Odpovědět na téma Příspěvků: 14
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 10.03.2009 13:51 
Miton.cz
Další ze série článků pro nováčky od Sincitymana:

Volba ráže první krátké zbraně (aneb Rumcajs to měl snazší)

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 10.03.2009 14:20 
Sponzor serveru
Sponzor serveru
Citace:
... ale získáte zbraň na náboj, který stojí asi o 1,5 Kč/kus více.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 10.03.2009 15:30 
Moderátor
Moderátor
srovnání ohledně ráží je dobré a v tomto směru je článek přínosem. Ovšem nějak se z něj ztratilo (pokud toto nebylo myšlenon jako díl 1) aby si dotyčný/á pokud možno v klidu bez nervů stresu a v pohodě vyzkoušeli pokud možno co nejvíc zbraní - velikost, ergonometrie, ovládání atd ... většině z nás na foru už rukama prošlo x zbraní a taky nejsou všichni (já teda určitě nee ) schopni po pár ranách říct jak mi bude qer sedět. A jak si to má ověřit chudák ten co teprve začíná :(. Ideální stav aby na jednom místě potkal 20 různých zbraní a ještě si s každé mohl vystřelit moc není (jednou z nich je JOLKA) a i na té není dostatek tolik potřebného klidu pro vyzkoušení a otestování všech možných variant. Protože i sebelepší zbraň v sebelepší ráži a klidně i zadarmo (to jsem přehnal ) bude každému naprd, pokud se mi bude blbě držet a ovládat.

Rozhodně nechci hanět ten článek - ale aby nováček nenabyl dojmu že rozhodnutím o ráži jeho dilema skončilo :( - je to jako s babama - taky se furt hledá ideál :D a když už ne ideál tak aspoň ideální poměr výkon/cena :D

sám nic takového nevyplodím takže bych neměl ani kritizovat, ale nedalo mi to

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 10.03.2009 19:33 
Miton.cz
admix: jo, to je určitě čitelnější, upravil jsem to v textu ještě trochu víc, aby to bylo jednoznačné, díky

Bobr:
Jolka mi z mojí zkušenosti přišla skvělá na množství dostupných zbraní, které bylo možné vyzkoušet (a díky všem, co mi to umožnili), ale úplně klid tam na to tedy nebyl :-) Jinak Sincityman má už připraveno další pokračování, jestli se správně pamatuju, tak tentokrát z pohledu podle velikosti zbraně.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 11.03.2009 8:23 
Moderátor
Moderátor
Přesně, rozdělil jsem to, aby to bylo jednodušší a přehlednější....

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 11.03.2009 16:58 
k tomuhle ses dopracoval jak? jake naklady na provoz? proc nekupovat?

A hlavně - pokud nemáte v úmyslu střílet více než jednou za měsíc, ani si zbraň nekupujte. Náklady na provoz zbraně po dobu její životnosti jsou několikanásobně vyšší než její cena, bez ohledu na její ráži.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11.03.2009 17:04 
Častý návštěvník
Častý návštěvník
Ze by provozem myslel cenu streliva?

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 11.03.2009 22:19 
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
Také jsem té formulaci příliš neporozuměl.

Jedním důvodem může být, že zapůjčení zbraně na střelnici je finančně pro občasné zastřílení si výhodnější. Při návštěvě jednou za měsíc se zbraň zaplatí za dobrých 5 let (200 Kč * 12 * 5 = 12000).

Ale pravdou je, že ze zapůjčených zbraní lze většinou střílet jen (drahé) střelivo koupené na střelnici. Při rozdílu 1,50 Kč na devítce a 100 nábojích měsíčně se doba vyplacení se vlastní zbraně zkrátí na polovinu tj. cca 3 roky.

Pominu-li tedy důvod, že člověk nechce mít starosti s uskladněním a čištěním, přijde mi pro takové občasné střílení vhodná například Alfa - levné, použitelné.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 11.03.2009 22:36 
Moderátor
Moderátor
Asi jsem to napsal neobratně, ano myslel jsem to přesně z těchto ekonomických důvodů ..... pokud koupím třeba CZ 75 z druhé ruky za 8-10 tisíc, výrazně ušetřím a to nemluvím o tom, že zbraň pokud se chceš naučit s ní zacházet, musíš mít doma, nabít ji, vybít, uložit do trezoru a vzít ji ráno s sebou, nejde jen o střílení na střelnici, to je nezbytné, ale není to to jediné, co potřebuješ k tomu aby ses se zbraní naučil správně a zodpovědně zacházet.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 13.03.2009 1:43 
estli by nebylo lepsi psat tak jak ti huba narostla :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13.03.2009 6:37 
Moderátor
Moderátor
To by možná bylo eště horší, to víš, vychovali mne na vesnici v seknici s voknama na dvorek.... :lol:

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 13.03.2009 13:10 
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
Já bych jen upřesnil, že s cenou nábojů to není zas tak úplně přesně, jak píše autor článku. Náboje 7,65mm Browning kupuju za 4,70 za kus vcelku běžně (je to starší produkce S&B, ale pro trénink bohatě stačí, selhačů je tam podle mé zkušenosti minimálně), minulou neděli mi jeden známý na střelnici tvrdil, že je v Brymové kupoval dokonce těsně pod čtyři koruny, takže s 9L je to cena naprosto srovnatelná.

Nehledě na to, že pokud najdete někoho, kdo prodal zbraň a zbyly mu náboje, nebo se jich chce z jakéhokoliv jiného důvodu zbavit, tak se dají sehnat hodně pod běžnou cenou - např. 7,62x25 Tokarev z Vlašimi ze současné produkce se prodává za 8,80 a starší jsem nedávno sehnal dokonce za 3,-kč/ks, terčovky .38 special jsem viděl nabízet za 4,-Kč...

Jak říkám, jsou to starý zásoby, takže žádná extra kvalita, ale pro trénink naprosto v pohodě. Jen je to o malounko složitější, než prostě zajít do obchodu.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 13.03.2009 16:43 
Moderátor
Moderátor
tn článek byl psán pro nováčky - takže ještě neznají cestičky a možnosti jak sehnat střelivo jinde než v krámu - pro nováčky bude pro základní srovnání bodem nula cena daného střeliva na krámu tam kde ho kupují.

Offline Profil  

PříspěvekNapsal: 14.03.2009 8:14 
Moderátor
Moderátor
MURDOCH:Máš pravdu,ale málokdo jich koupí za tuto cenu třeba z druhé ruky 5000 najednou a klidně se může za dvaroky stát že staré zásoby dojdou, pokud vím u Brymové snad už došli. Co se týče nábojů 7,62x25 nemyslím, že by tato ráže byla pro nováčka přínosem,ať již k vlastnostem náboje,tak i pro výběr dostupných zbraní,ale o tom ještě budu psát.

Offline Profil  

Odpovědět na téma  Příspěvků: 14