- Petr Král
- Pravidelný návštěvník
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
Re: Armáda chystá nákup pušek s granátometem za dvě miliardy
"Nové pušky nahradí samopaly vzor 58 odvozené od legendárních kalašnikovů AK 47."
Opravdu, takovéhle věci si člověk na "odborném" magazínu čte moc rád...
Opravdu, takovéhle věci si člověk na "odborném" magazínu čte moc rád...

-
Pufik - Častý návštěvník
-
MarK - Moderátor
Pufik, jenže na novinkách mě to nepřekvapuje, u odborného magazínu je to ale výsměch, prezentovat takové bludy, jen aby byla nějaká novinka.
-
Pufik - Častý návštěvník
Jojo v tom s tebou samozrejme souhlasim...
- Petr Král
- Pravidelný návštěvník
Zvláštní je, že v celém vlákně nejste schopni napsat v čem je vlastně ten problém
Článek v magazínu je přebraný z Mediafaxu. Řekl bych, že principielně je to zveřejněné správně i vzhledem k faktickým chybám v obsahu článku - je totiž na nás abychom komentovali nesmysly, který vypouštěj z pera renomovaní redaktoři "seriózních" plátků... nebo ne? Kdo jinej a kde jinde by to měl dělat???? A ještě dodávám citaci z Wikipedie: Na první pohled se zdá, že je Sa vz. 58 jen další kopií slavného Kalašnikova AK 47. To je ovšem omyl. Konstruktéři samozřejmě vycházeli z tehdy existujících zbraní StG 44 a AK 47, ale nejdůležitější část zbraně, tj. její vnitřní mechanizmus, je kompletně odlišný a použitý systém uzamčení závěru nebyl doposud u zbraně této kategorie použit.
Takže slovo odvozené v článku není zase takový blud...

Takže slovo odvozené v článku není zase takový blud...
- SINCITYMAN
- Moderátor
V tomto případě je, je to podobné, jako kdyby někdo o grippenu napsal, že to je jednoplošník a tudíž odvozený od Blériotu, který přeletěl jako první letadlo kanál La Manche. Nebo,jako kdybychom napsali, a to je ještě příhodnější, že G36 je odvozena od AR 15, protože používá stejné střelivo a dokonce i zásobníky. Náboj totiž společný mají a mají i podobné tvary, ale tato podobnost není větší, než asi u půltuctu jiných zbraní, včetně v oné wiki zmiňovanáho StG 44. Jinak souhlasím s tím, že každý na benzín jezdící automobil je odvozeninou Benzova motorového kočáru 

-
MarK - Moderátor
Problém je zřejmý - faktická hloupost, která nemá na odborném magazínu co dělat. To, že je to převzato odjinud, na tom nic nemění.
"Odvozená" je puška akorát tak tím, že to používá odběr plynu z hlavně na píst (který je navíc jinak řešen) a má "zakroucený zásobník".
Nikde v tom článku nevidím, že byste to komentovali... A kdo si neznalý zabrouzdá na váš magazín, těžko bude ještě prohledávat nějaké fórum, jestli to co je v "odborném" magazínu, je blud, nebo ne.
Prostě bych očekával, že buď budete přebírat fakticky správné články, nebo vůbec žádné. Takovéhle kopírování a následné komentování ostatními je možné dělat ve fóru, ale ne na odděleném portálu, který je víceméně statickou informační stránkou.
"Odvozená" je puška akorát tak tím, že to používá odběr plynu z hlavně na píst (který je navíc jinak řešen) a má "zakroucený zásobník".
Petr Král píše:je totiž na nás abychom komentovali nesmysly, který vypouštěj z pera renomovaní redaktoři "seriózních" plátků... nebo ne? Kdo jinej a kde jinde by to měl dělat????
Nikde v tom článku nevidím, že byste to komentovali... A kdo si neznalý zabrouzdá na váš magazín, těžko bude ještě prohledávat nějaké fórum, jestli to co je v "odborném" magazínu, je blud, nebo ne.
Prostě bych očekával, že buď budete přebírat fakticky správné články, nebo vůbec žádné. Takovéhle kopírování a následné komentování ostatními je možné dělat ve fóru, ale ne na odděleném portálu, který je víceméně statickou informační stránkou.
- Petr Král
- Pravidelný návštěvník
Nás jsme myslel i tebe. Tohle je diskuze ke článku - to jsou ony komentáře "nesmyslů" z tisku, které jsem měl namysli. Nevyrábím zbraně, takže těžko můžu posoudit jako moc si je AK47 s 58 podobný, ale wikipedie uvádí, že se podobají vzhledově, ale vnitřnosti jsou jiné. Pokud tohle autor článku v Právu shrnul do jednoho slova "odvozené", tak si nemyslím, že jde o blud nebo faktický nesmysl. Podstata článku je naprosto jiná a čekal jsem, že diskuze k článku bude o názorech na potřebu obnovy zbrozjního parku naší armády. Je to vůbec potřeba, když jsou samopaly v.58 spolehlivý??? Potřebuje naše armáda zbraně s granátomety???
-
admix - Příspěvky: 1815
-
Souska - Občasný návštěvník
Zbraně s granátomety -
To zní tak rkásně bulvárně.
No, takže si pořídíme zbraně s lehkou montáží granátometu a tudíž se snadnou modifikací a zvýšenou palebnou silou teamu, což je jistě příhodné pro měnší jednotky a SF. Takže jo, pro určitý druh jednotek (včetně obyčejnejch bigošů) je pár útočnejch pušek ve standartní ráži NATO s granátometem poměrně přívětivá pomůcka, jak při akce někomu nakopat zadnici. Navíc dneska už existuje tak široká paleta 40mm granátů, že se snim snad krom tanků, těžkejch bunkrů a OT zničit cokoliv.
Navíc podvěsnej granátomet je přeci jen co do manipulovatelnosti lepší, než 6- ranná mrcha

No, takže si pořídíme zbraně s lehkou montáží granátometu a tudíž se snadnou modifikací a zvýšenou palebnou silou teamu, což je jistě příhodné pro měnší jednotky a SF. Takže jo, pro určitý druh jednotek (včetně obyčejnejch bigošů) je pár útočnejch pušek ve standartní ráži NATO s granátometem poměrně přívětivá pomůcka, jak při akce někomu nakopat zadnici. Navíc dneska už existuje tak široká paleta 40mm granátů, že se snim snad krom tanků, těžkejch bunkrů a OT zničit cokoliv.
Navíc podvěsnej granátomet je přeci jen co do manipulovatelnosti lepší, než 6- ranná mrcha

- Petr Král
- Pravidelný návštěvník
Tak samozřejmě předpokládám, že naše armáda nemá ve výzbroji jen zmíněnou 58. A na vyzbrojení několika speciálních jednotek, které dejme tomu nový bouchačky potřebujou a využijou přeci nepotřebujeme zbraně za 2 miliardy
Koupil bych jim na hraní tak 100 kousků... 

-
MarK - Moderátor
"Odvozený" a "vzhledově podobný" jsou úplně jiné věci.
Asi si nerozumíme, já prostě od odborného magazínu očekávám, že tam píší lidí, kteří se v tom vyznají a nemusím řešit bludy jako na idnes nebo novinkách, kde se to očekává.
A pro mě je magazín informační zbraňový portál, kde bych očekával vlastní ohodnocení - stejně jako se vztekáme na idnes, že píše bludy a nestačí nám, že to někdo ze čtenářů pod článkem napíše správně, tak i tady mi to přijde podivné, u zbraňových věcí dvojnásob.
Předpokládám, že existují čtenáři portálu, kteří nejsou členy fóra, kteří pak berou co se píše v magazínu jako fakt.
(Mělo to být bráno jako námět, ale asi to bylo pochopeno jako útok, takže už radši mlčím.)
Asi si nerozumíme, já prostě od odborného magazínu očekávám, že tam píší lidí, kteří se v tom vyznají a nemusím řešit bludy jako na idnes nebo novinkách, kde se to očekává.
A pro mě je magazín informační zbraňový portál, kde bych očekával vlastní ohodnocení - stejně jako se vztekáme na idnes, že píše bludy a nestačí nám, že to někdo ze čtenářů pod článkem napíše správně, tak i tady mi to přijde podivné, u zbraňových věcí dvojnásob.
Předpokládám, že existují čtenáři portálu, kteří nejsou členy fóra, kteří pak berou co se píše v magazínu jako fakt.
(Mělo to být bráno jako námět, ale asi to bylo pochopeno jako útok, takže už radši mlčím.)
-
alfonss - Grafoman
Já jsem si dříve myslel, že v magazínu budou spíš recenze zbraní a články pocházející z hlav místního osazenstva. Ale jak vidím, tak se to tam spíš hemží pitomostma, který si můžu přečíst v novinách...
-
Souska - Občasný návštěvník
Pane Král, ne že bych se armády zstával, o jejim stavu v současný době něco vim, vim i kam se ubírá za přispění některýh velitelů atd, ale v tomhle případě ste tak trochu uplně mimo. Nemusíme to řešit tady - můžeme i přes SZ klidně, ale už jen z logistického hlediska je nesmysl, aby měla každá jednotka nejednotnou zbraň, což se samozřejmě netýká jen munice, ale i použivanejch zásobníků například. A ať chceme nebo nechceme, tak vz.58 je sice dobrá zbraň, ale už by potřebovala mít armáda řekněme modulárnější, lehčí a poněkud snáze modifikovatelnou zbraň na munici, kterou standartně pouzívá zbytek spojenců - včetně toho největšího.
-
glock1719 - Příspěvky: 8120
Mimo jiné naše sranda armáda je celá nesmysl.Ale proč ty peníze zbytečně nevyhodit.
- Petr Král
- Pravidelný návštěvník
Pane Souska - já jsem se vyhnul i základní vojenské službě -naštěstí. Nejde o to, že bych neměl rád zbraně atd. Souhlasím s problémem zásobníků, logistiky a jednotnosti zbrojního vybavení jednotek. To co jsem navrhoval já byla výbava pro nějakou speciální jednotku. Pokud myslíte, že jsou zmiňované zbraně s granátometem kvalitní a používané i v jiných státech, tak hurá a kupme je pro všechny vojáky, kteří ji potřebují nosit (sice pořád nevím k čemu granátomet, ale budiž...). Já se jen bojím, aby to nedopadlo jako s gripeny, policejními plastovými pouzdry a podobně... Přecijen ty 2 miliardy půjdou z naší kapsy že?...
-
MarK - Moderátor
Speciální jednotky už dávno mají i nestandardní zbraně, včetně různých modifikací M4. Ale tam je to mnohem menší množství, na které zřejmě není třeba žádné výběrové řízení.
Obsah fóra / Střelectví / LEX - sdružení na ochranu práv majitelů zbraní