pkz
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 2
Registrován: 19.09.2006 10:17

19.09.2006 10:58

Vývrt hlavní

Zdravím,moc bych potreboval cokoliv o vývrtech hlavní předovek,stoupaní atd. popřípadě nejaké výkresy.Jakychkoliv ráží. :D

Uživatelský avatar
Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 642
Registrován: 07.05.2006 21:43

19.09.2006 14:04

O hlavních pro předovky a jejich vývrtech se toho dá napsat moc a moc. Mohl bys ten dotaz trochu specifikovat? Chceš se pokusit o výrobu předovkové hlavně?.

Jaký udělat vývrt, to záleží na střele kterou budeš chtít použít a na její ráži. Buď kulatá střela, nebo delší válcová. Podle toho se řídí velikost stoupání a hloubka drážek.(a také záleží na plánované velikosti prachové dávky).

Hluboké drážky se dnes u replik používají jen pro kulatou střelu. Mělké drážky se používají jak pro kouli, tak zejména pro válcové střely typu MINIE, MAXI-BALL , R.E.A.L. a také pro pistolové střely v "sabotu".

Stoupání drážek je prakticky vždy delší pro střelbu kuličkou. Všeobecně řečeno, pro střelbu kuličkou mají dnešní repliky předovek většinou stoupání 1 : 40" až do 1 : 72", v závislosti na ráži.
Pro delší válcové střely výrobci používají stoupání 1 : 48" až do 1 : 20", přičemž stoupání 1 : 48" se považuje za univerzální, tedy jak pro koule, tak i pro válcové střely. Samozřejmě i tady záleží na ráži.

Pokud jde o hloubku drážek, tak mělké drážky jsou např. .003"- .005". Za hluboké drážky se považují míry .012"-.014".

Historické originály mají hloubku drážek ještě mnohem hlubší. Taky bude záležet na účelu pro který je hlaveň vyrobena. Jestli je to speciálně zbraň pro lov zvěře, nebo zbraň terčová.

Počet drážek se obvykle dělá sudý, většinou 8. Ale jsou zbraně i s počtem lichým např. 3, 5 nebo 7.
Vše co jsem tady napsal se týká předovek s dlouhou hlavní, tedy pušek. U pistolí a revolverů je stav úplně jiný, někdy mám dojem, že výrobci použijí cokoliv co jim zbyde, tak rozdílné stoupání se najdou. Výjimkou jsou terčové speciály, tam je vše OK.
To samozřejmě není všechno a jistě mě kolegové na fóru doplní nebo opraví. Bylo by opravdu nejlepší, trochu ten tvůj dotaz upřesnit a zůžit.

Uživatelský avatar
Decoy
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 155
Registrován: 24.08.2005 16:35
Bydliště: Vysočina

19.09.2006 20:12

A pro fajnšmekry ještě progresívní vývrty!

pkz
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 2
Registrován: 19.09.2006 10:17

20.09.2006 10:20

Diky Fandaksi. Takže asi takhle. Zbraním se moc nevěnuju, spis pyrotechnice. A po dlouhé době testování a zkošení jsem došel celkem k dobrým výsledkým při výrobě černého prachu :D Můžu říct, žě se skoro vyrovná Vesuvitu. A tak mě napadlo že bych si mohl vyrobit, jen tak pro zábavu předovku, na lov určitě ne! Dělal jsem pár pokusů s koulí ráže jen 9 mm, průraznost střely me překvapila, ale o nejaké presnosti se mluvit nedá, hlaveň byla hladká. A kamarád mi je ochotný v práci:) vyrobit hlaveň s vývrtem. Takže bych potřeboval radu od nekoho zkušenějšího. Na ráži mi nezaleží.Díky.

Uživatelský avatar
Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 642
Registrován: 07.05.2006 21:43

20.09.2006 15:12

pkz: Mám pro tebe pár dobrých rad!

Na pyrotechniku se vykašli!! Znám dva profesinální pyrotechniky a oba utrpěli dost vážná zranění, po dlouhých letech služby.

Na výrobu černého prachu radši zapomeň! Já vím, že to možná každý kdysi zkusil, ale je to velice nebezpečné. Vesuvit si přece můžeš koupit.

Hlaveň ti asi kamarád nevyrobí, protože to je nesnadná věc. Ale udělej si výlet do Prahy k Brymové a tam si můžeš hlaveň koupit. V ráži .45 stojí hlaveň pro pušku ARDESA asi 1540 Kč. Mimo to tam seženeš i mnoho dalších užitečných věcí.
Poznámka nakonec. Při výrobě hlavně není zvlášť obtížné udělat drážky, ale velmi těžké je udělat předtím správný průměr vývrtu, dokonale ho vystružit a vyleštit.

http://www.zbranebrymova.com/m_pris.php ... d-RU*nd-DE

Vím, že jsem tě nepotěšil, ale přemýšlej o mých radách.

Decoy: Správně jste mi připoměl progresivní stoupání na které jsem v tu chvíli ani nepomyslel. Ale mám dojem, že dnes toto stoupání nebude mít pro "pzk" valný význam.

vrb
 
Příspěvky: 381
Registrován: 15.06.2005 21:51

20.09.2006 23:10

jestli ti můžu radit, tak u černého prachu už zůstaň, to ostatní za to nestojí, i když to je více než lákavé (to, co mi zbylo z rukou je toho důkazem).

jde o to, jestli předovku chceš jen tak vyzkoušet, nebo jestli si chceš zastřílet aby to bylo o něčem. Pokud chceš za každou cenu vlastnoručně vyrobenou předovku, tak nečekej nějakou velkou přesnost. Pokud bys měl zájem střílet trochu přesně, tak buď něco koupit, nebo si nechat vyrobit dle vlastních požadavků u puškaře na míru. Také jsem tak ze začátku uvažoval, ale špína a konstrukční nedostatky mě přivedly k ZP a normálním zbraním. Kreativní choutky si můžeš ukojit dostatečně při přebíjení střeliva a výrobě vlastních střel.

jestli chceš jen tak vyzkoušet jestli to funguje, tak bacha aby ti to nic neudělalo, a jestli na tebe někdo zavolá policajty, že děláš na dvorku bordel tak počítej s odkladem ZP o minimálně 3 roky. pokud bys chtěl jít legální cestou, tak to hnát přes zkušebnu (historické skupiny znají), získat značku a střílet jen o slavnostech nebo na střelnici.


Reklama

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 102
Registrován: 31.01.2009 23:12

31.05.2009 20:45

Re:

Fandaks píše:Historické originály mají hloubku drážek ještě mnohem hlubší. Taky bude záležet na účelu pro který je hlaveň vyrobena. Jestli je to speciálně zbraň pro lov zvěře, nebo zbraň terčová.


A proč se dnes nedělají tak hluboké drážky? V čem spočívá výhoda, případně nevýhoda?

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

31.05.2009 21:16

Re: Vývrt hlavní

Hluboký drážky nejdou vytlačit, musej se vyškrabat klasickou technologií. Mašinu na to má Petr Kuna. Ovšem řeba lauf na jehlovku to škrabe celej den. Taky stojí přes 8000 (drážka je tam hluboká cca 0.8 mm, přesně nevim a měřit to nepudu). Navíc dnes už máme kopmresní a expanzní snadno nabíjené ogivály, tak nemusíme flastrovat. Zbytek si dohledej pomocí google, nápověda byla :)

Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 485
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

09.07.2015 21:40

Re: Vývrt hlavní

Je léto, tak jsem si řekl, že neškodí nechat opět promluvit pana Brandejse tou krásnou starou češtinou (Zbraně střelné, lovecké, terčovní a obranné, L.P. 1894)

Hloubka rýh - jest rozdílná a řídí dle jakosti střely, více však dle průměru hlavně, takže pravidlo lze přijmouti, že hloubka rýh obnáší asi 1/50 původního vývrtu.
Co do počtu rýh věřili staří střelci i puškaři, že musí býti lichý, tak sice, že naproti každé z rýh se nalézá pole, aby prý hmotu, ze které je střela zhotovena, do protilehlé rýhy tlačilo. V novější době tento předsudek zaniknul, poněvadž olovo, do dutiny hlavně se tlačící ke všem stranám rovnoměrně do rýh vniká, bez ohledu na jejich počet. Pouze v Anglii uznáno, že se má při zbrani pro vojsko dáti přednost hlavni se sedmi rýhami, tedy lichým počtem, kdežto ostatní vzory byly opatřeny rýhami v počtu sudém. Výrok anglické komise vojenské nalezl ovšem ohlasu u milovníků zbraní, vojenské komise jiných států se náhledu tomu nepřipojila. Sedmirýhovka se také proti jiným zbraním co do trvanlivosti i v ohledech jiných málo osvědčila.
Rozšíření vývrtu před komorou - nazvali staří puškaři "spádem", poněvadž olověná kulka při nabíjení, jakmile k rozšířené části vývrtu dospěla a vzduch pod ní stlačený uniknul, na náboj prachový takřka dopadla, aneb zcela lehce se dosaditi dala. Dle toho se rozeznává spád malý, neb velký, ale podobně krátký a dlouhý. Časem se shledalo, že větší spád, jestliže střela vývrt hlavně vyplňuje, velmi vydatně podporuje výsledek výstřelu, jelikož střela neb zátka ve svém pohybu ku předu nalézá značnějšího odporu, a tím vyvinutí prachových plynů podporuje.

Rozšíření vývrtu u komory jsem pozoroval jen u hlavně Hawken-Inwestarm. U hlavní Ardesy jsem si toho nevšiml. A v mých očích je mýtus "sedmidrážkovky" tím pádem zbořen.

Znipper
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 180
Registrován: 05.02.2014 20:28

09.07.2015 23:44

Re: Vývrt hlavní

Videl som video na trubke, kde krasne ukazovali vyrobu starej tusim kentucky rifle. Aj sposob a nastroj ktorym skrabali drazky :-) Chcem sa preto opytat tie "kamene" ktorymi rypali drazky su z akeho materialu (vtedy a dnes) ? Ak to teda niekto vie :-) a nemusi to dohladavat po svete .

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

10.07.2015 10:22

Re: Vývrt hlavní

Materiál-nejčastěji cementovaná ocel (case hardened). Dneska se často a snadno dělá z odřezku z listu strojní pily na železo.

Lichý počet drážek má jednu mnohem prozaičtější příčinu-vystružit kulatou a dokonce i velmi slušně válcovou díru není s tradiční technologií na tesařsky vyrobených přípravcích takový problém a dá se měřit tenkou nití podle stínu a jednoduchým kalibrem. Udělat stejnou hloubku všech drážek, když se nástroj opírá o tenhle původní přesný povrch je taky relativně snadné, když má člověk cit v rukách. Ale udělat konzistentní hloubky drážek které jsou proti sobě klasickým podkládaným "drápkem" je téměř nemožné.
Na druhou stranu, ve chvíli kdy je k dispozici možnost používat stabilní železné stroje s mnohem větší tuhostí a vyrobit drážkovací hlavu s rozpínáním nožů kuželovým trnem (rozšířeno cca. od poloviny 60. let 19. století), je snazší dělat vždy dvě proti sobě a tedy sudý počet.

Mimochodem, ten "spád" dle p. t. Brandejse a mimochodem i vývrt nepatrně se utahující od komory k ústí se snadno dělá tou původní technologií s podkládaným drápkem. Je vlastně inherentním výsledkem použitého postupu a nástroje.
Angličani u lichého počtu pro vojenské pušky zůstali proto, že řezání jedním nástrojem, proti přesnému povrchu vývrtu, je s moderním strojem a nástrojem velice rychlé, levné a odpadají minimálně tři přeměřovací, kontrolní a kalibrační operace, plus doseřizování stroje. Ostatně vyrobit Metfordovo polygonální drážkování se sudým počtem drážek klasicky řezáním skoro nejde-resp. jde, ale za cenu spousty času a nákladů. Oproti sériové výrobě laufů s lichým počtem drážek by ty náklady byly ve stonásobcích...

Tohle hledání skutečných příčin různých tvrzení mě snad nikdy nepřestane bavit :lol:

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 237
Registrován: 02.10.2012 18:22

10.07.2015 13:50

Re: Vývrt hlavní

A ještě k "mýtu sedmidrážkovky", kterou i p. Brandejs tuším označuje za nejlepší a nejpřesnější:
pro cal. cca. 35-50 to rozměrově vychází tak, že nástroj na sedm drážek je snadno vyrobitelný, snadno ovladatelný (díky rozměrům i třísce kterou odebírá) a tedy výsledek práce udržitelný jako velmi přesný. Nástroj na pět drážek je jednodušší na výrobu, jednodušší na rozměření, ale pokud odebírá třísku aby se dobře ovládal, jsou pole široká a drážky úzké. Pokud jsou 1:1 a širší, je odebíraná široká tříska, nástroj má tendenci uskakovat a výsledná přesnost je horší. Ani jedno neprospívá přesnosti střelby.
9 a více drážek-nástroje malé až titěrné, rozměření na rovnoměrné rozdělení a šířku polí žádná legrace, obtížnost vedení nástroje prudce stoupá, protože šířka pole o které se opírá je dost malá a má tendenci uskočit do strany-resp. do drážky. Už u 9 drážek jsou poslední dvě nejobtížnější a prý dají víc práce a soustředění než celá práce na vývrtu do té doby...


Takže "mýtus sedmidrážkovky" jako nejpřesnějšího vývrtu je, myslím, spíše potvrzen

Chassin the Trane
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 62
Registrován: 23.05.2015 20:52

22.10.2015 11:40

Re: Vývrt hlavní

Chtěl bych si nechat udělat hlaveň pro perkusku, délku 810-820 mm, vývrt 45, stoupání 1:48. Střílení realem, občas kuličkou.
Mám na výběr 4, 6, 8 drážek. Podle čeho vybrat, jakou to má logiku?

Uživatelský avatar
Black Powder
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1153
Registrován: 17.12.2006 1:13
Bydliště: Velká Morava

22.10.2015 12:32

Re: Vývrt hlavní

Na to strelivo nepotrebujes ziadnu zakazkovu vyrobu, uplne Ti postacuje zakupit si beznu uz hotovu hlaven napr. nieco drahsie od DP. Tryon tam presne tie parametre, alebo Pennsylvania, Kentucky a len skratit.
Alebo cokolvek od Ardesy, ak chces nieco levne, tak u BVS maju surovy kus cal.45/850mm
http://www.bvs.cz/bez_zbrojaku_predovky ... vne45.html

Chassin the Trane
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 62
Registrován: 23.05.2015 20:52

22.10.2015 12:42

Re: Vývrt hlavní

Ardesáckou hlaveň jsem už měl tak před deseti roky. Tu už nechci.
Italskou hlaveň mám teď, ale stál bych o jednu českou. Vím, že to není cesta ani snadnější, ani levnější.

Uživatelský avatar
Jim11
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1049
Registrován: 22.03.2007 14:12
Bydliště: Znojmo

22.10.2015 14:37

Re: Vývrt hlavní

No, tak jestli uspěješ a podaří se ti uplatnit všechny tvoje požadavky, tak pak poreferuj. Ale jsem v této věci dost skeptický.

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

22.10.2015 15:10

Re: Vývrt hlavní

No v první řadě bych řešil materiál a to, jestli mám na daný průměr vhodnou střelu. Tedy bych si vyžádal nějaké odpadní kousky, na kterých bych zkusil, jak to tam jde (pokud součástí dodávky nebudou zároveň příslušné vhodné kleště).

Chassin the Trane
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 62
Registrován: 23.05.2015 20:52

22.10.2015 17:20

Re: Vývrt hlavní

Jim11 píše:No, tak jestli uspěješ a podaří se ti uplatnit všechny tvoje požadavky, tak pak poreferuj. Ale jsem v této věci dost skeptický.


Proč jsi skeptický? Požadavků není moc. Jen průměr vývrtu a hlaveň Kuna. A pak délka hlavně, tam to ale nemusí být přesně tak jak chci. To se mi nezdá nějak zvlášť specifické.
Ale ještě potřebuju rozhodnout průměr tyčoviny, z které to udělat, buď 3 cm nebo 3,5 cm (měl by stačit 3 cm) a pak počet drážek. A tam nevím jak se rozhodnout. 4 drážky asi ne, takže buď 6 drážek nebo 8, to by pak bylo o něco dražší.

Chassin the Trane
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 62
Registrován: 23.05.2015 20:52

22.10.2015 18:03

Re: Vývrt hlavní

Kentan píše:No v první řadě bych řešil materiál a to, jestli mám na daný průměr vhodnou střelu. Tedy bych si vyžádal nějaké odpadní kousky, na kterých bych zkusil, jak to tam jde (pokud součástí dodávky nebudou zároveň příslušné vhodné kleště).


Je pravda, že materiál jsem neřešil, myslím, že není na výběr. Na daný průměr nyní používám nějaké střely a doufám, že to snad půjde i do nové hlavně. (Nejedná se o výměnu hlavně, chci další pušku). Zkoušet ji do odřezku mě nenapadlo, když koupím itala, taky se nechám překvapit jeho potřebami.

Uživatelský avatar
Jim11
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1049
Registrován: 22.03.2007 14:12
Bydliště: Znojmo

22.10.2015 18:05

Re: Vývrt hlavní

Protože jsem si u Kuny už něco nechal dělat. Nevím jak dnes, možná už to neplatí, ale mě hlaveň neudělal, jen polotovar, když jsem chtěl určité stoupání, tak to nešlo a délka byla omezena tuším na 650mm, ale nevím, už si to nepamatuji. Jinak kvalita práce je bezvadná. Proto jsem chtěl, abys poreferoval, jak jsi dopadl.

Další

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků