Asgard
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 12
Registrován: 22.05.2009 17:28
Bydliště: okres Senica

06.06.2009 17:19

Výbava k predovkám

Ako som tu už písal plánujem zakúpiť perkusnú pušku a potrebujem vedieť čo k tomu všetko treba dokúpiť prípadne doporučujete zakúpiť . Som v tomto začiatočník a keď už budem v obchode nech tam kúpim potrebné veci a nemusím potom doobjednávať a čakať na poštu . Ja myslím že treba tieto veci : prachovnica , odmerka na prach , nabiják , Vesuvit , gule , ucpávky , flastre , zápalky . Treba aj klúč na pistony a náhradné pistony hneď kupiť ? Aké veci na čistenie ? Ako prevážate perkusku - máte púzdro ?

Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 485
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

06.06.2009 18:05

Re: Výbava k puške

Ahoj, při pořizování příslušenství počítej s velkou hromádkou penízků. Záleží na tom, jestli máš možnost přístupu do dílny, tak si spoustu nářadí vyrobíš sám. Zrovna tak některé věci nebudeš potřebovat a zbytečně bys vyhodil peníze z okna. V první řadě potřebuješ:
a) Klíč na pistony
b) Sluchátka (nešetři, nekupuj laciný k cirkulárce, mně se osvědčily Peltory, dvě tečky)
c) Sadu šroubováků ke zbrani
d) Brýle(kvalitní)
e) Čistící nářadí – vytěrák, červíka, vidličku na flastr v hlavni, kousek měděného drátu
f) Nabiják z mosazi nebo mědi (kulatina 10mm pro .45)
g) Prach, koule, flastr (látku na flastr), zápalky
h) Ochranný obal na zbraň
i) Starter
To je začátek, aby sis mohl vystřelit. Na těchto stránkách je to podrobně popsáno, dělej si poznámky. Odměrku si uděláš sám z vystřelené nábojnice. Prachovnici nepotřebuješ, stejně si musíš udělat nebo koupit nábojníky na jednotlivé dávky prachu. Základní věci si koupíš, nebo objednáš. Ale další přijdou časem – něco na odlévání olova, kleště a kokily, nůž ostrý jako břitva, sadu dílů ke zbrani, špunty do uší, kus hadru na utírání rukou, flanel na čistění zbraně, digitální váhu s rozsahem 0,01 gramu, dioptr vlastní výroby, nebo koupený k malorážce a upravený, kufr nebo nějakou pevnou tašku na příslušenství, lupu, lepenkové desky na terče, svorky na přichycení terčů, WD ve sprayi, Sitol na čistění mosazi, kladívko a mosaznou tyčinku na úpravu mušky a další a další. Na začátku se ti to vleze do malé tašky, postupem času do skříně.
Nejdřív ale studuj tyto stránky a odkazy na Western střílení. Jsou tam nádherně popsané základy ke střílení z předovky.
Ještě bych doplnil, že zbraň musíš mít v nějakém obalu, lhostejno v čem, ale prý vyšlo nějaké nařízení, podle kterého nesmí být zbraň při cestě z domova na střelnici veřejnosti na očích. Zrovna tak zápalky nesmí být při střelbě ve volně otevřené krabičce. Udělej si na to měděnou násypku, nebo si kup originál zásobníček, ale jsou to zase peníze.
Naposledy upravil blecha.z dne 06.06.2009 23:41, celkově upraveno 2

Uživatelský avatar
monccou
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 227
Registrován: 17.06.2008 10:45
Bydliště: Praha

06.06.2009 19:59

Re: Výbava k puške

Jako ampule na prach dobře poslouží např. plastové laboratorní zkumavky. Jsou antistatické, vyrábí se v mnoha provedeních a velikostech. Autoklávovatelné jsou odolné do 130°C. Cena je závislá na velikosti a provedení, ale nesterilní zkumavka na moč vychází i s víčkem (víčka se prodávají zvlášť) na cca. 5Kč (při koupi celého balení mnohem níž).

Ještě bych doplnil, že už v základním vybavení je dobrý mít náhradní piston(y).

Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 485
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

06.06.2009 20:19

Re: Výbava k puške

Je to tak, jak píše Monccou, piston si rozhodně musí jako náhradní díl pořídit, nejlépe dva, tři. Vůbec je dobré mít sadu náhradních dílů - šroubek na drumu, bicí pero, snad i kolík k upevnění hlavně. Když to na střelnici ztratí, nebo doma, tak je to jednoduché nahradit. Hlavně pořádného červa na mosazné kulatině, opatřené kolmou rukojetí a zajištěnou kontra kolíkem. A láhev s vodou, třeba minerálku, mít s sebou v autě, kdyby bylo potřeba "utopit" hlaveň. Když bude navíc v tašce dobrý dalekohled, nic se nestane, že?

Uživatelský avatar
monccou
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 227
Registrován: 17.06.2008 10:45
Bydliště: Praha

06.06.2009 20:39

Re: Výbava k puške

Ještě k nabijáku apod.
Pokud nejsi manuálně zručný nebo nemáš možnost si takové příslušenství vyrobit, vychází levněji koupě celé "nabíjecí a čistící" sady. Ale rozhodně nekupovat sadu od Pedersoli nebo Ardesy. Jejich sady jsou tak do ráže .45 (ale to už je dost). Nabiják má malý průměr a stejně jsou na tom nástavce a startér = u větších ráží deformace střely. Navíc ten od Pedesoliho má velice nevhodnou dřevěnou hlavici natočenou na metrický závit. Za stejnou cenu mají v DAVE, jako nové zboží, třídilný mosazný nabiják z hliníkovou rukojetí + nástavce. Je z 10mm kulatiny a vzbuzuje důvěru...tomu bohužel odpovídá i hmotnost. Dovoz z USA...urči tě se dá najít na amerických e-shopech.

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

06.06.2009 21:21

Re: Výbava k puške

Dělený nabijáky nekupovat, dlouho nevydržej. Koupit ve Ferroně mosaznou tyč průměru 1 cm (.45 a víc), nebo 6 mm (.36) a nabíjet tím (nahoru udělat rukojeť hříbek). Starter nekupovat, ten co se prodává je šmejd - dřevěná koule brzo praskne (šmejdský dřevo). Udělat na stejným principu z dubu, nebo golfovýho míčku. Pořídit si dřevěnou paličku s gumovými polepy, nebo gumovou. Na čistění si pořídit rovněž mosaznou tyč (stačí půměr 6mm) na ní šroubovat kartáčky na čištění brokovnice (koukni na mý obrázky ve vlákně o čištění). Prachovnici klidně používej, pokud ovšem bude mít pořádný uzávěr a nesype (vyhovuje taková s příčným ventilem). Váhy nepotřebuješ, vystačíš si s odměrkama z nábojnic: 9 mm Luger je zhruba 1 gram, .38 je 1,5 gramu, jako nejmenší odměrka na přidávání se hodí malorážka. Až budeš mít vychytanou dávku, uděláš si na prachovnici odměrku. Klíč na piston je samozřejmostí. Futrál taky. Spíš než sluchátka bych doporučil špunty.
PS pokud se člověk necejtí na výrobu rukojetí, tak v železářství (např Rott) prodávaj hefty různých tvarů k nábytku. Mezijiným i koule, nebo hříbky.....


Reklama

Uživatelský avatar
staM
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1300
Registrován: 29.12.2006 23:12

06.06.2009 21:58

Re: Výbava k puške

Dovolím si upozornit na důležitou věc.Nakousl to už blecha.z.
Pouzdro,nebo jakýkoliv obal na zbraň je vhodné si pořídit nejen proto aby se vám při přepravě neoťukala,ale také proto že:

§ 15 odst.5 písm.a
Držitel zbraně kategorie D nesmí
zbraň nosit viditelně na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném.

Základní potřeby pro střelbu z předovek byly jmenovány,ostatní "udělátka" se dají nalézt v jiných vláknech tohoto fóra.

Uživatelský avatar
monccou
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 227
Registrován: 17.06.2008 10:45
Bydliště: Praha

06.06.2009 22:41

Re: Výbava k puške

Tak tak...i z toho důvodu musí být pouzdro. Výběr je velikej, ale u dlouhejch pušek jako Pensylvania nebo Bessyna atd. je problém s délkou. Za velice slušný ceny je maj v Kozapu.

Nevidim důvod proč by dělenej nabiják neměl vydržet. Kvalitně vyrobenej dělenej nabiják z dobrýho materiálu musí vydržet to co nedělenej. Teda pokud ho někdo nebude používat jako pajcr. Mám například dělenej mosaznej nabiják Nazarko a krom patiny je stále jako novej.
Bohužel to co nabízí Ardesa nebo Pedersoli je od kvalitního nabijáku dosti daleko.

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

06.06.2009 22:50

Re: Výbava k puške

Nazarko je pan Nadrchal (již delší dobu tento sortiment nedělá, a když tak jen z velmi dobré známosti). Ten na svý výrobky používal kvalitní materiály a dostatečně je dimenzoval. Ostatní ne. Tovární výrobky jsou hezký, ale trvanlivost nic moc. Proto radím dělenej nabiják nekupovat.

Uživatelský avatar
Black Powder
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1153
Registrován: 17.12.2006 1:13
Bydliště: Velká Morava

07.06.2009 0:10

Re: Výbava k puške

Vybavu by som navrhoval riesit az po zakupeni pusky. Potom budes vediet, ake veci potrebujes.
Zaklad je lievik, nabijak - vyterak. Ostatne veci ako startovak, zakladne naradie, pomocky a vybavu mozes riesit potom. Popri strielani sam zistis, co potrebujes.
To co sa da kupit a je zbytocne vyrabat si, radsej kup, teda ako prachovnicu + zakladne nasypne odmerky, klucik na piston. Nahradne pistony nepotrebujes, pri spravnom pouzivani zbrane maju rovnaku zivotnost ako samotna zbran. Ak si chces sam odlievat gule, tak treba kokilu v pozadovanom rozmere k tomu potom aj piecka, alebo mozes kuchtit na varici, o tom je tu pisane v konkretnych temach.
Kufor na zbran je dobre mat uz aj preto, aby si si ju nosenim neposkodil. Poznam ludi, co to prenasaju v dekach a pod. handrenych obaloch. Idealny je plastovy kufor, neposkodi Ti interier auta pri manipulacii a prevoze. Kutily si robia aj drevene kufre, kde maju vsetky potrebne fidlatka k puske.
Kreativite pri vyrobe doplnkov sa medze nekladu, ak mas potrebnu vybavu na ich vyrobu. Uznavam ked su aspon trosku dobove a v style zbrane.

Uživatelský avatar
monccou
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 227
Registrován: 17.06.2008 10:45
Bydliště: Praha

07.06.2009 0:50

Re: Výbava k puške

Podle mě je zas mnohem lepší pouzdro s dostatečnou výstelkou. Kufr na předovku má tu nevýhodu že je velice neskladnej...průměrná délka kratších předovek je okolo 125cm, takže kufr má rozměry tak 130x30x10cm. Navíc bych řek že kufr interiér auta poškodí s větší pravděpodobností. Kvalitní pouzdro ochrání zbraň, při běžné cestě na střelnici, stejně dobře. Ale to je každého volba.
Na aukro.cz je pravidelně v aukci velkej uzamykatelnej hliníkovej kufr s vnitřím rozměrem 133x28x10cm.
Na předovku ideální, ale vzhledově to k sobě nejde.
Pravda je, že některé příslušenství se mění podle toho čím člověk střílí. U moderních loveckých předovek není např. startér potřeba...ústní má naváděcí část pro střelu. To samé platí pokud se střílí Minie, která jde "nastartovat" malíčkem.
Ale jak píše Black Powder sám po chvíli poznáš co potřebuješ.

Kentan: Je škoda že už Nazarko tenhle sortiment nevede, protože to byly moc pěkný výrobky. Měl ten můj mi zůstal po tátovi, kterej s předovkam praštil. Ale teď to vypadá, potom co sem ve čtvrtek přines Kodiaka, že ho budu muset vrátit. :)

Uživatelský avatar
Black Powder
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1153
Registrován: 17.12.2006 1:13
Bydliště: Velká Morava

07.06.2009 1:09

Re: Výbava k puške

monccou:
Hlinikovy kufor vobec nedoporucujem kupovat, je idealny na poskodenie vsetkoho naokolo, do coho sa snim tukne ani dreveny s kovovym kovanim na rohoch a okrajoch nieje vyhra. Plastovy kufor nic neposkodi, ani interier a exterier auta - v praxi odskusane.
Obrázek

Vlado
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 65
Registrován: 20.03.2007 20:39

07.06.2009 11:52

Re: Výbava k puške

Na odporucanie Black Powdera som si kupil tento plastovy kufor a fakt nema chybu. Chcel som aj vak, ktory by sa dal hodit na plece. Bohuzial vaky na pusky boli na predovky kratke, nakoniec som kupil v rybarstve vak na udice.

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 102
Registrován: 31.01.2009 23:12

07.06.2009 21:01

Re: Výbava k puške

Jo, taky mám podobný plastový kufr, ale je to fakt rozměrná bestie (a to nemám nijak zvlášť dlouhou pušku). Do kufru Focusu kombíku se nevejde ani rovně, ani na štorc ani na stojáka ani nijak jinak. Jediná možnost jak ji dát do kufru je za sedačku řidiče a spolujezdce, ale nedá se tam dokonce zasunout ani přes dětskou sedačku, musím ji zasouvat z druhé strany.
Zkoušel jsem na něj stoupnout, žádné ostré hrany, žádný problém v případě pádu, není třeba nic vyřezávat, vejdou se tam asi i dvě pušky a k tomu příslušenství.

Pro srovnání, kamarád má látkové pouzdro na malorážku a je mnohem, mnohem skladnější. Klidně jde dát i do kufru.

Uživatelský avatar
Black Powder
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1153
Registrován: 17.12.2006 1:13
Bydliště: Velká Morava

07.06.2009 21:54

Re: Výbava k puške

Ja mam tri flinty okolo 130cm dlhe, tak musim mat nieco taketo. Mam aj platene puzdro, to pouzivam na prenasanie mensich veci ako su vzduchovky, Sharpska a Kentucky.

SINCITYMAN
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1888
Registrován: 18.03.2005 15:39

08.06.2009 5:10

Re: Výbava k puške

Jo toto pouzdro mám taky, je dobré a odolné, ale v autě to je peklo, viď MarKu? :lol:

Uživatelský avatar
monccou
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 227
Registrován: 17.06.2008 10:45
Bydliště: Praha

08.06.2009 8:33

Re: Výbava k puške

Na euroshooting.eu mají tzv. "hybridní obal na pušku". Tvarově a skladností to odpovídá textilnímu pouzdru, ale mělo by to být stejně odolné. Bohužel desing ja na můj vkus až příliš extravagantní.

Uživatelský avatar
bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 633
Registrován: 14.08.2007 6:28
Bydliště: Slovakia

08.06.2009 15:56

Re: Výbava k puške

ja by som doporucoval, po poradi dolezitosti
1. nabijak kovovy, bud mosadz alebo ocel priemeru aspon 8 az 10 mm
2. nadstavec na cistenie a nabijanie, tzv.jag ku kalibru
3. vrut na vytahovanie striel
4. hlinikova tyc priemeru 8 mm na cistenie
5. chranic ustia hlavne na nabijak
6. nabijaciu rurku AL priemeru 10 mm (Baumax)
7. starter kombinovany s kladivkom s hliniku
8. odmerky na davky prachu
9. kluc na piston
10. stvorce cca 4x4 cm s bavlny na vytieranie hlavne
11. stople do usi
12. biele okuliare
atd atd... prislusenstvu sa medze nekladu... ked by sme isli
do extremov, na jednej strane potrebujes Aviu a na druhej sa to vojde do malej kapsicky...

ale v prvom rade si aspon trochu postudovat nieco o nabijani a strelbe s tychto zbrani...
ale asi najdolezitejsie a prve co by som urobil, poriadny nabijak... ten dreveny je len na paradu...
aj ked amici pouzivaju aj dreveny, ale vyrobeny s hickoru alebo tonkinu...

Uživatelský avatar
monccou
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 227
Registrován: 17.06.2008 10:45
Bydliště: Praha

08.06.2009 16:59

Re: Výbava k puške

No pokud by byl někdo tradicionalista, tak hickorové dřevo se dá sehnat i tady, ale jeho cena je nemalá.
Z našich dřevin by šel možná použít jasan.
Na ocelový nabiják je určitě dobré natavit (pro sichr) bužírku, protože chránič ústí neni 100%.
Koncovky z mosazi, bronzu nebo hliníku.
Na nabiják by šla použít i silnostěná duralová trubka...axiálně bude s pevností na tom stejně s tyčí, ale váha znatelně menší. Akorát nelámat přes koleno.
Dneska jsem dával ztočit tyč na novej nabiják ke Kodiaku...taky se mi nechce používat dřevěnej originál.

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 891
Registrován: 07.10.2007 16:12

09.06.2009 12:32

Re: Výbava k puške

Něco k nabijáku,ocelovým nabijákem,jsou vybaveny,všechny vojenské pušky,žádný problém,nepoužívám žádnou bužírku.
Dřevěný nabiják opět,žádný problém.
Nabíjení musí a jde lehce,žádný bodákový útoky proti zdi,nebo mlácení a věšení se vahou na nabiják,často je to vidět.To je špatně.Pokud používám startér,tak naklepnout,narazit a volně zasunout nabijákem na prach,jedno malý poklepnutí a hotovo.Při zasouvání střely slyším,jak fouká vzduch pistonem.
Opět,to je jen o mazání.
Jinak,co se dalšího příslušenství týče,co střelec, to jiný názor.Někdo si vystačí jen s málem,tím potřebným a někdo k tomu potřebuje kufr. :D

Další

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník