- Výskal
- Pravidelný návštěvník
Zdá se mi trochu zbytečná i ta bílá lékařská vasellina alba, je to čištěná a bělená žlutá vazelína, která je podstatně levnější a největším rozdílem vyjma barvy je jen nepatrně více aromátických uhlovodíků v té žluté. Ale dostupnost na trhu jsem popravdě nezkoumal.
Mimochodem vaseline je název, který si dal chránit nějaký chemik v roce 1870 na destilační zbytky ropy vhodné jako mazivo atd. (obecně anglicky Petroleum Jelly). Podrobněji třeba tady http://www.pat2pdf.org/patents/pat127568.pdf . Chemicky jsou to snad většinou taky voskovité látky + změkčovadlo v podobě parafinového, či jiného oleje (tak odhadem ne víc než 1 - 3% ), proto asi je často ten ricinový olej v receptech na mazání. Ale mazivům moc nerozumím
Mimochodem vaseline je název, který si dal chránit nějaký chemik v roce 1870 na destilační zbytky ropy vhodné jako mazivo atd. (obecně anglicky Petroleum Jelly). Podrobněji třeba tady http://www.pat2pdf.org/patents/pat127568.pdf . Chemicky jsou to snad většinou taky voskovité látky + změkčovadlo v podobě parafinového, či jiného oleje (tak odhadem ne víc než 1 - 3% ), proto asi je často ten ricinový olej v receptech na mazání. Ale mazivům moc nerozumím

-
tom - Častý návštěvník
-
Netopyr - Moderátor
-
tom - Častý návštěvník
- gres
- Pravidelný návštěvník
-
Netopyr - Moderátor
-
tom - Častý návštěvník
-
Fandaks - Častý návštěvník
Když už bych do směsi měl přidávat parafin, tak tenhle:
http://www.svicky.net/cz/parafiny/paraf ... sitem.html
S+B ho přidával do mazací směsi terčových nábojů .38 Spec. Wadcuter, ale nevím jaké procento. Pokud bych chtěl mazací směs řidší, přidal bych řepkový nebo olivový olej.
http://www.svicky.net/cz/parafiny/paraf ... sitem.html
S+B ho přidával do mazací směsi terčových nábojů .38 Spec. Wadcuter, ale nevím jaké procento. Pokud bych chtěl mazací směs řidší, přidal bych řepkový nebo olivový olej.
-
Netopyr - Moderátor
- Výskal
- Pravidelný návštěvník
Ta spousta receptů, která na vás v googlu na bullet lubricating vypadne je fakt síla, tyhle mi přijdou celkem zajímavé
http://www.patentstorm.us/patents/4731189-claims.html
ale při ceně těch litných a jiných mýdel, molyky a dalších komponent to taky nebude nic laciného a ještě to bude dost špinit ruce
http://www.patentstorm.us/patents/4731189-claims.html
ale při ceně těch litných a jiných mýdel, molyky a dalších komponent to taky nebude nic laciného a ještě to bude dost špinit ruce

-
Netopyr - Moderátor
-
Fandaks - Častý návštěvník
- pavelhorak
- Pravidelný návštěvník
to netopýr: samozřejmě že tom se zmiňoval o tom, že mazivo se mu zdá zbytečně drahé, tak jsem odepsal, že 6,25 haléře na střele ho nepoloží na lopatky. Nechápal jsem úsporu 3,95 hal. na střele, tj 390 kč na 10000 střelách - pro 99% střelců nepodstatné - je to právě ta část náboje, která dělá 10% ceny stand. zápalky.Proto jsem psal ať se zaměří na prach, tam se může realizovat více, ale jinak mám k šetření velmi podobný názor jako shiva.
Jak už bylo psáno výše, každá sranda něco stojí.
Proto uznávané firmy které mají technologický náskok před konkurencí receptury svých mazadel tají. Výzkum je něco stojí nehledě na množství otestovaných nábojů. Většina těchto nákladů je fixních, takže nakoupit třeba suroviny na pokusy musí i když zjisti, že je třeba ve směsi nepoužijí. Třeba jsou jejich kombinace nevhodné, nebo se vypocují a znecitliví prach, nejsou vzájemně rozpustné, chytají plíseň a nebo mění své vlastnost při skladování (vysychání a pryskyřičnatění přírod. olejů.) Receptů na mazivo je tolik jako střelců a více méně všechny trpí nějakým nedostatkem ( kouřivost, mazání za vyšších rychlostí střel, nestejnoměrné uvolňování maziva z drážky, některé kombinace jsou brusiva a jiné zase lepidla na mechanismus zbraně, karbonování.
Všechny uvedené recepty zřejmě nějak fungují, jen je třeba si uvědomit jejich hranice použitelnosti pro konkrétní aplikaci, nebo snížení uživatelského komfortu. Ale to je můj osobní názor a zkušenost. Mazal jsem kde čím, snad jen ne vazelinou na vodní pumpy (kamarád).
Pak při představě, že objednávám paznehtový olej bych si připadal jako čarodějuv učeň a nechal bych si přibalit i babské ucho.
Jak už bylo psáno výše, každá sranda něco stojí.
Proto uznávané firmy které mají technologický náskok před konkurencí receptury svých mazadel tají. Výzkum je něco stojí nehledě na množství otestovaných nábojů. Většina těchto nákladů je fixních, takže nakoupit třeba suroviny na pokusy musí i když zjisti, že je třeba ve směsi nepoužijí. Třeba jsou jejich kombinace nevhodné, nebo se vypocují a znecitliví prach, nejsou vzájemně rozpustné, chytají plíseň a nebo mění své vlastnost při skladování (vysychání a pryskyřičnatění přírod. olejů.) Receptů na mazivo je tolik jako střelců a více méně všechny trpí nějakým nedostatkem ( kouřivost, mazání za vyšších rychlostí střel, nestejnoměrné uvolňování maziva z drážky, některé kombinace jsou brusiva a jiné zase lepidla na mechanismus zbraně, karbonování.
Všechny uvedené recepty zřejmě nějak fungují, jen je třeba si uvědomit jejich hranice použitelnosti pro konkrétní aplikaci, nebo snížení uživatelského komfortu. Ale to je můj osobní názor a zkušenost. Mazal jsem kde čím, snad jen ne vazelinou na vodní pumpy (kamarád).
Pak při představě, že objednávám paznehtový olej bych si připadal jako čarodějuv učeň a nechal bych si přibalit i babské ucho.

-
Netopyr - Moderátor
-
tom - Častý návštěvník
pavelhorak: nesnažím se šetřit za každou cenu, ale jelikož přebíjím 6 ráží a další 3 kupuju, páč se to nevyplatí, a vystřílím toho opravdu hodně, tak se snažím zbytečně nevyhazovat, protože nekradu a nemám sponzora.
Tam kde to je potřeba, a tam kde se to projeví samozřejmě kupuju kvalitní komponenty, a střely si třeba na 9L na závody nechávám pomědit. A na druhou stranu mě to baví a mám dobrej pocit s toho že něco udělám a ono to funguje. 

-
SW_FOX - Grafoman
-
Netopyr - Moderátor
-
zoufalec - Častý návštěvník
-
tom - Častý návštěvník
-
tom - Častý návštěvník
Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Výroba střel a příprava nábojnic