-
jiml - Pravidelný návštěvník
Re: Výbava k puške
Asgard:
Rozhodnutí zakoupit předovku (v tomto případě perkusní pušku, jak píšeš), je "bohulibé".
Nejdůležitějším příslušenstvím, které budeš potřebovat a které ovšem nikde nekoupíš, je vlastní mozek, schopný zdravé úvahy. Nejlépe uděláš, když pročteš pečlivě celou sekci "Black Powder" na tomto serveru, nic tím nezkazíš a dost se dozvíš, protože jestli zde není popsáno zcela vše, tak věz, že "skoro" vše popsáno jest. Jestli si koupíš opravdu nějakou předovku, tak k tomu zkus přikoupit černej prach, zápalky a nějaké vhodné střely. Vše ostatní se dokupuje podle potřeby a na základě získaných poznatků z praktické střelby a pomalu nabývajících zkušeností. Jistě budeš hned na začátku potřebovat odměrku na prach, podle kalibru zbraně a váhy střely, nakonec si stejně budeš muset koupit váhy na prach, protože na "doporučené" objemy se mohou spoléhat akorát tak diletanti. Ptát se na to v čem pušku přepravovat, je blbost, neboť se předpokládá elementární znalost české/slovenské legislativy. Stejná kravina je, nakupovat předem příslušenství a náhradní díly o kterých předem nevíš jestli je budeš potřebovat. Například piston, jsem na své pušce ještě neměnil, a kleště na střely se kupují až ve chvíli, kdy vím jaké! Totéž platí o nabijácích, startérech, prachovnicích, odměrkách na jednu ránu atd. atd. atd. ...............
Rozhodnutí zakoupit předovku (v tomto případě perkusní pušku, jak píšeš), je "bohulibé".

Nejdůležitějším příslušenstvím, které budeš potřebovat a které ovšem nikde nekoupíš, je vlastní mozek, schopný zdravé úvahy. Nejlépe uděláš, když pročteš pečlivě celou sekci "Black Powder" na tomto serveru, nic tím nezkazíš a dost se dozvíš, protože jestli zde není popsáno zcela vše, tak věz, že "skoro" vše popsáno jest. Jestli si koupíš opravdu nějakou předovku, tak k tomu zkus přikoupit černej prach, zápalky a nějaké vhodné střely. Vše ostatní se dokupuje podle potřeby a na základě získaných poznatků z praktické střelby a pomalu nabývajících zkušeností. Jistě budeš hned na začátku potřebovat odměrku na prach, podle kalibru zbraně a váhy střely, nakonec si stejně budeš muset koupit váhy na prach, protože na "doporučené" objemy se mohou spoléhat akorát tak diletanti. Ptát se na to v čem pušku přepravovat, je blbost, neboť se předpokládá elementární znalost české/slovenské legislativy. Stejná kravina je, nakupovat předem příslušenství a náhradní díly o kterých předem nevíš jestli je budeš potřebovat. Například piston, jsem na své pušce ještě neměnil, a kleště na střely se kupují až ve chvíli, kdy vím jaké! Totéž platí o nabijácích, startérech, prachovnicích, odměrkách na jednu ránu atd. atd. atd. ...............

-
Hungry - Moderátor
Možná že lepší než váhy jsou objemové štelovatelné odměrky

Na Vesuvit fungují přesně.
Ideální je najít si nového kamaráda z okruhu zkušených střelců... nejlépe na nějakých závodech...
Na Vesuvit fungují přesně.
Ideální je najít si nového kamaráda z okruhu zkušených střelců... nejlépe na nějakých závodech...
- romi
- Nový uživatel
Dobré je mít oboje, váhy i objemovou odměrku. Na váze zjistíš kolik tam vlastně sypeš a objemová odměrka následně urychlí nabíjení. Odvažovat všechny dávky je zbytečné zdržování, pokud se věnuješ jen zábavné střelbě. Koupení váhy nikoho dnes finančně nezrujnuje
. Já na aukru jedny/nové/ vydražil za 150Kč.

-
monccou - Pravidelný návštěvník
Taky jsem si pořídil váhy přes aukro. Váží do 100g s přesností na 0,01g.

- Asgard
- Nový uživatel
jiml :
-sekciu už som prelúskal celú tu aj na western a ešte jednom fóre a teraz vďaka jednému aj tu písajúcemu človeku študujem ďalšie materiáli napr. knihu o predovkách . Pýtal som sa v čom prevážať kôli tomu aby som vedel čo je vhodné a čo používate a nie že som nečítal legislatívu .
Váhu kúpim cez aukro je tam výber takýchto váh za rozumné peniaze .
Ďakujem všetkým čo sa tu zapájajú radia čo a ako pri kúpe príslušenstva .
-sekciu už som prelúskal celú tu aj na western a ešte jednom fóre a teraz vďaka jednému aj tu písajúcemu človeku študujem ďalšie materiáli napr. knihu o predovkách . Pýtal som sa v čom prevážať kôli tomu aby som vedel čo je vhodné a čo používate a nie že som nečítal legislatívu .
Váhu kúpim cez aukro je tam výber takýchto váh za rozumné peniaze .
Ďakujem všetkým čo sa tu zapájajú radia čo a ako pri kúpe príslušenstva .
-
Hungry - Moderátor
Jen si dovolím malé upozornění, u elektronických vah bývá napsáno, že nejsou určeny pro vážení černého prachu...
-
Pufik - Častý návštěvník
Hungry: netusis z jakeho duvodu (not for BP)?
-
Hungry - Moderátor
Elektronika a velmi jemný prach ve vzduchu, který se uvolnuje při jeho přesypávání, asi docela velké nebezpečí výbuchu...
- romi
- Nový uživatel
Máš pravdu, je tam tenzometr a na něm vzniká vysoké napětí, ze žádného tenzometru jsem zatím jiskry létat neviděl.....,kromě toho ,co se používá v zapalovačích. Výrobce si pouze kryje záda..
- Vlado
- Občasný návštěvník
2 romi : na tenzometri nevznika ziadne elektricke napatie, uz vobec nie vysoke. Tenzometer mechanickou deformaciou meni svoj elektricky odpor a tato zmena odporu (umerna deformacii - zatazeniu) sa vyhodnocuje. Tenzometricky mostik sa typicky napaja napatim 3 az 10 VDC. To co spominas ty, je piezoelektricky jav, ten sa pouziva v zapalovacoch a nie vo vahach.
Myslim, ze BP na tom neodporucaju vazit preto, lebo obsahuje volny uhlik. Ten je vodivy a elektronike nesvedci.
Myslim, ze BP na tom neodporucaju vazit preto, lebo obsahuje volny uhlik. Ten je vodivy a elektronike nesvedci.
- jirkak
- Nový uživatel
Dobrý den,
k perkusní pušce (zakoupená ve starožitnictví) sháním nabiják (délka cca 70cm) a úchyty na připevnění řemene. Zbraň má vnitřní průměr hlavně cca 19mm, v lůžku předpažbí je otvor pro uložení nabijáku o průměru cca 9mm.
Umí někdo poradit, zda se (dřevěný) nabiják nechá koupit, pokud ano, pak kde?
Jako druhou variantu bych volil samovýrobu, nevím ale, z jakého materiálu (dřeva), z čeho vyrobit "kování" konců nabijáku apod. Předpokládám správně, že že původní nabiják sloužil i pro čištění zbraně tzn. jeden z konců nabijáku byl k tomuto účelu upraven?
Má někdo zkušenosti s obnovou (alespoň vyčištěním) zašlé rytiny na kovových částech zbraně?
Někde jsem se dočetl, že při renovaci zbraně je dobré odšroubovat lůžko hlavně. Má s tím někdo zkušenosti?
(já se domnívám, že staří mistři připevnili lůžko hlavně s pistonem do hlavně za tepla).
Děkuji velmi za informace.
Jirkak
k perkusní pušce (zakoupená ve starožitnictví) sháním nabiják (délka cca 70cm) a úchyty na připevnění řemene. Zbraň má vnitřní průměr hlavně cca 19mm, v lůžku předpažbí je otvor pro uložení nabijáku o průměru cca 9mm.
Umí někdo poradit, zda se (dřevěný) nabiják nechá koupit, pokud ano, pak kde?
Jako druhou variantu bych volil samovýrobu, nevím ale, z jakého materiálu (dřeva), z čeho vyrobit "kování" konců nabijáku apod. Předpokládám správně, že že původní nabiják sloužil i pro čištění zbraně tzn. jeden z konců nabijáku byl k tomuto účelu upraven?
Má někdo zkušenosti s obnovou (alespoň vyčištěním) zašlé rytiny na kovových částech zbraně?
Někde jsem se dočetl, že při renovaci zbraně je dobré odšroubovat lůžko hlavně. Má s tím někdo zkušenosti?
(já se domnívám, že staří mistři připevnili lůžko hlavně s pistonem do hlavně za tepla).
Děkuji velmi za informace.
Jirkak
-
blecha.z - Častý návštěvník
Asi bys mohl začít tím, že se pokusíš najít tuhle svou zbraň na zahraničních stránkách. Mnohdy jsou tam detailní fotografie všech částí. Budeš pak mít nějakou představu o tom, co tě čeká. A mohl jsi uvést typ pušky, takhle někdo z kolegů těžko poradí....
- Hadrburg
- Pravidelný návštěvník
To:jirkak
Bych byl opatrný se střílením.
Jinak sám mám nabiják (ten na nabíjení, ne na parádu na pušce) z ocelového vytěráku, který jsem vybavil hadičkou na benzín jako ochranu před poškozením hlavně.
Jinak sám mám nabiják (ten na nabíjení, ne na parádu na pušce) z ocelového vytěráku, který jsem vybavil hadičkou na benzín jako ochranu před poškozením hlavně.
- PatrikV
Jestli je to nějaký starý originál tak bez nové zkušebny by s tím stejně střílet neměl, pokud je to nějaká replika tak by na hlavni mělo být označení výrobce, ráže a zkušební značky.
- jirkak
- Nový uživatel
... je to starý originál, můj typ je kolem r. 1880, problém je v tom, že neexistuje žádné číslo, žádné signum (pokud není signována zámková deska zespod). Jedná se pravděpodobně o běžnou zbrań, kovové části mají běžnou rytinu, baskule byla ozdobena stříbrným páskem, na některých částech se zdá být zbytek zlacení.
Abych mohl ze zbraně střílet (kdybych se odvážil), musel bych vyměnit piston (zátravka je průchozí, ale vlastní piston je poškozen rzí), což nechci. Pušku jsem lehce renovoval, ale asi ji už nechám jak je, k potěše oka (i když zrovna ten nabiják mi jaksi bude chybět)............
Prosím o uvedení web.stránek, kde bych našel obrázky podobných zbraní a mohl porovnat.......
Ještě k označení - v minulosti se mi do ruky dostala dvojka "lankasterka". Po dosti pečlivém prozkoumání jsem na ní našel pouze 4 číslice, žádný výrobce, prostě nic, co by ukazovalo na původ.
jirkaK
Abych mohl ze zbraně střílet (kdybych se odvážil), musel bych vyměnit piston (zátravka je průchozí, ale vlastní piston je poškozen rzí), což nechci. Pušku jsem lehce renovoval, ale asi ji už nechám jak je, k potěše oka (i když zrovna ten nabiják mi jaksi bude chybět)............
Prosím o uvedení web.stránek, kde bych našel obrázky podobných zbraní a mohl porovnat.......
Ještě k označení - v minulosti se mi do ruky dostala dvojka "lankasterka". Po dosti pečlivém prozkoumání jsem na ní našel pouze 4 číslice, žádný výrobce, prostě nic, co by ukazovalo na původ.
jirkaK
-
blecha.z - Častý návštěvník
Do vyhledávače zadej "antique guns" nebo "historische Waffen" a vyjedou ti desítky odkazů. A můžeš se bavit. A pokud nenajdeš a zbraň bude pro potěchu oka, tak aspoň získáš přibližnou představu o tvaru nabijáku. Ten si snadno vyrobíš z kousku mosazi a dubového, či bukového, dřeva. To koupíš kdekoliv a jen to namoříš vhodným odstínem. Hotový pak napustíš sádlem, bude vypadat jako používaný. Chce to experimentovat.
-
Hungry - Moderátor
Přesně, nejsnadnější výroba nabijáku bude z tzv. tiplu příslušného průměru. Budou mít v OBI apod. případně tam, kde prodavají stolářské věci či v prodejnách železářství...
Pokud chceš poradit víc, tak to vyfot a dej sem fotky...
Dle ráže bych soudil na hladkou hlaven. Může to být konverze z původně křesadlové pušky na perkusní...
Pokud chceš poradit víc, tak to vyfot a dej sem fotky...
Dle ráže bych soudil na hladkou hlaven. Může to být konverze z původně křesadlové pušky na perkusní...
- johnyz
- Nový uživatel
Hadrburg píše:To:jirkak
jj. Já to mám taky tak, akorát jsem místo hadičky na benzín použil smršťovací bužírku na dráty, co se prodává v elektře. Vybereš o trošku větší průměr, natáhneš třeba na kovovou tyčku a pak nahřeješ nad plamenem. Trubička se smrskne, perfektně obepne tyčku a už je na ní fest. Vypadá to, jak když to tam je odjakživa.

-
Kentan - Častý návštěvník
Ocelová tyčka s bužírkou, 3* fuj spolu s Virgiňanem. Pánové, pročpak si nepočídíte tyčovinu mosaznou? Těch max cca 1.5 metru mosazi nikoho finančně nezruinuje.
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder