Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.09.2007 23:10

Takze jak jsem asi pred tydnem psal, dnes probehlo Mistrovstvi republiky v malorazkovem BR.
No a padl Cesky rokord, proto to pisi sem. Suhl 150, prepazbena do BR pazby. Naboje Eley Tenex EPS Ultimate. 250 bodu a 11X.

http://www.sniper.cz/070930_MCR/Suhl150.jpg

Terc
http://www.sniper.cz/070930_MCR/250_11a.jpg
detail - takhle presne se s tim da strilet.
http://www.sniper.cz/070930_MCR/250_11b.jpg

Dnes opravdu Na Halde v Kladne dost foukalo.

jomekabi

Bydliště: Tábor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz

30.09.2007 23:56

Brnkacka, na tom prece nic neni! :-)

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.10.2007 0:02

no kdyz ti to tam pada, tak ti to pripada ze to je samozrejme a ze to nemuze byt jinak.
1. terc 249/7x
2. terc 246/10x (no chybicka se vloudi, jedna oskliva 8, pak 2x9 vitr)
3. terc 250/11x a to opravdu funelo, taky mi to na poslednich 2 tercicich malem dostalo.

jinak se 250 u nas strelilo od roku 2003 strelilo jen 4x (vcetne dnesniho vysledku)

nekdy si to prijd zkusit.

Sidewinder
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.10.2007 7:25

To Shiva: Pekny vysledek, s notnou davkou stesti jde vsechno :)

To Jomekabi: Ohledne nozicek je opravdu nejvyhodnejsi nechat udelat jezdce s ockem, na ktereho se budou upinat Harrisky. Pak uz to chce "jen" montaze (doporucuji http://www.jgstrade.com/scripts/podrobnosti.php?IDZ=922) .. slusnou optiku, jako idealni diky sve univerzalnosti se mi jevi Delta Titanium 4-16x42, se kterou se da strelit jakakoli MaO a s primhourenim oka i BR zavod, tam by to ale chtelo trochu jiny puskohled, pokud by mel byt BR prioritou..

No a pak vybrat vhodne strelivo a najit si terminy soutezi .. napriklad 13.10. bude jedna MaO v Hradci Kralove..

Harpplayer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.10.2007 8:10

:roll: Jééžišmarjááááá, copak teď bude dělat Honza T., když všechno prodal, aby koupil 1913 a teď ji tady vymrskne "obyčejná" suhlka :twisted: :lol: :!:
Kůůů**a, to je ale dilema!!!! :wink:

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.10.2007 16:24

Sidewinder píše:To Shiva: Pekny vysledek, s notnou davkou stesti jde vsechno :)

tri terce soucet bodu 745/28 X neni az tak o stesti. stesti je jeden terc. nebo udelat jednou za cas dobry vysledek. Smula je dat 8 a nevedet proc.

No ale to je celkem putna. Chel jsem jen ukazat jak kdyz ma clovek stesti na flintu muze Suhlka strilet.

Reklama

Sidewinder
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.10.2007 7:17

To Shiva: Z 25-ti ran dat 11X a zadnou devitku, to je moc pekny, ale zatimco 11x tam padnul stredovy zasah, tak pokud dobre vidim 5x tam byla jen okrajova desitka (terce 1,6,13,14,18 ) a trikrat dokonce desitka temer "na kalibr" (terce 10,24,25) a odchylky to byly do vsech stran, tedy po agregaci zasahu do jednoho terce by byl celkovy soustrel nic moc, ale Ty jsi ho umistil tak perfektne na stred, ze to se stestim tech 250b dalo .. tomu rikam stesti!

Suhlka muze strilet paradne, o tom zadna..

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.10.2007 8:03

Kazdy dosazeny rekord (ve vsem) je dosazen jedinecnou souhrou vsech aspektu. Cemuz se da rici stesti. Strelba sama o sobe je vec nahody. Staci si precist knihu Rifle Accuracy Facts od Harolda R. Vaughna.
Vzhledem k tomu, ze je rozdil mezi strelbou na soustrel a strelbou na 25 rozdilnych tercu, tak je to nesmyslne srovnani, ale i pres to, vzhledem k tomu ze nebylo potreba pouzit pri vyhodnoceni zadny kalibr, tak stredovy soustrel tech stastnych 25 ran je pod 6.5mm.
Rekordy se nehodnoti zpusobem opacnym, udelal rekord nastrelem 249/24x ale mel smulu.
celkova agregace tri tercu 745 bodu z moznych 750 bodu nevypada jako nahoda ci stesti. Ale ty mas zatezko se smirit s tim, ze BR je narocna strelba.
Vzhledem k tomu, ze strilim i velkou flintu a byl jsem minuly mesic na MS v BR strelbe a videl jsem soustrely na 200m (4.3mm 5 ran) sam jsem to zkousel a peti ranna polozka 0.15MOA. Takze mohu odpovedne rici ze BR je o umeni strilet, kde vybaveni cloveku neodpusti sebemensi chybu.
Stesti u malorzky je najit serii naboju co ti umozni takto presne strilet. Stesti je neco co neovlivnis. Precist dostatecne dobre vitr, udelat spravnou korekci na vitr a neudelat zadnou chybu, nejni stesti. To je muj a ne jenom muj, nazor. Tvuj nazor je ze tostesti je. Tak a mame tady stale stejnou situaci, ty mas svuj a ja mam svuj. Kazdy si myslime ze ten nas je spravny a mame k nemu sve argumenty. Takze to nema cenu dale rozebirat a polemizovat. Nepatri to sem. Ja nekomentuji tvoje strileni, nerikam ze strileni na to nebo na neco jineho je stesti. Neznevazuji tvoje vysledky.
Pro toho kdo ma zajem o vysledcich a prubehu.

http://www.sniper.cz/clanek.php?id=118

Sidewinder
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.10.2007 8:28

:lol: Rozhodne nechci znevazovat tve vysledky, to mi nepodsouvej .. na vysledkovce vidim i ja ten propastny rozdil mezi prvnim a druhym strelcem (16b na trech tercich) .. a to svedci o velmi dobre praci!

O stesti hovorim prave pro ten soustrel 6,5mm CtC, ktery je pro dosazeni 250b na hranici maxima..

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.10.2007 8:49

Mezi prvnim a druhym je rozdil 6 bodu.
Vzhledem k tomu ze mi Suhlka za bezvetri nebo v hale strili s vhodnym strelivem co ji sedne opakovane peti ranne polozky stredovym soustrelem pod 4mm tak 6.5mm by byl spatny soustrel. ale rozhodujici faktor byl vitr. vsechny tri terce jsem strelil pod 15 min. protoze jsem se snazil strilet za co nejvice stejneho vetru. Takze jsem dost spechal. Ztrata 1 bodu na 1. terci mi zas az tak nestve, mrzi ale nevadi. vadi mi 8 na terci 2. ztrata dvou bodu na prvni ranu, je dost devastujici, zvlaste pak kdyz nevis proc. 2 devitky jsem si zavinil sam, protoze jsem nebyl dost pozorny na praporky a u tercu foukalo. Jeste jsem si je blbe postavil, do zakrytu a nevidel jsem na ne dobre. 3. terc, foukalo hodne, ale v jedne chvili foukalo minimalne. to jsem odstrilel nejakych 15 ran hodne rychle. pak zaclo foukat vic, takze do nastrelu, podivat se o kolik fouka pri tom a tom postaveni praporku. a pak zpet na terc. Samozrejme ze vitr se meni, ale to uz strilis podle citu, a kdyz preneses jen o malonko vic nebo min, tak to muze byt 9. Je to zkusenosti a o znalosti cist praporky.
v Milane jsem posledni terc strilel tak ze jsem prenasel uplne mimo terc. na kraj cerneho v 11hodin, a dal jsem 10. Krajovou ale dal.
Nekdo muze rici ze to je stesti, ale pro mne to byl nejlepsi zasah z celeho ME.

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.10.2007 8:55

Soucasny stav Svetoveho postovniho mistrovstvi ukazuje, ze bych s timto vysledkem zebricek vedl. Nevim kde to strileli Amici ci Australni, ale nam se do svetoveho bodovani pocitali vysledky z ME jez se konalo na nejhorsi (povetrnostne) strelnici v Evrope.
http://www.worldrimfire.com/results/results.html

Sidewinder
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.10.2007 9:27

Jasne prekoukl jsem se .. ale i 6b je dost, kdyz dalsi strelce deliva prumerne 1b..

Jinak mi jeste trochu nehraje ten deklarovany soustrel 6,5mm .. jak jsi ho spocital? .. pokud ma desitka 6,5mm pak soustrel na tom rekordnim terci musi byt urcite vic (mereno CtC), protoze treba terciky c. 10 a 25 maji zasahy na opacnych stranach desitky, dotykajici se pouze okrajem .. tedy 6,5mm + na kazde strane alespon 2,5mm .. to jsme na cca 11,5mm CtC.

Pokud jde o teoreticky maximalni mozny soustrel CtC k dosazeni 250b, tak je to dle mych vypoctu 6,5mm + 5,5mm = 12mm a Ty jsi dal cca 11,5 takze jsi se vesel opravdu tesne (se stestim). Jestli umi Suhlka 4mm CtC v hale, pak klobou dolu uz jen proto, ze vyrobci streliva garantuji pokud vim zasazeni desitky 11mm .. tedy 11+5,5mm CtC = 16,5mm.

Zajimalo by mne, jaka je opakovatelnost soustrelu CtC 4mm s munici .22LR ..

Verim ze to do teto diskuze patri, bavime se preci o tom, co umi Haenel Suhl 150 Standard.

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.10.2007 10:13

Jasne, nechal jsem se zmast tvou argumentaci soustrelu. Vzhledem k tomu, ze pro mne je dulezity potrebny soustrel k zasazeni desitky, coz je jak jsem nekolikrat na ruznych forech a debatach uvedl a ty jsi to ted uvedl rovnez, 6.5+raze(5.6) je 12.1mm. tim ze proste terce nevyhodnocujem timto zpusobem tak jsem jsem to proste jen odecetl (razi). Ano dosazeny soustrel na rekordnim terci je nejakych 11.9mm. Nazyvej si to jak chces, ale kazdy soudny clovek vi, ze stesti je neco co novlivnis.
Suhl mi s jednou serii Midas M pred prepazbenim jen s beddingem strilel stred soustrel do 4mm. nastrilel jsem stim 75 desitek za sebou. Na venkovni strelnici na Kladne.
V soucasne dobe mi Eley ultimate EPS strili pri kazde soutezi v nastrelu 5 ran do 6mm. a to jak ze Suhl tak z 2013. Myslim ze vyrobci udavaji soustrel kruznice opsane, protoze se tak hodnoti (tecna = vyssi bodove ohodnoceni) olympijske sporty. Ale nevim to jiste. Muj dohad.
Eley jsem v hale nestrilel, nemam duvod. Po pravde receno v soucasne dobe zatim neresim strelbu na X. to bych resil az v pripade strelby 250 stabilne.

Harpplayer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.10.2007 12:16

Omyl - u soutěží dle pravidel ISSF se hodnotí naopak VEPSANÁ kružnice, tzn. teč čáry = vyšší hodnota.
Už, chlapi, nechte té diskuze o tom, co je štěstí a co střelecké umění. K dosažení kvalitního výsledku je třeba obojího a přesný poměr tohohle mixu není schopen vylaborovat nikdo. Nejdůležitější je dosažený výsledek a pokud je dosažen legální cestou, všechno ostatní je vedlejší. Za systematicky dosahovanými kvalitními výkony je vždycky mnoho práce, ale k těm nejlepším je třeba i trochu kliky.
Jinak Suhlka mě překvapuje čím dál tím víc a svou 058 bych vyměnil snad jen za 1913 nebo 2013 s levostranným závěrem. S novou sérií R50 je to konečně to pravé ořechové. Až ještě v zimě nechám zpracovat kovový bedding, očekávám, že se výkon stabilizuje. Před posledním závodem jsem byl nucen utáhnout šrouby držící hlaveň cca o 30°. Myslím, že povolující se šrouby vlivem "akce" dřeva v různých povětrnostních podmínkách mohou mít značný vliv na rozptyl. Bedding by to měl vyřešit. :D

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.10.2007 16:46

Harpplayer píše:Omyl - u soutěží dle pravidel ISSF se hodnotí naopak VEPSANÁ kružnice, tzn. teč čáry = vyšší hodnota.

Tak tady asi vznika nedorozumeni.
opsana/vepsana
takze si to pojdme ujasnit, jinak v tom bude gulas. myslim ze oba myslime stejne, ale kazdy to nazyvame jinak.
Kdyz beru tecnu vne desitky tak s razi 7mm musim strelit minimalne 3,5mm od cary a mam tecnu a mam 10b. je to tak? kdyz strelim s 3,5mm od cary razi 6mm tak tecnu nemam a nemam ani 10. takze pocitam vnejsi hranu diry v papire. je to tak? To ja beru jako opsana kruznice soustrelu.
vepsana pro mne je, ze pocitam ze vnitr kruhu, kdyz mam desitku 12.5mm kruh, tak muj soustrel nesmi byt vetsi nez 12.5 mm kruznice opsane kolem soustrelu, proste nejvetsi rozmer diry nesmi byt versi nez 12.5mm. coz mi dava stredovy soustrel 12.5-raze (5.6).

Proto se souteze kde se hodnoti podle soustrelu, pocitaji na stredovy soustrel, kruznice opsana kolem nejvetsiho rozmer diry - raze. pak je jedno jakou razi strilim. nemam vyhodu nebo nevyhodu vetsi nebo mensi diry v terci.

takze jestli se se hodnoti tecna jako vyssi bodovy zisk, tak teoreticky (neresme jestli se smi nebo nesmi strilet vetsi nebo mensi razi), mohu spickou strely zasahnout stejny bod, ale vetsi raze mi udela vetsi diru a budu mit tecnu lepe nez s razi o 1mm mensi.
chapu to dobre? Je to srozumitelne?

jeste k predchozimu. Mne osobne je uplne jedno, jestli si nekdo mysli ze jsem mel stesti nebo ne. Vadi mi ze v okamziku dobreho vysledku v BR, Robert zacne otirat o to ze to vlastne zas az tak dobre neni, Cely prispevek (vlastne vsechny o BR) je citit despekt k BR. A to mi vadi, ze se takto prezentuje, protoze to ovlivnuje mysleni lidi co na forum chodi.
Ja jsem Robertovi rekl co si o MaO myslim, ale soukrome. Nikdy jsem neuvedl muj nazor na to abych nebudil jakykoli dojem u ostatnich lidi. Verejne mluvim vzdy o nedostatcich pravidel apd.

jomekabi

Bydliště: Tábor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz

02.10.2007 21:15

Shiva píše:
Harpplayer píše:Mne osobne je uplne jedno, jestli si nekdo mysli ze jsem mel stesti nebo ne. Vadi mi ze v okamziku dobreho vysledku v BR, Robert zacne otirat o to ze to vlastne zas az tak dobre neni, Cely prispevek (vlastne vsechny o BR) je citit despekt k BR. A to mi vadi, ze se takto prezentuje, protoze to ovlivnuje mysleni lidi co na forum chodi.
Ja jsem Robertovi rekl co si o MaO myslim, ale soukrome. Nikdy jsem neuvedl muj nazor na to abych nebudil jakykoli dojem u ostatnich lidi. Verejne mluvim vzdy o nedostatcich pravidel apd.

Hm, tohle mi zavani tak trochu mindrakem. Proc si myslis, ze ze vsech prispevku o BR je citit despekt k BR? Nekdo k tomu mozna despekt ma, stejne jako nekdo ma despekt k jakemukoliv sportu, at uz to je fotbal, desetiboj, F1, ci cokoliv jineho. Sam nemam zadne zkusenosti s BR, ani s MaO, ale spickove vykony v obou disciplinach (stejne jako spickovy vykon v cemkoliv jinem) respektuji. Proste za kazdym uspechem, at uz ve sportu, ve vede, v umeni, nebo v praci, je spousta pile a tvrde prace, nemluve o talentu. A pokud se to nekdo snazi znevazovat, myslim si sve, v zadnem pripade me to nemuze ovlivnit. Tak se necerti, sice neznam nikoho z vas osobne, ale mne to vse pripada jenom jako pratelske spickovani.

qwer
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

03.10.2007 7:39

Shiva: Gratuluji! Pěknej výkon, za celodenní střílení ztráta jen 5bodů- moc pěkné. A těch 250 na závěr, nemá chybu. Škoda že Ti takto nestřílela "BR-Anča".

qwer
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

03.10.2007 7:41

Jen pro zajímavost. Podmínky (počasí) 30.9. byly super asi všude. V Nových Lesích u Dv.Králové v klasice LM60 (60 ran vleže) vyhrál Bečvář nástřelem 600b! Ten to ale nestřílel Suhlkou. :)

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

03.10.2007 7:45

Dik, skoda ze jste neprijeli.
Anca ceka na prepazbeni a uvidime. V. Soukopovi loni prestala strilet a ted strili zase jako vino. Je mozne ze si zelezo seda a je v obdobi kdy proste nestrili. Vlada se s tim loni trapil obdobne jako ja letos z kraje sezony. Vysledky pod 240 byly bezne. Ma nastrileno nejakych 6-7.000 ran, podle vyrobce je zabehnuta kolem 10.000.

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

03.10.2007 7:50

No, pocasi teda zase nic moc. Vis jak to na Halde je. Rano bylo dost chladno ale dobra viditelnost a bezvetri. po 2.5 hodinach se ohral vzduch, zvedal se vitr a terce ztracely kontrast. Slunicko vysoko a svitilo v ostrem uhlu sikmo. takze ani primo na terc ani stin. a zadalsi 2.5 hodiny foukal sakra vitr. Nekteri byli v cernem. Jedine co nam chybelo v zastoupeni pocasi byl dest.

Další

Obsah fóra / Střelectví / Soutěže a akce, Kluby a střelnice, Prodejny a Puškaři