Black Powder
Moderátor
Moderátor

24.03.2010 22:25

Re: Kokily a lití střel

Naco chces balit Minie do papieru?
Ta strela ide priamo do vyvrtu!
Do papieru sa zvykli balit len kompresne strtely /conical bullets/ urcene pre Long Range a to hl. do vyvrtu Whitworth.
Obrázek
Obrázek
http://www.hpmuzzleloading.com/Paper_Pa ... ullets.jpg
Rozmery vyvrtu v Tvojom pripade zmeras tak, ze ak Ti ide vymontovat dnovy srob a mas vyvrt priechodny, tak cez ustie nabijes nadkalibrovu strelu - gulku a vyrazis ju dnom. Do nej sa Ti pekne zareze vyvrt a mozes ho zmerat. Ak nejde dnovy srob von, tak gulu narazis a vytiahnes vytahovakom.

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

24.03.2010 22:29

Vzhledem k tomu, že máš průchozí hlaveň, vyšroubuj dnový šroub a protlač kousek olova o průměru cca 14 mm skrz hlaveň / klidně i víc,to se vytvaruje/.Na začátku to jde ztuha - dobrý je gumové kladívko přes třeba dřívko, pak to půjde už nabijákem.Vyhni se železným pomůckám! Ideální je týblo z dubu atd.Samozřejmě dostatečně silné.
Nezapomeň předtím namazat hlaveň.
Vznikne ti kopyto - přesný profil vnitřního průměru hlavně - které snadno šuplerou změříš. :D

Hlavně bacha ,neklepni si kovovým kladivem na hlaveň,nebo na první /ani žádný jiný/šťouch nepoužij železo - snadno by jsi zničil hlaveň. :evil:

/tak jsem byl druhej/

Altrax
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

24.03.2010 22:53

Black Powder-do papíru sem myslel střelbu na papíroví terč ,,,balit jí rozhodně nebudu.
Něco kolem 20 g ,aby to moc něžralo olova.Něco jako ten ogivál který si nabízel na předešlé staně.Trochu sem listoval a bylo tam pár kratších střel minie.Samozřejmě se budu držet doporučených parametrů které si tu přečtu.

Ohledně měření drážek,,sem si myslel že tam něco budu muset strčit :roll: ale moc se my do toho nechce,,to má každá 50 cal ,tak rozdílné míry?
Odleju si v měděný trubičce 14 váleček a skusim to.Snad to neponičim.
Díky za radu.

Black Powder
Moderátor
Moderátor

24.03.2010 23:24

Treba sa vyjadruvat zretedelno. :wink:
Staci, ak zoberes ogival, alebo gulu, jaku mas, rozklep ju o cca 0,2-0,5mm nad vyvrt a narvy to tam.

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

25.03.2010 8:43

to Altrax

Ano,kalibr .50 má spoustu různých rozměrů, může se to lišit i u stejné zbraně.
Stejně tak změř kupované střely, nejlépe v krámě,jde-li to.Nevěř úplně údajům na pytlíku.
Někdy bývají větší.Do krámu jedině s budíkovou šuplerou.
Taktéž kokilku je přeměřit nejlépe samozřejmě až na odlitku - né na prvním ale až třeba v druhém třetím lití,až si trochu sedne.Až tak třeba 20 ks,až je kokila rovnoměrně prohřátá.
Viděl jsem na vlastní oči reklamaci na kokilu,kdy rozměr na kokile neodpovídal skutečnému vnitřku.

Už jsem si taky naběhl -není 50 jako 50. :twisted:

Altrax
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

27.03.2010 18:34

Tak dle vašich rad sem prohnal hlavní olověný váleček a vyšli míry
12,70--13,05
a kupodivu sem nic nezničil :lol:
Takže mam kledat kokilu ,která bude mít tyhle rozměry,nebo může být +/- nějaká setinka rozdíl ?

Reklama

Black Powder
Moderátor
Moderátor

27.03.2010 20:37

Presne jak pises, ale este si musis vybrat, aku strelu chces pouzivat.
Totis kazdy typ potrebuje k svojej spravnej funkcii iny rozmer pri danom kalibry a tam hraju rolu aj tie stotiny.

Altrax
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

27.03.2010 20:54

Prosim tě ,tvé praktické skušenosti jsou k nezaplacení ,,mohl by si my nějakou střelu doporučit
a jaký míry by měla mít kokila.

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

27.03.2010 22:35

S kolegou jsem zkoušeli do Evolutiona REAL - a bylo to moc natěsno.
Zkusil bych MAXI BALL - Arms-cz je má po 3Kč/ks, takže je možno si je vyzkoušet.

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.03.2010 23:41

Altrax: Jestli jsi tu svou hlaveň změřil dobře, tak s touhle hloubkou drážek můžeš střílet všechny střely. Dokonce i kouli s flastrem, ale protože máš hodně rychlé stoupání, tak bude koule střílet slušně jen s malou dávkou prachu. Takže si můžeš vybrat Minie, Maxi-Ball jak píše Black Powder, ale i ten REAL nebo saboty.
Jestli půjdeš někam do obchodu pro odlité střely, tak moc nepočítej s dobrou kvalitou ani se správnými rozměry. O rozměry kokily se nemusíš starat, výrobce si tohle dost hlídá. Můžeš si koupit cokoli v ráži .50 a stačí si vybrat jen váhu střely.

triska: REAL má odstupňované průměry žeber. Na zadku střely jsou dvě žebra o průměru 12,7mm. Ty navedou střelu do hlavně. Třetí žebro střelu vycentruje a částečně se zaryje do drážek. Žebro na špici střely má stený průměr jako hlaveň v drážkách a dobře střelu utěsní v hlavni. Pro nabití se musí použít trochu síly a zatlačit ji do hlavně třeba pomocí startéru, ale není potřeba ji naklepávat. Takže to že tam jde natěsno, je v pořádku.

Jak mi střílel REAL je vidět tady:
http://forum.gunshop.cz/predovky-ardesa-t4256-1920.html

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

28.03.2010 9:11

Fandaks:
No REAL mám,zkouším,trápím ho,ale problém spíš vidím v mazání - u mne tedy.
V tom Evolutionu jsme REAL ho zkoušeli a po cca 10 střelách to šlo dost ztuha, problém dorážet na stejnou hloubku a stejnou silou.
V Hawkeně je to trochu lepší.
Jak se nabíjí , shrnuje to bordel do hlavně,protože je to těsné.
S supr mazáním bude určitě výborný, jen to vychytat. :(

To maxibal nemá takovou těsnotu,proto mi jde docela dobře i z horším mázáním.
Myslím že pro začátečníka /pro mne/ je jednodušší, hlavně nervově. /
Právě ty nervy z REALem a laděním mazání zažívám,chtěl jsem jen kolegovi trochu ušetřit nervy,
který zrovna taky mám. :( :( :(
/já s tím kr...m seknu.../

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.03.2010 10:44

triska: To máš pravdu, REAL shrnuje špínu dolů na prach, to byl záměr konstrukce u téhle střely. Umožňuje to střílet několik střel bez mezičištění hlavně. REAL je především střela lovecká a předpoklad byl, že dvě nebo tři střely by měly stačit aby lovec zvěř bez potíží složil. Pokud někdo chce střílet celej den bez čištění, musí si udělat mazání které to umožní. Např. Virginan a jeho kolegové takové mazání používají a jsou s ním spokojení. Ovšem nemusí to fungovat v každé hlavni.

Na druhou stranu, nikdo ti nebrání protáhnout hlaveň po několika ranách jedním flastrem vlhkým a druhým flastrem suchým a pak klidně pokračovat dál ve střelbě. Střelba ze špinavé hlavně byla záležitost vojenských předovek, kde na mezičištění nebyl v boji čas. Proto byla zavedena střela Minie aby při výstřelu hlaveň částečně vyčistila. Ale i u Minie se doporučuje nejpozději po 20 ranách hlaveň vyčistit aby se zachovala dobrá přesnost střelby.

A protože nebojujeme, tak můžeme výbornou přesnost podpořit právě tím mezičištěním. Stačí jen lehce protáhnout hlaveň jak jsem napsal výš a nabíjení jde zase dobře a přesnost se obnoví. Nezabere to mnoho času. Samozřejmě, kolik to bude ran, bude u každé hlavně jiné protože počet drážek a jejich tvar je u každé pušky trochu jiný.

Ohledně mazání ještě poznámku. Někteří výrobci o svém mazání píšou že může střelec vystřelit 1000 a víc ran bez čištění. No já nevím, u těch testů jsem nebyl, Možná to opravdu dokázali, dokonce jsem viděl fotku kde byla puška pěkně zas...á po té střelbě a ta fotka to měla dokazovat. Otázka je, s jakou přesností se to střílelo. Já to mazání taky zkoušel a není to žádný zázrak. Už to mazání nepoužívám.

Altrax
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

28.03.2010 13:13

Díky za rady a snad u Brýmoví něco seženu,kdybyste o nějaký vhodný kokile,, Minie ,,věděli
tak mi dejtě vědět.

Je pravda že s koulema to sřílelo slušně viz. sekce ,,Kolik toho nastřílíte,,.
Při nákupu mi paní prodavačka u Brýmové poradila a doporučila flastry.mazání a nekecala,tak
mi snad dobře doporučí i kokilu. :)

staM
Moderátor
Moderátor

28.03.2010 14:08

Dej si inzerát do burzy,třeba má někdo nepotřebnou.

Black Powder
Moderátor
Moderátor

21.05.2010 17:50

Nova kokila pre majitela org. muskety.
Parametre strely: cal.70/50g.
Přílohy
DSC08039.JPG
cal.58 vs cal.70
DSC08029.JPG
DSC08019.JPG

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.05.2010 3:14

Majitel orig. muškety bude skákat radostí nad takovou krásou a ani se mu nedivím.

bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.05.2010 17:54

nadherna praca... LEE moze len zavidiet ze su pouzite ich rukovete...
toto je uz iny level, Minie strela je ovela zlozitejsia forma.... :shock:

Black Powder
Moderátor
Moderátor

24.05.2010 22:53

Dakujem za uznanie. Minie kokila je velmi zlozita na vyrobu, hlavne na presnost a konstrukciu.
Komercne kokily od Lee su v beznych kalibroch a pri vyrobe sa pouzivaju uz hotove nastroje vyrobene v konecnom tvare. Pri mojej vyrobe sa cely tvar robi na mieru a je jedinecny, lebo druhy taky sa uz neda zopakovat. Tato posledna kokila bola najvacsia, aku som robil. Je to unikat ako kalibrom, tak hmotnostou.
Ved z 5kg olova je len 100ks striel. Bezne robim kokily pre osadenie do kliesti od Lee, ale tato je osadena do kliesti od Pedersoli.

bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.05.2010 9:12

jasne, nevsimol som si, samozrejme ze Pedersoli... su masivnejsie, pevnejsie.. :oops:
pomylil ma ten odtien dreva na ruckach... ja ich mam podstatne tmavsie...

bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.05.2010 10:48

Re: Perkusný dvojak Kodiak

presunute z: Kodiak
tu je trochu jednoduchsia strela na vyrobu kokily ako ta Minie co som sem daval predtym...
priemer 18,50 je zvoleny aj z hladiska moznej malej kalibracie ovality na priemer 18,45 az 18,48.
strela je odpajcnuta od NEI a upravene rozmery...
Přílohy
Bufallo NEI bullet cal.72.JPG

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder