-
bufallo - Častý návštěvník
Učinok strely z predovky v cieli
piste sem ake mate info o ucinku strely z predovky, historicke, aktualne , osobne, priebojnost, rychlosti, energie, laboracia a jej ucinok atd.
-
- Dancek
- Pravidelný návštěvník
Kdysi jsem měl perkusní revolver Sherif od Pietty, vypadalo to jako replika Coltu, ale asi to nemělo historický vzor. Hlaveň byla dost krátká, něco mezi 4 a 5". Ráž 44, sférická střela, navážku už si moc nepamatuju, ale byla něco málo přes 1 gram. Ze 3 metrů jsem udělal hezkou bouli na plechovém 200 litrovém sudu, ale neprostřelil jsem jej. Podotýkám, že sud už byl značně zrezivělý.
-
Black Powder - Moderátor
- gres
- Pravidelný návštěvník
.50 ardesa lighting inline, projektil čisté Pb 250gr. lee real, 6g pyrodex rs, zápalka pištolový berdan 4,5mm. Vzdialenosť 5m, ciel ocelový nosník obdlžnikového prierezu 60x30mm hrúbka steny 2mm. Prestrelené obe steny, projektil som nenašiel. Predná diera mala priemer trochu večší ako .50, druhá už mala priemer cez 2cm a potrhané okraje.
- Petrovic
- Nový uživatel
-
myslim ze si koledujes o pruser... o aku zbran sa jedna? typujem ze brokovnicu v kalibri 12... to mas odvahu tam naladovat 15 gramov prachu???
ja som strielal z 12-tky laborovanej 6 gr prachu v nabojnici a strela brenneke 32 gr a to bola poriadna slupka... ked nebudeme uvazovat o navazke prachu pre tercovu strelbu, na lovecke pouzitie sa pouziva v tomto kalibri tak max 120 grainov, co je 7,7 gramov prachu a ty tam chces naladovat 15 gramov, co je 230 grainov??? to mas nejaku zakazkovu zbran na safari???
ja som strielal z 12-tky laborovanej 6 gr prachu v nabojnici a strela brenneke 32 gr a to bola poriadna slupka... ked nebudeme uvazovat o navazke prachu pre tercovu strelbu, na lovecke pouzitie sa pouziva v tomto kalibri tak max 120 grainov, co je 7,7 gramov prachu a ty tam chces naladovat 15 gramov, co je 230 grainov??? to mas nejaku zakazkovu zbran na safari???
-
Igrlik - Častý návštěvník
revolver
Pietta Griswold & Gunnison .44 (mosadz), 7 1/4" hlaveň, guľa, 1g Vesuvitu, na asi 15m preglejka (=překližka)
10mm - vstrel asi 11mm otvor, výstrel o priemere cca 5cm... 

-
SW_FOX - Grafoman
-
Truman Head - Pravidelný návštěvník
.69 / 15gramů
Petrovic píše:Zdravim strelcy, co myslite o priebojnosti strely Slug(28 gramv) od Leeprecision do predovky .690 a navazka asi 15 gramov prachu?
v připadě že to myslíš vážně,jaká je to zbraň?Replika 1777 francouská ? to bych se bál,troufnul bych si tam dát maximálné 9gramu LC vesuvitu,s tim ze presnost je nulová.Pokud to máś neco delaneho s silnéjśími stěnami hlavně.....jak je dlouhá?pŕi takové dávce aby si to vyuzil by měla byt aspoň 2m

T.H.
-
Fandaks - Častý návštěvník
Minulé léto jsem si udělal takový malý testík v průbojnosti kulaté střely. Svázal jsem k sobě staré telefonní seznamy aby balík byl 30 cm dlouhý a nechal jsem je namočené ve vodě dva dny aby pěkně prosákly. Pro testík jsem je dal na vzdálenost 38 m. Kulička s flastrem ráže .490 po odpálení 4 gramů Vesuvitu vnikla do seznamů 24 cm hluboko. Deformovala se jen mírně protože prachu bylo tak akorát pro střelbu na papírové terče. Splácla se na tloušťku 9,8 mm a průměr se zvětšil na 13,7 mm. I tak si myslím, že výkon černého prachu je obdivuhodný. Pěkně je vidět otisk flastru na střele.

-
staM - Moderátor
Moc pěkně opsanej vzor flastru.Škoda že není kule otočená tak aby bylo líp vidět otisk drážek.To že je zbraň "jen" předovka vůbec neznamená že je to hračka na prorážení papíru nebo přepravník olovajak občas slyším na střelnici.Záleží jen na tom jak to nalaborujete a hlavně co olověná střela dovolí.Pokud teda nebudu brát do úvahy podkaliberní celopláště v sabotu
-
Hungry - Moderátor
-
Black Powder - Moderátor
Testik je super spraveny. Skoda ze ked nieco testujem, nic nezaznamenavam. Ale mam par poznatkov a odlozenych striel.
vod foto.
prva fotka gulka cal.45 makke olovo, vystrelena z Derringera 1,5g.prachu na ocelovu platnu na 15m
druha fotka ogival cal.45 tvrde olovo, vystrelena z Derringera 1,5g.prachu do dubovej dosky hr:3cm, na 50cm, priestrel strela sa ani nedeformovala
na tejto je strela Sharps cal.45 tvrde olovo, 2g.prachu, vystrelena na ocelovu platnu na 50m, zostala len zadna cast
tu su strely Sharps, prva je makke olovo a dalsia tvrde olovo, cez terc, vybrane z nasypu na strelnici, tretia presla este aj cez tram 10cm, na 50m
To Fandaks:
Chcel by som Ti vsak navrhnut,ci by si pri dalsom takomto teste prietaznosti, skusil pouzit tvrde, ktore je dobre na strelbu cez flaster a gulka sa nedeformuje tlakom prachu v hlavni a dokonca ani narazom na ciel, ma vacsi prienik cez material. Na zivi ciel nema az taky niciaci ucinok, lebo skor vytvori cisti priestrel, pokial nenarazi na kost. Na likvidaciu zivej sili je vsak najucinnejsie pouzit makke olovo, lebo uz pri sktyku s castami masa sa deformuje na placku a dobre si vieme predstavit, co ta narobi v tele s organmy.
vod foto.
prva fotka gulka cal.45 makke olovo, vystrelena z Derringera 1,5g.prachu na ocelovu platnu na 15m

druha fotka ogival cal.45 tvrde olovo, vystrelena z Derringera 1,5g.prachu do dubovej dosky hr:3cm, na 50cm, priestrel strela sa ani nedeformovala

na tejto je strela Sharps cal.45 tvrde olovo, 2g.prachu, vystrelena na ocelovu platnu na 50m, zostala len zadna cast

tu su strely Sharps, prva je makke olovo a dalsia tvrde olovo, cez terc, vybrane z nasypu na strelnici, tretia presla este aj cez tram 10cm, na 50m

To Fandaks:
Chcel by som Ti vsak navrhnut,ci by si pri dalsom takomto teste prietaznosti, skusil pouzit tvrde, ktore je dobre na strelbu cez flaster a gulka sa nedeformuje tlakom prachu v hlavni a dokonca ani narazom na ciel, ma vacsi prienik cez material. Na zivi ciel nema az taky niciaci ucinok, lebo skor vytvori cisti priestrel, pokial nenarazi na kost. Na likvidaciu zivej sili je vsak najucinnejsie pouzit makke olovo, lebo uz pri sktyku s castami masa sa deformuje na placku a dobre si vieme predstavit, co ta narobi v tele s organmy.
-
Fandaks - Častý návštěvník
Black Powder:
Tento malý testík byl dělaný jen náhodou, nijak se tím dál už nezabývám. Tvrdé olovo nepoužívám protože ho nemám a ani se podle mého názoru na kulaté střely nehodí, protože se do tvrdého olova flastr špatně nebo vůbec neotiskne. A to by měl. Nepatrně tvrdší olovo - s trochou cínu - se používá hlavně pro zlepšení a usnadnění lití. Tvrdší olovo je podle mne dobré zejména pro zadovky. Mokré papíry jsem si vybral protože prý jejich odpor je podobný odporu jaké kladou zvířecí tkáně.
staM:
Otisk na kouli je v drážkách taky, ale není tak silný. Myslím, že to je dobrá kombinace koule/flastr.
Tento malý testík byl dělaný jen náhodou, nijak se tím dál už nezabývám. Tvrdé olovo nepoužívám protože ho nemám a ani se podle mého názoru na kulaté střely nehodí, protože se do tvrdého olova flastr špatně nebo vůbec neotiskne. A to by měl. Nepatrně tvrdší olovo - s trochou cínu - se používá hlavně pro zlepšení a usnadnění lití. Tvrdší olovo je podle mne dobré zejména pro zadovky. Mokré papíry jsem si vybral protože prý jejich odpor je podobný odporu jaké kladou zvířecí tkáně.
staM:
Otisk na kouli je v drážkách taky, ale není tak silný. Myslím, že to je dobrá kombinace koule/flastr.
-
staM - Moderátor
-
staM - Moderátor
-
emde - Častý návštěvník
-
ufo - Moderátor
- virginan
- Častý návštěvník
Richmond
Richmond 58,střela měkké olovo Minie-14,73,60 grs LC Vesuvit.25 metrů,smrkový špalek ,asi 30 v průměru,za špalkem,asi 8 metrů,těžký kovový popper.Nebyl to testík,spíš,jen náhoda.Střela proletěla špalkem a vzala ten popper,lehnul,jako,kdyby tam ten špalek nebyl!Nechtěl bych dostat zásah!Muselo to dělat strašnou paseku!Vůbec,se nedivím,že všechno uřízli!Jednou mi jeden" odborník "tvrdil,že by na 50 metrech chytal střely z perkusu do Hubertusu!
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder