-
Kentan - Častý návštěvník
Legendární pan Sláma onehdá nastřeloval tak, že začal od desetiny hmotnosti střely, měřil rychlosti a přidával prachu. Jakmile dosáhl toho, že rychlost přestala víceméně s rostoucí dávkou růst (rostla velice málo) a při opakovaných ranách s danou dávkou byla stabilní tak tohle s nějakým drobným "bonusem" navíc použil. Tím dosáhl toho, že střílel přesně tím množstvím prachu, které daná hlaveň spotřebuje, s tím, že měl malou rezervu na usypání, znehodnocení tukem atd. Toto drobné množství navíc nebylo zas tak veliký, aby při hoření před hlavní nějak divně ovlivňovalo střelu.
-
Fandaks - Častý návštěvník
S dávkováním černého prachu jsou vůbec občas problémy. Při zvyšování dávek se také zvyšuje rychlost střely, to každý z nás ví. Ale pak přijde moment kdy se dávka dále zvyšuje, ale rychlost střely klesá. Jesli si to dobře pamatuju, tak se tomuhle jevu říká "Diminishing productivity" nebo "Diminishing returns". Jsou to sice výrazy z ekonomiky ale docela vystihují tento děj. Fyzika a chemie si tady podaly ruce a trochu nám motají hlavu. Otázka je, co to dělá s přesností zásahů.
Já sám jsem tohle nikdy neměřil a nezkoušel, ale pouze četl.
Já sám jsem tohle nikdy neměřil a nezkoušel, ale pouze četl.
-
Black Powder - Moderátor
-
bufallo - Častý návštěvník
vetsinou je to tak, ze zo zvysujucom navazkou prachu ide rychlost hore, zo zaciatku je narast rychlosti strmi, postupne klesa az sa dostaneme na uroven maximalneho mnozstva ktore zhori v hlavni kde sa cca zastavi ustova rychlost a aj ked sa zvysuje navazka prachu, rychlost je konstatna, alebo len velmi mierny narast...
-
Jim11 - Častý návštěvník
-
blecha.z - Častý návštěvník
Ve starých "Střelecká revue" z devadesátých let jsou někde grafy průběhů při použití BP.
Proto mně také REALy šly dobře při dávce něco nad 1,5 gramu prachu (váha REAL 13,5 g) a pak brokovnicově při 3,00 gramech. Bylo to plýtvání prachem. Přitom byly dobře odlité a vyzkoušené nasucho, abych viděl, jestli břity všude těsní. Začnu zase od začátku od 1,50 g. Hawkena má komoru a ta musí být plná, nelze připustit dutinu. Změřím si napřed obsah komůrky.
Proto mně také REALy šly dobře při dávce něco nad 1,5 gramu prachu (váha REAL 13,5 g) a pak brokovnicově při 3,00 gramech. Bylo to plýtvání prachem. Přitom byly dobře odlité a vyzkoušené nasucho, abych viděl, jestli břity všude těsní. Začnu zase od začátku od 1,50 g. Hawkena má komoru a ta musí být plná, nelze připustit dutinu. Změřím si napřed obsah komůrky.
- virginan
- Častý návštěvník
-
Ahoj Virginan. Kamarádovi to přej, já taky prožívám šťastný chvilky s kamarádovou Sharpskou, protože s tou se trefím VŽDYCKY, na rozdíl od svých zbraní.
To, co píšeš je zajímavý. Koule má 11,63 mm, vývrt .45, to znamená 11,50 mm, prach 3,84 gramu.
Jaká je hlaveň u tvé Hawkeny - počet drážek, hloubka, zalapované, stoupání, rovná nebo rozšířená, mířidla.
Filcová ucpávka by mohla dost pomoci, bylo by to asi stejné, jako ten toaletní papír.
Sided - vzorec na ženský není nikde k sehnání. Na ženský, kamaráde, nemáme a nikdy nebudeme mít. Máme to blbý.
To, co píšeš je zajímavý. Koule má 11,63 mm, vývrt .45, to znamená 11,50 mm, prach 3,84 gramu.
Jaká je hlaveň u tvé Hawkeny - počet drážek, hloubka, zalapované, stoupání, rovná nebo rozšířená, mířidla.
Filcová ucpávka by mohla dost pomoci, bylo by to asi stejné, jako ten toaletní papír.
Sided - vzorec na ženský není nikde k sehnání. Na ženský, kamaráde, nemáme a nikdy nebudeme mít. Máme to blbý.
- virginan
- Častý návštěvník
Vždyť,já mu to přeju.Je vážně hodně dobrej!Já nejsem nijak zvláštní mířenkář,spíš jsem na akční střelbu.
S mojí Sharpskou,mířenku vyhrává,taky docela často.Ha,ha.
Už jsme to tu probírali několikrát,je v tom slušnej bordel.I u jednoho výrobce se to může lišit,vyzkoušel jsem několik druhů průměru střel a tohle vyšlo na mojí hlaveň nejlépe.
Ucpávka z filce:hlavní důvod,proč ji tam dávám,je mazání.
Na to ti hajzlák nepomůže.Ucpávka je napuštěná,namáčením v mazání.
Jak,jsem psal,složení nijak nevadí prachu a používám polonáboje.Jsem na to ,tak zvyklej u všech perkusních zbraní,dělám vojnu a většinou střílím rychlopalbu,musím,tedy nabíjet,co nejrychleji a musí to jít lehce a bez omezení počtu výstřelů,bez čištění.Miřidla,rovná,klasická.Hodím sem ,pak fotku cartridge a další info.
S mojí Sharpskou,mířenku vyhrává,taky docela často.Ha,ha.
Už jsme to tu probírali několikrát,je v tom slušnej bordel.I u jednoho výrobce se to může lišit,vyzkoušel jsem několik druhů průměru střel a tohle vyšlo na mojí hlaveň nejlépe.
Ucpávka z filce:hlavní důvod,proč ji tam dávám,je mazání.
Na to ti hajzlák nepomůže.Ucpávka je napuštěná,namáčením v mazání.
Jak,jsem psal,složení nijak nevadí prachu a používám polonáboje.Jsem na to ,tak zvyklej u všech perkusních zbraní,dělám vojnu a většinou střílím rychlopalbu,musím,tedy nabíjet,co nejrychleji a musí to jít lehce a bez omezení počtu výstřelů,bez čištění.Miřidla,rovná,klasická.Hodím sem ,pak fotku cartridge a další info.
-
jiml - Pravidelný návštěvník
Ahoj, mám pušku Hawken Woodsman cal.45 od Ardesy, tak něco k tomu:
tahle flinta má stoupání drážek 1:66 a vývrt 11,4mm, tedy je určena pro střelbu kuličkou a já vlastně ani jiný tvar střel v této hlavni nezkoušel. Protože jsem začínal s PeRe, tak jsem zblblej filcovejma ucpávkama a používám je i v perkusních puškách, což ale někteří střelci odsuzují, jelikož považují flastr za dostatečný, navíc prý filcová ucpávka může negativně ovlivnit dráhu střely po opuštění hlavně, no nevím. Ucpávky namáčím, jak píše virginan do mazání, směs včelího vosku s parafínem a jelením lojem. Jelením lojem myslím tu srágoru co prodávají v lékárnách či drogeriích na rty. Flastry vysekávám z košilové džínsoviny, ta se mě nejlépe osvědčila a mažu z jedné strany bílou vazelínou, ono také dost záleží na velikosti toho flastru. Používám kule .440, to by asi odpovídalo flastru o průměru 27mm, jenže takovou "lochajznu", jsem nesehnal, tak používám flastry o průměru 30mm a je to v pohodě. Původně jsem sypal revolverovou násosku 24grs., tedy cca. 1.5g Vesuvitu, ale pak jsem začal sypat 2g., je to přesnější a na 50m. dostatečné. Na delší štaci jsem nikdá nestřílel, tak nevím. Problém je, že každá hlaveň i od stejného výrobce a ve stejné ráži, zpravidla střílí jinak, respektive, to co chodí dobře z jedné hlavně, z druhé, nemlich stejné, prostě nemusí, je to halt alchymie.
tahle flinta má stoupání drážek 1:66 a vývrt 11,4mm, tedy je určena pro střelbu kuličkou a já vlastně ani jiný tvar střel v této hlavni nezkoušel. Protože jsem začínal s PeRe, tak jsem zblblej filcovejma ucpávkama a používám je i v perkusních puškách, což ale někteří střelci odsuzují, jelikož považují flastr za dostatečný, navíc prý filcová ucpávka může negativně ovlivnit dráhu střely po opuštění hlavně, no nevím. Ucpávky namáčím, jak píše virginan do mazání, směs včelího vosku s parafínem a jelením lojem. Jelením lojem myslím tu srágoru co prodávají v lékárnách či drogeriích na rty. Flastry vysekávám z košilové džínsoviny, ta se mě nejlépe osvědčila a mažu z jedné strany bílou vazelínou, ono také dost záleží na velikosti toho flastru. Používám kule .440, to by asi odpovídalo flastru o průměru 27mm, jenže takovou "lochajznu", jsem nesehnal, tak používám flastry o průměru 30mm a je to v pohodě. Původně jsem sypal revolverovou násosku 24grs., tedy cca. 1.5g Vesuvitu, ale pak jsem začal sypat 2g., je to přesnější a na 50m. dostatečné. Na delší štaci jsem nikdá nestřílel, tak nevím. Problém je, že každá hlaveň i od stejného výrobce a ve stejné ráži, zpravidla střílí jinak, respektive, to co chodí dobře z jedné hlavně, z druhé, nemlich stejné, prostě nemusí, je to halt alchymie.
-
Ahoj, tak se ten obraz pomaličku skládá. Změřil jsem tyčkou komoru v Hawkence. Její obsah je cca 1,3 kubíku, to znamená stejné číslo v gramech u Vesuvitu, záleží, jak to člověk sklepe. Což odpovídá Vašim navážkám kolem 1,5 gramu, nebo o trošku víc. Tohle číslo se tedy dá vzít jako základ a posunovat po třech desetinkách.
Jak se vám ten vosk chová, mně v pistolích vznikal černý, šupinatý povlak, suchý. Nešlo to pak nabíjet. U Hawkeny jsem to raději nezkoušel. Ale, jak píše kolega výš, sádlo v dlouhé hlavni vyhoří. Lůj s voskem se asi chová jinak v dvaceticentimetrové hlavni a jinak asi v dlouhé sedmdesát centimetrů.
Jak se vám ten vosk chová, mně v pistolích vznikal černý, šupinatý povlak, suchý. Nešlo to pak nabíjet. U Hawkeny jsem to raději nezkoušel. Ale, jak píše kolega výš, sádlo v dlouhé hlavni vyhoří. Lůj s voskem se asi chová jinak v dvaceticentimetrové hlavni a jinak asi v dlouhé sedmdesát centimetrů.
-
jiml - Pravidelný návštěvník
Píšeš, černý šupinatý povlak, nešlo nabíjet. Já používám ucpávky z filcu o průměru 12mm, tím je zajištěno, že ucpávka v hlavni dostatečně těsní a tak vlastně při nabíjení funguje jako kartáč. Mazadla je v ní dostatek a splodiny hoření mají spíše barvu šedivou, určitě né černou, šupinatý povlak jsem nezaznamenal. Díky mazaným ucpávkám je nabíjení snadné, také proto je používám. Chyba bude asi spíše v kombinaci, střela - flastr, je střela z měkkého olova, není příliš tvrdá? Pro terčovou střelbu se používá kombinace, střela - flastr, dost na krev, to já nepoužívám, tam je nabíjení obtížné už po desáté ráně, ale to asi nebude tvůj případ. Zaměř se na mazání, tvrdost olova, mělo by být opravdu čisté a na hadr, z kterého vyrábíš flastry.
-
Olovo používám takové, aby se do něho dalo rýpnout nehtem. Vodovodní trubky, pečeti, olověné plechy a kousky. Přetavil jsem to do bloků, vyčistil použitím vosku v tavenině. Nedávno se mně podařilo sehnat kus plsti, bavlněných látek mám víc než dostatečný výběr.
Snad uvažuji správně: Dvanáct hlubokých drážek představuje z hlediska tření asi největší zátěž ze sortimentu vyráběných hlavní. Stěny drážek svírají asi 15 stupňů s rovinou drážky, což vytváří přeponu – nejdelší dráhu. Ocel hlavně se tak opírá o flastr v maximální možné ploše, víc už to ani nejde. Hrany polí nejsou oblé, ale ostré – další překážka v dráze flastru. Při nabíjení se musí postupovat opatrně, protože příliš těsná koule rozdírá látku flastru o hrany polí. (Pokoušel jsem se to obejít použitím dvou tenkých flastrů ze sýpku,který byl velmi pevný, namazal jsem oba flastry, jeden se prořezal, druhý už ne). Tak když to shrnu, východisko by mohla být ucpávka jeden centimetr, menší kulička (11,20 mm), měkký flastr, nebo jejich kombinace – tenký a pevný sýpek+měkká látka, navážka 1,50 gramu, ucpávku namazat do poloviny. No a vyzkoušet kombinace téhož.
Tohle husté rýhování by mělo být dokonale účinné a přesné, střela je utěsněná a dobře vedená, chce to jen najít tu dokonalou kombinaci, že?
Snad uvažuji správně: Dvanáct hlubokých drážek představuje z hlediska tření asi největší zátěž ze sortimentu vyráběných hlavní. Stěny drážek svírají asi 15 stupňů s rovinou drážky, což vytváří přeponu – nejdelší dráhu. Ocel hlavně se tak opírá o flastr v maximální možné ploše, víc už to ani nejde. Hrany polí nejsou oblé, ale ostré – další překážka v dráze flastru. Při nabíjení se musí postupovat opatrně, protože příliš těsná koule rozdírá látku flastru o hrany polí. (Pokoušel jsem se to obejít použitím dvou tenkých flastrů ze sýpku,který byl velmi pevný, namazal jsem oba flastry, jeden se prořezal, druhý už ne). Tak když to shrnu, východisko by mohla být ucpávka jeden centimetr, menší kulička (11,20 mm), měkký flastr, nebo jejich kombinace – tenký a pevný sýpek+měkká látka, navážka 1,50 gramu, ucpávku namazat do poloviny. No a vyzkoušet kombinace téhož.
Tohle husté rýhování by mělo být dokonale účinné a přesné, střela je utěsněná a dobře vedená, chce to jen najít tu dokonalou kombinaci, že?
-
Hm, teď jsem se pořádně podíval na to jaký máš drážkování. Stejné jako jsem měl na pušce a mám na pistoli. Oboje jsem střílel kuličkou natvrdo (průměr 11,70, klepnu do ní paličkou s gumovou ploškou, tedy ji nezdeformuju) prachu 1,5 (puška 2)gramy, ucpávka hajzpapír, mazání lithiem. Výsledky - pistole perkusní 97, křesadlo 95, puška 96 (podotýkám v době, kdy jsem střílel 2-3krát týdně...). Pušku už nemám, nevyhovovala mi přítomností napínáčku, rozměrama - prostě neseděla no.
Dávat 2 tenký flesty je blbost, logicky se jeden prořízne.
Morávek radí sílu flastru 0,3-0,5 mm a kouli max o 0,5mm menší než je průměr vývrtu v polích. Já radím neflastrovat, pokud je jakákoli jiná možnost
Dávat 2 tenký flesty je blbost, logicky se jeden prořízne.
Morávek radí sílu flastru 0,3-0,5 mm a kouli max o 0,5mm menší než je průměr vývrtu v polích. Já radím neflastrovat, pokud je jakákoli jiná možnost
-
Ahoj, nemám zkušenost nabíjet kouli bez flastru, nechtěl bych si zanést hlaveň olovem. Ale o to nejde. Tahle má Hawkenka má spodní část do kónusu, jak jsem psal. Tudíž to podstatně snižuje riziko toho, že při nabíjení sloupec vzduchu posune náboj o kousek dopředu. Pokud máš nabito bez flastru, olovo se neroztáhne, zůstává tam určitý prostor, koule je volná. Tlak plynů musí být zákonitě nižší. Flastr také není plynotěsný, ale náboj sedí v drážkách pevně s tolerancí. Vhodná ucpávka by mohla únik plynů omezit.
Tady jsou jen dvě možnosti, buď znát, nebo nevědět a vyzkoušet. Výsledek je ihned vidět, někdy také ne, když jde koule úplně „tam-onam“.
Tady jsou jen dvě možnosti, buď znát, nebo nevědět a vyzkoušet. Výsledek je ihned vidět, někdy také ne, když jde koule úplně „tam-onam“.
-
-
Fandaks - Častý návštěvník
-
-
To Kentan. Člověče, píšeš, že zkušenosti jsou nesdělitelné. Samozřejmě a ani by mě nenapadlo je zpochybňovat. Tahle činnost je tak rozmanitá, že KAŽDÝ má jiné zvyky, způsoby, výsledky, radosti i starosti. Ale velké poděkování patří všem, kteří na tyto stránky píší. Začátečník se zeptá dvacetkrát naivně, starý mazák se nad tím usměje. Ale vždycky tam bude rada, pomoc a nebo jen přátelský pokec. O to jde. A každý si něco vezme. Zbytek je rukama.
Kuličky z těch kleští jsou dobré? Kamarád mně dělal kleště na REALy, jsou výborné, koule nebude jednoduché udělat.
Kuličky z těch kleští jsou dobré? Kamarád mně dělal kleště na REALy, jsou výborné, koule nebude jednoduché udělat.
-
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder