- Marksman
- Nový uživatel
filter na optike
Potreboval by som vedieť akú funkciu majú tie násady čo sa nasúvajú na ďalekohľad.
Našiel som doma jednu so žltým odtieňom zrejme ešte po otcovi. Videl som ich pritom už viacej v rozličnom prevedení. Má to nejakú špecifickú funkciu ako napríklad polarizačné filtre na fotoaparátoch alebo je to len na potlačenie odleskou slnka od šošoviek. Vďaka za odpovede 

-
Leda - Příspěvky: 696
filtry
Konkrétně žlutý filtr na optice do určité míry dokáže zlepšit viditelnost za stížených podmínek - hlavně mlha, opar apod.
-
SW_FOX - Grafoman
- Marksman
- Nový uživatel
Re: filtry
Leda píše:Konkrétně žlutý filtr na optice do určité míry dokáže zlepšit viditelnost za stížených podmínek - hlavně mlha, opar apod.
vďaka za pomoc - ak sa s tým dostanem k nejakej optike s identickým priemerom vyskúšam to

-
praxus - Pravidelný návštěvník
Re: filter na optike
Náhodou nevíte někdo kde sehnat oranžový sluneční filtr o průměru 42 mm +-.Něco jako tohle http://www.zbraneliberec.cz/obchod/opti ... edna-zluta .Jenže tohle co sem jim psal má vnitřek z plastu a jak se znám tak to bude za chvílu poškrábaný jako prase
a nepůjde přes to vidět.Já bych potřeboval ten průhledný vnitřek ze skla ,ale nevím jestli se to vůbec dělá.......předem dík za každou radu.
Dokonce mě napadlo sehnat i sluneční filtr z fotáku na závit o stejným průměru a dát to na zívit přímo na puškohledu ....jenže 42 mm jaksi není asi unifikovaný rozměr

Dokonce mě napadlo sehnat i sluneční filtr z fotáku na závit o stejným průměru a dát to na zívit přímo na puškohledu ....jenže 42 mm jaksi není asi unifikovaný rozměr

-
Kall - Příspěvky: 2286
jaksi a obecně.
Soudruzi co vyrábějí foťáky nestřílejí.
Soudruzi co vyrábějí optiky na pušky a je jedno jestli střílejí nebo ne, tak nefotí.
IMHO: tyto komodity mají zásadně jinej rozměr jak v průměru tak v závitu.
Jsou dvě možnosti řešení: koupit filtr na foto, ať už polarizační či UV či jinej a sehnat maníka, kterej na ty různý závitiy vytočí redukci.
Druhá možnost je koupit to venku jako originál, může to bejt problém, protože třeba polarizační filtr na optiku je taktickej materiál a nesmí se s ním obchodovat s civilama.
Jo a ještě je to dost drahý jeden filtr 5-6 kkč.taková situace byla asi před rokem.
Soudruzi co vyrábějí optiky na pušky a je jedno jestli střílejí nebo ne, tak nefotí.
Jsou dvě možnosti řešení: koupit filtr na foto, ať už polarizační či UV či jinej a sehnat maníka, kterej na ty různý závitiy vytočí redukci.
Druhá možnost je koupit to venku jako originál, může to bejt problém, protože třeba polarizační filtr na optiku je taktickej materiál a nesmí se s ním obchodovat s civilama.
Jo a ještě je to dost drahý jeden filtr 5-6 kkč.taková situace byla asi před rokem.
-
praxus - Pravidelný návštěvník
Kall píše:jaksi a obecně.
Wow masakr cena to sem nečekal.Mě by stačil ten obyč oranžový násuvný co býval na starých posp 4x24 tak tu barvu cca ale vetší průměr.Mám sehnaný vcelku podobný 49 mm závit na foták jen se mi nedaří sehnat redukci 49 na 42 mm

Ale je to na blbej fomei takže to bude stejně jen na okrasu.
-
White feather - Častý návštěvník
To, na co dával odkaz praxus je ale jen proti prachu, bordelu... To je obyčejnej buttler, stejně je zkrz to pak špatně vidět. Je to místo bikin co se dávají k většině (hlavně levnějších) optik...
- Grimpo
- Častý návštěvník
Tak zrovna redukce 42 na 49 by neměla být takový problém. Existovaly adaptéry pro Praktiku, které umožňovaly našroubovat na ten 42 závit v těle objektiv obráceně. Možná že zrovna tenhle kousek doma ještě někde mám.
Obsah fóra / Zbraně / Optika, Příslušenství