Anorektik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.05.2009 19:37

Re: Vandry, čundry a toulání přírodou

Pokud nemají placku se státním znakem a k ní příslušnou průkazku = ignorovat. V opačném případě sekat latinu. No a v neposlední řadě si přečíst lesní zákon, zejména § 20, abys věděl o čem můžeš diskutovat a z čeho se nevykecáš...

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.05.2009 15:13

Možná je to hloupá otázka, ale stejně se zeptám. Z toho Lesního zákona mi to nějak nevyplývá. Co je to z pohledu zákona les? Žulový lom v lese, ve kterém není ani jeden strom a v němž je jezírko z dešťové vody je les a tudíž, když si v něm rozdělám táborák, tak můžu dostat pokutu? Totéž s táborákem platí i pro malou pískovou pláž na břehu řeky na kraji lesa?

sided
Moderátor
Moderátor

23.05.2009 15:30

Les je to, co je definováno jako "les", "lesní pozemek" v KN. Jestli na tom rostou nebo nerostou stromy je úplně fuk. A hlavně se neptej jak to máš venku zjistit :roll: Myslím že těhle případech platí víc než jindy že rozumný lidi se domluvěj......

Anorektik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.05.2009 21:39

sided boduje, Tebe zajímají hlavně písmena a+c, pokud máš nějaké oblíbené místo kam se rád vracíš, můžeš si ho dohledat na http://www.cuzk.cz/ - nahlížení do katastru - pak nejlépe volba Mapa - no a pak už se doklikáš (v mapách se to nejdřív bude chovat jako turistická, ale při větším zvětšení to skočí do katastrálek /samej bílej flek/ tak pak je lepší si zatrhnout volbu ortofoto :twisted: , no vyskočí na tebe číslo parcely a název katastru, to zadáš do menu Informace z KN a už víš co potřebuješ). Snadný, ne :mrgreen:, a v lese na pařeze když se stmívá takový pohotový...

sided
Moderátor
Moderátor

23.05.2009 22:10

:) jasně že venku je to k ničemu, jen je potřeba vědět že ne všechno kde rostou stromy je les a naopak

PaF

24.05.2009 22:23

Ono s temi ohni je to dost o hubu, zvlast v takovem pocasi jako letos na jare. Ja jsem pro varic (nebo hospodu :lol: ), vareni na ohni jen v zavedenych mistech, s pevnym ohnistem a vodou pobliz. Je pravda, ze v pisku na brehu ricky nic nehrozi, ale fajrak v lese bych taky netrpel, a to zadny ekoteror nejsem :lol: .

2melmen
Oslava je fajn, ale je tam dost lidi. Chvojnice na jare parada, v lete koprivy nad hlavu. Vloni jsem se tam probijel na horskem kole. Dokonala prevence proti revmatismu :lol:

Reklama

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

24.05.2009 22:37

PaF: Jen tak v lese bych taky oheň nedělal. Chodíme právě do takového starého kamenolomu uprostřed lesa, docela velké prostranství z velkých placatých kamenů, mezi nimi prohlubeň, kde se po celý rok drží voda, ohniště min 10 metrů od "lesa", 2 metry od vody. Nikoho jsem tam nikdy nepotkal, kromě těch pár zmijí, co se v létě sluní na kamenech :lol: .

Joezbrna
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.05.2009 7:58

PaF: já bych se z toho nezbláznil. Trampové a skautíci u nás dělali ohně celý minulý století bez nějaké zásadní přírodní pohromy, a na druhou stranu při drobné chybě a blbé konstalaci okolností lze vypálit celý národní park od vařiče. Bezpečnost je otázkou uživatele, nikoliv technologie, ať mluvíme o zbraních, autech nebo vaření...
http://www.horydoly.cz/vypsat.php?id=3470

PaF

25.05.2009 12:07

No my jsme ve Skautu ve volnem lese taky nikdy ohen nedelali. Vzdy jen na poradnem ohnisti a se zazemim pro pripadne haseni. Na cundrech to uz bylo jinak a leckdy jsem se od toho musel distancovat. Nikomu jeho zkusenosti neberu, ale prece jen pokladam varic za bezpecnejsi nez otevreny ohen. Nic to samozrejme nemeni na tom, ze trotl s varicem je stejne nebezpecim jako trotl s ohnem.

murdoch
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

25.05.2009 13:34

Jo, nad ohněm už jsme taky přemýšleli... Nakonec jsme se rozhodli ho nedělat, pokud třeba nepromoknem na kost a nebude nutný se usušit. Dřív jsem taky oheň rozdělával a klidně i v chráněným území, ale s věkem (nejen já) začínám bejt nějak opatrnější...
Momentálně to řeším švédským armádním ešusem/vařičem, funguje to na normální tekutej líh, ohřejvá to, dá se na tom vařit i smažit, vařič se dá se použít i jako kahánek na svícení.
Vůbec jsem tak nějak asi ztratil nutkavou potřebu dělat v lese ohníčky, když to není nutný - holt jsem radši nenápadnej a v klídku si vegetím :wink:

Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.05.2009 13:41

Mudroch: nebyla by fotka toho svedskeho varice?

murdoch
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

25.05.2009 13:58

Pufik: Sám jsem to doma nefotil, ale hodím ti sem odkaz... Není to žádná high-tech záležitost, ale funguje to.
A odkaz máš třeba tady:
http://www.smrtihlav.cz/index.php?main_ ... cts_id=498

Urdo von Fuj
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.05.2009 14:00

Vařič sebou beru jenom na zimu a to ještě jenom někdy. Přeci jenom, kdo má souzeno podpálit les, podpálí ho i vařičem. o tom to podle mě neni.

EDIT: ... pro netoulavce i toulavce - krásný počasý, než se skazí - kdo by měl chuť na čundr tak cca za 3 týdny?

Joezbrna
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.05.2009 14:17

Švéďáci to maj vymakaný. Já mám tekutoliháč Horal z 80. let z hliníku a švédskou Trangiu Mini ze zinkového plechu. Na Horalu se vařit dá, ale na Trangii je to přímo radost, spotřeba a rychlost vaření je stejná (daná rychlostí odpařování lihu při příslušné teplotě), ale tím že je trangia z lehoučkého plechu, startuje asi 5 sekund (oproti 30-60s Horalu v závislosti na okolní teplotě). Vařič je dělán pro extrémní závody přes pouště či přes hory, kde si každý závodník nese vybavení sám, v kombinaci s malým ešusem (0,7l) s víčkem fungujícím jako pánvička váží pouhých 330g a dá se s tím (s litrem lihu) vegetovat i 14 dnů (vyzkoušeno).
EDIT: pár fotek (já mám tu sestavu, co je na prvních dvou):
http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?1073 ... -opet-v-cr
Levná vtipná a plně funkční alternativa komerčním výrobkům:
http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?1072 ... -plechovky

murdoch
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

25.05.2009 14:28

Urdo von Fuj: Chuť by byla, ale problém je s časem a s prachama... Hlavně s prachama - přišel jsem o dobře placenou práci, teď se protloukám jak to jde a sháním něco normálního, do tý doby je všechno dost nejistý :cry:

murdoch
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

25.05.2009 14:33

Joezbrna: Jo, tak ten vařič sám o sobě je to samý, co mám já - jen k tomu u mě ještě přidali vojenskej ešus, pánvičku/pokličku a stojánek se závětřím. U tebe do tý sady dali holt jen jiný nádobí - na pohled trochu praktičtější na použití, zas si ale nejsem jistej se skladností.

Joezbrna
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.05.2009 14:59

Sbalený to má přesně 150mm v průměru, 65mm na výšku. Menší nádobu bych nechtěl. Jakkoliv níže obhajuji otevřený oheň, nosit tohohle prcka je už menší otrava než hledat v dešti suchý klacky a mít začouzenej ešus :wink:

murdoch
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

25.05.2009 15:14

Joezbrna: Tak to já prostě chci bejt nenápadnej... Sice spíš kvůli tomu, abych zbytečně moc neplašil lesní zvěř (nojo, holt bývalý myslivec), než abych se obával ochranářů, lesních a mysliveckých stráží, ale vždycky je lepší vidět a nebýt viděn 8) ... Když už ohníček, tak jedině v případě nouze, pak třeba v nějaký jeskyni (tam to nebejvá vidět), nebo když už kvůli atmosféře, tak něco menšího, samozřejmě.
Btw, když si chceš uvařit, sestavení vařiče zabere oproti rozdělávání ohně fakt minimum času a námahy... Takže ideální řešení pro lenocha, který nechce být viděn a nerad plaší zvířátka :)

Anorektik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.05.2009 21:35

Vidím to asi jako murdoch, sám mám VAR 2 a 210 g bomba plynu nám kdysi ve dvou vystačila na 2,5 dne. I tak vařím někde na rozšíření lesní cesty či nějakém podobně nehořlavém placu a ne jako onen turista co roužnul ten park (údajně vařením na suché pampě či co to tam mají, kdy se mu suché stéblo vlivem větru sklonilo do hořáku a dalším poryvem "podalo" oheň dál...). Časy, kdy všechno bylo státní a lesy proti požárům nehlídala placená letecká služba, jsou už dávno pryč. Nevím jestli je to k horšímu či lepšímu, ale osobně bych nerad platil výjezd několika hasičských jednotek poté co pilot nahlásil dým mezi stromy, nehledě na to, že tou dobou může mít někdo na kahánku v nedobrovolně sešrotovaném autě :evil: A osobně to beru tak, že není ohně bez kouře.

A v tomhle smyslu s příslušnou znalostí Lesního zákona se dá polemizovat dále: A je ten oheň otevřený, když je v pixle se závětřím ? A tábořím vůbec, když nemám tábor a usnul jsem ve spacáku pod tou plachtou co jsem jí navečer sušil přes tu šňůru ? Tohle je pár věcí které rozumný člověk pochopí, a nerozumný se sice může vztekat, ale do přestupkového řízení by se nejspíš nehrnul...

RMP
Častý návštěvník
Častý návštěvník

31.05.2009 12:03

Já ani napamatuju, kdy jsem oheň potřeboval. Na čundrech (v ČR) to nejbližší hospody většinou bývá nejdále pár hodin, a pokud mám náladu vyzkoušet si "přežití" :o), tak zcela bez problémů se dá pár dní fungovat o studené stravě a bez čaje či kávy.
"Dřevěný" oheň je podle mne věc spíše romantická a jako taková patří na tábořiště. A pokud je nouze nejvyšší (jak říkám, nepamatuji to, asi tak 20let), pak plynový či lihový vařič na pláži rybníka či na parkovišti u silnice není z hlediska bezpečnosti problém.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA