-
Ivoshek - Častý návštěvník
2Starec: Kanelováním se zvětší přestup tepla do okolí => rychlejší ochlazování hlavně (nevím do jaké míry bude znatelné), měla by se zvýšit tuhost a snížit hmotnost => posunou se tím vlastní frekvence na vyšší hodnoty, což může způsobit menší kmitání, ale zároveň se můžou přiblížit vlastní frekvence budícím frekvencím a tím se přesnost asi dost zhorší, takže to nebude lehké odladit. Drážky jsou většinou dost ostré, jsou to potenciální koncetrátory napětí, čili místa pro vznik trhlin, ale to asi nebude tak horké...
Možná bych něco základního měl k těm hlavním a závěrům, musel bych to ale nascanovat. Co bys o nich potřeboval vědět?
IMO k navrhování a posuzování zbraní musí existovat nějaký normy...
Možná bych něco základního měl k těm hlavním a závěrům, musel bych to ale nascanovat. Co bys o nich potřeboval vědět?
IMO k navrhování a posuzování zbraní musí existovat nějaký normy...
- QNX
- Častý návštěvník
Ivoshe: Když do hlavně uděláš kanelury, tak hlaveň odlehčíš, ale její tuhost snížíš. Většina lidí má představu, že kanelováním dosáhnou větší tuhosti, ale to není pravda. Kdyby náhodou měl někdo nějaký informace o nejvhodnějším tvaru a počtu kanelur, tak bych měl zájem. Mám v plánu kanelování nějakých hlavní a ušetřilo by mi to dost práce s odlaďováním pomocí MKP (FEM).
-
SW_FOX - Grafoman
- Shiva
- Častý návštěvník
Jedina vyhoda pri kanelovani hlavne je ubytek vahy. Nic vic nic min.
vetsi plocha odvadeni tepla (rychlejsi chlazeni) je sice pravda, ale hlaven se rychleji zahriva nez hlaven nekanelovana. takze je to pri vetsim poctu vystrelenych naboju, nevyhoda.
Kanelovanim se tuhost nezvysi, naopak. 20mm plna hlaven bude mit vetsi tuhost nez kdyz ji upravime kanelovanim. ale pokud bude vazi po kanelaci rekneme 5kg, tak bude mit lepsi tuhost nez hlaven bez kanelace vazici stejne. (tim potvrzuji co napsal Fox).
Staci se podivat na centerfire BR, neni tam zadny strelec ktery pouziva kanelovane hlavne. loni na MS jsem nevidel ani jednu.
vetsi plocha odvadeni tepla (rychlejsi chlazeni) je sice pravda, ale hlaven se rychleji zahriva nez hlaven nekanelovana. takze je to pri vetsim poctu vystrelenych naboju, nevyhoda.
Kanelovanim se tuhost nezvysi, naopak. 20mm plna hlaven bude mit vetsi tuhost nez kdyz ji upravime kanelovanim. ale pokud bude vazi po kanelaci rekneme 5kg, tak bude mit lepsi tuhost nez hlaven bez kanelace vazici stejne. (tim potvrzuji co napsal Fox).
Staci se podivat na centerfire BR, neni tam zadny strelec ktery pouziva kanelovane hlavne. loni na MS jsem nevidel ani jednu.
- QNX
- Častý návštěvník
SW_FOX: ano, ale mnoho lidí má utkvělou představu, že když u své zbraně udělají kanelury, tak tím tuhost její hlavně zvětší.
Shiva: Hlaveň se rychleji zahřívá? Pročpak to? Tedy, když budeš měřit teplotu na dně kanelur, tak máš jistě pravdu, ale když budeš měřit teplotu ..... ha, jak to místo nazvat? ... prostě na povrchu nejdál od osy hlavně, tak to bude přesně opačně. Pokud bude váha obou srovnávaných hlavní stejná a povrch kanelované větší, tak by kanelovaná měla chladnout rychleji .... nebo, ne?
Shiva: Hlaveň se rychleji zahřívá? Pročpak to? Tedy, když budeš měřit teplotu na dně kanelur, tak máš jistě pravdu, ale když budeš měřit teplotu ..... ha, jak to místo nazvat? ... prostě na povrchu nejdál od osy hlavně, tak to bude přesně opačně. Pokud bude váha obou srovnávaných hlavní stejná a povrch kanelované větší, tak by kanelovaná měla chladnout rychleji .... nebo, ne?
- SINCITYMAN
- Moderátor
2:QNX:Ano pokud má nekanelovaná i kanelovaná hlavn stejnou hmotnost,bude se kanelovaná ochlazovat lépe,pokud ale srovnám hlaveň nekanelovanou s tou samou po kanelaci,bode se ta kanelovaná více ořívat a úbytek tepla chlazením nebude tak valký aby se to vyrovnalo.To je dáno tím,že množstvím tepla ohřeješ větší hmotu na menší teplotu.Odvod tepla je zase dán plochou.Takže sice máš pravdu,že při stejné hmotnosti na tom bude kanelovaná lépe,ale při stejné ploše povrchu na tom bude lépe ta hmotnější nekanelovaná.A to ještě nemluvím o tom,že sice se formálně zvětší plocha vyzařování tepla,ale vzhledem kproudění vzduchu,nebude odvod tepla z celé pochy stejný.Klasickým případem byly dříve běžně používané příčně "prstýnkované" povrchy hlavní kulometů,ty měly také větší plochu,ale jednotlivá žebra neodváděla teplo po celém povrchu stejně.to ostatně píšeš i ty.Kulomet Lewis měl dokonce nasazená podélná žebra na hlavni+ válcový plášť který zajišťoval "fixírkovým efektem" ofukování vzduchem,nakonec se zjistilo že stačí jednoduchá a silnější hlaveň....
-
sided - Moderátor
- QNX
- Častý návštěvník
SNCITYMAN: nojo, ale o kanelování nějaké tenké hlavně jsem ani neuvažoval. Aby kanelování mělo alespoň nějaký smysl, tak předpokládám použití polotovaru o přiměřeně větším průměru .... srovnávat tedy můžeme hlavně stejných hmotností a ne hlavně stejných průměrů.
To, že se u kulometů a samopalů opustilo od kanelování může mít i jeden prostý důvod. Snížení výrobních časů a nákladů. Neznamená to tedy, že kanelování žádnou výhodu nemá, ale že jeho výhody nejsou větší než nevýhody spojené s výrobou .... ale to nás u kusovek nemusí zajímat.
To, že se u kulometů a samopalů opustilo od kanelování může mít i jeden prostý důvod. Snížení výrobních časů a nákladů. Neznamená to tedy, že kanelování žádnou výhodu nemá, ale že jeho výhody nejsou větší než nevýhody spojené s výrobou .... ale to nás u kusovek nemusí zajímat.
- Shiva
- Častý návštěvník
Mensi mnozstvi materialu se zahriva (a i ochlazuje) rychleji, samozrejme ze vetsi plocha odvadi teplo rychleji, nicmene tento efekt v porovnani s rychlejsim ohrevem je zanedbatelny. Z vlastni zkusenosti vim, ze moje .308 s kanelovanou hlavni se o proti 6.5-284 nekanelovanou hlavni zahriva podstatne rychleji. Ano rychleji chladne. Vzhledem k tomu, ze mam vsechny hlavne Krieger vyrobene procesem rifle cut, tak dodrzuji doporuceni vyrobce tj. strilet ne vic jak 20 ran bez cisteni (u .308 na soutezich to zas ne vzdy jde). Nejde ani tak o to, ze by se hlaven poskozovala, ale jde o to, ze fouling a ohrev hlavne po vice vystrelech, snizuje presnost.
Kanelace jako takova ma efekt pouze z hlediska vahy a vzhledu.
Kdyz si klient objedna kanelovanou hlaven, tak ji objednavam v teto uprave rovnou u vyrobce. ani ve snu by mi nenapadlo nechat nejakeho zdejsiho mantaka takto vyraznym zpusobem zasahovat do jiz hotoveho produktu. Vyrobce mi zarucuje urcitou kvalitu a jakakoli reklamace po kanelaci je marna.
Jinak doporucuji nastudovat nejakou literaturu. Docela zajimave cteni je publikace pana Harold R. Vaughn "Rifle accuracy facts", Frank Tirrell "Barrel making, rail gun technology, benchrest shooting" nebo W.T. Atkinson "Barrel work".
Kanelace jako takova ma efekt pouze z hlediska vahy a vzhledu.
Kdyz si klient objedna kanelovanou hlaven, tak ji objednavam v teto uprave rovnou u vyrobce. ani ve snu by mi nenapadlo nechat nejakeho zdejsiho mantaka takto vyraznym zpusobem zasahovat do jiz hotoveho produktu. Vyrobce mi zarucuje urcitou kvalitu a jakakoli reklamace po kanelaci je marna.
Jinak doporucuji nastudovat nejakou literaturu. Docela zajimave cteni je publikace pana Harold R. Vaughn "Rifle accuracy facts", Frank Tirrell "Barrel making, rail gun technology, benchrest shooting" nebo W.T. Atkinson "Barrel work".
- QNX
- Častý návštěvník
Shiva: díky za odkaz na literaturu, pokusím se ty knížky sehnat. Tu první jsem našel hned, u těch dalších dvou zatím úspěšnej nejsem ... nějaká rada, kde se daj sehnat, nebo ISBN? O kanelování hlavně na hotové zbrani také vůbec neuvažuju.
Naposledy upravil QNX dne 28.11.2008 12:33, celkově upraveno 2
- Stařec
- Pravidelný návštěvník
- QNX
- Častý návštěvník
Stařec: moc často ne, ale občas se pokouším o optimalizace pomocí programu COSMOS (pod SolidWorks), neřeším přestupy tepla, ale tuhost hlavně. Ta verze COSMOSu kterou mám teploty řešit neumí. MKP sice nerozumím, ale COSMOS tyhle výpočty zpřístupňuje i nám méně vzdělaným hračičkům, budiž za to pochválen.
- Stařec
- Pravidelný návštěvník
- QNX
- Častý návštěvník
- Stařec
- Pravidelný návštěvník
QNX: No mam ted nejake uceni ale asi tak do 14 dnu jsem hotovej tak pak to muzem poresit.Vysledkem ale budou pouze deformace a hodnoty axialniho,radialniho a tecneho napeti ktere v hlavni vzniknou.Vzheldem k tomu ze se hlavne vyrabi v nejakch rozmerech uz dlouha leta tak to pro mas nebude mit moc velkou hodnotu.Maximalne timle zpusobem proverit kanelovanou hlaven a zjistit tak maximalni hloubku pro kanelovani...ale asi to nema valny smysl.
-
Ivoshek - Častý návštěvník
Shiva píše:Jedina vyhoda pri kanelovani hlavne je ubytek vahy. Nic vic nic min.
Takže podtrženo sečteno, pokud nejsem voják a nelítám po horách s 60kg báglem a štve mě každej gram navíc, tak je mi kanelování úplně ku ničemu... Myslel jsem, že se to používá právě k rychlejšímu ochalzení, snížení teplotního gradeintu po tloušťcě a k ladění dyn. vl. soustavy, jelikož jsem to viděl na civilních zbraních. Ale jsou za tím zjevně jen $s.
- QNX
- Častý návštěvník
-
GMatysek - Pravidelný návštěvník
Shiva píše:Jedina vyhoda pri kanelovani hlavne je ubytek vahy. Nic vic nic min. ...
Bohužel jsem ten odkaz už nevyštrachal, ... ale nedávno jsem čučel na video z nějaký soutěže v siluetách. Jeden maník tam měl na pušce kanelovanou hlaveň a před ústím navěšenejch tolik závaží, že to skoro vypadalo, že střílí činkou

- Shiva
- Častý návštěvník
-
Petzold - Moderátor
Tak si dovolím jeden příklad z praxe:
2 hlavně, komorované Lothar Walther .308 W, konusové "špalky" 650 mm , průměr na ústí 22 mm , při závitu do pouzdra cca 32 mm. Obě osazené do identických pouzder závěrů.
Jedna ponechaná v původním stavu, pouze povrch vyleštěn.
Druhá, opatřena 6 kanelami o šířce 6 mm, hloubce 3 mm a délce cca 45 mm. Což by mělo teoreticky zvětšit plochu povrchu hlavně o cca 60%.
(doufám, že jsem se v té geometrii pro 6 třídy nezmýlil.
)
Rozdíl v hmotnosti hlavní neměřen (nikoho to nenapadlo) , ovšem rozdíl v hmotnosti celých zbraní zanedbatelný. Hladká hlaveň váží dokonce o několik deka víc, kvůlivá jiné pažbě.
Rozdíl v přesnosti téměř žádný, 1/4 - 3/4 Moa podle střeliva. S náboji Lapua Scenar 167 grs nástřel ze studených hlavní téměř identický (bohužel fotky mám ve zkolabovaném počítači u doktora), ze zahřátých hlavní na tom byla kanelovaná hlaveň o něco hůře po cca 10 ranách, po cca 25 ranách na tom byla kupodivu hůře hlaveň bez kanelace. Přiznávám, není to nic exaktního, mohly to způsobovat rozdílné puškohledy, tvary pažeb.....
Podstatný rozdíl ale byl v "tetelení" vzduchu v puškohledu. U kanelované nebylo nutné ani foukání podél hlavně. S hladkou hlavní bylo lepší prakticky od začátku střílet s lentou.
Tolik můj skromný poznatek, bez literatury. Asi nemá valného významu, ale zase to stálo dost peněz.
2 hlavně, komorované Lothar Walther .308 W, konusové "špalky" 650 mm , průměr na ústí 22 mm , při závitu do pouzdra cca 32 mm. Obě osazené do identických pouzder závěrů.
Jedna ponechaná v původním stavu, pouze povrch vyleštěn.
Druhá, opatřena 6 kanelami o šířce 6 mm, hloubce 3 mm a délce cca 45 mm. Což by mělo teoreticky zvětšit plochu povrchu hlavně o cca 60%.
(doufám, že jsem se v té geometrii pro 6 třídy nezmýlil.

Rozdíl v hmotnosti hlavní neměřen (nikoho to nenapadlo) , ovšem rozdíl v hmotnosti celých zbraní zanedbatelný. Hladká hlaveň váží dokonce o několik deka víc, kvůlivá jiné pažbě.
Rozdíl v přesnosti téměř žádný, 1/4 - 3/4 Moa podle střeliva. S náboji Lapua Scenar 167 grs nástřel ze studených hlavní téměř identický (bohužel fotky mám ve zkolabovaném počítači u doktora), ze zahřátých hlavní na tom byla kanelovaná hlaveň o něco hůře po cca 10 ranách, po cca 25 ranách na tom byla kupodivu hůře hlaveň bez kanelace. Přiznávám, není to nic exaktního, mohly to způsobovat rozdílné puškohledy, tvary pažeb.....
Podstatný rozdíl ale byl v "tetelení" vzduchu v puškohledu. U kanelované nebylo nutné ani foukání podél hlavně. S hladkou hlavní bylo lepší prakticky od začátku střílet s lentou.
Tolik můj skromný poznatek, bez literatury. Asi nemá valného významu, ale zase to stálo dost peněz.

Obsah fóra / Zbraně / Optika, Příslušenství