Wojtyla

11.06.2008 15:04

no nevim tedy, mě tedy uřednice na policajtech jasne řekla že s tim kverem muzu jit na střelnici a střílet před registrací (vyzkoušet si ho esli je v pořádku) a pak ho přijít nechat zaregistrovat...ma to tedy i svoji logiku....

rob3rt
Nový uživatel
Nový uživatel

11.06.2008 15:08

MVCR píše:... Držení zbraně je tedy nutné chápat pouze jako stav, kdy osoba má zbraň, přechovává ji, ve vymezených prostorech, nepředpokládá se zde další manipulace se zbraní. Z výše uvedeného vyplývá, že střílení ze zbraně je potom nutné považovat za nošení zbraně a ze zbraně, na kterou nebyl vydán průkaz zbraně, tedy nelze střílet. ...

takže podle ministerstva asi ti co mají zbraň jen na držení z ni nemohou střílet?! tak to už chápu snahy obvodních oddělení nevydávat třeba u dlouhých povoleni na nošení... :twisted:

travis

11.06.2008 15:51

ZP a další

Hlavně a vždy, když přineseš registrovat zbraň, tak okamžitě hledají značku zkušebny, tak o co jde ? , jak píše Hungry.

MarK
Moderátor
Moderátor

Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

11.06.2008 16:41

Hmm... Je tedy zbraň na opasku na střelnici nošení nebo držení?

cmk
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.06.2008 17:23

Ja se celou dobu schvalne zdrzoval komentaru k pravnimu vykladu MVCR - jelikoz s nim opet doopravdy nesouhlasim :-)
a) držením zbraně nebo střeliva mít
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí,

Nic o "dalsi manipulaci" se v zakone nepise. Tudiz i 10x nabita zbran za opaskem na strelnici = drzeni (pokud s tim majitel strelnice souhlasi).
V realu je to tak ze majitel strelnice:
a) vyzaduje vybiti zbrane pred strelnici, tudiz souhlasi pouze s pohybem s nenabitou zbrani (tuplovane drzeni :-) )
b) povoluje nabyti pouze na palebne care (tedy "se souhlasem...") - takr drzeni

Co se tyce ochrany nas strelcu pred zlymi zbranemi - ano, ten plicista za prepazkou zcela jiste pozna, ze zbran za 1.243 vystrelu praskne a proto me posle na tormentaci :-)

MarK
Moderátor
Moderátor

Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

12.06.2008 0:33

Mě právě mate, že střelnice jsou v zákoně explicitně řešeny, např.:
"(2) Držitel zbrojního průkazu skupiny B nebo C je oprávněn
a) podle účelu užívání nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit
sportovní nebo loveckou zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno
povolení, nebo sportovní nebo loveckou zbraň kategorie C; tuto zbraň
může nosit pouze na střelnici nebo v místech, kde je k tomu oprávněn
podle zvláštního právního předpisu
,14)"

Nějak neznám střelnici, kde bych měl zbraň nabitou bez souhlasu majitele (to by byla divná střelnice).

Reklama

armytec

12.06.2008 10:47

No to mě teda dostalo: že by policejní úřednice a úředníci dokázali odhalit a posoudit stav zbrane alespoň v míře v jaké ho posuzuje člověk když za zbaň dá mnohdy i letité úspory? ( to is jeden pořádně rozmyslí v jakém bude stavu). tak to asi aby začali hromadně zbrane posílat do zkušebny ne? aby nás maličké hlupáčky ochránili.

Steiner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.06.2008 10:51

armytec: už se to tu psalo, kontrolujou jen platnost tormentace a zkušebních značek.

gabo
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

18.06.2008 10:09

Tak jsem byl rano prihlasit krochnu,vse bez problemu,kdyz mi urednice vydavala prukaz zbrane,pozadal jsem ji o dva sedivaky,ze potrebuju prodat zbran.Jake bylo me prekvapeni,kdyz mi byla ochotna dat pouze jeden,s oduvodnenim,ze ten druhy at si sezene kupujici.Nevite nekdo,jestli je urednik ze zakona nejak limitovan poctem vydanych prozdnych formularu,nebo se urednice jen spatne vyspala?Mam takovy dojem,ze ty form. jsou vic moje nez jeji :-)

Iha

18.06.2008 10:12

Stahni z netu a vytiskni. U nas je meli normalne okopirovane volne dostupne na chodbe (nic jineho, ale tyhle jo).

Urdo von Fuj
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.06.2008 10:21

Mám takový decentní zádrhel. Do budovy, nebo zřetelně označené nemovitosti můžu se zbraní vejít pouze, pokud vlastník nebo oprávněný nájemce udělí souhlas. Zároveň jsem se na mvcr.cz dočetl, že např. banky vylepením zákazu vstupu do objektu udělují nesouhlas. A teď babo raď. Udělení nesouhlasu znamená, že pokud by tam nálepka nebyla, je automaticky udělen souhlas? V opačném případě, půjdu si koupit zmrzlinu, nepožádám o souhlas a spáchám přestupek? Takže to bude pěkně drahá zmrzka?

Steiner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.06.2008 10:26

V té bance platí zákaz držení zbraně, netýká se to nošení. Nosit zbraň můžeš do každé banky s výjimkou snad jen České národní.

Hungry
Moderátor
Moderátor

18.06.2008 10:33

Přesně jak píše Steiner. Už se to tu také někde probíralo. Banka je veřejně přístupné místo, nemůžou ti to zakázat. Navíc takový malůvek na dveře jim do rána na.eru, eee natisknu, kýbl a navíc tam mívají přeškrtlou berettu a tu já nenosím... :lol: Navíc to není nesouhlas s vnášením, ale s používáním, stejně jako s mobilem či zmrzlinou... Proti zmrzlině v tašce také nic nemají...

Steiner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.06.2008 10:49

On to není ani nesouhlas s používáním nebo s manipulací se zbraní, to ti totiž zakazuje už zákon o zbraních (na veřejnosti musíš nosit skrytě), to by ta cedulka byla jaxi nadbytečná. :wink: Použít zbraň můžeš ze zákona jen v situacích podle §13 a §14 bez ohledu na cedulky, klidně i před přepážkou v bance. Ta cedulka je skutečně jen explicitní nesouhlas majitele nebo nájemce objektu s držením zbraní v těchto prostorách.

Pokud máš od policie povolení k nošení, tak nos skrytě a nabitou a nekoukej na cedulky. Výjimka je tuším jen ČNB, soudní budovy a odbavovací prostory letišť.

Samuraj
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.06.2008 11:22

gabo píše:Nevite nekdo,jestli je urednik ze zakona nejak limitovan poctem vydanych prozdnych formularu,nebo se urednice jen spatne vyspala?
No rekl bych, ze ze zakona rozhodne limitovan nebude, maximalne nejakym internim predpisem magora-vedouciho oddeleni...

Myslim, ze v takove situaci bych se na pani mile usmal a prohlasil - vite, prave jsem si pri pohledu do prazdne penezenky vzpomnel, ze potrebuju prodat vsech svych 12 zbrani, takze prosim o dvanact sedivaku. ;) Treba by ji doslo, ze placla kravinu.
Jinak samozrejme v dobe, kdy jsou formulare na netu a prijimaji je i vytistene na tiskarne (rozmery policek i barvy nejsou zcela totozne) je obstrukce typu "at si prijde druhej panacek po svejch" postavena dost na hlavu :roll:

Urdo von Fuj
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.06.2008 11:31

Steinere - jasně, že se bavíme o skrytém nošení/držení a ne manipulaci. Dokonce je i jistý, že pokud nemůžu odložit, musím nosit. Ale ten smysl je jiný. V bance tě může policista zkontrolovat a máš na krku přestupek. Viz: tady

Spíš mi jde o to, jak by to policista posuzoval například v lékárně, nebo trafice. Tedy, kdekoliv, kde není cedulka zákazu. Avšak, majitel/nájemce mi nevyslovil souhlas.

Steiner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.06.2008 11:38

Urdo: omyl, pokud nosíš tak nedržíš a žádný přestupek nespácháš. Pokud porušíš nějaký soukromo-právní vztah (např. majitel nemovistosti výslovně uvede že zakazuje vstup se zbraní) a ty tam s nošenou zbraní přesto vstoupíš tak to není přestupek a už vůbec ne přestupek proti zákonu 119. Řeší se to maximálně jako soukromo-právní spor. Může třeba požádat policii aby tě vyvedla z jeho budovy/pozemku, ale to je tak asi všechno.

Urdo von Fuj
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.06.2008 11:43

OK - díky

Wojtyla

18.06.2008 11:44

to je divný měl jsem pocit, že banka, trafika, lekarna jsou "veřejně přístupná místa" a tudíš se na to povolení nebo zákaz majitele nemovitosti nevztahuje....

Hungry
Moderátor
Moderátor

18.06.2008 11:49

To, co píše Steiner je de facto i v tom odkazu na stránky MVČR... Jen tam ty odpovědi jsou napsány tak šroubovaně, že jsou mnohdy stejně "platné" jako zákon sám... :cry:

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / ZP (zkoušky, prodlužování, zánik, ..)