- majsner
- Častý návštěvník
Re: Manipulace s kohoutem jednou rukou...
No tak nevím. To bych tu knížku asi musel přečíst celou znovu.
Našel jsem pouze to o urychlení částí střel a překážky při rozpadu plášťové střely nebo porušení překážky, což může mít podobný efekt, nicméně se jedná o střely s "vysokou" rychlostí. Je možné, že jsem to popletl. Už je to nějaký pátek, co jsem to četl. Jednalo se o knížku Balistika od B. Kneubuehla.
Nicméně komisař, který vyžaduje ránu jistoty a vypouštění kohoutu do rohu místnosti, by měl skončit. Chápu, že za odmítáním "střílení" do peřiňáku nebo skříně může stát strach o život schovaného milence (pán má asi zkušenosti, to by se u soudu fakt blbě vysvětlovalo
), ale co má proti knihovně, co nechápu.

Našel jsem pouze to o urychlení částí střel a překážky při rozpadu plášťové střely nebo porušení překážky, což může mít podobný efekt, nicméně se jedná o střely s "vysokou" rychlostí. Je možné, že jsem to popletl. Už je to nějaký pátek, co jsem to četl. Jednalo se o knížku Balistika od B. Kneubuehla.
Nicméně komisař, který vyžaduje ránu jistoty a vypouštění kohoutu do rohu místnosti, by měl skončit. Chápu, že za odmítáním "střílení" do peřiňáku nebo skříně může stát strach o život schovaného milence (pán má asi zkušenosti, to by se u soudu fakt blbě vysvětlovalo

-
PetrL3 - Častý návštěvník
Jestli sis to nespletl s tvrzením, že nějaká část materiálu překážky může mít vyšší rychlost, než samotná střela, která ho odštípla. To je za určitých podmínek možné.
-
Artifex - Častý návštěvník
Jelikož vypouštím taktéž jednoruč tak jste mne donutili natočit jak to dělám já. Nevím jestli je to správně nebo ne každopádně zatím mi to nikdy nevystřelilo.
http://www.youtube.com/watch?v=qncFTncJf2I
http://www.youtube.com/watch?v=qncFTncJf2I
-
I-Man - Nový uživatel
Artifex: Myslím, že je každého věc jakým stylem vypouští kohoutek, pokud si je tím jistý, že mu to nespustí. A jak je na videu vidět, máš to v ruce, tak by se nic nového neučil.
Já zkoušel ten způsob jak tady popisoval Hungry a byl obrázek z manuálu na CZ75, držení mezi palcem a ukazovákem a takhle to se svojí pistolí dělat určitě nebudu. Mám totiž boční strany kohoutu hladké a pokud by se tam náhodou ocitl nějaký olej, mohlo by mi to proklouznout mezi prsty a byl by malér na světě.
Já zkoušel ten způsob jak tady popisoval Hungry a byl obrázek z manuálu na CZ75, držení mezi palcem a ukazovákem a takhle to se svojí pistolí dělat určitě nebudu. Mám totiž boční strany kohoutu hladké a pokud by se tam náhodou ocitl nějaký olej, mohlo by mi to proklouznout mezi prsty a byl by malér na světě.
-
Základem je stejně: Mířit do bezpečného prostoru. Žádný způsob IMHO není absolutně bezpečný když je náboj v komoře a vždy je tedy nějaké nenulové riziko že to vyklouzne. Když to půjde do bezpečného prostoru tak si maximálně člověk kákne do spoďárů, zasádruje díru a může přemýšlet kde se stala chyba pro následné ponaučení.
- majsner
- Častý návštěvník
Zasádruje díru nebo vyhodí pár knížek 

-
I-Man - Nový uživatel
Já tohle stejně v bytě nedělám. Bydlím v novém bytě teprve pár měsíců a nechtěl by si hned rozhněvat sousedy výstřelem i kdyby byl jen do "bezpečných" prostorů. Asi by na mě koukali jako na druhého Harmana.
-
Hungry - Moderátor
majsner píše:Držení kohoutu palcem a ukazovákem slabé ruky je i v ofico manuálu k CZ75 a učili mě to tak i před dvěma lety v zbraňoškole (pan Dalecký v Liberci).
Ano, takto jsem to myslel, ale levá ruka má jít právě obráceně než je. Pře nechtěném výstřelu mu bude závěr letící dozadu vyvracet palec z kloubu.
-
kibicz - Častý návštěvník
Artifex: dělám to úplně stejne.
-
mondo - Pravidelný návštěvník
majsner píše:Našel jsem pouze to o urychlení částí střel a překážky při rozpadu plášťové střely nebo porušení překážky, což může mít podobný efekt, nicméně se jedná o střely s "vysokou" rychlostí. Je možné, že jsem to popletl. Už je to nějaký pátek, co jsem to četl. Jednalo se o knížku Balistika od B. Kneubuehla.
Pozri tak 7.-8. min.
http://www.youtube.com/watch?v=QfDoQwIAaXg
pekne môžeš vidieť ako fragmenty oveľa rýchlejšie opúšťajú miesto rozpadu.
- GOD
- Častý návštěvník
- Ondre-y
- Nový uživatel
Co by se stalo, kdyby mi kohout při vypouštění vyklouzl řekněme "na půl cesty" mezi pozicí "nataženo" a zápalníkem, tj. sice by na zápalník udeřil, ale ne s takovou energií jako při stisknutí spouště nebo v situaci, kdy mi vyklouzne v krajní poloze? Zajímá mě, jestli je náboj konstruovaný tak, že se buď odpálí nebo ne, nebo může při určité energii úderu kohoutu dojít k "nedostatečnému" odpálení a následné explozi náboje v komoře/hlavni.
- FouET
- Pravidelný návštěvník
Na to ti asi nikdo neodpoví. Záleží na konkrétní zbrani (jakou sílu má kohout) a na konkrétním náboji (citlivost zápalky). Co myslíš tou explozí v komoře/hlavni? Může dojít k opožděnému výstřelu (pár vteřin). Víš jak vypadá/funguje náboj?
- Ondre-y
- Nový uživatel
Zatím jen teoreticky, proto se ptám
někde jsem se dočetl (zdroj už si nepamatuju), že pokud střela nenabere v hlavni dostatečnou rychlost (třeba v důsledku zanešení hlavně), odrazí se plyny uvolněné zažehnutím prachu od jejího dna místo aby se uvolnily ústím hlavně a po jejich návratu do komory dojde k explozi a roztržení komory. A zajímalo mě, jestli může být důvodem tohoto jevu i chyba při vypouštění kohoutu (třeba proto, že slabý úder na zápalník může způsobit nedostatečnou rychlost hoření prachu - to je to na co se ptám). Pokud ano, pak je vypouštění kohoutu nebezpečnější než jsem si myslel - toto riziko zjevně nejde eliminovat mířením do bezpečného prostoru.

- FouET
- Pravidelný návštěvník
Tak tohle by slabé ťuknutí" na zápalku způsobit nemělo. Pokud je hlaveň průchozí střela normálně vyletí. Špatné hoření prachu je samozřejmě možné, ale za to zápalka asi nemůže. Spíše špatný prach. Rána bude slabá a střela z hlavně "vypadne".
Pokud hlaveň není průchozí a střela se v ní zasekne tlak přeroste bezpečnou mez a najde si jinou cestu ven (nejslabší místo).
Pokud hlaveň není průchozí a střela se v ní zasekne tlak přeroste bezpečnou mez a najde si jinou cestu ven (nejslabší místo).
-
Zápalka má jen dva stavy: Odpálí a neodpálí, není nic že odpálí napůl, když už ta slož odejde tak celá.
- LukasJ
- Občasný návštěvník
K tomu odpalování. Dělal jsem nějaké testy na "slepých" nábojích. Žádná zbraň nikdy neodpálila náboj, pokud byl kohout puštěný z poloviční dráhy. Oťukaný zápalky jo, někdy i dost a nic se nestalo. ALE, 1000x se nemusí nic stát a jednou jo.
Na flobertce (derringer REX) jsem záměrně opakovaně pouštěl kohout z bezpečnostní polohy. Ani při úplném promáčknutí okraje nedojde k výstřelu.
Prostě k inicializaci zápalky je potřeba nějaká energie dodaná v jistém časovém úseku.
Co se týká vypouštění kohoutu, jsem "jednoručař". Prostě palec bříškem na údernou plochu kohoutu, pak prst na spoušť a doprovodit kohout k rámu, pak skluzem dobrzdit do klidové polohy. Obouruční spouštění jsem zkoušel mockrát, zdá se mě to moc pomalý. Navíc, chci zbraň umět obsluhovat jednoruč.
Na flobertce (derringer REX) jsem záměrně opakovaně pouštěl kohout z bezpečnostní polohy. Ani při úplném promáčknutí okraje nedojde k výstřelu.
Prostě k inicializaci zápalky je potřeba nějaká energie dodaná v jistém časovém úseku.
Co se týká vypouštění kohoutu, jsem "jednoručař". Prostě palec bříškem na údernou plochu kohoutu, pak prst na spoušť a doprovodit kohout k rámu, pak skluzem dobrzdit do klidové polohy. Obouruční spouštění jsem zkoušel mockrát, zdá se mě to moc pomalý. Navíc, chci zbraň umět obsluhovat jednoruč.
-
rabbit3278 - Pravidelný návštěvník
jednoruč je rychlejší a mě přijde i bezpečnější.
Navíc u nových zbraní, pokud vypouštíte jednoruč stylem, stisk spouště aby se kouhout vypustil z ozubu a zůstane vyset na palci, pustim spoušť a teprve pak doprovázim kohout, tak nemůže dojít k výstřelu. Např HK P30 jsou konstruovány tak, že pokud není spoušť stisknuta do zadní ("výstřelové") polohy, dopadne kohout vždycky bezpečně
Navíc u nových zbraní, pokud vypouštíte jednoruč stylem, stisk spouště aby se kouhout vypustil z ozubu a zůstane vyset na palci, pustim spoušť a teprve pak doprovázim kohout, tak nemůže dojít k výstřelu. Např HK P30 jsou konstruovány tak, že pokud není spoušť stisknuta do zadní ("výstřelové") polohy, dopadne kohout vždycky bezpečně
-
travis - Příspěvky: 882
-
JeromeHeretic - Nový uživatel
To s tou strelbou do rohu je pekna blbost. Knihovna je rozhodne jistejsi.
Podle me ten komisar vychazi z historickych skutecnosti, kdy baraky byly staveny z kamenu, nebo poctivych cihel. Ale dnes, v dobe vselijakych dutych cihel, itongu a sadrokartonu krome knihovny, nebo zdi u ktere BEZPECNE VITE, ze je z poradnych cihel, moc sanci na "bezpecny smer" nemate.
Nedavno jsem nekde cetl vysledky testu tech dnesnich materialu a myslim, ze by se pan komisar Bezpecnyroh asi hodne divil, co dokaze udelat 9 luger s itongem... touhle metodou by naprosto bez problemu zastrelil nekoho za zdi.
Ja to zkusim nejak dohledat a dam to sem, bohuzel si nepamatuju, kde sem to cetl, tak to asi bude chvili trvat.
Podle me ten komisar vychazi z historickych skutecnosti, kdy baraky byly staveny z kamenu, nebo poctivych cihel. Ale dnes, v dobe vselijakych dutych cihel, itongu a sadrokartonu krome knihovny, nebo zdi u ktere BEZPECNE VITE, ze je z poradnych cihel, moc sanci na "bezpecny smer" nemate.
Nedavno jsem nekde cetl vysledky testu tech dnesnich materialu a myslim, ze by se pan komisar Bezpecnyroh asi hodne divil, co dokaze udelat 9 luger s itongem... touhle metodou by naprosto bez problemu zastrelil nekoho za zdi.
Ja to zkusim nejak dohledat a dam to sem, bohuzel si nepamatuju, kde sem to cetl, tak to asi bude chvili trvat.
Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních