-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
-
Bobr - Moderátor
-
jomekabi - Příspěvky: 2011
- Bydliště: Tábor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
Mne ani tak ne. Ten modrej formular nic neresil, ani s nim se nedalo cestovat "volne". V zasade misto nej ted mas EZP, ale je logicke, ze cizi policie bude chtit vedet, kdy k nim vlezes se zbrani a kam s ni jedes.
Jak se to v praxi resi ted, kdyz nejsou fyzicky pritomni na care, nevim, nikde jsem po zruseni hranic se zbrani nebyl. Ale snad tam nekde furt sedi, i kdyz nikoho fysicky nekontroluji. Pri nejhorsim bych to asi konsultoval s prvnim policejnim autem, na ktere bych narazil, aspon kolem Rozvadova se jich pohybuje (ci sedi) docela dost.
MarK: A proc ne? Za to, ze se snazis dodrzovat jejich zakony, by Ti hlavu urcite neukousli. Prinejhorsim by Te vyhodili, abys je neotravoval.
Jak se to v praxi resi ted, kdyz nejsou fyzicky pritomni na care, nevim, nikde jsem po zruseni hranic se zbrani nebyl. Ale snad tam nekde furt sedi, i kdyz nikoho fysicky nekontroluji. Pri nejhorsim bych to asi konsultoval s prvnim policejnim autem, na ktere bych narazil, aspon kolem Rozvadova se jich pohybuje (ci sedi) docela dost.
MarK: A proc ne? Za to, ze se snazis dodrzovat jejich zakony, by Ti hlavu urcite neukousli. Prinejhorsim by Te vyhodili, abys je neotravoval.

-
alfonss - Grafoman
-
EL PANELL - Častý návštěvník
no mě se už jednou stalo, že mě zastavili v rajchu hned za hranicema a ptali se (fonetický přepis):
"Tópry ten, fezete nějake sakasané výrobky, spraně nepo troki?" odpovídám: "nevezu žádné zakázané zboží ani drogy ani zbraně."
"Tópře, my se tedy podífáme" tak se podívali, prohledali auto i tašku - rychle, pečlivě, na zásobník do buckmarka a na hilznu .40SW jen čuměli (špatně jsem vyluxoval), balíček s prcgumou promnuli meziprsty
mrkli na opinel a jestli nemám u sebe prej ještě nějaký jiný nůž (uton jsem nechal doma) zkontrolovali VIN auta, CB vysílačku zda má plombu a prej: "Ťékujeme, chéski ten"
čuměl jsem, jak rychle a DŮKLADNĚ ve dvou proluxovali auto
Takže bych se jim raději na hranicích přihlásil, de facto sice žádný hranice neexistují, ale de iure ano. a na služebnách slouží společný CZ/A (D, PL, SK) hlídky a určitě vědí o tomeuro formuláři. Tak proč si zadělávat na zbytečnej problém.
"Tópry ten, fezete nějake sakasané výrobky, spraně nepo troki?" odpovídám: "nevezu žádné zakázané zboží ani drogy ani zbraně."
"Tópře, my se tedy podífáme" tak se podívali, prohledali auto i tašku - rychle, pečlivě, na zásobník do buckmarka a na hilznu .40SW jen čuměli (špatně jsem vyluxoval), balíček s prcgumou promnuli meziprsty

čuměl jsem, jak rychle a DŮKLADNĚ ve dvou proluxovali auto

Takže bych se jim raději na hranicích přihlásil, de facto sice žádný hranice neexistují, ale de iure ano. a na služebnách slouží společný CZ/A (D, PL, SK) hlídky a určitě vědí o tomeuro formuláři. Tak proč si zadělávat na zbytečnej problém.
-
Hungry - Moderátor
-
Netopyr - Moderátor
Steiner píše:Ještě připomennu, že do EZP si můžete nechat zapsat povolení od policie cílového státu, pokud někam se zbraní cestujete pravidelně. Toto povolení platí 1 rok a žádný jiný papíry ani oznámení ani pozvánky už pak nepotřebujete.
Rozumím tomu dobře, že když pravidelně jezdím do německa, kde mám navíc trvalý pobyt, tak dojdu na policajty s EZP, oni mi dají štempl k vybraným zbraním a pak je můžu vozit kdykoli tam a zpět ? A můžu je mít v německu trvale ?
-
Kall - Příspěvky: 2286
-
Netopyr - Moderátor
-
Kall - Příspěvky: 2286
- momentalneanonymny
Hungry píše:Modrý papír byl dřív než instituce EZP. Ten byl zaveden proto, aby zjednodušil opakované cesty do ciziny za účelem účasti na lovu či soutěží. Tím, že jsem si nechal zapsat do EZP zbraně jsem oznámil, že s nima hodlám opakovaně cestovat do zahraničí. Byl jsem ujištěn, že EZP v součinnosti s pozvánkou/propozicemi je dostačující. PČR je fuk, kde jsem, důležité je to při setkání s místní policií, kdy pak je velmi užitečné mít telefonický kontakt na pořadatele a písemné propozice/pozvánku na akci...![]()
Tak nevím... I když se v zákonech logika hledat nemá, tak toto zní lidsky a rozumně...
nechapem sice, preco sa tu stale tocia tie iste veci dookola, kde napriklad vyssie citovany prispevok strucne popisuje, ako to funguje.
teda o modrom opppapieri neviem nic, ale ked idem do CR po schengene, tak sa absolutne nestaram o cesku policiu, mam papier o oznameni nasej policii a EZP a eto vsjo.
V CR to musi by podobne a to oznamenie ste pred ostatnou novelou museli davat aj u Vas, po novele som to este nestudoval.
Urcite nevyhladavam cudziu policiu, aj ked mozno v niektorych krajinach take nieco treba a preto ked bude chvila casu, tak si znovu nastudujem prislusnu EU smernicu.
-
Jirka_C - Příspěvky: 176
Re:
glock1719 píše:U nás chtějí vyplnit formulář o dočasném vývozu zbraně.Je to zadara žádný kolek.
U nás v KM je to taky tak... EZP, zapsané zbraně + formulář... Když jsem se specialně ptal na ten formulář, tak jej strikně vyžadují... Na základě čeho ale nevím...
Nechápu, že jedno oddělení PČR má jiné stanovisko jako druhé. Není možné podat někde žádost o písemné stanovisko? Oni nemají nějaké metodické pokyny, nebo nějaký prováděcí předpis na základě kterého to vyžadují?
- ARES
- Častý návštěvník
Re: Cestování s EZP (sport, lov)
Viz zákon o zbraních a střelivu
§ 49
Evropský zbrojní pas
(1) Evropský zbrojní pas je veřejná listina, která jeho držitele opravňuje při cestách do jiných
členských států vézt s sebou zbraň v něm zapsanou a střelivo do této zbraně v množství
odpovídajícím účelu použití, pokud členský stát, do kterého nebo přes který cestuje, udělil povolení
k cestě s touto zbraní. Vzor evropského zbrojního pasu stanoví prováděcí právní předpis.
(2) Odchylně od odstavce 1 může lovec zbraň uvedenou v § 6 písm. a) a b), anebo sportovní
střelec zbraň uvedenou v § 5 písm. a) až f) nebo v § 6 písm. a) a b), vézt s sebou BEZ PŘEDHOZÍHO
POVOLENÍ 1 nebo více těchto zbraní během cesty přes 2 nebo více členských států s cílem vykonávat
loveckou nebo sportovní činnost, pokud je držitelem evropského zbrojního pasu, ve kterém je
taková zbraň nebo takové zbraně uvedeny, a pokud může prokázat účel své cesty, zejména
předložením pozvání. Tato výjimka však neplatí při cestě do členského státu, který zakázal
nabývání a držení dotyčné zbraně nebo který je podmiňuje udělením povolení. V tomto případě
musí být proveden záznam v evropském zbrojním pase.
-
tiger01 - Nový uživatel
Mate nekdo zkusenosti s cestovanim se zbrani do zahranici? Je mozne ze ji schovanou v aute najdou? Znamy pry na dovolenou zbran vzdy bere a zadny problem do ted... tak jsem si rikal ze kdyz pojedu v lete do Svedska a Norska do prirody tak bych si ji pro jistotu taky vzal.Diky
-
Hungry - Moderátor
Pár lidí už si ztěžovalo, jak byli šikanování německými či rakouskými policisty, kteří jim ve chvilce velmi zručně obrátili auto naruby... Potíže byli za různé nožíky apod. Nechci vidět, co by dělali, kdyby nalezli zbran... 

-
tiger01 - Nový uživatel
Me rikal ze by se to zrejme resilo jen jako prestupek..ale nevim zda to tak je v Nemecku nebo i jinde:(
-
Hungry - Moderátor
Mám kamaráda, kterého chytili se 4ma plynovkama. Suma sumárum ho to stálo 80tis. vč. zabavení těch plynovek... Jiní si den, dva poseděli za katrem...
-
BARRY - Moderátor
tiger01: Netahej čerta za ocas! Za ten prů..er to nestojí.
Ale když už je otevřena tato debata. Kámoš byl předloni partou na treku na Špicberkách (je tam hnusně, já bych za to nedal ani korunu) a měli placeného průvodce - čecha, který měl s sebou Astru .44Mag, pro případ napadení medvědem. Jak se toto dá legislativně ošetřit?
Ale když už je otevřena tato debata. Kámoš byl předloni partou na treku na Špicberkách (je tam hnusně, já bych za to nedal ani korunu) a měli placeného průvodce - čecha, který měl s sebou Astru .44Mag, pro případ napadení medvědem. Jak se toto dá legislativně ošetřit?
- cmk
- Častý návštěvník
Zkusim to tema znova vytahnout a odcituju sem prislusne paragrafy:
49 - EZP píše:(1) Evropský zbrojní pas je veřejná listina, která jeho držitele opravňuje při cestách do jiných členských států vézt s sebou zbraň v něm zapsanou a střelivo do této zbraně v množství odpovídajícím účelu použití, pokud členský stát, do kterého nebo přes který cestuje, udělil povolení k cestě s touto zbraní. Vzor evropského zbrojního pasu stanoví prováděcí právní předpis.
(2) Odchylně od odstavce 1 může lovec zbraň uvedenou v § 6 písm. a) a b), anebo sportovní střelec zbraň uvedenou v § 5 písm. a) až f) nebo v § 6 písm. a) a b), vézt s sebou bez předchozího povolení 1 nebo více těchto zbraní během cesty přes 2 nebo více členských států s cílem vykonávat loveckou nebo sportovní činnost, pokud je držitelem evropského zbrojního pasu, ve kterém je taková zbraň nebo takové zbraně uvedeny, a pokud může prokázat účel své cesty, zejména předložením pozvání. Tato výjimka však neplatí při cestě do členského státu, který zakázal nabývání a držení dotyčné zbraně nebo který je podmiňuje udělením povolení. V tomto případě musí být proveden záznam v evropském zbrojním pase.
§ 51 - Ustanovení společná pro trvalý vývoz, trvalý dovoz a tranzit zbraní a střeliva píše:
(1) Zbrojní průvodní list pro trvalý vývoz, trvalý dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva je veřejná listina.
(2) Každý, kdo vyváží, dováží nebo prováží zbraň kategorie A, B nebo C nebo střelivo do těchto zbraní přes vnější státní hranice České republiky, je tuto skutečnost povinen oznámit policii na hraničním přechodu České republiky; to neplatí, je-li vývoz nebo dovoz uskutečňován v zásilkách. Zároveň je povinen předložit povolení podle § 44, 45 nebo § 46 a 50, popřípadě evropský zbrojní pas. Povolení nebo evropský zbrojní pas musí mít vždy u sebe, pokud má u sebe zbraň kategorie A, B nebo C nebo střelivo do těchto zbraní, a předložit jej příslušnému orgánu ke kontrole. Tyto povinnosti má i na vnitřní státní hranici České republiky, pokud je zde prováděna ochrana hranic podle zvláštního právního předpisu 17b).
(3) Každý, kdo vyváží a zpětně dováží zbraň kategorie A, B nebo C nebo střelivo do těchto zbraní, je povinen nejméně 5 pracovních dnů před datem jejich předpokládaného vývozu oznámit příslušnému útvaru policie
a) osobní údaje a číslo cestovního dokladu osoby, která přepravu uskuteční,
b) adresu místa, na které budou zbraň kategorie A, B nebo C nebo střelivo do těchto zbraní dopraveny,
c) údaje o zbrani kategorie A, B nebo C nebo střelivo do těchto zbraní,
d) dopravní prostředek,
e) datum předpokládaného vývozu a zpětného dovozu a
f) hraniční přechod, přes který se vývoz nebo zpětný dovoz uskuteční.
Naposledy upravil cmk dne 16.06.2010 11:27, celkově upraveno 1
- cmk
- Častý návštěvník
Ac mi to neni prijemny, ac postradam logiku toho, tak si nemuzu pomoct, ale ja v tech 2 paragrafech vidim, ze MUSIM odeslat nejmene 5 dnu predem informaci, ze zbran(e) vyvezu a zpetne dovezu.
Tu logiku to nema z jednoho prostyho duvodu - dokud jsem u nas, mam klasicky zbrojak a vsechna povoleni, takze oznameni o vyvozu je na nic. Jakmile jsem v zahranici, tak je zadny nase oznameni o vyvozu nezajima a chteji ciste EZP a kdyz se vratim k nam, jsem zase ve stavu, kdy mam klasicky zbrojak a vsechna povoleni.
Ale i presto, ze to logiku nema, tak v tech paragrafech to je.
Ano, v odstavci 2 je napsano, ze odchylne od odstavce jedna muze sportovec ci lovec vyvezt zbran. Ale to podle me znamena, ze nemusi zadat o povoleni ji vyvezt, coz by normalne musel !!!
Ale toho, ze to ma/nema nahlasit, toho se to vubec netyka.
Nekde policajti tusej, ze je to logicka blbost, tak je jim to asi jedno. Nekde se hold asi drzej litery zakona.
Jedinej problem by snad mohl nastat, kdyby me pri ceste ze Slovenska na hranicich zastavili a co ze to dovazim. V tu chvili muzu rict "dovazim mnou vyvezene a nahlasene zbrane".
Kazdopadne - lze to resit postou, stoji to 26 Kc za doporuceny dopis. Jeste premejslim, ze bych to zkusil pres datovou schranku
Musim si zjistit jejich ID 
Tu logiku to nema z jednoho prostyho duvodu - dokud jsem u nas, mam klasicky zbrojak a vsechna povoleni, takze oznameni o vyvozu je na nic. Jakmile jsem v zahranici, tak je zadny nase oznameni o vyvozu nezajima a chteji ciste EZP a kdyz se vratim k nam, jsem zase ve stavu, kdy mam klasicky zbrojak a vsechna povoleni.
Ale i presto, ze to logiku nema, tak v tech paragrafech to je.
Ano, v odstavci 2 je napsano, ze odchylne od odstavce jedna muze sportovec ci lovec vyvezt zbran. Ale to podle me znamena, ze nemusi zadat o povoleni ji vyvezt, coz by normalne musel !!!
Ale toho, ze to ma/nema nahlasit, toho se to vubec netyka.
Nekde policajti tusej, ze je to logicka blbost, tak je jim to asi jedno. Nekde se hold asi drzej litery zakona.
Jedinej problem by snad mohl nastat, kdyby me pri ceste ze Slovenska na hranicich zastavili a co ze to dovazim. V tu chvili muzu rict "dovazim mnou vyvezene a nahlasene zbrane".
Kazdopadne - lze to resit postou, stoji to 26 Kc za doporuceny dopis. Jeste premejslim, ze bych to zkusil pres datovou schranku

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Zahraničí (dovozy, vývozy, legislativní odlišnosti)