-
rabbit3278 - Pravidelný návštěvník
Re: Použití zbraně v ostrém konfliktu
"jménem zákona" může možná použít jen PČR (nevim jestli existuje v zákoně ještě pojem občanské zatčení), ale jednou mi někdo poradil ať kdyžtak použiju "ve jménu zákona" což už není formule omezená zákonem a ten útočník si to určitě neuvědomí a může tě pak považovat i za policistu v civilu, což mu na sebedůvěře taky nemusí moc pomoct
- dirty harry 629
- Pravidelný návštěvník
myslím že při odvracení útoku můžeš bez obav použít jakoukoliv výzvu s odvoláním na zákon, účel světí prostředky. Ale třeba brát do úvahy i tu možnost, že si Tě pachatel může skutečně zaměnit s policajtem a jeho konání může být třeba i agresivnější a důkladnější.... 

- Eladrin
- Pravidelný návštěvník
Tak jestli bude takové zvolání přestupkem, bude to asi to poslední, co mě bude zajímat. Naopak, pokud nevyjdu ze svých pravomocí zastupuji v tu chvíli zákon a jím chráněný zájem, mělo by mi to spíš prospět, protože pokud někdo bude na takové zvolání pokračovat v útoku, mohu si být prakticky jistý, že nejde o žádné nedorozumění, ale zřejmý úmysl jít proti zákonu.
Ale ano, hrát si na policajta je dvojsečná zbraň. Někteří se zaleknou, některým se zase uleví, protože policisté jsou ve svých možnostech asi o dost omezenější než civilové. Na druhou stranu alespoň v US platí, že zabít policajta je hodně moc zlý nápad. Nevím, jestli je podobná kultura i u nás.
Ale ano, hrát si na policajta je dvojsečná zbraň. Někteří se zaleknou, některým se zase uleví, protože policisté jsou ve svých možnostech asi o dost omezenější než civilové. Na druhou stranu alespoň v US platí, že zabít policajta je hodně moc zlý nápad. Nevím, jestli je podobná kultura i u nás.
-
KamikazeCZ - Pravidelný návštěvník
Pokud je zvolani "jmenem zakona" prestupkem (a ani nevim, jestli je to tak), tak stejne budete konat v NO a tim padem muzete beztrestne celkem cokoliv, pokud to nebude zcela zjevne neprimerene...
-
Justinian - Častý návštěvník
"Jménem zákona"? A nevzdálili jsme se od reálu trochu k detektivkám?
Jinak já byl před dvěma lety ve Vyšpointu kvůli strážní službě, kde jsme měli mimo ostatní
věci i zadržení narušitele. Instruktor radil co nejvíc řvát, nebát se použít silná slova, a v
nejkratším možném čase (dokud je zaražený a zmatený) pachatele dostat na zem s roztaženýma
rukama i nohama a dlaněma navrch. Řekl bych, že totéž bude fungovat i v civilu, ale bez
mundůru a sapru bude potřeba působit opravdu autoritativně a nezazmatkovat, když pachatel
neuposlechne. Když je někdo oprsklý, snadno pozná, že jste vystrašení a pištěním na něj se
spíš pokoušíte dodat odvahu sami sobě než cokoli jiného.

Jinak já byl před dvěma lety ve Vyšpointu kvůli strážní službě, kde jsme měli mimo ostatní
věci i zadržení narušitele. Instruktor radil co nejvíc řvát, nebát se použít silná slova, a v
nejkratším možném čase (dokud je zaražený a zmatený) pachatele dostat na zem s roztaženýma
rukama i nohama a dlaněma navrch. Řekl bych, že totéž bude fungovat i v civilu, ale bez
mundůru a sapru bude potřeba působit opravdu autoritativně a nezazmatkovat, když pachatel
neuposlechne. Když je někdo oprsklý, snadno pozná, že jste vystrašení a pištěním na něj se
spíš pokoušíte dodat odvahu sami sobě než cokoli jiného.
-
S474N - Častý návštěvník
rabbit3278 píše: ten útočník si to určitě neuvědomí a může tě pak považovat i za policistu v civilu, což mu na sebedůvěře taky nemusí moc pomoct
Jasne a nebo naopak si dovoli o to vic, protoze bude vedet, ze musis setrit jeho zivot a ze ho jen tak nezastrelis. To uz mi prijde rozumnejsi ze sebe delat rusaka

-
Hungry - Moderátor
"... tak co, hajzle?! Bylo jich 5 nebo 6? Bude dnes tvůj štastný den?"
(nebude, neb nosím 9ti ranou pistoli)

-
krampus - Častý návštěvník
nevim jak vy, ale když jsem se dostal do nějaký situace, že bylo třeba nějak realizovat obranu, tak jsem se tak soustředil na okolí, že na řvaní mi nezbylo. snažil jsem se poslouchat co nejlíp, co se děje okolo, aby mi náhodou někdo nestepoval za zády s nožem. ne že bych nekomunikoval s útočníkem, ale abych vyřvával na celý kolo, to ne. a myslim, že když jsem všechny situace ustál, tak to byla úspěšná taktika. někdy skandování okolí sebralo útočníkům odvahu snad ještě rychlejc, než samotná pistole. ono když za vámi stoji 20 lidí, který skandujou "střílejte, neserte se s nima", má to jistej demoralizující účinek
, kor, když si už zacpávaj uši a dávaj tím najevo, že oni jsou na tu střelbu připraveni.

-
Hungry - Moderátor
-
Justinian - Častý návštěvník
krampus píše:ono když za vámi stoji 20 lidí, který skandujou "střílejte, neserte se s nima", má to jistej demoralizující účinek, kor, když si už zacpávaj uši a dávaj tím najevo, že oni jsou na tu střelbu připraveni.
Tohle chce zarámovat.

- majsner
- Častý návštěvník
Ale to by útočník musel mít správnou barvu pleti / národnost / vyznání / pohlaví / velikost bot, jinak by to byl pro soud hromadný linč s rasovým podtextem a musely by se změnit zaběhlé konvence sazby novin (pro tak velké a tučné písmo je současný formát papíru příliš malý).
-
je fakt, že incident ze vzdálenosti asi 50m pozorovali policajti v autě se staženejma okýnkama a asi neskandovali, nicméně, když ryk utichl, v klidu odjeli 

-
Brigadier - Pravidelný návštěvník
Krampus: co, kdyby jsi nám tu situaci trošku konkrétněji přiblížil, pěkně prosím... tedy pokud jsem někde něco nepřehlédl...?
-
už jsem to psal ... (banda kapsářů v brně na Moravským náměstí v létě v pět odpoledne před asi pěti lety lety se snažila okrást moju babu a mě se to moc nelíbilo)
-
Joezbrna - Častý návštěvník
-
RoXoR - Pravidelný návštěvník
Obdivuju všechny co dokázali odvrátit útok nebo zabránit protiprávnímu jednání na sobě nebo na osobách bližních. Ne proto jaký sou to bouráci s bouchčkou,ale protože dokázali zachovat chladnou hlavu a nervy na uzdě v krizové situaci. Nedávno se přihodila taková neříjemá situace - dobře to dopadlo samo od sebe,ale pak se mi dlouho honily hlavou takový ty myšlenky coby kdyby. Abych nebyl nařčen z nedokončené myšleky bylo to asi tak. Čekávám každej čtvrtek ve 22:30 na svou milou na vlakovým nádrží. "lidí" už tam bejvá v tuto dobu poskrovnu, zato různý pochybný existence tam choděj přečkat noc.
Když sem vešel do haly byly tam pouze 2 holky, zívající pokladní a dva agenturní strážci pořádku. Bloumám halou, prohlížím časáky a knižní tituly za výlohama. Najednou se z nádražní restaurace hlučně vyvalili 3 řízci. Změřil sem je pohledem a dál si jich nevšímal. Když procházeli kolem těch holek, tak ten největší borec zastavil a začal se s těma holakama "bavit" Zbylí dva postávali kolem. Posléze jsem z jejich směru zaslechl sprosté nadávky, slečny se ohradily proti vulgaritám. Zaměřil jsem na skupinku svou pozornost. Zapátral sem zrakem po agenturách, ale ti se opačném konci haly bavili hudbou z mobilu. Drobná hádka se zvrtla ve strkanici. Agentury stále nereagují. Začalo mi šrotovat co teď s tou prekérkou. Byli ode mě tak 15 metů .Otočil sem se proti nim a prones něco vo tom , že už by toho mohli nehli nechat, že slečnám už jejich společnost jaksi nevyhovuje. Zareagovali všichni. Borci jako ať si hledím svýho. Holčiny na mě zíraly trochu v šoku. Mě jen blesklo hlavou co s tím jako teď. Nikdo z nás se nepohnul. Nadechl jsem se k zopakování své výzvy, když se otevřely vstupní dveře a do haly se nahrnula skupinka asi 20ti lidí kterou přivez autobus právě k vlaku na kterej čakám i já. Dav se rozptýlil okolo a ty tři hovada z toho vycouvali. Situace se vrátila do normálu. Přiznám bez mučení , že sem měl prdel spocenou a tep někde u dvoustovky. Vůbec nevím co bych dělal, kdyby...
Když sem vešel do haly byly tam pouze 2 holky, zívající pokladní a dva agenturní strážci pořádku. Bloumám halou, prohlížím časáky a knižní tituly za výlohama. Najednou se z nádražní restaurace hlučně vyvalili 3 řízci. Změřil sem je pohledem a dál si jich nevšímal. Když procházeli kolem těch holek, tak ten největší borec zastavil a začal se s těma holakama "bavit" Zbylí dva postávali kolem. Posléze jsem z jejich směru zaslechl sprosté nadávky, slečny se ohradily proti vulgaritám. Zaměřil jsem na skupinku svou pozornost. Zapátral sem zrakem po agenturách, ale ti se opačném konci haly bavili hudbou z mobilu. Drobná hádka se zvrtla ve strkanici. Agentury stále nereagují. Začalo mi šrotovat co teď s tou prekérkou. Byli ode mě tak 15 metů .Otočil sem se proti nim a prones něco vo tom , že už by toho mohli nehli nechat, že slečnám už jejich společnost jaksi nevyhovuje. Zareagovali všichni. Borci jako ať si hledím svýho. Holčiny na mě zíraly trochu v šoku. Mě jen blesklo hlavou co s tím jako teď. Nikdo z nás se nepohnul. Nadechl jsem se k zopakování své výzvy, když se otevřely vstupní dveře a do haly se nahrnula skupinka asi 20ti lidí kterou přivez autobus právě k vlaku na kterej čakám i já. Dav se rozptýlil okolo a ty tři hovada z toho vycouvali. Situace se vrátila do normálu. Přiznám bez mučení , že sem měl prdel spocenou a tep někde u dvoustovky. Vůbec nevím co bych dělal, kdyby...
-
Radek07 - Častý návštěvník
Tento typ míchání se je asi nejhorší. Dá totiž šanci těm parchantům se připravit.
Na tom nádraží by se asi nic nestalo - jsou tam kamery atd... Pokud by se to stalo ale někde jinde v parku večer a ti chlapy už by mlátily těm ženským hlavou o zem, tak zasáhnout - ale BEZ VAROVÁNÍ!
Tiše ze zadu teleskopem za krk nebo do ledvin, přez hlavu - to je jedno - hlavně vyřadit z činnosti.
Brácha dělá ochranku v Brně v Kauflandu a tři dny zpátky ten teleskop s úspěchem použil. Dvě cigórky si na něho počkaly a že dostane do držky. Brácha poklekl a jednomu přerazil teleskopem koleno a jak šel hnědočech k zemi, tak mu ještě pomohl loktem. Druhej řval cosi o vraždě a kámoše rychle odtáhl pryč
Na tom nádraží by se asi nic nestalo - jsou tam kamery atd... Pokud by se to stalo ale někde jinde v parku večer a ti chlapy už by mlátily těm ženským hlavou o zem, tak zasáhnout - ale BEZ VAROVÁNÍ!
Tiše ze zadu teleskopem za krk nebo do ledvin, přez hlavu - to je jedno - hlavně vyřadit z činnosti.
Brácha dělá ochranku v Brně v Kauflandu a tři dny zpátky ten teleskop s úspěchem použil. Dvě cigórky si na něho počkaly a že dostane do držky. Brácha poklekl a jednomu přerazil teleskopem koleno a jak šel hnědočech k zemi, tak mu ještě pomohl loktem. Druhej řval cosi o vraždě a kámoše rychle odtáhl pryč

-
rabbit3278 - Pravidelný návštěvník
se divim že kámoše odtahoval a ještě víc že byli jen dva. Standart je spíš: "kolik je ti? nás taky" 

-
marish - Občasný návštěvník
2 RoXoR, tohle jsou přesně ty nešťastné situace. Každá poučka o sebeobraně i o boji zní, vítězí ten kdo překvapí, kdo je první, kdo je rychlejší. Ale jsme slušní lidé, a jako takoví nechceme být nikým označeni za agresory. A tak nesmíme být první, ani příliš rychlí, a překvapit jen trošičku...
Ono totiž překvapit padoucha střelnou zbraní, znamená také překvapit nezúčastněné i zúčastněné svědky. A jen to jak moc se obecně zbraní bojí určí, jak budou případně vypovídat.... (něco jako: jé von má pistoli, to musí bejt určitě taky ňákej gráázl... )
Ono totiž překvapit padoucha střelnou zbraní, znamená také překvapit nezúčastněné i zúčastněné svědky. A jen to jak moc se obecně zbraní bojí určí, jak budou případně vypovídat.... (něco jako: jé von má pistoli, to musí bejt určitě taky ňákej gráázl... )
-
RoXoR - Pravidelný návštěvník
Jak sem psal, nic se nakonec nestalo, jen mi fakt dost lepilo. Jen při pomyšlení jak by se to mohlo vyvinout dál a jak bych asi zareagoval mě vstávaj vlasy hrůzou. Obušek nenosim, "jen" pistoli a nůž, takže kdyby došlo na nejhorší... ani domejšlet se mi to nechce,ale rozhoně bych neutíkal...
Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA