-
Kentan - Častý návštěvník
Re: Jak nabíjíte předovky?
Hardburg - špatné mazání. Zapečená hlaveň, omílalo se to zde jiř asi 1000x
Stam: Zatím jsem vše rozchodil s koulí natvrdo, nebo ogiválem. Některý koule leju z tvrdýho olova. Taky nusí být výborný mazání
Jinak abych konečně odpověděl na otázku vlákna, předovky nabíjím šikovně:)
Stam: Zatím jsem vše rozchodil s koulí natvrdo, nebo ogiválem. Některý koule leju z tvrdýho olova. Taky nusí být výborný mazání
Jinak abych konečně odpověděl na otázku vlákna, předovky nabíjím šikovně:)
-
Fandaks - Častý návštěvník
Myslím, že vlákna flastru na čele koule jsou rozestoupená nebo přetržená protože proudící plyny ženou flastr po obvodu a jakoby flastr natahují nebo napínají na kouli. Vlákna někdy ten tah nemusí vydržet a rozestoupí se nebo protrhnou. Stane se to v okamžiku zápalu kdy koule s flastrem ještě stojí a plyny už proudí vekou rychlostí kolem koule. Flastr nikdy, za žádných okolností nemůže kouli s flastrem 100% utěsnit. Ani to není jeho úkol. Flastr má zejména zabránit otírání olověné koule o stěnu hlavně, nést patřičné množství maziva a co nejlíp kouli vycentrovat s osou hlavně. Když je flastr moc tenký a kouli málo těsní, propálí se obvykle po stranách díky velké rychlosti proudících plynů. Výběr vhodného flastru není snadná věc. Záleží na počtu drážek, jejich hloubce, zalapování hran polí atd.
Naposledy upravil Fandaks dne 18.05.2009 21:32, celkově upraveno 1
-
blecha.z - Častý návštěvník
Bude to tak, jak píše Fanda. Směs sádla a loje maže hůře, než lithiovka. Koule je vedena pomaleji ve vývrtu. Protože Hawkena má dvanáct drážek, je tření vysoké. Lithiovka zřejmě dostatečně mazala a látka se nestačila potrhat. Stejně tak i v předchozích střelbách, jednou se potrhala, podruhé ne. Já jsem flastry jednou vyždímal dokonale, pak byly méně namazané a propálily se. Jindy jsem je jen vymačkal v papírovém ubrousku, tehdy se nepropálily. Jak je to jednoduché. Jen to sladit.
- BApe55WL
- Nový uživatel
-
Padákovina by mohla být ideální z hlediska hustoty tkaní látky, ale asi je hodně tenká a nebude to tkané z přírodní látky. Musí to být bavlna, len nebo vlna. A kde ji sehnat.
Látka na flastry musí mít parametry jako slečna - 120-90-120. Hustě tkaná jako stanovka, přírodní materiál, nasákavost mazání jako houba, pevnost jako ocel, přizpůsobivost, aby vyplnila drážky a rozpadnout by se mohla ihned po opuštění hlavně a já ji nemusel uklízet.
Látka na flastry musí mít parametry jako slečna - 120-90-120. Hustě tkaná jako stanovka, přírodní materiál, nasákavost mazání jako houba, pevnost jako ocel, přizpůsobivost, aby vyplnila drážky a rozpadnout by se mohla ihned po opuštění hlavně a já ji nemusel uklízet.
-
staM - Moderátor
Pokud bych nyní hledal nejvhodnější tloušťku materiálu na flastry,už bych po obchodech s textilem neběhal s mikrometrem a nekupoval od každé co by se mi pozdávala dva metry.
Jednodušší a rychlejší hledání je koupit hotové flastry.Jsou z materiálu který je vhodný,výběr tlouštěk a průměrů dostatečný.Podle výsledku pak teprve koupit látku.
Ušetří si tím tak zbytečné vyhazování koupených nevhodných látek,v horším případě vyslýchání drahou polovičkou na téma:
Kam se ta látka asi ztratila
Na rolích látek bývají štítky a na nich údaje jako osnova,útek a dostava.
Jsou to údaje které říkají hodně o tom jah hustá je látka.
Jednodušší a rychlejší hledání je koupit hotové flastry.Jsou z materiálu který je vhodný,výběr tlouštěk a průměrů dostatečný.Podle výsledku pak teprve koupit látku.
Ušetří si tím tak zbytečné vyhazování koupených nevhodných látek,v horším případě vyslýchání drahou polovičkou na téma:
Kam se ta látka asi ztratila

Na rolích látek bývají štítky a na nich údaje jako osnova,útek a dostava.
Jsou to údaje které říkají hodně o tom jah hustá je látka.
-
Skvělá a jednoduchá rada pro ty, kteří to nemají k Brýmové daleko, mohou si vybrat. A taky každý neumí zacházet se šuplerou, nebo neví, jak to změřit, jestli stisknout čelisti na doraz, nebo jen lehce. Také ne každý má chuť zajít do obchodu s látkami a šupleru držet v ruce. Taky se mně nechtělo, ale předovka byla silnější. A dobře jsem udělal, obchodnice byla mladá, krásná a měla pochopení. Chodil prý tam taky jeden, co sháněl kostkovanou látku na "kilt", nevím, jestli jsem to napsal správně, prostě skotskou sukni. Vynikající nápad.
Jak se sleze víc zbraní a každá se střílí kuličkou, chce každá svůj flastřík. Crockett mně jde dobře jen jedním druhem stanovky, kterou jsem náhodou našel a byla odsouzená k vyhození na smetiště. Pionýrka zas potřebuje látku ze starého sepraného laboratorního pláště, nový plášť střílel nepřesně. Chce to hledat.
Jak se sleze víc zbraní a každá se střílí kuličkou, chce každá svůj flastřík. Crockett mně jde dobře jen jedním druhem stanovky, kterou jsem náhodou našel a byla odsouzená k vyhození na smetiště. Pionýrka zas potřebuje látku ze starého sepraného laboratorního pláště, nový plášť střílel nepřesně. Chce to hledat.
-
staM - Moderátor
Když už byl zmíněn konkrétní obchod,tak právě tento má zásilkovou službu.
Není třeba nikam chodit.
Zájemce si vybere co si myslí že nutně potřebuje,utratí nějaký ten peníz za telefon a poštovné.No a počká si doma na hodného pošťáka který mu nese ta jeho hadrová kolečka.
Třeba pro 45/50 tloušťky 0.38 mm.Konkrétně pro tyto ráže je v nabídce osm různých tlouštěk.
Ten kdo neumí měřit posuvkou/mikrometrem se to jistě ochotně naučí.Bude li "to" střílení silnější než nechuť se naučit něco nového.................
Řekl bych že se pomalu dostáváme OT.
Není třeba nikam chodit.
Zájemce si vybere co si myslí že nutně potřebuje,utratí nějaký ten peníz za telefon a poštovné.No a počká si doma na hodného pošťáka který mu nese ta jeho hadrová kolečka.
Třeba pro 45/50 tloušťky 0.38 mm.Konkrétně pro tyto ráže je v nabídce osm různých tlouštěk.
Ten kdo neumí měřit posuvkou/mikrometrem se to jistě ochotně naučí.Bude li "to" střílení silnější než nechuť se naučit něco nového.................
Řekl bych že se pomalu dostáváme OT.
-
Hungry - Moderátor
No, všechno bezva, až na ten soustřel... Odstranit tento efekt, nemělo by to chybu, netrvám-li na dobovosti...
- Hadrburg
- Pravidelný návštěvník
-
staM - Moderátor
- romi
- Nový uživatel
Re: Výbava k puške
rozdelene z temy: vybava-k-puske-t9972.html
A to je v hlavni nasypaný prach ? Nezdá se mi to možné.
virginan píše:Při zasouvání střely slyším,jak fouká vzduch pistonem.
A to je v hlavni nasypaný prach ? Nezdá se mi to možné.
-
Hungry - Moderátor
-
Ahoj Romi. Uvědom si, že koule zabírá téměř celý průměr vývrtu, navíc se snažíme flastrem co nejlépe utěsnit ten zbytek. Ta koule se chová jako dokonalý píst. Slyšet sykot v pistonu je základní údaj o tom, že zátravka je volná a výstřelu nic nebude bránit. (málem se mně to vymstilo, když jsem na to zapomněl a nechal kohout v přední poloze, navíc s vystřelenou zápalkou na pistonu)
-
bufallo - Častý návštěvník
po vystrele prve co spravim, je natiahnut kohut na prvy ozub a prefuknut hlaven..
dymi sa s pistonu ako s Aurory...
kym neprestane dymit, potom mam istotu ze ked tam nasypem prach, nebuchne mi
medzi oci alebo mi nabijak neprestreli ruku....
dymi sa s pistonu ako s Aurory...

kym neprestane dymit, potom mam istotu ze ked tam nasypem prach, nebuchne mi
medzi oci alebo mi nabijak neprestreli ruku....

-
Ahoj pánové. Mám dotaz, který se týká mazání - jaký přesně úkol má včelí vosk v mazání. Získal jsem vosk od tří včelařů. V prvních dvou případech to byly tuhé, žluté plátky. Dnes jsem dostal žlutohnědé koule. Část jsem rozpustil v hrnku. Vosk je měkký,elastický a lepivý. Na stěnách kastrolku drží, jako kdyby za tuto práci bral 300,- Kč na hodinu. (až to manželka zjistí...)
Nehodlám to použít do mazání, budu se držet svého osvědčeného. Ale než to pustím z hlavy, rád bych znal důvody, pro které se tato hmota mísí s lojem, sádlem, nebo jiným mazivem. Směsí pevného včelího vosku a loje jsem impregnoval pažbu perkusní pistole, po vyleštění je povrch hebký a příjemný na omak. Ale tento pružný, nepevný vosk, k čemu se dá použít. Děkuji.
Nehodlám to použít do mazání, budu se držet svého osvědčeného. Ale než to pustím z hlavy, rád bych znal důvody, pro které se tato hmota mísí s lojem, sádlem, nebo jiným mazivem. Směsí pevného včelího vosku a loje jsem impregnoval pažbu perkusní pistole, po vyleštění je povrch hebký a příjemný na omak. Ale tento pružný, nepevný vosk, k čemu se dá použít. Děkuji.
-
Hungry - Moderátor
-
Ano, všiml jsem si, že v hrnci s vařící vodou, kde normálně sádlo taje okamžitě, lůj později, tak vosk byl tekutý jen jako hustý sirup. Vodu jsem vylil, vařič vypnul a kastrolek jsem dal na plotýnku. Zbytkové teplo vosk rozehřálo na tekutou podobu. Ale už jsem dál nebádal, rychle jsem po sobě uklízel místo činu.
-
Ahoj pánové. Nenarazili jste na svých toulkách na látku, která by byla 0,40 mm silná, poddajná, ale hoooodně hustě tkaná? Hodil by se mně její obchodní název, aby se dala objednat.
Potýkám se pořád s doladěním Hawkeny. Střílí dobře, ale zásahy jsou rozházený v devítce, desítce. A pak klidně dvacet centimetrů jinam. Na poslední střelby jsem se chystal obzvlášť pečlivě – oválené kuličky s nulovou tolerancí váhy, pečlivě vybrané a namazané flastry, prach nasypaný trubicí až dolů, pečlivé centrování koule na flastr. Měl jsem podezření na špínu v drážkách, kterých je dvanáct. Takže jsem vytíral hlaveň po každé páté ráně směsí vody a Balistolu, pak po každé druhé. Nakonec po každé ráně. Nebylo to špínou v hlavni. Protože pak mě přešla trpělivost, přestal jsem vytírat a seskupení v terči bylo lepší, než s vytíráním. Připadá mně, že se drážky lehce zanesou špínou a to celé spolu s flastrem lépe těsní, ale do určité hranice.
Po skončení střelby jsem posbíral flastry. Některé byly v normě, celé, jen začouzené. Jiné byly rozervané na cáry. Přiznám se, že nevím, proč se jeden flastr roztrhá při čisté hlavni, kvalitních komponentech a citlivém nabíjení na cáry a jiný, ze stejné látky, vydrží. Napadá mě nevhodné mazání, ale nejsem si jistý, bylo by to střelení od boku. Mazání je lůj+sádlo v poměru 1:1. (je to kompromis, hůř to maže, ale jsou lepší výsledky)
Potýkám se pořád s doladěním Hawkeny. Střílí dobře, ale zásahy jsou rozházený v devítce, desítce. A pak klidně dvacet centimetrů jinam. Na poslední střelby jsem se chystal obzvlášť pečlivě – oválené kuličky s nulovou tolerancí váhy, pečlivě vybrané a namazané flastry, prach nasypaný trubicí až dolů, pečlivé centrování koule na flastr. Měl jsem podezření na špínu v drážkách, kterých je dvanáct. Takže jsem vytíral hlaveň po každé páté ráně směsí vody a Balistolu, pak po každé druhé. Nakonec po každé ráně. Nebylo to špínou v hlavni. Protože pak mě přešla trpělivost, přestal jsem vytírat a seskupení v terči bylo lepší, než s vytíráním. Připadá mně, že se drážky lehce zanesou špínou a to celé spolu s flastrem lépe těsní, ale do určité hranice.
Po skončení střelby jsem posbíral flastry. Některé byly v normě, celé, jen začouzené. Jiné byly rozervané na cáry. Přiznám se, že nevím, proč se jeden flastr roztrhá při čisté hlavni, kvalitních komponentech a citlivém nabíjení na cáry a jiný, ze stejné látky, vydrží. Napadá mě nevhodné mazání, ale nejsem si jistý, bylo by to střelení od boku. Mazání je lůj+sádlo v poměru 1:1. (je to kompromis, hůř to maže, ale jsou lepší výsledky)
-
Kentan - Častý návštěvník
Látky a plátna Marlén, Karoliny Světlé 12 Praha........
Prej jsou i v Brně, snad Palackého
Jinak doporučuji míň vědeckýho přístupu a víc praxe! Já osobně střely nikdy nevážím, co odliju to vystřelím. Odchylka trochu hůř odlitou střelou není na 50 netrů víc jak 1-2 cm, těch 20 čísel bych viděl na chybu střelce.... pod flastr dávat navíc ucpávku z toaletního papíru, žblemnbanec mazadla a pak teprv flastr a kouli! Mazadlo navíc neškodí.
Prej jsou i v Brně, snad Palackého
Jinak doporučuji míň vědeckýho přístupu a víc praxe! Já osobně střely nikdy nevážím, co odliju to vystřelím. Odchylka trochu hůř odlitou střelou není na 50 netrů víc jak 1-2 cm, těch 20 čísel bych viděl na chybu střelce.... pod flastr dávat navíc ucpávku z toaletního papíru, žblemnbanec mazadla a pak teprv flastr a kouli! Mazadlo navíc neškodí.
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder