Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 485
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

11.04.2016 12:26

Re: Výbava k predovkám

Ladin99:
Vybavení. Naštěstí si vybavení k předovce můžeš udělat doma s minimálním vybavením a za málo peněz. Nemusí to být mosaz, co použiješ na nabiják. Dřív se používalo dřevo co nejvíc houževnatý, u nás asi jasan. Stejně tak i na starter. Koncovku lze udělat z nábojnice. V obchodě koupíš duralovou tyč desítku, osmičku. Pilníkem do nich vypiluješ zářezy pro hadřík na čištění po střelbě. Potíž bude asi s vyrobením „červíka“ na vyndání koule, když zapomeneš nasypat prach. Ale i to lze udělat z duralové tyče 10 mm, vyvrtáním díry, „zašroubováním“ vrutu spolu s epoxidem.
Olovo seženeš v pneu servise, pořád ještě mají závažíčka z olova. Nedávno mně servisák nabízel kbelík, ale já to nevzal, nepotřebuji toho mít tolik. Roztavíš to na zahradě v zednické fance, lžíci na nabírání uděláš z kousku měděného plechu a dřeva, nebo kousku měděné topenářské trubky na konci zahnuté a dřeva.
Kleště na koule v nouzi vyrobíš vlisováním ložiskové koule 11,30 mm do kusu měkkého hliníku, pilníkem, vrtačkou, smirkem a jedněch starých štípaček na drát. Nebude to dokonalá koule, ale bude ti to lítat taky. Je to ověřené.
Klíč na pistony udělej z pořádné oceli! V nouzi se dá vybrousit ze starého ventilu z auta. Na flastry nepotřebuješ „lochajznu“, stačí vystřihnout kolečka nůžkami večer u filmu v počítači.
Na snímku je kokila z ložiska, dělal ji kamarád, já si ji pak přizpůsobil. Čím menší koule, tím lépe se dělá. je to šišoid, ale lítá slušně.
Přílohy
kokila z ložiska.jpg

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

11.04.2016 13:34

Re: Výbava k predovkám

Já to tedy vidim takhle:
No k tomu vytahování střely vyvrtáváním - já bych to svý zbrani nikdy neudělal, ani, kdyby mě mučili. Při vrtání do střely hrozí poškození vývrtu, nehledě na to, že se při tom střela nutně víc presuje do vývrtu (ten matroš se z tý vyvrtaný díry nikam neztratí). Je pravda, že u vojenských pušek byl vrtací vytahovač střel, ten se ale používal na strážní střelu, která v čele odpovídající dutinu, do které se vývrtka zašroubovala. Selhanou ránu jedině podsypat, nebo vytlačit stlačeným vzduchem (dá se udělat, nebo i koupit takovej bazmek na sifonovou bombičku co se našroubuje místo pistonu nebo zátravky), připadně vysunout po rozebrání dnového šroubu (jde li to).
K flastrům - že mají být kulatý je pověra. Sice to hezky vypadá, ale to je tak všechno. Pokud nedejbože musím použít flastr, odborně si do vyrobím roztrháním dostupného hadru na víceméně čtverečky.
Z čeho udělat klíče na pistony máš i s obrázkama na předchozí stránce.
Nákupu mosazi bych nelitoval. Není sice laciná, ale kupuješ to jednou za život, pokud to tedy nežereš a nebo neházíš i s flintou do žita.
Olovo z pochybných zdrojů nekupuj. Ke střelbě předovkou potřebuješ olovo čisté, pokud ti podstrčí liteřinu, nebo legovaný sajrajt z moderních střel (tvrdé olovo) můžeš si to akorát vystavit.
Kokilu potřebuješ co nejpřesnější, já i koule nabíjím natvrdo bez flastru. Vhodná dobře pasující střela se na úspěchu podílí stejně jako hlaveň. Tedy zde bych rozhodně nešetřil. Je zbytečné koupit prvotřídní hlaveň např. od Petra Kuny a k tomu si ušmudlat nepřesnou kokilu z hliníku, která se po dejme tomu 1000 odlitých kusech rozvrklá a vyrábí cosi jiného.

Uživatelský avatar
fr.sagitarius
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 25
Registrován: 28.04.2013 13:28
Bydliště: Brno

11.04.2016 16:17

Re: Výbava k predovkám

Z jakýho důvodu by se měl poškodit vývrt? Ten ocelovej šroub je zalitej v mosazným válci a vývrtu se nemá šanci jakkoliv i jen dotknout. S tím presováním střely roztahováním bych to taky neviděl tak drasticky- po vytažení šroubem je kule jen velmi mírně roztažená protože olovo uhýbá dopředu ve směru vývrtu na užší části koule (nešroubuju přes celý průměr kule, jen tak dvě-tři otočky) Rozhodně si nemyslím, že tím šroubováním šroubu do kule by se tam vytvořil větší tlak, než při zážehu prachu, to určitě ne- do toho měkkýho olova jde ten šroub docela lehko, navíc stačí jen tak tři otočky a jde ven. Vždyť to čistý olovo je v podstatě "bláto".
S tím používáním olova z neznámého zdroje je to opravdu problém- třeba závaží na vyvažování kol (u nákladních se pořád používá olovo) je to vcelku nanic, protože když vezmu třeba dvě stejný závažíčka, tak často se stává, že jedno ohnu mezi prstama jedné ruky, ale druhé mám problém ohnout obouruč. Na ty vyvažovací závaží se prostě olovo nijak zvlášť nevybírá, a jsou v tom velké rozdíly v tvrdosti (jezdím s náklaďákem, takže se s tím setkávám poměrně často). Ve "sběru" ze střelnice taky bývá kde-co. Jediný takový spolehlivý zdroj měkkého olova jsou už téměř nevyskytující se starý vodovodní trubky, anebo "mašle" z kabelů (taky dost vzácný). Takže jedinej spolehlivej zdroj ingot z Příbrami.

Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 485
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

11.04.2016 17:32

Re: Výbava k predovkám

Chlapi, máte samozřejmě pravdu. Mně to připomíná doby, kdy jsem "bastlil" elektroniku. Chci si postavit rádio. Ono tam něco šumělo, praskalo, občas hlas. Teprve pak se člověk začal učit.
Někdo si koupí předovku a zjistí, že potřebuje dalších dvacet kilo vybavení. Málo který střelec se pečlivě připraví, než jde s předovkou střílet. Ale znám takovýho.
Chvilku to trvá, než si člověk objedná 11 mm tyč z mosazi, než si koupí ingot v Příbrami, než si koupí tavící pec a kleště. Když jsou složenky důležitější, a střílet se chce, tak si člověk pomůže tyčkou z duralu a zednickou fankou na ohništi. No a co, do dneška mám ve sklepě sbírku nepoužívaných starých nabijáků a půl metru na výšku bavlněných látek.
U křesadlovky mně koule podsypáním vystřelit nešla a chatrně udělaný červ se zlomil. Poučil jsem se a červa mám opravdu pořádně udělanýho.

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

11.04.2016 17:38

Re: Výbava k predovkám

No viděl jsem výsledky mnoha vrtačů, kteří vrtali do hlavně, protože se jim ty výrobky přibližného strojírenství prodávané jako příslušenství svezly po střele, pokud možno vyrobené z tvrdých sraček, bo tobylo levný vo*e .... Při mých několika opomenutí jsem si vždy vystačil podsypáním špetkou prachu.... (i na křesačce mám zátravkový šroub, tak to nemusím pracně prostrkovat zátravkou).

Uživatelský avatar
fr.sagitarius
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 25
Registrován: 28.04.2013 13:28
Bydliště: Brno

11.04.2016 20:17

Re: Výbava k predovkám

Kentan:
Tak jsem se dneska konečně pořádně zasmál tomu názvu "přibližné strojírenství", nicméně musím konstatovat, ža máš naprostou pravdu, což je sice k pláči, ale naprosto to vystihuje současný stav. Bohužel- pokud je někdo odkázán veškěré vybavení kupovat, upřímně ho lituju. Většina toho, co se prodává jako vybavení pro střílení z předovek, je nepoužitelné. Bohužel většina lidí chce vše pokud možno co nejlevnější, a tak to mají. Že to nefunguje? No co, je to levný. Jenže problém je v tom, že funkční doplňky se u nás na trhu už nevyskytují. Možná taky proto, že prodejci mají strach, že by to lidi nekupovali kvůli ceně. Proto si taky vše dělám doma sám za zlomkovou cenu, a hlavně FUNKČNÍ. Naštěstí jsem vyrůstal v době, kdy když člověk něco chtěl musel si to udělat. Ale jak už zde někdo psal- slovo NEJDE neexistuje, ve skutečnosti to znamená jen "nechce se mi". Bydlím v paneláku v garsonce, dílnu nemám, jediný můj stroj je vrtačka Narex a stojan na vrtačku. Tímhle, pilníkama a pilkou vyrobím doma vše- nabijáky, stromečky na vytírání, vytahováky kulí, díly na předovky... a poslední dobou i ty předovky. Člověk je schopen čehokoliv, je jen otázkou, jak moc je odhodlán.


Reklama

ladin99
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 21
Registrován: 05.04.2016 7:50
Bydliště: České Budějovice

13.04.2016 22:24

Re: Výbava k predovkám

Taky si začínám vyrábět drobnosti k flintě. Jako první přišel na řadu klíč na pistony, stačila by klasická stranová pětka, ale to neni stylový a 400 za nejlevnější se mi dávat nechtělo. Základ je ocel 14 220 a dotahovací klička je nerez (jinej vhodnej matroš sem ve skladu nenašel). Zatim mam začištěno a přeleštěno, základ je obroben strojně. Ještě se chci pokusit to namramorovat přípravkem od pana Lundy, tak sem na to zvědavej. Spojený to ještě neni, protože nevěřim tomu, že by mramor fungoval i na nerez. Na konce utahovací kličky si ještě chci udělat mosazný bambulky :D
Přílohy
IMG_20160413_215616.jpg

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

14.04.2016 9:11

Re: Výbava k predovkám

Nic proti vodičkám p. Lundy, jen takové upozornění: Aby fungovaly, potřebují skutečně dokonalé odmaštění. Navíc to mramorování vodičkou nemá se skutečným mramorováním nic společného, je to jen jiná varianta černění povrchu za studena. Jak moc to bude fungovat závisí i na složení materiálu. Myslím, že mnohem rychlejší a i trvanlivější by bylo v tomto případě kovářské černění (modření) - tj. ohřát, až se objeví popouštěcí barvy (modrá) a šup s tím do oleje.

Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 485
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

14.04.2016 10:18

Re: Výbava k predovkám

Ladin99 - dobře, že jsi odolal a ty peníze nevydal. Pokud nemáš možnost si klíč vybrat osobně, může se ti stát, že obdržíš klíč, který ti na pistonu nebude "sedět". Zvol raději vlastní výrobu, nebo to udělej podle návodů na předchozí stránce - Kentan a spol.
Já jsem v začátcích udělal stranový klíč a pak jsem chtěl "povýšit" a objednal jsem si sadu. Klíč se mně na pistonu viklá. Od zplodin hoření bývá piston obtížně demontovatelný, pokud tam nedáš závit teflonové pásky. Funguje mně to, ale začínám se ohlížet po změně podle Kentana.

ladin99
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 21
Registrován: 05.04.2016 7:50
Bydliště: České Budějovice

14.04.2016 13:34

Re: Výbava k predovkám

Kentan:
Jo jo, odmaštění a náchylnosti na složení sem si vědom. Nerez asi neupravim a s tou 14 220 si nejsem jistej. Na 11 373 by to asi fungovalo, ale nechtěl sem to z úplnýho bláta. Taky je mi jasný, že to s pravým mramorováním nemá moc společnýho, ale možnost kovářských tepelných úprav nemam, tak to chci zkusit toudle cestou. A taky to chci zkusit na zámkovou desku od Philadelphia derringeru.

Blecha:
K nekoupení mě vedla opravdu jen přemrštěná cena. Na pistony od Dikaru (Kentucky puška, pistole i derringer) mi právě sedí obyč kupovaná pětka klíček. Nově vyrobenej klíček, co je na fotce vejš, sedí na puškovej piston jak prdel na hrnec, jen s minimální vůlí. Dneska sem si tam nechal ještě doříznout závit.
Ale vůbec mě nenapadlo, že by se třeba klíč od Ardesy na Ardese/Dikaru vyklal :D

Další na řadě je novej nabiják, mosaz d11 místo železa v tvrdochromu. Jen nevim, jak udělám ďolík pro kuli, při dýlce minimálně 90cm, spíš nechám 95cm (do práce se mi to tahat nechce). Chci to zkusit ve vrtačce a na konci to nějak podepřít ložiskem, tak sem na to zvědavej. Zbytek tyčky použiju na červa, když vymyslim, jak tam uchytit vrut.

Na ten klíček můžu pustit výkres, pokud by byl zájem :D

Znipper
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 180
Registrován: 05.02.2014 20:28

14.04.2016 14:16

Re: Výbava k predovkám

Ladin99, nabijak, respektive koncovku som si vyrobil z nabojnice 45 auto. Zapalku som vyrazil, prevrtal 5mm dieru, zavitom von pretiahol mosadzny srob a do dutiny nabojnice nalial tvrde olovo. Pekne sa to da nasrobovat do duralovej tycky :-) Na vytahovak striel by som pouzil rovnaky postup. Nabojnica, odvrtat nasadit srob, ale na jeho hlavicku by som najprv priletoval (len aby sa to nehybalo a bolo vystredene, napriklad srob do dreva a cele to potom zalial tvrdou pajkou :) Ja mam cal.50 inlinu. Ak mas iny kaliber, musis si najst vhodnu nabojnicu co bajblizssie k tvojmu kalibru. Takto podla mna pri zavrtavani do projektilu neuhnes ku stene hlavne a neposkodis vyvrt :-)

Uživatelský avatar
Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1391
Registrován: 18.11.2008 22:09
Bydliště: Praha

14.04.2016 15:17

Re: Výbava k predovkám

Já mám konce nabijáků rovný. Pokud s tim člověk netříská jak hluchej do vrat (což je špatně) ničemu to vůbec nevadí. Jo a modřit kovářsky lze i na kuchyňskym vařiči (plyn, elektrika) zejména takhle "velký" kousky.

Znipper
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 180
Registrován: 05.02.2014 20:28

14.04.2016 15:40

Re: Výbava k predovkám

Ak by si niekto chcel urobit nabijak z dreva, je dobre si uvedomit, ze by mal byt z pruzneho dreva, jasen a podobne. Drevo vsak, aspon podla starych majstrov, by malo byt stiepane pozdlz vlakien. Teda tie tycky z hypersuperpopicibigmarketov nie velmi vhodne. Treba sa na nich dobre pozriet, ci neukazuju letokruhy. Ak ano, hrozi pri zarazani, ze sa stiepnu a pri zlom scenari a dlhej tycke to skonci 5cm v ruke. Pozdlezne stiepane drevo sa pouziva aj na poriska naradia (sekery, lopaty, hrable atd.) Je pruzne, nestiepe sa, vydrzi vacsi tlak aj ohyb. Opracovanie do gulata zabezpeci bud drevarsky sustruh - tocka, alebo upnutie do vrtacky, druhy koniec do nejakej diery naproti, vysoke otacky a na zaciatok hruby (60, 80) smirgel. Pokracujeme po dosiahnuti valcoviteho tvary jemnejsimi a zakoncime trebars voskovanim a lestenim :-)

Uživatelský avatar
fr.sagitarius
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 25
Registrován: 28.04.2013 13:28
Bydliště: Brno

14.04.2016 16:46

Re: Výbava k predovkám

Nabijákový tyče dělám z 8mm mosazi následovně: moji vrtačku Narex strčím do stojanu, ten za tyč chytnu do malýho svěráčku (vodorovně), do sklíčidla strčím mosaznou tyč, před koncem tyče ke stolu svěrkou přichytnu dřevěný prkno, v něm mám svislej zářez šířky 8mm do takové hlouby, aby podpíral mosaznou tyčku v ose, do prkna nakapu olej, pustím vrtačku, vezmu hrubej pilník a 1.5-2cm tyče pilníkem stáhnu na průměr 5mm. Vezmu závitový očko M5, vyřežu závit.
Nabíjecí a vytírací koncovky (stromečky) dělám tak, že do takto upnutý vrtačky strčím mosaznou kulatinu 12mm, opět hrubým pilníkem stáhnu na 10.5mm (pro r.45), trojhranným pilníkem vysoustružím tři ty trojhranný zápichy, za nimu opět plochým pilníkem stáhnu tak 2cm na průměr 8mm, otočím ve sklíčidle, veznu druhou vrtačku s vrtákem 4mm, proti rotujícímu mosaznému obrobku vrtám druhou vrtačkou (díky tomu se vystřeďuje a neuhýbá) do hloubky 2,5cm. Pak vezmu závitní M5 a vyřežu závit. Nakonec vyhladím stroměček vodním smirkem a vyleštím silichromem.
Stejně dělám vše ostatní, co šroubuju na nabijákovou tyč (nabijáky, vytěráky, vytahováky), viz obrázek (vše bez soustruhu, jen vrtačka):

Obrázek

Takhle si pomáhám soustruh nemaje, a jde to bez problémů. Chce to jen cvik.

Uživatelský avatar
BARRY
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2049
Registrován: 13.02.2004 19:47
Bydliště: Český Ráj

14.04.2016 22:21

Re: Výbava k predovkám

Cvik s tím nemá nic společného, jedinec nesmí mít ruce levý a ještě k tomu musí trochu přemýšlet, což je v dnešní sobě málo vídaná kombinace :D

ladin99
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 21
Registrován: 05.04.2016 7:50
Bydliště: České Budějovice

15.04.2016 7:16

Re: Výbava k predovkám

Sagitarius:
S tim prknem jako podpěrou je to dobrej nápad. Včera sem zkoušel kulatinu podepřít klecí z válečkovýho ložiska a při naladění správný vejšky by to fungovalo velice dobře. Jenže pro ložisko nebudou piliny ten správnej společník. Takže si nechám naject menší prizmátko z plastu, který pak ve svěráku vyladim vejškově podle potřeby daný kulatiny. Novej nabiják plánuju z jedenáctky, téměř bez úprav (ďolík pro kuli, možná nějaká dřevěná rukojeť), do flinty chci vrátit původního dřeváka. Kulatinku sem zatim sjel jen lehce šmirglem a je to v pohodě, ani moc neháže, což je fajn.
To vrtání dvěma vrtačkama provádíš jak? Otáčky ti jedou stejným sněrem s různejma rychlostma nebo točíš proti sobě?

Zkoušel sem mramorování, na 14 220 bez účinku :( takže směr plotna. Si vzpomínám, že chlapi v práci na vařiči nějaký drobnosti černili, ale topení v oleji se neprovádělo, jen byl díl olejem lehce pomazanej. A vonělo to po celý dílně (někdo říká, že smrdělo).

Uživatelský avatar
blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 485
Registrován: 17.09.2008 21:10
Bydliště: Brno-venkov

15.04.2016 9:55

Re: Výbava k predovkám

Do 11 mm kulatiny uděláš půlkulatou dutinu navrtáním nejdřív 3 mm vrtáčkem. Pak to rozšíříš 8 mm. A pak dremmlem s kulatou stopkou dokončíš hrubý útvar. Pak jsem vzal ložiskovou kouli rozměru 11,30 mm (nebo i větší), navařil jsem na ni kousek železnýho drátu cca 4 mm, do dutiny jsem kápnul trochu řeznýho oleje. Na kouli smirek 1000 a vrtět. Nakonec smirek 2500 - výsledek je ten, že koule se nijak nepoškodí při nabíjení. Ten železný drát je opora pro ruku, aby se dalo ložisko uchopit.

TomSmith
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 206
Registrován: 09.09.2012 12:52

15.04.2016 10:29

Re: Výbava k predovkám

ladin99 píše:takže směr plotna

Používám PropanButanový hořák na jednorázové kartuše a modří to pěkně.
Postup cca jako na tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=N3jt-73JfEE.
Jen je nutno hlídat teplotu aby se to neohřálo moc ... nepopouštět tam kde netřeba.

ladin99
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 21
Registrován: 05.04.2016 7:50
Bydliště: České Budějovice

17.04.2016 21:14

Re: Výbava k predovkám

Dík moc za tipy. Nabiják je téměř hotov, zbejvá už jen dřevěný rukojítko, ale na to musim sehnat nějaký rozumný dřevo. Pár tipů sem použil, třeba to navrtání a dremla. Ložiskovou kouli a svářečku nemam, tak holt jen ten dreml a zkoušet na kuli. Jako lůžko pro opření volnýho konce sem použil prizma v plastu mazaný vazelínou. Po vyleštění sem podpěru vylepšil hadříkem, kterej sem máznul silkalem, naprosto bez známek na povrchu.
Přílohy
IMG_20160417_191459.jpg
Takle nějak se mi poved ďolík.
IMG_20160417_191112.jpg
Drážky pro zalepení do rukojeti

Uživatelský avatar
fr.sagitarius
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 25
Registrován: 28.04.2013 13:28
Bydliště: Brno

23.04.2016 21:08

Re: Výbava k predovkám

Tak jsem právě dokončil elektricky poháněnou válcovačku kulí z axiálního ložiska. Funguje jak víno, i kamarádka mě pochválila, že mám konečně krásný koule :mrgreen:
http://www.radio-foto.eu/predovky/valcovacka.php
Mám tam i video z provozu.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků