- Egi
- Občasný návštěvník
Ruty šuty Ukrajina-Donbas ...
Svého času jsem se tam chtěl vyspat v hotelu a opláchnout se poté, co jsem slezl po několika dnech z hor (Zakarpatsko, tuším Svaljava). Bábuška mne poslala na milici, že tam musím odevzdat bumážku. Bylo mi to divné, bo jsem asi týden zpátky spal v jakémsi penzionu v Mukačevu, tam nic takového nechtěli. Možná proto, že jsem tam seděl v putyce s milicionáři v činné službě ...
Jak jsem byl kdesi sám v kopcích, měl jsem běžně u pasu dýku - loveckou jakousi. Čepel hrubo přes 20 cm. Z jedné strany zubatá. V pochvě, samosebou.
Policajti tam byli dva, já jim dal ten papír od báryšně a pas, jeden uměl číst (latinku), druhej psát (bukvy). Tak si mne zapsali do sešitu, načež ten jeden furt držel ten pas a začal si mne prohlížet, za co by si tak řek vo prachy.
Prej ten nůž. Že "oružije". Já na to, že kdepak, že jsem se schválně na to ptal na jejich ambasádě (ha ha) a žádná zbraň, zkrátka kudla. Z toho že pokuta nebude.
Chvíli ještě zkoušel, že mi chybí v pasu jakýsi razítko, tak jsem ho schválně vmanévroval do situace, kdy řek, že to razítko musím mít jako turista. Načež jsem mu ukázal, že já nejsu žádnej tůrista, nýbrž agent - agent cestovní kanceláře, který zkoumá místní kopce, v pasu mám (tenkrát) povolení ke vstupu "AB Služebnaja".
Pak, jak správně uvádí Glock1719, si řekl o pět dolarů prostých.
A doprovodil mne do hotelu, že musím dostat nejlepší pokoj.
Což sestávalo zhruba z toho, že voda tam sice netekla (jako v celém zbytku budovy vyjma vrátnice), ale už tam byla ve třech kýblech přinesená.
Čili: jak je to reálně, bůh suď. Navíc - to byl rok asi 99. Teď při poslední návštěvě před dvěma roky zřetelný posun k civilizaci - neměl jsem problém žádný, vyjma jednoho drobného incidentu s dětským kapsářským gangem ve vlaku (vyřešeno svépomocně ručně). Kromě hranic žádné zbytečné kontroly, žádné úplatky (od Zakarpatije po Oděssu).
Pro sichr na východ vozím vždy pár pěti- a desetidolarových (či -eurových) bankovek pro takovéto případy. Zvyk.
Nicméně: jelikož jsem byl za můj žabikuch už pokárán v Michalovciach (odpověď na Slovensko) a jednou v Rumunsku (a to jsem jej měl připnutý na batohu), dávám si docela bacha - jakmile vylezu někde z lesů, vod a strání a zamířím do civilizace (obec má kostel a vlastní hasičárnu), snažím se kudlu nacpat radš do báglu a místní fízly neštengrovat. Jiný kraj, jiný mrav. Zlatý Česko.
Ačkoliv jak pročítám to slovenské fórum - netřeba si činit extra násilí, veď turistika je hen taká oná športová činnosť ...
Svého času jsem se tam chtěl vyspat v hotelu a opláchnout se poté, co jsem slezl po několika dnech z hor (Zakarpatsko, tuším Svaljava). Bábuška mne poslala na milici, že tam musím odevzdat bumážku. Bylo mi to divné, bo jsem asi týden zpátky spal v jakémsi penzionu v Mukačevu, tam nic takového nechtěli. Možná proto, že jsem tam seděl v putyce s milicionáři v činné službě ...
Jak jsem byl kdesi sám v kopcích, měl jsem běžně u pasu dýku - loveckou jakousi. Čepel hrubo přes 20 cm. Z jedné strany zubatá. V pochvě, samosebou.
Policajti tam byli dva, já jim dal ten papír od báryšně a pas, jeden uměl číst (latinku), druhej psát (bukvy). Tak si mne zapsali do sešitu, načež ten jeden furt držel ten pas a začal si mne prohlížet, za co by si tak řek vo prachy.
Prej ten nůž. Že "oružije". Já na to, že kdepak, že jsem se schválně na to ptal na jejich ambasádě (ha ha) a žádná zbraň, zkrátka kudla. Z toho že pokuta nebude.
Chvíli ještě zkoušel, že mi chybí v pasu jakýsi razítko, tak jsem ho schválně vmanévroval do situace, kdy řek, že to razítko musím mít jako turista. Načež jsem mu ukázal, že já nejsu žádnej tůrista, nýbrž agent - agent cestovní kanceláře, který zkoumá místní kopce, v pasu mám (tenkrát) povolení ke vstupu "AB Služebnaja".
Pak, jak správně uvádí Glock1719, si řekl o pět dolarů prostých.
A doprovodil mne do hotelu, že musím dostat nejlepší pokoj.
Což sestávalo zhruba z toho, že voda tam sice netekla (jako v celém zbytku budovy vyjma vrátnice), ale už tam byla ve třech kýblech přinesená.
Čili: jak je to reálně, bůh suď. Navíc - to byl rok asi 99. Teď při poslední návštěvě před dvěma roky zřetelný posun k civilizaci - neměl jsem problém žádný, vyjma jednoho drobného incidentu s dětským kapsářským gangem ve vlaku (vyřešeno svépomocně ručně). Kromě hranic žádné zbytečné kontroly, žádné úplatky (od Zakarpatije po Oděssu).
Pro sichr na východ vozím vždy pár pěti- a desetidolarových (či -eurových) bankovek pro takovéto případy. Zvyk.
Nicméně: jelikož jsem byl za můj žabikuch už pokárán v Michalovciach (odpověď na Slovensko) a jednou v Rumunsku (a to jsem jej měl připnutý na batohu), dávám si docela bacha - jakmile vylezu někde z lesů, vod a strání a zamířím do civilizace (obec má kostel a vlastní hasičárnu), snažím se kudlu nacpat radš do báglu a místní fízly neštengrovat. Jiný kraj, jiný mrav. Zlatý Česko.
Ačkoliv jak pročítám to slovenské fórum - netřeba si činit extra násilí, veď turistika je hen taká oná športová činnosť ...

- kotvik
- Nový uživatel
-
Kurt - Moderátor
- cmk
- Častý návštěvník
- cmk
- Častý návštěvník
Do dnes jsem žil v představě že (popíšu konkrétní příklad):
- Mám EZP
- Mám zbraň v něm zapsanou
- Ve Vídni se konají IPSC závody
- Chci-li na ně jet, musím mít pozvánku (nejlépe ověřenou, ale... no aspoň něco)
- Musím vývoz zbraně ohlásit minimálně týden předem na svém OŘ PČR
A dneska jsem koukal do zákona a nikde (pokud mám EZP) jsem tam tu povinnost nenašel...
- Mám EZP
- Chci-li na ně jet, musím mít pozvánku (nejlépe ověřenou, ale... no aspoň něco)
A dneska jsem koukal do zákona a nikde (pokud mám EZP) jsem tam tu povinnost nenašel...
-
SW_FOX - Grafoman
-
Kall - Příspěvky: 2286
-
SW_FOX - Grafoman
- momentalneanonymny
cmk píše:Do dnes jsem žil v představě že (popíšu konkrétní příklad):
- Mám EZP
pozvanku nemusis mat, ostatne plati - teda oznamenie.
§ 51
Ustanovení společná pro trvalý vývoz, trvalý dovoz a tranzit zbraní a střeliva
(1) Zbrojní průvodní list pro trvalý vývoz, trvalý dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva je veřejná listina.
(2) Každý, kdo vyváží, dováží nebo prováží zbraň kategorie A, B nebo C nebo střelivo do těchto zbraní přes vnější státní hranice České republiky, je tuto skutečnost povinen oznámit policii na hraničním přechodu České republiky; to neplatí, je-li vývoz nebo dovoz uskutečňován v zásilkách. Zároveň je povinen předložit povolení podle § 44, 45 nebo § 46 a 50, popřípadě evropský zbrojní pas. Povolení nebo evropský zbrojní pas musí mít vždy u sebe, pokud má u sebe zbraň kategorie A, B nebo C nebo střelivo do těchto zbraní, a předložit jej příslušnému orgánu ke kontrole. Tyto povinnosti má i na vnitřní státní hranici České republiky, pokud je zde prováděna ochrana hranic podle zvláštního právního předpisu 17a).
(3) Každý, kdo vyváží a zpětně dováží zbraň kategorie A, B nebo C nebo střelivo do těchto zbraní, je povinen nejméně 5 pracovních dnů před datem jejich předpokládaného vývozu oznámit příslušnému útvaru policie
a) osobní údaje a číslo cestovního dokladu osoby, která přepravu uskuteční,
b) adresu místa, na které budou zbraň kategorie A, B nebo C nebo střelivo do těchto zbraní dopraveny,
c) údaje o zbrani kategorie A, B nebo C nebo střelivo do těchto zbraní,
d) dopravní prostředek,
e) datum předpokládaného vývozu a zpětného dovozu a
f) hraniční přechod, přes který se vývoz nebo zpětný dovoz uskuteční.
-
Hejhula - Nový uživatel
Pozvánka
No, Břeclavský inspektorát po mě pozvánku do Rakouska chtěl. Prý bez pozvánky jenom Slovensko. Kvůli tomu jsem se na EZP vykašlal.....
-
SW_FOX - Grafoman
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
- momentalneanonymny
-
Hejhula - Nový uživatel
-
Vilém - Nový uživatel
Re: EU - nošení, obrana
No asi se to moc nehodí do střelectví, ale ... co Slovensko a nože otevíratelné jednou rukou s pojistkou proti zavření? Je to problém?
Nedaří se mi nikde nic nalézt, ale pro jistotu se ptám.
Nedaří se mi nikde nic nalézt, ale pro jistotu se ptám.
- SINCITYMAN
- Moderátor
Snad ne,ale poptám se ti,na Slovensku vzniká právě "bratrská"organizace tak jim písnu.... 

-
buba - Občasný návštěvník
Tak jsem tady pátral,ale našel jsem jen samé spekulace.Zkusím se tedy zeptat jako" Vilém".
Jedná se mi o nošení nože v pouzdře na opasku a to v Německu a Rakousku.
Nůž je Švícarák(konkrétně typ který má v současnosti ve výzbroji Švícarská armáda).Nůž je Zavírací,dá se otevřít jednou rukou s pojistkou proti zavření.Výbava nože je klasika:1x čepel,1x pilka na dřevo,výstružník,otvírák na konzervy,šroubovák křížový a plochý.Nůž měří v zavřeném stavu 111 mm.Rád už bych se konečně dozvěděl jak to tedy je tak jestli náhodou někdo neví...
Jedná se mi o nošení nože v pouzdře na opasku a to v Německu a Rakousku.
Nůž je Švícarák(konkrétně typ který má v současnosti ve výzbroji Švícarská armáda).Nůž je Zavírací,dá se otevřít jednou rukou s pojistkou proti zavření.Výbava nože je klasika:1x čepel,1x pilka na dřevo,výstružník,otvírák na konzervy,šroubovák křížový a plochý.Nůž měří v zavřeném stavu 111 mm.Rád už bych se konečně dozvěděl jak to tedy je tak jestli náhodou někdo neví...

- SINCITYMAN
- Moderátor
Pokud se dá otevřít jednou rukou, je v německu mimo zákon....(blicísmajloš).Tak nevím, buď mělo Rakousko-Uhersko smysl a pokakal to tatíček Masaryk, nebo měl Masaryk pravdu a řádně jsme to domrvili my....
-
vopik - Nový uživatel
trošku odlehčím ...před 6 -7 lety jsme do raichu jezdily na pár vystoupení (30tiletá válka) ..... a když jsem večer vyrazil do města na "jedno".. (a nad ránem se vracel zpět
), tak jediné, co mi policista řekl bylo "gut" a palec vzhůru (asi byl taky na představení) ...to že se mi na opasku houpá z jedné strany barokní dýka (18cm čepel),a z druhé strany prachovnice ho nijak neznepokojovalo......co z toho plyne?....pokud chodit po německu ozbrojen, tak v kostýmu mušketýra...a ještě se s vámi budou fotit

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Zahraničí (dovozy, vývozy, legislativní odlišnosti)