Jimi
Moderátor
Moderátor

05.10.2009 14:51

Re: plynovka vs. ostry qer

Zde uveřejněný text je od uživatele LADA. Psal ho v době, kdy jsem zamknul vlákno. Nikoho zde neosočuje a má co říct, takže ho sem dám alespoň zprostředkovaně LADA napsal:

No už mi to nějak nedá nereagovat jelikož jsem několik reálných situací a konfliktů s plynovkami a spreji zažil, žel i na vlastní kůži, byl přítomen či nějak zasahoval a další zažili známí.

2SW_FOX, glock1719
Pozor na to že dobrý sprej funguje i na opilé a feťáky abyste jste nebyly někdy nemile překvapeni, jak už x lidí. Na některé fungovat bude ať už jsou v jakémkoli stavu, ale né tak ideálně na odhodlaného nastartovaného útočníka našlapaného adrenalinem, ten je schopen po nějakou dobu útočit i po dobrém zasažení. Největší chyba co lidi dělají a na co následně dojedou je to, že ihned po zasažení nezmizí či nezaútočí… i kdyby stříkli vodou instinkt velí krýt se a tu je čas na útok/útěk pepřák to trocha prodlouží než dotyční zjistí o co jde, ale nastartovaného to neodradí i když se dobře trefíte a on nebude vidět vůbec či jen rozmazaně neztrácí mobilitu!!! A to je to stežejní, spousta lidí udělalo tu chybu, že zůstali stát jako kůl v plotě nebo si neudělali distanc k následnému útěku či se snažili šplíchat dát a byli na kontaktní vzdálenost. Útočník nemusí vidět to nepotřebuje! když má objeť na dosah a on zkrátí vzdálenost nějaký ten metr raz dva, zvláště v přímém směru či tím odkud šel šplíchanec, když mu to obránce umožní a stačí nahmátnout jednou rukou pak bum bum, dostat na zem, rozšlapat a ještě se vybít za ten pálící ksicht. Po cca dvou minutách (to je strašně dlouhá doba, když jste mláceni) jak se odplaví adrenalin je útočníkovi ouvej kolikrát se sesype, ale to je tomu rozšlapanému vedle v krvi víte k čemu…
I ten figurant při testech sabre red přiznal, že by to rozšlápnout šlo a to byl navíc v pohodě v klídečku což je pro něj horší… i vojáci trénují tak že jim našplíchají pepřák do obličeje musí se nastartovat a pak jedou kolečko: běh, lapy, techniky, sparing až dokončí můžou odpadnout.
Hold jako ze vším je potřeba i s tímhle umět zacházet a používat, trénink také není od věci, mimo různé napadení atd.. kamarádka právě špatným použitím a zběhlostí zmrda byť měla sprej v ruce zaplatila znásilněním…..

2 Iha
Jen doplním k pár bodům mé postřehy:
PLYNOVKA
- ten dosah nemusí být tak závratný pár metrů, je to dost dáno jako ráži a zbraň používáš u revolverů je únik u válce.
- Nebezpečí zranění z blízky (tak bráníš se či ne? Když ho střelíš ostrou jak dopadne? to je trocha irelevantní jestli mu náhodou něco neprovedeš) každopádně není to až tak hrozné jak se proklamuje, viděl jsem pár zranění z bezprostřední blízkosti ze předu do obličeje, z cca 1-2cm hned u spánku, břicha apod… z větší blízky má člověk poďobaný ksicht od krystalků, které se nestihly přeměnit na plyn, z toho 1-2cm vypálenou díru do kůže, propálené triko, natržený bubínek atp… o trvalích následcích jsem u nikoho neslyšel jen ten poďobaný ksicht je už na pořád i když nějaká ta kosmetická úprava v dnešní době by si s tím jistě také poradila… o zranění očí nevím, většinou je každý instinktivně zavře, ale ta možnost tu je… ty promílané informace o smrti z blízkého výstřelu jsou značně přehnané a málo pravděpodobné, ale jako ve všem možná když má člověk smůlu.
- Nutnost trefit se je minimální to myslím zvládne každý blbec, případně po prvním vstřelu dle kužele plynu upraví směr, stejný problém asi jako pro tebe trefit ostrou vrata od stodoly…
- Nároky na nošení jsou stejné, to ale majitelé vůbec netuší a také co jim hrozí když to poruší? Ty bys byl samo jako i držitel ZP víme kde…
- Pochybný účinek když na tebe útočník utíká není až tak bezvýznamný, troufám si říci daleko lepší než u spreje… když si toho útočník všimne a není to ten rozjetý vlak, kterého zastavíš tak brokovnicí, tak to funguje z hlediska psychického on/oni se instinktivně kryjí (čas pro tebe) než zjistí o co jde máš možnost úniku a kdo je blbej zůstane stát jak trouba a dopadne jak výše zmiňované u spreje…. a neplatí to jen vůči jednotlivci, ale i vůči skupině. Opět vycházím z reálných případů co se stali.
U těchhle situací si nemyslím, že je až tak pravděpodobné, že by následně ti/ten který na svou objeť naběhne a schytá trocha plynu hned tahal na obránce, který už má být dávno v prdeli ostrou zbraň a střílel následně po něm. Když obránce nebude tupej a použije ji jak má, tj nečekaně, rychle a hned vezme pilu
- S plynovkou bych vůbec nehrál na to jestli to útočníka odradí či ne tu je ten moment překvapení daleko vhodnější, ale i tu platí, že jak to zmáčkne tak se útočník bude reflexivně krýt = čas na útěk pro obránce (když je kam tedy)
- Riziko selhání stejné viz první odstavec se sprejem
- Riziko ohrožení větrem tu samo je, ale to není až tak hrozné, když to opravdu nebude vichr, mimo jiné tu také platí menší plus pro obránce, že i on je po adrenalinem když ho tedy nepotopí a v tom ohrožení je více odolný.
- Místa zásahu jsou stejné jako u spreje, v místnosti pak za chvíli je msítem zásahu celá místnost
- Na kontaktní vzdálenost je to naprd plyn se „hezky“ odrazí směrem na obránce útočníkovi vypálí nějakou tu dírku, případně propálí menší vrstvu oblečení a zanechá stopy na těle, u větší vrstvy oblečení už poškodí jen je.

SPREJ
- snadno se chová do dlaně je pravda, ale připomínám důležité je tu umět to vhodně a ve správnou chvíli použít
- nosit skrytě jej nemusíš, ale zas případně dáváš najevo potenciálnímu útočníkovi co na něj vytáhneš, když si tě už otipuje někde v knajpě, na diskotéce apod… bude vědět na co si dávat pozor
- riziko selhaní účinku viz první odstavec
- ohrožení protivětrem zas nemusí být nijak enormní jako u plynovky, tu je ještě výhoda že se dá zvolit vhodná tryska/kombinace, která omezí možnost spětného návratu vlivem větru.

ještě bych doplnil jako plus cena, nad ostatními věcmi se mi už přemýšlet nechce

2 Slavek69
Když pominu ty hovadiny o čarostřelcích apod… na což se mi už nechce reagovat, tak jsi fakt zaslepený…na jednu stranu kritizuješ jak sprej je na hovno a nefunguje na druhou stranu jak plynovka funguje bezchybně, já vím jak funguje ten tvůj zázrak tam nějak nevidím je to podobné jako se sprejem, zažil jsem to jak na vlastní kůži (pepřový náboj), byl jsem u případů kde to po výstřelech skupinka útočníku rozdejchala, ale obránce měl možnost utéct skupinka se následně dala do pronásledování a hledání,i jak reagoval střelený z 2cm hned vedle spánku chytl hezký amok i střelený z kontaktní vzdálenosti do břicha jak si počínal…atd Jsi hold moc zatvrzelý s tou svojí jedinou pravdou se mi zdá.
Ano každá situace je jiná, působí zde mnoho faktorů, nikdy se nedá předpokládat to či ono ale právě + a – je stežejní při výběru zbraně té či oné a u každého jedince může být hodnocení jiné a preference toho či onoho rovněž. Taky na tréninku klukům říkám ať si vyberou to co jim vyhovuje a hlavně o čem si myslí že jim funuje, dokáží použít a mají to v rámci možností natrénováno i ve stresu, sparingu, v modelovkách, pod tlakem… tím tréninkem se pochopitelně učí i improvizovat a jednat pod tlakem…
Mimochodem já to vyčteno nemám, ale prožito a x dalších případů, naštěstí bez nějakých větších trvalých následků.

Je to na každém, jak se zařídí co si pořídí na obranu, když se bude chovat jak má, jak trénuje, jak na to sere… někdo má v životě štěstí a nikdy ho nic takového nepotká (štastný to člověk) jiní už takové štěstí nemají. Ono právě i to štěstí je potřeba při každém konfliktu a člověk může mít u sebe třeba deset zbraní perfektně je ovládat, 20let pilně trénovat BU/BS a stačí smůla/náhoda a jakej byl…. Různými zbraněmi, když s nimi umíme, tréninkem si jen zvyšujeme případné šance na obranu a je zbytečné se hádat co je lepší použitelnější, vše má své klady a zápory, zastánce, opovrhovatele a každý jsme jiný tomu vyhovuje tohle jinému onohle a v různých situacích a případech by se hodila tahle zbraň jindy zas jiná….

2 DaVca
No jak moc to sníží brýle jsem nikdy nezkoumal, teoreticky ti ochrání oči když to bude z blízky, ale když tě někdo střelí stejně ty oči zavřeš ještě předtím a odkloníš hlavu pak je otevřeš a jsi v oblaku nebo máš stejně na obličeji ten bordel, většina si pak ještě začne hrabat do obličeje a zhoršovat to….neřekl bych, že ty brýle kór moc pomůžou, daleko horší než pálení očí je, když ten bordel vdechneš, platí i u spreje.
Jak už jsem psal na začátku na to abys útočil nepotřebuješ vidět potřebuješ jen najít cíl! A kolikrát vidíš vcelku obstojne i po zásahu a zas číst nic nepotřebuješ a ta případná šmouha před tebou ti úplně stačí…

Jimi
Moderátor
Moderátor

05.10.2009 14:52

Re: plynovka vs. ostry qer

Takže nám debata uzrála na lock. Obě strany to tady zbytečně hrotí. Čest vyjímkám, jako je například příspěvek od LADA :roll:

Předchozí

Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních