majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

08.11.2009 19:30

Mýty a fakta o zbraních mezi střelci

Dokument Mýty a fakta o zbraních jistě známe všichni. Nikde jsem tu ale nenašel obecné vlákno, kde by se diskutovalo o pravdách, polopravdách a nepravdách, které se šíří mezi námi střelci. Jistě každý známe řadu zažitých pravd, které se nikdo nesnaží zpochybnit, ale jak je to ve skutečnosti? Po vzoru zmíněného dokumentu bych byl rád, kdyby se u každého potvrzení či vyvrácení té či které otázky uváděl i zdroj informací, popř. alespoň uvedení osobní zkušenosti (tvrzením, že "tohle je určitě pravda, protože mi jeden známý říkal....." se nikam nedostaneme).

A pro začátek bych si dovolil několik "100% pravd", které jsem slyšel. Prosím o zhodnocení pravdivosti a příp. odůvodnění.

1) Nabíjení náboje do komory samonabíjecí pistole výhozním okénkem ničí vytahovač.

2) Před střelbou by se měl vývrt zbraně vytřít do sucha, protože i mikroskopická vrstva konzervačního oleje může způsobit vydutí hlavně.

Na závěr prosím o vynechání témat, která jsou spíše názorového charakteru a která by mohla vést ke zbytečným flamům, např. zastavovací účinek 9 Luger versus .45 ACP apod.

Petzold
Moderátor
Moderátor

09.11.2009 16:46

Re: Mýty a fakta o zbraních mezi střelci

1) Pravda. (Podmíněná konstrukcí zbraně) Naschvál se pomalu podívej, jak závěr posouvá náboj ze zásobníku a dno nábojnice vklouzává drážkou pod drápek vytahovače.

Pokud vhodíš náboj do komory a pustíš na něj závěr, vytahovač nejprve do dna nábojnice narazí, a potom se radostně, či méně radostněji, :) přesmýkne drápek vytahovače přes dno do drážky. Pokud je špatná konstelace...libovolná kombinace: malé přední zkosení drápku vytahovače, tenký nebo mizerný materiál, přílišné vyosení vytahovače směrem dovnitř do nitra zbraně, nenamazaná zbraň, nábojnice s malým zkosením dna, ocelová nábojnice...může dojít k čemu Majsner ? No přece k ohnutí, nalomení, ulomení drápku vytahovače. :lol: pravda, nikdy ne hned poprvé.

2) Nepravda. Tenký film většinou způsobí pouze to, že první rána tzv. "uletí". Vydutí hlavně může způsobit až bordel, který se na film nalepí.

Otázkou je, co je tenký film a v jakém poměru je k ráži zbraně ? Stejná vrstva oleje může být tenká v .44 Mag., v malorážce už může být síla vrstvy významná.
Takže......já radím vytírat do sucha :wink:

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

09.11.2009 16:50

Tak dobrá, přesvědčil jsi mě. A co to konzervování vývrtu? Ve vojenském předpisu k Sa58 se píše, že ihned po čištění se musí vývrt nakonzervovat a o vytírání před střelbou jsem tam nic nenašel a u dlouhé by to mělo být markantnější, než u krátké, ne?

Patejl
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.11.2009 1:34

To: Majsner
Logicky: ono to asi bude tím že náboj vz. 43 (7,62x39) pro Sa58 má ve vojenském provedení odjakživa korozivní (rtuťová slož) zápalku. Soudruh autor předpisu to věděl...
V hlavni 58je sice chrom, ale v plynovém systému to není kdovíjaké...po vojenských nábojích kosu čistím nejpozději večer.

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.11.2009 18:48

To chápu. Je jasné, proč se konzervuje, ale otázka zněla:

"Co je pravdy na tom, že se musí vývrt zbraně před střelbou vytřít od konzervačního oleje, jinak i při mikrovrstvě oleje hrozí vydutí hlavně?"

(Proto jsem psal o tom předpisu k Sa58, ne že se podle něj musí konzervovat, ale že se podle něj nemusí před střelbou vytírat.)

Chotis
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.11.2009 19:56

Proč mi zmizel příspěvek??? :evil:

Reklama

Otík
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2009 1:33

majsner píše:...Proto jsem psal o tom předpisu k Sa58, že se podle něj nemusí před střelbou vytírat.

majsner: S čím jsi na vojně sloužil? :shock:

Vševojsk 4-7, str. 70, třetí odstavec: "- před střelbou ... vyčistit do sucha vývrt hlavně a nábojovou komoru..."
Vševojsk 4-7, str. 101: "... Vždy těsně před zahájením střelby je nutno vytřít vývrt hlavně a nábojní komoru do sucha..."

Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2009 1:43

Otík: Ono to bude spíš opatření proti samozvaným "zlepšovatelům střelby", kteří hydrodynamiku strávili za školou.
Málem mě trefilo, když si jeden vzal olejničku a začal před střelbama PROLÉVAT hlaveň, prý "aby to líp klouzalo".
Když jsem ho jemně upozornil, o co si tím koleduje, dostalo se mi shovívavého pohledu "jasně, blbečku,
olej vyduje hlaveň - a teď tu o Červené karkulce". :)

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2009 2:09

Otík: Dobrá, dobrá, dostal jsi mě. Budiž mi k dobru přičteno, že cituješ z předpisu "Výcvik ve střelbě ze 7,62 mm samopalu vz. 58" a já mluvil o předpisu k samopalu vz. 58 (Děl 21-5) a v tom jsem opravdu o čištění před střelbou nic nenašel.

P.S.: Vojna mě již minula, na to jsem moc mlád. :lol:

Otík
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2009 2:27

majsner píše: ...já mluvil o předpisu k samopalu vz. 58 (Děl 21-5) a v tom jsem opravdu o čištění před střelbou nic nenašel.

majsner: Děl-21-5, str. 71: "127. ... je nutno ... před střelbou ... vyčistit do sucha vývrt hlavně a nábojní komoru." :wink:

Ono to ani jinak nešlo - hlavně sapíků se po čistění většinou konzervovaly vazelínou, a z takto ošetřené zbraně by sis bez předchozího vyčištění vystřelil skutečně jenom jednou...

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2009 8:46

Hmm, a jak by se to dělalo v případě války? :roll:

Zpráva nepříteli: Počkejte s tím útokem ještě 10 minut, musíme provést základní údržbu zbraní...

admix

13.11.2009 9:42

Pokud budes ve valce tahat kvery z vazeliny, tak je asi neco hodne hodne moc spatne :D

Lopez
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2009 12:50

Na bojováku za komanču, ale i krátce po revoluci /kurňa ono to bude už 20let co jsem sloužil/ tak moc oleje na čištění nebylo, ale nikdy po vyčištění jsme znova nekonzervovali. A ten předpis co se výše zmiňuje Majsner, tak ten jsem viděl až v knihkupectví Krakatit cca 10 let po vojně. :lol:
Možná ho měl jeden ks velitel útvaru. A některé gumy věděli, že něco takového existuje.... :mrgreen:
// pro ty mladší : výraz "guma" je slangové označení důstojníka-vojáka z povolání //

alfonss
Grafoman
Grafoman

13.11.2009 13:27

já jsem na vojně dostal za úkol vyčistit bednu pistolí vz. 52

Každou jsem pečlivě rozebral, vyčistil, naolejoval Konkorem (nic jinýho mi nedali), hezky přetřel hadříkem tak, aby na zbrani zůstal slabý film a pečlivě jsem pistole ukládal zpátky do bedny. Přišla guma a všechno špatně. Nezajímalo ji jestli je ta pistole vyčištěna či ne, důležitý bylo pouze to, aby z ní kapal olej. Tudíž se každá pistole opět vytáhla, postříkala zvenčí konkorem tak, aby z ní kapal olej a guma si chrochtala jak jsou ty zbraně krásně vyčištěný. Podotýkám že šlo pouze o čištění zbraně, ne o jejich konzervaci pro dlouhodobější uložení...

Phantom
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2009 13:49

Alfonss: To si pak dovedu představit bedny a bedny zbraní zvenčí vykoupaných v oleji a uvnitř zarezlý a spečený :?

hetzer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.11.2009 0:21

u nas jsme odevdavali vzdy zbrane naolejovane ale nesmel z nich olej kapat, to by nam vykonak vratil.

Otík
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.11.2009 0:55

majsner píše:Hmm, a jak by se to dělalo v případě války? :roll:

Zpráva nepříteli: Počkejte s tím útokem ještě 10 minut, musíme provést základní údržbu zbraní...

majsner: No - jsem hodně rád, že bolševik svoje podivuhodné představy o vedení války nemohl realizovat. Výsledek by byl asi naprosto tragický... Ovšem československá armáda byla v plánech sovětských soudruhů stejně jen prvosledovým obětním beránkem - ale o tom se už psalo dost jinde.

Navrhuju vrátit se k tématu...

Osobně považuji za velký český střelecký mýtus právě onu často deklarovanou potřebu důkladného čištění Sa vz. 58 hned po střelbě, nebo "nejpozději večer". Primárním účelem neustálého rozebírání a pulírování zbraně v armádě není její údržba, ale zabavení vojáka, aby nemyslel na blbosti, a vyvolávání v něm "vojáckých" pocitů (což se třeba při škrabaní brambor tolik nedařilo, že)... Nikdy jsem se nesetkal se sapíkem, kterému by v běžných českých podmínkách nějak zásadně vadila pouze zběžná údržba - a zvlášť u zbraní zbrojířů na útvaru platilo to rčení o kovářově kobyle... Svůj sapík už čtvrtým rokem držím na čisticí dietě - po střelbě jen prostříknu hlaveň olejem, pak ji dvakrát projedu boresnakem, a to je vše, dá se to v pohodě stihnout do jedné minuty. Totéž provedu ještě před střelbou. Po prvních 100 ranách jsem provedl také základní rozborku a nějaké to minimální naolejování - a dalších pět let nebo cca 2.000 ran to nehodlám opakovat. Neplazím se v bahně, nestřílím v dešti, nezahrabávám zbraň do písku - jsem střelec pro radost a za hezkého počasí... Zatím jsem na cca 1.800 výstřelech vojenskými náboji a sapík se tváří naprosto spokojeně, šlape jak hodinky - a když jsem nedávno nakouknul do mechanismu (přeci jen jsem měl trochu výčitky svědomí), tak jsem našel jen minimální znečištění, které nevidím důvod řešit. Nechci zbraň odkázat svým vnukům, nepletu si ji s odstřelovačkou, je to spotřební věc za pár korun, hrubý pracovní nástroj určený svými konstruktéry do těžkých podmínek - a hysterické čištění celého vnitřního mechanismu po každé střelbě mi připadá stejně smysluplné, jako leštění motoru lesního traktoru po každém pracovním dni...

A teď do mě :wink:

admix

14.11.2009 1:08

Otik: ja treba cistim, protoze mne to bavi :mrgreen:

Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.11.2009 3:53

Otík píše:A teď do mě :wink:

Já z toho mám takový rituál po střelbě.