-
Bobr - Moderátor
když jsem kdysi koupil pár 9 poteflonovanejch od Koopa tak mi taky smrděli jak prase, ale tak nějak divně - tak jsem s nima přestal střílet
, když jsem kupoval lis tak jsem k němu za výhodnou cenu koupil i 3000 střel za studena válcovaný teflonem ( alespoň takhle mi to tvrdil ten co mi to prodával) a ty smrděj normálně 

- Tavic
- Občasný návštěvník
Re: Teflonovani
1) Na rozpouštění teflonu tuším existuje směska fluorovaných rozpustidel patentovaná firmou DuPont tj. nic na doma. Jisté možnosti naznačím v bodu 3.
2) Teflon je vzorcem řetězec opakujcích se molekul -CF2-CF2- spálením tedy nevzniká fosgen (COCl2), ale směska také jedovatých produktů včetně oxidu uhelnatého. Záleží na podmínkách rozkladu a přístupu kyslíku. Se spalinami z černého prachu bych očekával spíš vznik fluoridu draselného, bude-li to vůbec nějak významněji reagovat. Fluorid draselný je sice trochu jedovatý, ale fluoridy v zubní pastě také nikoho nevzrušují.
3) S kolegy z práce jsme připravili látku, jež teflon plně smáčí. Je možnost smíchat ji s práškovým teflonem za vzniku vaseliny až plastické hmoty upomínajcí modelínu obsahující 80% teflonu. Co je dost významné plus - jde to umýt i vodou nejen ředidly a látka sama o sobě má chování saponátu (ač jím chemicky není) a usnadňovala by např. čištění hlavně vodou.
A oč mi jde ? Rád bych zjistil jestli by střelecká veřejnost měla o takovou věc zájem, zatím je to spíše akademická kuriozita pro niž hledáme uplatnění.
A také prosím Adminy o pochopení, že nejde o komerční sdělení, ačkoliv, bude-li třeba zájem, rádi bychom celou věc uvedli do praxe.
2) Teflon je vzorcem řetězec opakujcích se molekul -CF2-CF2- spálením tedy nevzniká fosgen (COCl2), ale směska také jedovatých produktů včetně oxidu uhelnatého. Záleží na podmínkách rozkladu a přístupu kyslíku. Se spalinami z černého prachu bych očekával spíš vznik fluoridu draselného, bude-li to vůbec nějak významněji reagovat. Fluorid draselný je sice trochu jedovatý, ale fluoridy v zubní pastě také nikoho nevzrušují.
3) S kolegy z práce jsme připravili látku, jež teflon plně smáčí. Je možnost smíchat ji s práškovým teflonem za vzniku vaseliny až plastické hmoty upomínajcí modelínu obsahující 80% teflonu. Co je dost významné plus - jde to umýt i vodou nejen ředidly a látka sama o sobě má chování saponátu (ač jím chemicky není) a usnadňovala by např. čištění hlavně vodou.
A oč mi jde ? Rád bych zjistil jestli by střelecká veřejnost měla o takovou věc zájem, zatím je to spíše akademická kuriozita pro niž hledáme uplatnění.
A také prosím Adminy o pochopení, že nejde o komerční sdělení, ačkoliv, bude-li třeba zájem, rádi bychom celou věc uvedli do praxe.
- Shiva
- Častý návštěvník
- Tavic
- Občasný návštěvník
K mazání střely, k zanesení mikropórů v hlavni teflonem a v důsledku toho k nižšímu opotřebení při jednoduchém čištení - proudem vody....
- Shiva
- Častý návštěvník
1. nikdo zatim neprokazal nizsi opotrebeni hlavne pouzitim techto strel. Drive nez odejde vyvrt jako takovy vypali se nabeh do vyvrtu.
2. povlak ze strely je davno pryc nez strela opusti hlaven. proto molykovane ci jinak osetrene strely, maji nizsi ustovku, proto je potreba je vice naslapnout a tim se zase zvysuje tlak v komore a vznika vyssi opotrebeni nabehu.
3. mazani strely neni potreba (pokud zde nemluvime o olovenych)
4. cpat si do hlavne vazelinu ??? a cistit to pak vodou??
5. zanaseni microporu v hlavni je mytus. teda ve smyslu ze by to melo pomoci presnosti. Naopak.
zapracujte na necem pro ty kteri tyto strely pouzivaji, jak stejnomerne hodne odolne proti oteru, nanest "molyku" na strely. Mrknkni na Norma Diamond line. nejkvalitneji potazene strely co se daji koupit.
2. povlak ze strely je davno pryc nez strela opusti hlaven. proto molykovane ci jinak osetrene strely, maji nizsi ustovku, proto je potreba je vice naslapnout a tim se zase zvysuje tlak v komore a vznika vyssi opotrebeni nabehu.
3. mazani strely neni potreba (pokud zde nemluvime o olovenych)
4. cpat si do hlavne vazelinu ??? a cistit to pak vodou??
5. zanaseni microporu v hlavni je mytus. teda ve smyslu ze by to melo pomoci presnosti. Naopak.
zapracujte na necem pro ty kteri tyto strely pouzivaji, jak stejnomerne hodne odolne proti oteru, nanest "molyku" na strely. Mrknkni na Norma Diamond line. nejkvalitneji potazene strely co se daji koupit.
- Tavic
- Občasný návštěvník
Měl jsem představu použít to spíše pro předovky, což jsem měl uvést. Jinak se nepovažuji za experta přes zbraně ač ZP a nějaké železo mám
Rozhodně jsem rád za diskusi i poučení z ní plynoucí....

Rozhodně jsem rád za diskusi i poučení z ní plynoucí....
- Shiva
- Častý návštěvník
- SINCITYMAN
- Moderátor
Teflonové střely tu kdysi začala, pro normální zbraně, vyrábět Prema,dokonce měla i nějaký patentovaný postup. Prop předovky nevím,nejsem "čmoudil" když pominu že to není to "spráné tradiční", což vezmi v této chvíli čert (skalní prominou),Tak by to asi bylo nejspíše použitelné pro střely Minié,při střelbě s flastrem se stejně musí mazat.....
-
tom - Častý návštěvník
Jestli to dobře chápu, bude ten teflonový povlak po nanešení suchý, nestíratelný, nebo ve formě stíratelné pasty?
-
Bobr - Moderátor
ta prema to byly ty střely které jserm používal i já - mělo to být za studena válcované bo co a fakt to vůbec nesmrdělo teflonově, ale jako normální sgtřely - mám doma ještě pár střel ( tak do 50ks) takže se dají prozkoumat co to vlasně byao nebo nebylo - ale pokud mě mé informace neklamou tak prema už to nedělá což je podle mě docela škoda 

- Tavic
- Občasný návštěvník
Ten povlak jsem předpokládal jako nejjednodušší možnost stíratelnou pastu ala vazelína. I když je možnost připravit to ve formě polotuhé podobné tvárnosti jako má Modurit (vysoký obsah teflonu, hmota je na omak "teflonovitá" ) a to zanést do drážky ve střele podobně jako jsou vodící obroučky z Cu pro dělové střely.
Ale jako praktický pokus po rozhovoru s SINCITYMANem zkusíme nejprve udělat flastry pro předovku. A jak to dopadne dám vědět.
Ale jako praktický pokus po rozhovoru s SINCITYMANem zkusíme nejprve udělat flastry pro předovku. A jak to dopadne dám vědět.
-
tom - Častý návštěvník
Střely od premy znám, a měl bych právě zájem o teflon jako byl ten jejich tzn. kompletně potaženou střelu nestíratelnou vrstvou. Jakékoliv mazání ať už do drážky, nebo jinak nemá pro mě cenu, neb mazání voskem bude asi vždy levnější.
-
Hungry - Moderátor
Vyvíjet toto mazání pro předovky je z obchodního pohledu nezajímavé. Povětšině se ukáže, že mazadla na přírodní bázi jsou a) přesnější, b) dostupnější, c) levnější. Předovky střílím od roku 93. Dlouho to byl jen revolver, kde dodnes používám vazelínu. U pistolí a pušek jsem přešel na přírodní mazadla a ejhle, už ani nevypadá jako kominík, když dostřílím...
Co by ale určitě zajímalo hodně moc lidí, by byl způsob jak namáčením, či stříkáním nanést teflonový povrch na olověné střely pro krátké zbraně. Ovšem výsledný povrch by musel držet (suchý), nesměl by moc zvyšovat průměr střel a nesmělo by to moc zvyšovat cenu ....
Co by ale určitě zajímalo hodně moc lidí, by byl způsob jak namáčením, či stříkáním nanést teflonový povrch na olověné střely pro krátké zbraně. Ovšem výsledný povrch by musel držet (suchý), nesměl by moc zvyšovat průměr střel a nesmělo by to moc zvyšovat cenu ....
- Tavic
- Občasný návštěvník
ok, zatím jsem zkusil jen Pb střely "teflonovat" namočením do té vazelíny. Přilnavost vazelíny k Pb byla dobrá, ale je to pořád jenom vazelína. A na střelnici jsem se s tím nedostal a bohužel ted ani nemám žádnou předovku. To snad napravím časem až trochu našetřím. Zkusím ještě udělat suspensi (s vyšším obsahem teflonu ve vodě či lihu - to už nelepí jak ta vazelína) a tou natřít nějaké Pb i celopláště. To, pokud se povede, výhledově proženu moji CZ75 a dám vědět.
- Tavic
- Občasný návštěvník
Tak jsem dnes opět zkusil to teflonování, ale trochu jinak. Viz obrázek. Ten flek je celkem rovnoměrně zaschlá vrstva teflonu+smáčedla v acetonu na Al destičce (menší flek je zaschlá kapka suspense o vyšší koncentraci). Obsah teflonu je asi 75% a zbytek smáčedlo.
Vrstva je na omak voskovitá či lépe řečeno "teflonovitá", je měkká ale jinak přilnavá a drží i na olovu, moszazi a je to trochu vidět, že drží i na nábojničkách. Je to nelepkavé. Voda po tom zprvu stéká jak po teflonu, pak rozpustí smáčedlo a teflon se odplaví.
Rýhy nožem jsou od zkoušek jestli to nějak mění kluznost ošetřeného povrchu – nic sofistikovaného – ale orientačně dostačující: klouže to víc.
Kdo si hraje nezlobí
Vrstva je na omak voskovitá či lépe řečeno "teflonovitá", je měkká ale jinak přilnavá a drží i na olovu, moszazi a je to trochu vidět, že drží i na nábojničkách. Je to nelepkavé. Voda po tom zprvu stéká jak po teflonu, pak rozpustí smáčedlo a teflon se odplaví.
Rýhy nožem jsou od zkoušek jestli to nějak mění kluznost ošetřeného povrchu – nic sofistikovaného – ale orientačně dostačující: klouže to víc.
Kdo si hraje nezlobí

- Steiner
- Častý návštěvník
-
tom - Častý návštěvník
Tady je problém ten novolak. Prodává se ... ve velkém balení a za sakra dlouhej peníz.
-
seniorpuchov - Nový uživatel
V amatérskych podmienkach azda možno použiť toto:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Powder-C ... veQ5fTools
http://www.eastwood.com/hotcoat-powder-coating.html
http://www.alternatorparts.com/powder_c ... n_page.htm
Použitie práškovej epoxyd-polyesterovej farby je vlastne utajovaný recept ARES Topolčany pre EPRX strely.
Nastriekať, vypáliť v obyčajnej rúre, prekalibrovať a je to...
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Powder-C ... veQ5fTools
http://www.eastwood.com/hotcoat-powder-coating.html
http://www.alternatorparts.com/powder_c ... n_page.htm
Použitie práškovej epoxyd-polyesterovej farby je vlastne utajovaný recept ARES Topolčany pre EPRX strely.
Nastriekať, vypáliť v obyčajnej rúre, prekalibrovať a je to...
- Bradek Džon
- Častý návštěvník
Re: Tavení olova
tom píše:V pláštích je měkké bláto. Záleží jaký je poměr pláště/bezpláště, ale počítej s tvrdostí okolo 8HB.
pokud by se to nateflonovalo tak je to jedno... nebo se pletu?
-
alfonss - Grafoman
Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Výroba střel a příprava nábojnic