$emtex
Sponzor serveru
Sponzor serveru

19.10.2012 20:07

Re: Nůž pro Střelectvi II

Už v předchozím projektu jsem prokázal dostatek trpělivosti :twisted: Pokud by šlo o původní nůž v rozumné ceně, jdu do toho taky :!:

Víťas01
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

21.10.2012 19:23

I já se opět hlásím, ale jako u ostatních bude záležet i na ceně.

Kall

21.10.2012 19:34

já taky

spawnik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

21.10.2012 20:20

Pokud se projekt rozjede, jakou máš představu o době realizace?

tom
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.10.2012 19:39

Teď mi bude chvilku trvat než oslovím všechny kdo by se na výrobě podílely a posčítám cenu.

jožinzbažin
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

22.10.2012 21:50

Ahoj
Chtěl jsem vědět, co je to ta tvoje kosmická ocel zač a tak jsem poprosil o info pana doc. Ing. Michala Černého, CSc .
On spolupracuje s http://www.noze-nuz.com píše pro ně recenze zajímavých nožů např zde :
http://www.noze-nuz.com/recenze/darkops/darkops.php
a stvořil pro ně taky ,,seznam,, nejběžnějších nožířských ocelí zde: http://www.noze-nuz.com/nozirske_oceli/ocele.php
Je to sběratel nožů a rozumí taky metalurgii.
Odpověděl mi na můj dotaz a snad se nebude zlobit když ho zveřejním-je to koneckonců ,,jen,, o nožích :

Dobrý den,

Těší mě Váš zájem o mé články, které skutečně pramení z hlubokého obdivu ke kráse nožů - výsledku lidské práce a fantazie člověka. Obdiv se časem skutečně přetransformoval do velikého „koně“. Čím víc lidí se projevuje v této oblasti, tím víc mě to naplňuje pocitem radosti, že se lidi dokáží nadchnout pro hezkou věc, ať jako uživatel, sběratel či výrobce. Radost je mírně menší po výrazně komerčním vstupu téměř všech firem na trhu nožové galanterie skrze Čínu. Zde jde totiž již jen o zisk. Ale i v Číně se dělali nože v dobách, kdy jsme u nás teprve začínali s dělbou práce! Jenže to tam netekl obrovský kapitál, který z této oblasti produkce (kopií!) nožů dnes dělá džungli a znehodnocuje jejich kvalitu.

Proto se mi líbí, že někdo si chce nechat udělat nože. Zkušenosti, jak to může dopadnout, viz. poslední příspěvek pana Šulce v Aktualitách na stránkách Nože-Nůž.com. Práci kováře je nutno průběžně řídit a kontrolovat! Zvlášť pokud jde o zpracování materiálu. Vzhled není vše. Až dodržení předpisu o tepelném zpracování se projeví na pracovních kvalitách a životnosti nože. Nejde tedy jen o vzhled. I krásný nůž může být k ničemu!

K vaší otázce dnes jen stručně:

Böhler S290 Microcleaner je vlastně houževnatá alternativa slinutého karbidu! Je určena speciálně pro řezné nástroje. Je to rychlořezná ocel vyráběná technologií práškové metalurgie (3. generace!) s tvrdostí až 70 HRC(!), což bylo téměř nepředstavitelné a neproveditelné u klasických ocelí před příchodem "práškovek". Údajně má tato ocel vynikající odolnost proti poklesu tvrdosti za vysokých teplot (rychlořezná ocel!), odolnost proti opotřebení (vysoké tření mezi nástrojem a obrobkem u strojního obrábění!) a vysokou pevnost v jednoosém tlaku (což je po ohybu nejvíc aplikované namáhání hlavně u nožů!). Výhodou je, že vedle tvrdosti má poměrně solidní houževnatost a v popuštěném stavu obrobitelnost (v zakaleném i popuštěném je výrobcem uváděná i dobrá brousitelnost!? Při 70 HRC? No nevím! Asi by to chtělo ve finále brousit jen na dokončení a pak leštit na diamantu - je to totiž korodující ocel! Obsah chemických prvků v matrici BÖHLER S290 je sice impozantní z pohledu: C – 2%, Mo – 2,5%, V – 5,1%(!), W – 14,3%(!), Co – 11,0%(odolnost proti žáru!), ale chrómu má jen 3,8%, což je málo (min. 13%) a takže čepel zrcadlově leštit!!!

Sám s touto ocelí osobní zkušenosti nemám, ale dle literárních pramenů se jedná o vysoce kvalitní ocel bez mikrostrukturních vrubů a segregačních filmů (proto ta vysoká houževnatost při tvrdosti vyšší než je tvrdost pilníku na železo ;o)).

Ocel, mate-li ji k dispozici samozřejmě doporučuji a budu rád, když mi pak napíšete výsledek. Dodrží-li se přesně tepelné zpracování (viz. www stránky fy Böhler) bude to nůž s vysokou užitnou hodnotou.

Hezký den přeje a znamená se s pozdravem

Michal Černý

Reklama

gunman
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.10.2012 22:53

jelikož jsme občas nucený z podobnejch, teď promiňte to slovo, zkurvenejch, materiálů dělat, jsem sám zvědavej, kdo se pustí do výroby sady nožů z plechu, kterej stojí 100 litrů

sehnat někoho se zkušeností, jak se to opracovává - od začátku do konce, nebude lehký

ono kosmický materiály s krásnejma tabulkovejma hodnotama obecně dobrý, ale malej nožíř se do toho asi nepohrne, protože kdyby to zmrvil, tak ho to položí a větší firma do toho nepude bez kvalitního zadání - výkresová dokumentace

zlatá stabilka,2002 a stříbrnice

ale pokud na to dojde, tak můj zájem o nůž taky trvá

Knecht
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.10.2012 15:29

Ale což, novou kudlu už jsem si dlouho nekoupil ani neudělal, tak proč ne - jdu do toho. Samozřejmě za předpokladu, že se mi návrh bude líbit a bude za nějakou rozumnou cenu.

sided
Moderátor
Moderátor

24.10.2012 15:51

Jen pro připomenutí o co jde:
Přílohy
DSC_0025.jpg

glock1719

24.10.2012 16:50

Ukazoval jsem to nožíři co mě dělá nože a říkal , že do tohoto se pustí jen šílenec.
Ptal jse proč zrovnu tuhle ocel.Že jsou mnohem lepší oceli.Taky říkál něco o velké spotřebě pásů na brusce.
Tepelné zpracování říkal jeděne někdo má počítačem řízenou pec.
proč se vybrala zrovna tahle ocel?

gunman
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.10.2012 19:12

kalení je v pohodě - pošleš to profíkům - bodycote,meduna,prikner - a zaplatíš

ty obyčejný materiály si kalíme(máme pece se řízenou teplotou) a popouštíme sami,i tvrdost umíme změřit, ale tohle musíš dát někomu, kdo kalí v atmosféře

jpp
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.10.2012 19:30

Tak jsem koulkal na fotku a tenhle design mě nijak nezaujal. Je to definitivní podoba?

spawnik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.10.2012 20:03

Desing pro mě taky nic moc, ale jde mi spíše o to, že je to omezená edice pro střelectví. Do nečíslované verze bez nicku bych do tohodle desingu nešel...

Companieros
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

24.10.2012 22:45

Taky bych měl předběžně zájem, můžete si mě zapsat.

Spencer
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

24.10.2012 22:51

Mně se to naopak líbí, nemám rád extravagance... Pokud to bude něco alespoň podobně čistého a jednoduchého, mám zájem...

Knecht
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.10.2012 12:42

Aha, tak pokud to bude tenhle tvar a žádná možnost úpravy tak nic. Měl bych trochu jinou představu o hrotu a určitě jinou o střenkách. Střenky si sice můžu předělat, ale do čepele by vzhledem k vlastnostem navrhovaného materiálu už moc zasahovat nešlo. A jelikož při hromadné objednávce asi na nějaké individuální úpravy nebude prostor, radši vystoupím rovnou ať v tom pak nedělám zmatek. Škoda.

Nedomluvíme si radši nějakou custom sérii třeba u Kizlyaru? :)

sokar
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.10.2012 17:06

Než jsem si udělal zbroják, nosil jsem benchmade infidel 3300BK.
Teď ho nosím tam kde nechci tahat pistoli.
Na obranu ideální, v mnoha státech nelegální.

Kdyby nůž o kterým se tady bavíte měl ten nick a číslo + mnohem lepší design, tak bych ho taky bral.
V současnosti ale při takové nabídce nožů renomovaných výrobců s možností individualizece, je tento nůž asi nerealizovatelný. :cry:

Jo a infidel má 62 HRC.
Nijak zázračná mi ta ocel nepříjde.Prostě ocel.

PaF

25.10.2012 22:33

Ten snimek je pod hodne blbym uhlem. Ve skutecnosti je ta kudla krasna :D

sided
Moderátor
Moderátor

26.10.2012 10:15

Se polepšim :oops: čepel je okysaná protože je z uhlíkovky a kudlu běžně používám. Virínový parády nepěstuju. Materiál na rukojeti je kost a vložky z červený Micarty, původní úmysl byl myslím jiný ale mě se líbí tohle.
DSC_0023.jpg

glock1719

27.10.2012 7:03

Tak už jsem byl na nůž zase dost nahlodaný , ale tento tvar opravdu ne.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních