- Lukash_sax
- Nový uživatel
Zbraň k obraně v zahraničí.
Zdravím.
Chtěl bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti se žádáním nějakého cizího státu o povolení mít u sebe zbraň k obraně při vycestování ven z ČR. Nemám v plánu to v dohledné budoucnosti využít, ale vím, že ta možnost požádat na zastupitelském úřadě cizího státu tu je, jen mě zajímá, jestli má bežný občan nějakou šanci to povolení vůbec získat.
Díky za případné odpovědi.
Lukáš
Chtěl bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti se žádáním nějakého cizího státu o povolení mít u sebe zbraň k obraně při vycestování ven z ČR. Nemám v plánu to v dohledné budoucnosti využít, ale vím, že ta možnost požádat na zastupitelském úřadě cizího státu tu je, jen mě zajímá, jestli má bežný občan nějakou šanci to povolení vůbec získat.
Díky za případné odpovědi.
Lukáš
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
Re: Zbraň k obraně v zahraničí.
Kromě nějakých naprostých divočin, kde je kulovnice do hor nezbytností (a i v takových případech asi jen s průvodcem), těžko. Na druhou stranu jako občan EU máš většinou možnost zařídit si v zemích EU zbrojní průkaz (či obdobný dokument) podle jejich norem, pokud takový nabízejí. Pokud ti to za to stojí.
Jinak mě napadají snad jen bodyguardi, kteří mají šanci na výjimku. A státní ozbrojené složky, na které se ovšem vztahují úplně jiná pravidla
Jinak mě napadají snad jen bodyguardi, kteří mají šanci na výjimku. A státní ozbrojené složky, na které se ovšem vztahují úplně jiná pravidla

- Lukash_sax
- Nový uživatel
Tak něco takovýho jsem "bohužel" čekal
Ono mě to napadlo ve spojení s tím, že se chci někdy v budoucnu podívat do Ruska, ale ne s cestovkou.. A tam by se to docela šiklo...
Jinak máš na mysli to, že například přijedu do Německa a udělaám si jejich zbrojní průkaz?

Ono mě to napadlo ve spojení s tím, že se chci někdy v budoucnu podívat do Ruska, ale ne s cestovkou.. A tam by se to docela šiklo...

Jinak máš na mysli to, že například přijedu do Německa a udělaám si jejich zbrojní průkaz?
- Shiva
- Častý návštěvník
v podstate pravda, az na to, ze ve vsech ostatnich zemi je ziskani ZP podstatne tezsi nez u nas a na noseni uz vubec. Nektere zeme vubec noseni neumoznuji.
Nase legislativa je asi vubec nejtolerantnejsi.
i jako cizinec to je u nas relativne jednoduche.
Jako cizinec bez trvaleho pobytu (zaklad i u nas) myslim ze vubec sanci na ziskani jakehokoli typu ZP v zahranici nemas sanci.
Jako cizinec muzes prevazet a kratkodobe dovezt zbran do jineho statu pouze za ucelem sportovni nebo lovecke akce s patricnymi papiry.
Uz se to tu mnohokrat resilo.
Nase legislativa je asi vubec nejtolerantnejsi.
i jako cizinec to je u nas relativne jednoduche.
Jako cizinec bez trvaleho pobytu (zaklad i u nas) myslim ze vubec sanci na ziskani jakehokoli typu ZP v zahranici nemas sanci.
Jako cizinec muzes prevazet a kratkodobe dovezt zbran do jineho statu pouze za ucelem sportovni nebo lovecke akce s patricnymi papiry.
Uz se to tu mnohokrat resilo.
-
MarK - Moderátor
Neznám přesně německou zbraňovou legislativu, ale třeba v Rakousku (a ostatně i u nás) je to víceméně tak, že pro občana EU platí stejné podmínky jako pro Rakušana (nebo našince).
Jen si nejsem jist, jak je to s bydlištěm, zda je vyžadováno na území daného státu nebo stačí v EU.
Co se Ruska týče, tak je problém získat legálně zbraň i pro Rusa. Ovšem věřím, že dobré peníze na dobrém místě jsou tam schopny zařídit cokoli.
Jen si nejsem jist, jak je to s bydlištěm, zda je vyžadováno na území daného státu nebo stačí v EU.
Co se Ruska týče, tak je problém získat legálně zbraň i pro Rusa. Ovšem věřím, že dobré peníze na dobrém místě jsou tam schopny zařídit cokoli.
- Shiva
- Častý návštěvník
§ 18
(1) Příslušný útvar policie vydá zbrojní průkaz fyzické osobě, která splňuje tyto podmínky:
a) má místo pobytu na území České republiky,
pokud vim, tak pojem "prechodne bydliste" uz neexistuje. takze misto pobytu bych rekl ze se rovna trvalemu bydlisti. Myslim ze v novele zakona (Marku stalo by za to dat na tve forum zneni platneho zakona, nejak to tam nemohu najit) je dokonce pozadavan souhlas tve zeme. Nedavno jsem to resil s obchany CR a v Belgii. pobyt v belgii + souhlas nasich uradu.
(1) Příslušný útvar policie vydá zbrojní průkaz fyzické osobě, která splňuje tyto podmínky:
a) má místo pobytu na území České republiky,
pokud vim, tak pojem "prechodne bydliste" uz neexistuje. takze misto pobytu bych rekl ze se rovna trvalemu bydlisti. Myslim ze v novele zakona (Marku stalo by za to dat na tve forum zneni platneho zakona, nejak to tam nemohu najit) je dokonce pozadavan souhlas tve zeme. Nedavno jsem to resil s obchany CR a v Belgii. pobyt v belgii + souhlas nasich uradu.
-
MarK - Moderátor
Aktuálně platný zákon je zde: http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz ... 002_rozpis
respektive zde: http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz/zakony/119-2002
A tam se mimo jiné píše: "místem pobytu [se pro účely tohoto zákona rozumí] adresa trvalého pobytu občana České republiky, 4) anebo adresa trvalého nebo přechodného pobytu 5) cizince, 6)"
Tak nevím.
Každopádně já mluvil spíš o Rakousku, tam se místo pobytu dělí na dva typy.
respektive zde: http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz/zakony/119-2002
A tam se mimo jiné píše: "místem pobytu [se pro účely tohoto zákona rozumí] adresa trvalého pobytu občana České republiky, 4) anebo adresa trvalého nebo přechodného pobytu 5) cizince, 6)"
Tak nevím.
Každopádně já mluvil spíš o Rakousku, tam se místo pobytu dělí na dva typy.
- Shiva
- Častý návštěvník
Osobne si myslim ze dotazy tohoto typu sem nepatri,protoze spolehlivou odpoved neni nikdo schopen dat a jediny spravny postup je poslat dotaz na zastoupeni (ambasadu) te dane zeme.
Bodyguard nedostavaji zadne vyjimky protoze nemaji zadny zvlastni status. ani u nas natozpak mezinarodni.
Bodyguard nedostavaji zadne vyjimky protoze nemaji zadny zvlastni status. ani u nas natozpak mezinarodni.
- Lukash_sax
- Nový uživatel
2Shiva: Jasně... Mě šlo spíš o to, jestli s tím má někdo osobní zkušenost. Kdyby to pro mě bylo aktuální a z nějakého důvodu žádoucí, tak se jednoznačně obrátím na ambasádu dané země.
Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Zahraničí (dovozy, vývozy, legislativní odlišnosti)