Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

17.10.2008 21:49

Tak tak tu retroaktivitu bych taky z toho vyhodil to je podle me blbost. Co na to "nasi" pravnici?

Fakt me dorazilo jak NOVA pouzila Kalivodu jako argument pro zavedeni psychotestu, to snad nema obdoby... nikde ani zminka o tom ze zrovna on jimi bez problemu prosel...

sněhulák
Sponzor serveru
Sponzor serveru

17.10.2008 21:49

Zde je ta dnešní reportáž z TN na Nově: http://www.nova.cz/tvarchiv/?238d=17.10 ... 38v=147291
Zajímavá je mimo jiné hláška jak "Politici volali po psychotestech po případu Kalivoda" ale jaksi chybí zmínka o tom, že on psychotesty jako policista prodělal.
Dále je také zajímavý ten papírový "Zkušební test" který ukazovali a který je velmi podobný tomu co vytvořil a provozuje MarK. :wink:

Rovněž i věta "čísla mluví jasně, 7vražd za minulý rok s legálně drženou pistolí..." opět nedoplní kolik to bylo s nelegální zbraní, nebo ve srovnání s noži, sekyrami, paličkami na maso..

Loki_cz
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

17.10.2008 22:10

A byli to vrazdy nebo NO? Protoze pokud se nepletu tak nekolikrat se probiralo ze NO z hlediska statistik je zahrnovana pod trestny cin.

Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

17.10.2008 22:25

Ovsem to by bylo v primem rozporu se znenim zakona o NO, ktery pravi ze NO neni trestnym cinem... kocourkov?

MarK
Moderátor
Moderátor

Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

17.10.2008 22:33

sněhulák píše:Dále je také zajímavý ten papírový "Zkušební test" který ukazovali a který je velmi podobný tomu co vytvořil a provozuje MarK.

To teda koukám... :shock:

Nicméně je z toho vidět, jak média pracují... Zadají do gůůglu "zbrojní průkaz" a okopírují první věc co najdou... :roll:

Zajímavý výrok je, že "stačí zajít k lékaři a můžete jít pro zbroják". O zkoušce odborné způsobilosti či kontrole bezúhonnost/spolehlivosti policií ani slovo.
Byť mi je Langer v mnohém nepříjemný, tady byl jeho komentář velmi dobrý (navíc velmi antipopulistický - odvážné v den voleb).

Loki_cz
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

17.10.2008 22:42

Pufik: Nejsem si jisty.. nekde bylo receno ze statistika je kouzelná věc a pocybuju že zrovna Nova si bere servítky v tom, že by třeba z tech 7mi byli 4 Nutná Obrana 1 Nepřiměřená obrana a 2 vraždy. Navíc vraždit s legální pistolí může jen pitomec..

Spíš by bylo zajímavější zjistit kolikrát bylo díky legálně držené zbrani zabráněno zločinu..

Reklama

Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

17.10.2008 22:59

No a to je prave to co nezjistis protoze kdyz uz se nekdo pomoci gunu ubranil zlocinu a zrovna nemusel dotycneho zastrelit ci zranit, tak se obavam ze o tom radeji pomlci = nenahlasi policii = nebude ve statistice. To vse z bohuzel opravnene obavy ze bude popotahovan popr. ze se nakonec z gaunera stane objet (jako jiz mockrat). Takze se da rici ze tyto pripady v podstate oficialne neexistuji. A tech par ktere obrance (ci nekdo jiny) nahlasit musel to bohuzel nevytrhnou...

Kendziro
Častý návštěvník
Častý návštěvník

17.10.2008 23:54

Kdy že je to druhé čtení zákona?

MarK
Moderátor
Moderátor

18.10.2008 0:50

imho by stačilo jen udělat novelizaci vyhlášky MZ 493/200 a to pak snad ani nemusí přes parlament, ne? :?
Nejsem právník, v těchhle procesech se nevyznám...

Loki_cz
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

18.10.2008 0:53

MarK: ale to by si na tom nikdo nenahrabal svetle ruzove politicke body u nasich humalnich a zlocincum źcela odevzdanych spoluobcanu..

PatrikV

18.10.2008 1:29

Tak jsem se naštval a napsal dopis nově k té jejich reportáži o ZP, pak jsem se naštval ještě víc protože hotový elaborát se kterým jsem se trápil skoro hodinu (nejsem takový spisovatel jako někteří zdejší :cry: ) se mi smazal tlačítkem odeslat - to se mi ještě nikdy nestalo, druhý pokus jsem teda zkrátil a odeslal. Pak jsem se začal zajímat o p. Jeronýma Klimeše vzhledem k jeho výrokům v TV jsem mu chtěl poslat taky pár řádek a našel jsem tohle:

Přepis rozhovoru

V jednom článku jste napsal: "Psychopatovi je jedno, co cítí, hlavně, aby to bylo hodně silné. ... Zachází s jiným člověkem jako s věcí či nástrojem." A pokračujete jmenováním profesí, kde se s psychopaty často setkáváme. Čestné místo v tomto výčtu zaujímají politici. Proč inklinuje psychopat k tomu být politikem?
Psychopat je člověk s poruchou osobnosti. Vyznačuje se odosobněným, manipulativním přístupem k ostatním lidem. Když se mi druhý člověk k něčemu hodí, lísám se k němu, když ho nepotřebuji, odkopnu ho, je pro mě bezcenný. Psychopat přitom nemusí skončit ve vězení, v psychiatrické léčebně, jako kriminálník. Může žít něco, co vypadá jako normální život. Podobný manipulativní vztah klidem nemají jen politici, nacházíme jej také u mnoha jiných profesí. Třeba mezi vědci, mezi psychology, dokonce i mezi lidmi, kteří se zabývají pomocí ostatním. Psychopat často touží po moci, chce ovládat druhé. Lže bez zábran. Podobné vlastnosti mohou usnadňovat určitý druh kariéry. Důležitá je také sláva. Psychopat obvykle nedokáže navazovat uspokojivé mezilidské vztahy. Může to kompenzovat právě tím, že stojí o slávu, o pozornost médií. Jako v politice.

Velmi zajimavé a poučné.

PatrikV

18.10.2008 3:33

No a když jsem jsem byl v tom psaní tak jsem napsal i p.Bublanovi pár otázek, i p.Klimešovi, i jednomu redaktorovi z novy jsem poslal něco. A když jsem byl v tom tak jsem kouk i na p. Hoffmana a jak to vypadá tak i z něj občas vypadne něco zajimavého: (článek na finského střelce)

Volá-li se po prevenci, nejlepší by bylo celou událost ignorovat. Motivem vrahů je totiž většinou upozornit na sebe, „proslavit se“. Prakticky ale taková dramata utajit nejde. A i kdyby se rovnou dohodli vydavatelé, že informace tohoto druhu nepatří na první stránku, lidé se sklonem k násilí by si stejně dali dostaveníčko někde na internetu.

A pokračování:

Co když nakonec všechna ta bezpečnostní opatření, po kterých se volá, budou mít opačný efekt, a pro teroristy mezi námi se stanou výzvou vymyslet něco nepředvídatelného a ještě brutálnějšího? Není to tak, že když předpokládáme nějaké zlo, současně ho tím už přivoláváme? I takové otázky bychom si asi měli pro jistotu občas položit.

Tiger
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

18.10.2008 12:21

Kdyz jsem kdysi u lekarske prohlidky mluvil se svym obvodnim lekarem a ptal jsem se ho na psychotesty, rikal ze je to nehorazna blbost. Zadny psychiatr neni schopen poznat labilitu jedince behem jednoho dne (kdyz predpokladame ze psychotest trva 8h). Oni sami (psychiatri) se tomu zuby nehty brani a testy delat nechteji, protoze pochopitelne je to stavi do role odpovednych. Zhodnotit schpnost jedince drzet zbran muze nekdo, kdo ho dlouhodobe zna, tedy nejlepe obvodni lekar. Jiste, kazdy si muze noveho najit a ten ho taky nezna. Jenze...... i podle dnesnich zakonu muze obvodni lekar pozadat o odborne psychiatricke vysetreni kvuli zbrojnimu prukazu. Vsechny strany problemu se proste shoduji na tom, ze potvrzeni od obvodaka je v soucasnosti nejlepsi mozne reseni. Veskere zvaneni okolo toho je jenom prostym zvanenim. Nikdo nema zajem existujici status quo menit. To jenom ta leniva cast novinarske obce nechce zjistovat podrobnosti a tak melou nesmysly.

MarK
Moderátor
Moderátor

18.10.2008 12:36

No ti mediálně aktivní psychologové (myslím že to byl Hubálek?) se vyslovují za zavedení plošných psychotestů ($$$), ale když se redaktor zeptá, kdo by měl nést zodpovědnost, tak odpověď zní - praktický lékař :roll: Protože prý teprve on má k dispozici celý obrázek o posuzovaném.
==> dejte nám nové zákazníky, kteří k nám musí povinně, ale my za ně odpovědnost neneseme...

Loki_cz
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

18.10.2008 12:52

MarK: obavam se ze lobby psychologu je mocnejsi a bohatsi nez lobby strelecka.. :-( alespon v nasich zemepisnych sirkach..

Steiner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.10.2008 13:27

Průměrně 2.000,- za vyšetření x 350.000 držitelů ZP je 700 MEGA každých 5 let do kapsy psychologů. Ptal sem se dvou - líbí se jim to, ale jen když to nebudou muset podepsat a zodpovědnost zůstane na doktorech (jako do teď). Jinak budou žadatele o vyšetření na ZP odmítat.

Loki_cz
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

18.10.2008 13:30

Obavam se ze nikdo neresi v te vyhlasce zodpovednost.. a pochybuju ze by je nekdo hnal k soudu protoze psycholog rekne ze to byla skryta psych. porucha.. ci nejakou podobnou picovinu..

MarK
Moderátor
Moderátor

18.10.2008 13:31

V našich zeměpisných šířkách je silnější i lobby prodavačů lízátek... O to víc se musíme snažit prosazovat naše zájmy pádnými logickými i zákonnými argumenty (byť je to často házení perel sviním, že)...

PatrikV

18.10.2008 13:39

V podobném stylu odpověděl i PhDr. Mgr. Jeronym Klimes, Ph.D. Nova opět použila jen vycuc z jeho rozhovoru.

Všichni se shodují že násilí a agresivita (ve všech směrech) by se měla co nejdříve omezit ale nikdo o nemá ani ponětí jak to udělat s vyjímkou těch, co by zakázali téměř všechno co se jim nehodí do krámu.

Loki_cz
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

18.10.2008 13:52

Ja bych rekl ze ti velmi nasilni a agresivni jedinci se jednak do 21. let vylouci sami nebot nebudou splnovat pravdepodobne alespon otazku bezuhonosti a spolehlivosti, nebo drive ci pozdeji k tomu dospeji. Samozrejmne nam nezbyva nez doufat ze az se tak stane tak nebudou mit legalne drzenou zbran v ruce.
Ono uprimne.. s legalni zbrani muze pachat zlocin jen naprosty idiot.

Problem v cechach je, ze nikdo nechce mit zodpovědnost a všichni by rádi peníze :-)

Hele MarK jak je to s tim prosazovanim v Mediich? Nejaka osveta etc.. Snad nejsou vsichni novinari tak absolutne proti zbranim ne?..

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Zdravotní aspekty