-
RMP - Častý návštěvník
Optimální skladování prachu.
Přesunuto z přebíjení začátečníků:
Jaký způsob uložení prachu v bytě považujete za optimální? Zajímá mne to z hlediska bezpečnosti.
Mám dilema, zda je z požárního hlediska menším risikem běžná police, kterou mohou při požáru zasáhnout plameny (pro vrtáky v zákoně - je v prostoru dostatečně zabezpečeném proti zneužití), nebo zda je lepší uložení v tresoru. Ten by uvnitř sice přímo plameny asi nepostihly, ale říkám si, že když už by se zahřál, tak by možná při explosi prachu působil mnohem destruktivněji (jako bomba), než "blafnutí" plastové dózy v regálu.
Jaký způsob uložení prachu v bytě považujete za optimální? Zajímá mne to z hlediska bezpečnosti.
Mám dilema, zda je z požárního hlediska menším risikem běžná police, kterou mohou při požáru zasáhnout plameny (pro vrtáky v zákoně - je v prostoru dostatečně zabezpečeném proti zneužití), nebo zda je lepší uložení v tresoru. Ten by uvnitř sice přímo plameny asi nepostihly, ale říkám si, že když už by se zahřál, tak by možná při explosi prachu působil mnohem destruktivněji (jako bomba), než "blafnutí" plastové dózy v regálu.
-
dydla - Častý návštěvník
-
MARKONY - Moderátor
-
RMP - Častý návštěvník
Balkon bohužel nemám :o(
A ta 7cm vrstva, to spíš platí pro vysypání na hromadu, ne? Myslím, že v uzavřené nádobě (byť originální a jen plastové) to bude diametrálně odlišné. A nechávat to naopak v něčem otevřeném se mi zdá špatné na udržení jakosti prachu.
No fakt nevím, jaké řešení je nejlepší z možných.
A ta 7cm vrstva, to spíš platí pro vysypání na hromadu, ne? Myslím, že v uzavřené nádobě (byť originální a jen plastové) to bude diametrálně odlišné. A nechávat to naopak v něčem otevřeném se mi zdá špatné na udržení jakosti prachu.
No fakt nevím, jaké řešení je nejlepší z možných.
-
alfonss - Grafoman
- pufr
- Pravidelný návštěvník
-
RMP - Častý návštěvník
Což o to,co se týče možnosti vznícení, tak určitě existuje řada běžných věcí, které jsou mnohem nebezpečnější, než střelný prach (např. hadr od ředidla). Ovšem druhá věc je ta, co to udělá, když už to chytne...
A bohužel, v bytovém domě může být člověk opatrný, jak chce, ale nemůže zabránit vzniku požáru u sousedů a jeho rozšíření k sobě.
A bohužel, v bytovém domě může být člověk opatrný, jak chce, ale nemůže zabránit vzniku požáru u sousedů a jeho rozšíření k sobě.
-
zoufalec - Častý návštěvník
- ARES
- Častý návštěvník
-
RMP - Častý návštěvník
Prosím vás mně nejde o to, zda ten požár přežiju, když budu náhodou doma, a podobně neřeším ani škody na vybavení místnosti.
Jde mi o to, zda uzavření dózy prachu do klasické skříně na zbraně náhodou nezpůsobí takový nárůst tlaku, který bude lámat panely a narušovat statiku budovy (když vidím, jak pár grainů dovede roztrhat tlustostěnnou hlaveň, tak před schopnostmi půl kila pociťuji jistou pokoru).
A naopak co udělá, když se od hořícího nábytku vznítí v polici volně uložená originální zašroubovaná dóza (1ks).
Jde mi o to, zda uzavření dózy prachu do klasické skříně na zbraně náhodou nezpůsobí takový nárůst tlaku, který bude lámat panely a narušovat statiku budovy (když vidím, jak pár grainů dovede roztrhat tlustostěnnou hlaveň, tak před schopnostmi půl kila pociťuji jistou pokoru).
A naopak co udělá, když se od hořícího nábytku vznítí v polici volně uložená originální zašroubovaná dóza (1ks).
- gres
- Pravidelný návštěvník
- Birhaus
- Občasný návštěvník
- pufr
- Pravidelný návštěvník
Rychlý dvousložkový prach, bohatý na nitroglycerin (u nás třeba D-010, D-012 co bývá v 22LR, 22WMR ...) se dá přinutit k detonaci za dodržení určitých podmínek (nebudu psát návody) ale ne zapálením sirkou (ten kritický poloměr o kterém někdo píše výš by byl asi výrazně větší než tloušťka či výška origo lahve s prachem).
U neporézních pomaleji hořících prachů se o detonaci spíše spekuluje v souvislosti s takovými událostmi, jako byl výbuch prachárny IMR někdy v roce 1932 či kdy ale i tam o detonaci (s rychlostí rázové vlny v kilometrech) zřejmě nešlo.
V originálním obalu - plastové nebo plechové láhvi - bych se prachu nebál
, ale skladováním v ocelové skříni spolu se zbraněmi se zbytečně zvyšuje riziko poškození zbraní při požáru (kanystr s benzínem by si tam asi taky málokdo zamykal
)
Mimochodem, od 1. února nám povolili mít doma 3 kg černého a bezdýmného dohromady
http://ftp.aspi.cz/aspi/2008-155.pdf
Teď jsem si všiml výhrůžky moderátora, omluva
U neporézních pomaleji hořících prachů se o detonaci spíše spekuluje v souvislosti s takovými událostmi, jako byl výbuch prachárny IMR někdy v roce 1932 či kdy ale i tam o detonaci (s rychlostí rázové vlny v kilometrech) zřejmě nešlo.
V originálním obalu - plastové nebo plechové láhvi - bych se prachu nebál

Mimochodem, od 1. února nám povolili mít doma 3 kg černého a bezdýmného dohromady

http://ftp.aspi.cz/aspi/2008-155.pdf
Teď jsem si všiml výhrůžky moderátora, omluva

- kraken
- Častý návštěvník
Re: Optimální skladování prachu.
Měl jsem nehodu na lisu Dillon kdy mi praskl plastový díl v prachovačce a pár dekagramů prachu se vysypalo na plovoucí podlahu. Opatrně jsem to zametl ale obava ze vzplanutí v důsledku statické elektřiny teda byla. Jak tady někdo psal neměl by na statickou elektrinu reagovat ale...(nechtěl jsem zakládat nové vlákno pro příbuznost jsem to dal sem)
Edit:
V bezpečnostním listu jsem našel toto:
ODDÍL 6: OPATŘENÍ V PŘÍPADĚ NÁHODNÉHO ÚNIKU
6.1 Opatření na ochranu osob, ochranné prostředky a nouzové postupy
Nepřipustit volný pohyb osob v místě úniku. Použít osobní ochranné pomůcky. Zamezit rozšiřování výrobku.
Zabránit kontaktu rozsypaného produktu s otevřeným ohněm, elektrickými jiskrami a chemicky agresivními
látkami.
6.3 Metody a materiál pro omezení úniku a pro čištění
Rozsypaný prach zkropit vodou, opatrně smést a uložit do nepropustných obalů. Používat nářadí z nejiskřivého
materiálu. Likvidovat spálením pouze na místě určeném pro spalování výbušnin v souladu s předpisy ČBÚ.
Edit:
V bezpečnostním listu jsem našel toto:
ODDÍL 6: OPATŘENÍ V PŘÍPADĚ NÁHODNÉHO ÚNIKU
6.1 Opatření na ochranu osob, ochranné prostředky a nouzové postupy
Nepřipustit volný pohyb osob v místě úniku. Použít osobní ochranné pomůcky. Zamezit rozšiřování výrobku.
Zabránit kontaktu rozsypaného produktu s otevřeným ohněm, elektrickými jiskrami a chemicky agresivními
látkami.
6.3 Metody a materiál pro omezení úniku a pro čištění
Rozsypaný prach zkropit vodou, opatrně smést a uložit do nepropustných obalů. Používat nářadí z nejiskřivého
materiálu. Likvidovat spálením pouze na místě určeném pro spalování výbušnin v souladu s předpisy ČBÚ.
Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Prachy, váhy, laborační tabulky