila co nakoupit. Zároveň mi to tam předvedli.
Takže jak píšete, tak to bude asi obdobné, co vyšlo ve Střelecký, a nebo co vydal tenkrát Martínek.
Je mi jasný, že to kupovat nebudu, k čemu, aby mi to leželo v knihovně?? Tam už nemám místo, je tam kompletní Jirásek
No a co že to budu vlasně potřebovat na přebíjení?? To jsem tenkrát ( cca 15 let ) vyřešil tím, že jsem zajel do Práglu a firma ANDĚL mi poradila co nakoupit. Zároveň mi to tam předvedli.
Takže jak píšete, tak to bude asi obdobné, co vyšlo ve Střelecký, a nebo co vydal tenkrát Martínek.
Je mi jasný, že to kupovat nebudu, k čemu, aby mi to leželo v knihovně?? Tam už nemám místo, je tam kompletní Jirásek

Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení