-
Black Powder - Moderátor
Predovka "malorážka"
Bolo by dobre spomenut aj najmensie kalibre v ramci predoviek.
Nazyvali ich aj "Squirrel Rifle" uz z nazvu vyplyva, ze sa pouzivali na lov veveric a mensich zvierat.
Mozeme medzi ne zaradit velmi znamy Davy Crockett cal.32., vyrobca Ardesa.

Nazyvali ich aj "Squirrel Rifle" uz z nazvu vyplyva, ze sa pouzivali na lov veveric a mensich zvierat.
Mozeme medzi ne zaradit velmi znamy Davy Crockett cal.32., vyrobca Ardesa.

-
Hungry - Moderátor
-
Black Powder - Moderátor
-
staM - Moderátor
Chtěl bych upozornit na jednu docela nepříjemnou záležitost u černoprachejch "malorážek".Zanášení zplodinama hoření ve vývrtu malýho průměru je docela nepříjemná záležitost,po každým výstřelu je třeba vývrt alespoň zlehka protáhnout.Několikrát neprotáhnete a jste i mimo terč.Čím je hlaveň delší,tím je zanášení horší.
Běžně se mi stávalo že první dva vstřely se dotýkaly,u dalších výstřelů se rozptyl jen zhoršoval.Použití prachu s čistším hořením než má LC se zanášení sice omezí ale i tak je třeba protahovat.
Běžně se mi stávalo že první dva vstřely se dotýkaly,u dalších výstřelů se rozptyl jen zhoršoval.Použití prachu s čistším hořením než má LC se zanášení sice omezí ale i tak je třeba protahovat.
-
Hungry - Moderátor
-
Black Powder - Moderátor
Re: Perkusní "malorážka"
Rok ubehol a pocas neho som stale poskuloval po malej razi v perkuse. Chcel som Davy Crocket od Ardesy, ale zdalo sa mi predrazene, tak som cakal, co sa objavy na trhu a dockal som sa. Podarilo sa mi kupit Dixie Deluxe Cub Rifle cal.32 od Davide Pedersoli, je to v podstate kratka Kentucky, rok vyroby 1984, ale tento model uz nieje vo vyrobnom programe firmy. Puska bola len par krat pouzita a asi zbytok casu bola na stene. Hlaven bola plna vazeliny, ako aj kanalik a piston. Chvilku trvalo, nez som to povytieral a spotreboval som aj niekolko kapsiel na odmastenie, nez to vazelinu vyfuklo z kanalika. Prvu ranu som dal len tak s upchavkou a aj to nechcela na prvu ranu odpalit, ale podarilo sa. Vyvrt som do sucha vytrel a nabil gulickou na tvrdo + polku hilzne prachu z 22LR. Vystrel v podstate len zvuk kapsle. Musim si k nej vyrobit fidlatka a kokilu na malinky ogival, rozmer v poliach je 8,2mm.

-
blecha.z - Častý návštěvník
Se zanášením hlavně u malorážových kalibrů máte pravdu. Zažil jsem to u Davy Crocketa, pistole. Je potřeba bezpodmínečně zvolit správné mazání. Potom lze nabíjet, dokud je co nabíjet a bez čistění. Vyzkoušejte sádlo+hovězí lůj.
Jinak je to vynikající zábava, kulička má 2,70 gramu, navážka 1 gram Vesuvitu, flastřík. Rána vychází cca 1,80 Kč.
Aby si někdo nemyslel, že je to plivátko, dvě coulová prkna to prostřelí jak nic.
Jinak je to vynikající zábava, kulička má 2,70 gramu, navážka 1 gram Vesuvitu, flastřík. Rána vychází cca 1,80 Kč.
Aby si někdo nemyslel, že je to plivátko, dvě coulová prkna to prostřelí jak nic.
-
staM - Moderátor
Mě tedy malé ráže u předovek nijak nenadchly,a to jsem .32 zkoušel dost dlouho.Kuličky,maxibaly i samodomo kokily.Asi jsem něco dělal špatně........
Titěrné "nádobíčko",nabíjet bez násypky snad nemá smysl.Citlivé na navážku a zanesení vývrtu.Nabíjení je skoro na pinzetu
Olovo se ušetřit dá.To je bez debaty.
Jedna střela ze samodomo kokil v porovnání se střelou .54 a .45
Titěrné "nádobíčko",nabíjet bez násypky snad nemá smysl.Citlivé na navážku a zanesení vývrtu.Nabíjení je skoro na pinzetu

Olovo se ušetřit dá.To je bez debaty.
Jedna střela ze samodomo kokil v porovnání se střelou .54 a .45
-
Máš to moc pěkně udělané. Jaké máš stoupání na tuhle střelu, myslím tu .32?
Jinak s tou titěrností je to jen pocit. Já jsem s .32 začínal a kuličky se mně zdály veliké. Pak jsem půl roku na tuhle ráži nesáhl, až nedávno. Kuličky mně připadaly jak větší broky, proti pětačtyřicítce. Ale střílení je požitek, pokud je všechno sladěné. Hlavně mazání!
Jinak s tou titěrností je to jen pocit. Já jsem s .32 začínal a kuličky se mně zdály veliké. Pak jsem půl roku na tuhle ráži nesáhl, až nedávno. Kuličky mně připadaly jak větší broky, proti pětačtyřicítce. Ale střílení je požitek, pokud je všechno sladěné. Hlavně mazání!
-
Kentan - Častý návštěvník
Takovejhle hrachomet musí být citlivý i na výkon zápalky:) člověk se křivě podívá a střílí to jinam 

-
Nejsem odborník na balistiku. Ale rychlost kuličky .32 musí být oproti .45 mnohem vyšší. Pistole má asi 1,3 kg, hlaveň má centimetr silnou stěnu, robustní pažbu, stoupání 1:48, osm drážek. Trvalo to, než jsem našel navážku, nabíjím 1,20 g Vesuvitu. Pistole se chová kultivovaně, příjemně se drží a je přesná.
Zápalka má v této hlavni sílu, to je fakt. Loni mně v hlavni zůstala LED dioda. Zápalka ji vystřelila hezky svižně, až mě to překvapilo.
Zápalka má v této hlavni sílu, to je fakt. Loni mně v hlavni zůstala LED dioda. Zápalka ji vystřelila hezky svižně, až mě to překvapilo.
-
Black Powder - Moderátor
Dnes som bol prvy krat na strelnici s mojou novou kamaratkou. Mal som velke obavy, ako pojde strelba ked tu bolo spomenutych tolko negativnych skusenosti, este k tomu ked som si sam vyrobil kokilu na dve gulicky priemeru 7,90mm a mal som uz aj hotove flastre priemeru 25mm hr. 0,18mm, ktore pouzivam do pistole Barlow. Nemal som cas chystat nieco specialne pre tento kaliber. Nabijanie uplne pohodove, bez pouzitia startovaku, stacilo namacknut gulku s flastrom do vyvrtu a dalej to islo uz len nabijakom. Prva navazka bola na skusku 1g. Vesuvitu. Rana docela znesitelna a kopanec ziaden, mal som aj obavu, ci vobec gulka vyletela. V terci na 50m vsak nic, dalsia rana taka ista, stale nic, tak som dal len polku hilzne z malorazky, aby som vedel, kam to pada. buchlo to vedla terca. Naklepal som zadne mieridlo do lava a uz som bol v terci. Ked som mieril na spodny okraj cierneho, aj to tam padalo. Navysenim navazky na 1,3g som sa dostal do okolia cierneho, kde som uz len doklepol mieridlo na stred. Vysledok nastrelovania vid. terc. Su tam aj dvojstrely, ktore nieje vidiet, lebo papier nebol podleneny podlozkou, takze prvotne zasahy boli otvorene. Zasahy po nastreleni su tie zvysle pod sebou. Na to ze neviem moc strielat cez otvorene mieridla, tak si myslim ze je to dobre.
Takto som vybuchal vsetky gulicku bez jedineho vytierania vyvrtu, pricom nabijanie bolo kazde rovnake, teda gulicka isla plynule bez zatrhavania az na dno. Hlaven som po strelbe vytrel 4x a bola cista. Handricky neboli nejako extremne spinave, len cierne stopy po spalinach, ziaden maglajz a nekonecne vytieranie.
Na fotke su aj pozbierane flastre, otocene su stranou k prachu, na nich je vidiet, ze niesu vobec spinave od spalin, len na niektorych je nalepeny prach na mazive.
Takto som vybuchal vsetky gulicku bez jedineho vytierania vyvrtu, pricom nabijanie bolo kazde rovnake, teda gulicka isla plynule bez zatrhavania az na dno. Hlaven som po strelbe vytrel 4x a bola cista. Handricky neboli nejako extremne spinave, len cierne stopy po spalinach, ziaden maglajz a nekonecne vytieranie.
Na fotke su aj pozbierane flastre, otocene su stranou k prachu, na nich je vidiet, ze niesu vobec spinave od spalin, len na niektorych je nalepeny prach na mazive.
-
Nádhera. A to je ono, malá ráže, nízké náklady, moře zábavy.
-
Fandaks - Častý návštěvník
Black Powder : Napoprvé a s tak malou ráží je to moc pěkný výsledek.
Dobrá koupě, zábavy bude kopec.

-
Black Powder - Moderátor
Diky Fando, tiez si myslim. Zatial som este nemal moc casu porobit si k tomu nabijak/vyterak, mam len lievik.
Tak isto musim dokoncit kokilu na gulicky, snad zajtra a este zacnem kokilu na ogivaly, zatial mam len vysustruzeny prototyp z olova, ktory ma 11g. Ono to chce naucit sa hlavne pouzivat otvorene mieridla, v tom mam problem aj pri pistoly, neviem pokazde rovnako odhadnut priesvit medzi muskou a ciernym kruhom. Diopter mi ide dobre.
Inak strelba takou malou razou je fajn zazitok, pri navazke 2g. je to uz poriadna rana, ale kopanec ziadny, ako som zvyknuty pri cal.45
Tak isto musim dokoncit kokilu na gulicky, snad zajtra a este zacnem kokilu na ogivaly, zatial mam len vysustruzeny prototyp z olova, ktory ma 11g. Ono to chce naucit sa hlavne pouzivat otvorene mieridla, v tom mam problem aj pri pistoly, neviem pokazde rovnako odhadnut priesvit medzi muskou a ciernym kruhom. Diopter mi ide dobre.
Inak strelba takou malou razou je fajn zazitok, pri navazke 2g. je to uz poriadna rana, ale kopanec ziadny, ako som zvyknuty pri cal.45
-
Black Powder - Moderátor
Rok a pol ubehol a kedze Dixie sa pocas uplynulej sezony uspesne darilo s kresadlovym zamkom o com svadci aj 1.miesto na MSR v Komarne, tak za odmenu aby nemusela absolvovat dve discipliny Trapper a Pennsylvania, dostala kamarata.
Je to Hatfield cal.32 od DP pod nazvom Frontier. Co som nasiel info na webe, tak konstrukciu spravil Hatfield.
http://www.100megspop3.com/oldvalkyry/hatfield.html
http://www.auctionarms.com/closed/displ ... =9589956.0
http://www.auctionarms.com/closed/displ ... =9433434.0
Majitel to mal nalaborovane na 22gr.CH2, ja som to zatial nemam moznost vyskusat, tak uvidim, ako to chodi. Co je zvlastne, tak obe pusky maju ten isty kaliber, ale Dixie ma o 0,1mm vacsi vyvrt ako Hatfield.
Je to Hatfield cal.32 od DP pod nazvom Frontier. Co som nasiel info na webe, tak konstrukciu spravil Hatfield.
http://www.100megspop3.com/oldvalkyry/hatfield.html
http://www.auctionarms.com/closed/displ ... =9589956.0
http://www.auctionarms.com/closed/displ ... =9433434.0
Majitel to mal nalaborovane na 22gr.CH2, ja som to zatial nemam moznost vyskusat, tak uvidim, ako to chodi. Co je zvlastne, tak obe pusky maju ten isty kaliber, ale Dixie ma o 0,1mm vacsi vyvrt ako Hatfield.
-
Black Powder - Moderátor
Re: Predovka "malorážka"
Dnes som bol prvy krat vyskusat Hatfield-Frontier.
Zacal som dost neskoro o 15:30, bolo zamracene, terc pod stromami a na terci bola vidiet uz len biela plocha, teplota 3,5stC.
Prva navazka 2,2g.VLC zasah 9/4. Potom som pokracoval navazkou 1,5g.CH1. Kazdu ranu som skusal iny prach a navazku. Doklepol som musku do prava, aby som bol na strede. V podstate to po doladeni bude dobre, nebol cas na laborovanie, posledne rany som uz daval skoro po tme o 16:30 na 2,5g.VLC, to su tie tri vlavo hore 2x8 a 7/11.
Najlepsi pocit s vystrelu bol na 1,5g.CH1. Na 2,5g.VLC je to uz zbytocne velka rana, aj ked kopanec ziaden, ale zanasanie vyvrtu bolo citelne 10cm od dna.
Idealna navazka by bola 1,4g.CH1, alebo 2,3g.VLC. Zbytok doladim asi az na jar.
Zacal som dost neskoro o 15:30, bolo zamracene, terc pod stromami a na terci bola vidiet uz len biela plocha, teplota 3,5stC.
Prva navazka 2,2g.VLC zasah 9/4. Potom som pokracoval navazkou 1,5g.CH1. Kazdu ranu som skusal iny prach a navazku. Doklepol som musku do prava, aby som bol na strede. V podstate to po doladeni bude dobre, nebol cas na laborovanie, posledne rany som uz daval skoro po tme o 16:30 na 2,5g.VLC, to su tie tri vlavo hore 2x8 a 7/11.
Najlepsi pocit s vystrelu bol na 1,5g.CH1. Na 2,5g.VLC je to uz zbytocne velka rana, aj ked kopanec ziaden, ale zanasanie vyvrtu bolo citelne 10cm od dna.
Idealna navazka by bola 1,4g.CH1, alebo 2,3g.VLC. Zbytok doladim asi az na jar.
-
Fandaks - Častý návštěvník
Pár poznámek Sharon Smithové o střelbě z předovky ráže .32cal.
Sharon Smithová,
středoškolská profesorka, střílí předovky 35 let. Je držitelkou mnoha rekordů v disciplinách 25 a 50 yardů, v poloze ve stoje, s oporou (bench) a s oporou hlavně ( takovými těmi zkříženými laťkami).
Má předovku ráže .32 cal. - říká že tenkrát byla tato ráže tak moderní jako dnes je ráže .40 cal.
Hlaveň je dlouhá 1009 mm, osmihranná- přes plochy má rozměr 15/16", od firmy DOUGLAS. Vývrt .320".
Hloubka drážek .012" (0,3mm), drážky mají ploché dno, počet drážek a polí 8. Stoupání 1 : 66", odpor spouště je 85 gramů. Váha pušky je 4,8kg.
Používá prach GOEX - 1,944 gramu FFFg, flastr o tloušťce 0,43mm s teflonem, který maže slinami.
Kulatá střela má průměr .323" !!. Všechny střely váží a jejich váhu udržuje v rozmezí 0,2 grainu.
Mezi ranami hlaveň čistí flastrem navlhčeným vodou nebo slinami. Říká, že její předovka je velmi citlivá na vlhkost v hlavni, takže vytírá hlaveň jedním pohybem dolů a co nejrychleji nahoru.
Miřidla používá dioptrická, stejná jako na terčovnicích - malorážkách. Mušku má kruhovou v tunýlku.
Sharon Smithová,
středoškolská profesorka, střílí předovky 35 let. Je držitelkou mnoha rekordů v disciplinách 25 a 50 yardů, v poloze ve stoje, s oporou (bench) a s oporou hlavně ( takovými těmi zkříženými laťkami).
Má předovku ráže .32 cal. - říká že tenkrát byla tato ráže tak moderní jako dnes je ráže .40 cal.
Hlaveň je dlouhá 1009 mm, osmihranná- přes plochy má rozměr 15/16", od firmy DOUGLAS. Vývrt .320".
Hloubka drážek .012" (0,3mm), drážky mají ploché dno, počet drážek a polí 8. Stoupání 1 : 66", odpor spouště je 85 gramů. Váha pušky je 4,8kg.
Používá prach GOEX - 1,944 gramu FFFg, flastr o tloušťce 0,43mm s teflonem, který maže slinami.
Kulatá střela má průměr .323" !!. Všechny střely váží a jejich váhu udržuje v rozmezí 0,2 grainu.
Mezi ranami hlaveň čistí flastrem navlhčeným vodou nebo slinami. Říká, že její předovka je velmi citlivá na vlhkost v hlavni, takže vytírá hlaveň jedním pohybem dolů a co nejrychleji nahoru.
Miřidla používá dioptrická, stejná jako na terčovnicích - malorážkách. Mušku má kruhovou v tunýlku.
- maharadz
- Nový uživatel
Zdar, zřejmě si po mém dotazu budete klepat na čelo, ale stejně..
Mohl bych ládovat pistoli Davy Crocket.32 diabolkama JSB ráže 7,62mm ?
Ani bych tak neměl strach o to, že se na diabolce roztrhá sukénka, jako spíš o to, zda li bude dostatečně těsnit a zda li to má v krátké hlavni vubec smysl skoušet takovýto hybrid ogivál. Standartně bych určitě střílel sférické, možná to bude i levnější.
na obrázku druhá zprava
Mohl bych ládovat pistoli Davy Crocket.32 diabolkama JSB ráže 7,62mm ?
Ani bych tak neměl strach o to, že se na diabolce roztrhá sukénka, jako spíš o to, zda li bude dostatečně těsnit a zda li to má v krátké hlavni vubec smysl skoušet takovýto hybrid ogivál. Standartně bych určitě střílel sférické, možná to bude i levnější.
na obrázku druhá zprava
-
Black Powder - Moderátor
Co prispevok, to perla.
Jak mozes dat diabolku v rozmere 7,62mm do vyvrtu o rozmere 8,20mm!?
Tie 4 desatiny chces jako utesnit? Mas vobec spominanu pistol a vies rozmer vyvrtu pole/drazka?
Jak mozes dat diabolku v rozmere 7,62mm do vyvrtu o rozmere 8,20mm!?
Tie 4 desatiny chces jako utesnit? Mas vobec spominanu pistol a vies rozmer vyvrtu pole/drazka?
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder