-
Netopyr - Moderátor
Liteřina
Nevíte někdo kde koupit, sehnat ap. tuto dnes již ze světa mizející slitinu používanou tiskárnami 

-
Leda - Příspěvky: 696
liteřina
Dá se sehnat v kovohutích Příbram, ale možná lepší je vzít rovnou nějakou tvrdší slitinu olova v ingotu. Ledaže bys měl větší množství měkkýho olova doma.
-
Netopyr - Moderátor
-
Fandaks - Častý návštěvník
Netopyr: Zkus se podívat na tento odkaz a zavolat nebo poslat e-mail. Vím, že před asi rokem a půl si tam můj kamarád objednával přímo slitinu jakou potřeboval na přebíjení a oni mu to poslali.
http://www.kovopb.cz/cz/olovo_r.html
http://www.kovopb.cz/cz/olovo_r.html
-
liteřina
osobní zkušenost mám jenom tu, že mají k dispozici různé ingoty, jak liteřiny, tak dalších slitin - podle nějakého katalogu, co mi kdysi poslali i různých tvrdostí. údajně i namíchají co si řekneš, ale myslím si, že s metrákem se nikdo drbat nebude, to bys tho musel vzít aspoň Tatru..
Jo a nakonec - u Anděla jsem viděl hotový legovaný ingoty po 28,- kč za kg - v těch kovohutíích to není levnější.

Jo a nakonec - u Anděla jsem viděl hotový legovaný ingoty po 28,- kč za kg - v těch kovohutíích to není levnější.
-
Netopyr - Moderátor
-
Hungry - Moderátor
Netopyr píše:U Anděla sice prodávají olovo ve formě pěkných ingotů deklarované jako složení neznámé - roztavené střely ze střelnice, ale nemusím být moc velký znalec a podla vrypu nehtem soudím, že se jedná o čisté olovo. Koupil jsem vzorek a doma porovnal s Pb, liteřinou a slitinou na střely.
Čisté olovo to určitě není, protože to používám já a proto vím, že do něj jde ten vryp udělat mnohem snáz, než do ingotů od Anděla. Já jsem si jich pár taky koupil. Na .45 to bude asi v pohodě, na devítku to bude měkké... Střílím westernové - terčové laborace, takže mi to vyhovuje...
-
liteřina
to olovo od Anděla jsem nezkoušel, jen jsem do něj dloubal nehtem. Přišlo mi to hodně podobné jako čistá slitina ze závažíček, tedy to co jsem doteď používal - jinak řečeno poměrně měkké. Na 45 ACP naprosto v pohodě i s S020, na 9 Luger měkké, funguje to jen s hodně pomalým prachem , třeba SP2. V Kovohutích Příbram stálo kilo liteřiny cca 60 - 70 Kč. To mi přijde poměrně dost, takže ten efekt se mi někde vytrácí. 9 Luger střílím hodně a nezbylo než používat Vectan SP2. Používám ho léta a nemám s tím problém. Díky kolísání úsťových rychlostí (tento prach se tím vyznačuje) to sice není moc na mířenku, ale to mi naprosto nevadí. Na to mám 45tku. Takže je to spíš o tom rozhodnout se co - a za kolik, aby to zato vůbec stálo. Taky se kroutím, závažíčka mi došla a další nejsou - jedině někde sehnat z náklaďáku. Taky nebudou zadarmo. Doteď se mi dařilo to sehnat někde za flašku - no ta doba je pryč. 

- Peter Bezo
- Nový uživatel
Re: liteřina
Leda píše:Taky se kroutím, závažíčka mi došla a další nejsou - jedině někde sehnat z náklaďáku. Taky nebudou zadarmo. Doteď se mi dařilo to sehnat někde za flašku - no ta doba je pryč.
Pokiaľ sa dobre pamätám, nedávno v médiach avizovali zdražovanie vyvažovania kolies z dôvodu nariadenia EU podľa ktorého sa už nesmú v pneuservisoch používať olovéné závažia. Predpokladané zásoby musia niekde "ekologicky" zlikvidovať. Popýtaj sa či im v tom nevieš pomôcť

-
Hungry - Moderátor
Co mám já zkušenost, tak olovo ze závažíček je hodně tvrdé. Proto jej taky někteří používají pro 9L.
Ale asi taky záleželo na výrobci závažíček, protože jsem v poslední době slyšel, že ta tvrdost se dost lišila...
Pokud někdo trvá na přesném složení, nezbyde mu nic jiného,než si to nechat namíchat v kovohutích za těžké peníze...
Další možnost je koupit si přístroj na měření tvrdosti, Lee ted začalo dělat "Hardness Testing Kit" - 90924kat.č. a měřit tvrdost a doladovat...
Jenže to chce udělat toho aspon 100kg a to už zase není tak jednoduché roztopit...
Ale asi taky záleželo na výrobci závažíček, protože jsem v poslední době slyšel, že ta tvrdost se dost lišila...
Pokud někdo trvá na přesném složení, nezbyde mu nic jiného,než si to nechat namíchat v kovohutích za těžké peníze...
Další možnost je koupit si přístroj na měření tvrdosti, Lee ted začalo dělat "Hardness Testing Kit" - 90924kat.č. a měřit tvrdost a doladovat...
Jenže to chce udělat toho aspon 100kg a to už zase není tak jednoduché roztopit...

-
Netopyr - Moderátor
-
Fandaks - Častý návštěvník
-
P-08 - Občasný návštěvník
- kelim
- Nový uživatel
-
-
dydla - Častý návštěvník
- kelim
- Nový uživatel
-
Mužeme to zkusit,je třeba zjistit bod tání samozřejmě tvrdost a slévatelnost.To vše jsem schopen zjistit(podle toho pak stanovit slitinu pro danou ráži)Ale chtělo by to vědět přesné složení kovů,měď nevadí ,ta se tak jako tak v domácích podmínkách tavení vyplaví jako struska.
Možná že ,zde poradí někdo kdo už má s podobným kovem zkušenosti
Možná že ,zde poradí někdo kdo už má s podobným kovem zkušenosti
-
- kelim
- Nový uživatel
Tak jsem dnes sehnal bližší info. Je to složení Sn 5,5% Sb 13% Cu0,4%As0,1,Fe 0,05%, Zn 0,01% Al 0,01% Bi 0,08% Zbytek je olovo!
Interval tavení 245-420 C
Tvrdost 24 HB
V základní hmotě jsou vyloučeny tvrdé intermetalické fáze krychlového a jehličkoviteho tvaru
Tak co myslíte pujde to na ráži 9 mm?
Dík za odpovědi
Interval tavení 245-420 C
Tvrdost 24 HB
V základní hmotě jsou vyloučeny tvrdé intermetalické fáze krychlového a jehličkoviteho tvaru
Tak co myslíte pujde to na ráži 9 mm?
Dík za odpovědi
Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Výroba střel a příprava nábojnic